Aktuálně: 3 876 inzerátů207 712 diskuzních příspěvků18 221 uživatelů

O všem a o ničem :)

Saga
Saga 09.02.2024, 10:33:30 xxx.xxx.167.183

Jsem si říkala, že nic tak obrovského jako je shetty tam určo nebylo😄! Protože to by mě jinak mrzelo, zúčastnit se a nepoznat se! Upřímně i ten jeden standartní minihorse mi oproti těm emerikám přišel nepatřičně velký. To jsou opravdu taková malá vyžlata, to bych skorem mohla mít na zahrádce u slepic😄!

Buggyra
Buggyra 09.02.2024, 10:49:54 xxx.xxx.198.226

Tak oni ti američtí jsou fakt jako zmenšeniny koní, tj. i ty žíně mají řidší, stavba těla a poměry (třeba hlavy k tělu) odpovídají spíš ušlechtilejším koním, proto vypadají tak subtilně i třeba při stejné kohoutkové výšce 🙂 Ti standardní, tím jsou asi myšleni s evropským původem, ti spíš připomínají poníky, jako ta vaše Lady 🙂 (ale to vy víte jistě líp než já)

Saga
Saga 09.02.2024, 11:25:22 xxx.xxx.167.183

Obě dvě varianty minihorse jsou zmenšeniny velkých koní, čímž se liší od pony. Emeriky mají být subtilní jako malí arábci, obyč mini je zavalitější. A bohužel to s sebou nese i neduhy, které pony nemají a to např. zuby. Ladynky zoubky řešíme s paní zubařkou už do loňského září. Hlava je zmenšená, ale zuby se tomu zmenšení prostě nějak nestihly přizpůsobit a mnoho minihorsů má problémy s chrupem, včetně toho mého. Při první návštěvě na ní paní doktorka strávila přes 2 hodiny, chuděrka malá, ta pak z toho byla jak praštěná, ale naštěstí se z toho vzpamatovala bez ATB🙏! Také mi bylo řečeno býv. majitelkou, že minihorse se oproti pony nemůže schvátit. No, upřímně, tuhle informaci jsem vzala trochu s rezervou, protože každý kůň se může schvátit a schváceného ponyho jsem už doma měla, ale fakt je, že minihorse oproti např. té cobce prostě ví, kdy má dost, nežere až do prasknutí, což se tedy o cobce říct nedá, proto i malá má díky rozežranosti té velké, seno dávkované, a není obézní ani teď, když s nima už třetí měsíc nic nedělám. U předchozích majitelů byla s velkými koňmi na 40ti hektarové pastvině, náhubek nikdy neměla a schvácená taky nikdy nebyla, tže možná na tom něco bude, těžko říct.

Buggyra
Buggyra 09.02.2024, 11:59:17 xxx.xxx.198.226

No, oni ti amíci to prostě dovedli jako obvykle ad absurdum, takže jsou to v podstatě kopie ušlechtilých koní 🙂 Zajímalo by mě, jestli se těm US minihorsům zmenšily i zuby a nebo jich mají prostě míň, protože hlavy a žuchvy mají taky menší… tam se standardní zuby prostě vejít nemůžou.

O problémech malých koní se zuby vím, ale v článku, co jsem četla, se to týkalo i poníků, proto jsem začala k nám zvát zubařku, co má výbavu na poníky a zkušenosti. Teď už jsou poníci dospělí, tak už nečekám potíže, ale v růstu jsem nechávala kontrolovat průběžně, páč jsem chtěla prevenci.

Může být (ohledně dispozic ke schvácení), ti ušlechtilí koně mají jinak nastavené aktivity, hodně toho “vyběhají” a vynervují, zatímco buřtíci prakoně se jen tak převalují, aby náhodou neudělali pohyb navíc 😀 

-Elvira-
-Elvira- 09.02.2024, 14:22:51 xxx:xxx.afa1:f4a8

Já znám schvácené minikoně, ale asi to bude tím, že jsou podobný “odpad” (nemyslím to hanlivě, mám je ráda, jen nevím, jak to líp popsat) jako IC a frísové dotažení z Holandska "hlavněkdyžjetolevný". Stejné životní podmínky má i mini, co vypadá jako zrzavá kopie Dámy od Sagi a je pravda, že je úplně v pohodě. Na to, že se s ní nic nedělá, tak si drží figuru a hlavně krásná kopýtka, bez jediného zdravotního problému. Dokonce bych řekla, že žere ze všech prďolů nejvíc. A ukecaná je taky! Taková Keliška 😂 Když se nese seno, to je řevu na celou vesnici.
(fotky nedodám, nejsou moji, tak se omlouvám, že nepřidám další porci roztomilosti 😇 )

Horsana
Horsana 10.02.2024, 17:28:02 xxx.xxx.40.140

Pone obecne  trpia kvôli zubom,  ale podľa mňa preto, že kým  sú tučné, nikto to nerieši a vo vysokom veku sa to už upraviť nedá, ale čo má predponu mini-, tak nejak na tie zuby trpia viac. Každý z mini- má väčšinou aj aspoň trošku kolaps trachei a predispozíciu na obstipáciu malého kolonu, ale neviem prečo, neskúmala som to, no prax tomu dáva za pravdu. 

Miniappa žrebec, keď sme ho u nás mali s kolikou, (môjho milášika, chudáka Lamurika- a to asi majú tiež dedičné, hehe, že pri vyjadrovaní nesúhlasu pozerajú ľuďom z očí do očí), stojac na zadných zložil na zem môjho kolegu, drsného týpka a la 40+ rokov profi jazdím, keď sa mu pokúšal dať fajku, proste mu položil kopýtka na plecia a zložil ho dolu, nebudem klamať, napriek obavám o žrebcovo zdravie som si skoro cvrkla od smiechu, pretože to vyzeralo, ako keby spolu tancovali a potom si spolu ľahli, taká divná pantomíma 😀

Mno, muráň noriker tak úplne prácu v lese nemiluje, moja ju ani nikdy nepoznala a asi viem, aký by mala názor, ale keďže to nie je taká godzila, ako poľské kone, tak väčšinou tam ten muráň vydrží dlhšie+aspoň do 3 rokov nežije priviazaný v chlieve a hýbe sa po horách, teda ak je zo žrebčína u nás.

Horsana
Horsana 10.02.2024, 17:43:14 xxx.xxx.40.140

Ja si myslím, že minihorse bol vyšľachtený z pony, ale má byť akože jednak malý a nemá mať tie hrubé rysy, inak je to ale proste poník. Tak ako minappa nie je zmenšená appaloosa, lebo ako ju zmenšili, scvrkla sa pri praní? Tiež len je z poníkov. Ale ich odolnosť nemá, no problémy áno 😀

Americký minihorse, tak to  fakt neviem, to vyzerá ako niečo, čo  vysadila materská loď a nechala to tu 😀

Saga
Saga 10.02.2024, 18:40:33 xxx.xxx.245.41

Scvrkla se při praní 😂😂😂 ježiš tak tohle mě úplně položilo 😂 já se té svojí teda zeptám, z čeho se scvrkla😛?

Saga
Saga 10.02.2024, 19:55:33 xxx.xxx.245.41

Nejen pro Horsanu, dávám fotečku svého prvního ponyho. Typické hříbě lásky, maminka stará kobylka SHP, tatínek mladý hřebeček Shagya x Welsh. A tohle z toho vzniklo, celý tatínek. Prý moc nevyroste, nakonec měl 135 cm KVH a normálně jsem na něm jezdila👍.

Obrázek Obrázek
Coudas (neregistrovaný) 11.02.2024, 08:38:52 xxx.xxx.120.102

Taky mám shetland pony. Ale ani to mě nezabředne do diskuzí a nezapadnu. Kdysi se mě někdo ještě na ifauně ptal, co tam vlastně hledám. Odpověď vcelku jednoduchá, hledala jsem „společnost“, kde bych si mohla pokecat o tom, co dělám a co mě baví – o koních. Spletla jsem se v několika směrech, jednak byla chyba, že jsem nehledala žádné rady, že nejsem jezdec, a chyba největší byla, že jsem si myslela, že bych mohla někomu poradit já, že mám zkušeností dost. Celá ta letitá anabáze mě jen naučila raději mlčet, protože nezapadám a neodkyvuji jasnou linii názorů hlavního proudu. Což mi nedávno potvrdil i názor jedné superhorsemanky. Nevadí, samota je taky fajn. Snažila jsem se vetřít všemožně. Na toto místo, kam se uklidila většina koňácké ifauny, jsem narazila náhodou v létě díky zveřejnění mého článku na Equichannelu, kam jsem pak neprozřetelně nahlédla do diskuze, kde jsem před léty začínala. Že mé snažení je naprosto zbytečné jsem se definitivně přesvědčila po vydání podobného článku v časopise Koně a lidé (kdyby měl někdo chuť, přidávám odkaz: https://sunsetkone.webnode.cz/l/clanek-vysel/ ) kdy jsem si konečně uvědomila, že nic z toho, co dělám a co si myslím, nikoho nezajímá. Také poučení. Ano, přestanu brečet.

Přeji všem koním především zdraví a chápající páníčky. V dnešní době jsou to poměrně důležité věci. 

Káťa

Horsana
Horsana 12.02.2024, 20:44:39 xxx.xxx.40.140

Hm, tak mi prišli pasy od detičiek dnes, Líška je zapísaná ako plavka, akurát že ju prekrstili na Liska a Dar má zapísané, že je tmavý ryšiak, ehm, well….ČOŽE? 😲😔

anekapace (neregistrovaný) 12.02.2024, 21:23:32 xxx.xxx.49.20

Horsano poníky chceš, jó? 😆

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Verun
Verun 12.02.2024, 21:40:56 xxx.xxx.220.12
Horsana:

Hm, tak mi prišli pasy od detičiek dnes, Líška je zapísaná ako plavka, akurát že ju prekrstili na Liska a Dar má zapísané, že je tmavý ryšiak, ehm, well….ČOŽE? 😲😔

Soudruzi udělali chybu? 🤗

anekapace (neregistrovaný) 12.02.2024, 21:55:06 xxx.xxx.49.20

Poně a koně a kdo ví co ještě. 🙂

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Buggyra
Buggyra 13.02.2024, 06:34:40 xxx.xxx.198.226

Jé, no ti ryzáčci s těmi naleštěnými postroji, ti jsou úžasní! A kravička! Dětičky šikovný 🙂 

Horsana
Horsana 13.02.2024, 09:54:39 xxx.xxx.51.17
Odpověď na příspěvek uživatele anekapace z 12.02.2024, 21:23:32

Anooooo, chcéééém, aj kravky, aj všetkoooooo 😀

A zdravíííím, ako sa vám darí? 

Horsana
Horsana 13.02.2024, 09:59:58 xxx.xxx.51.17
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 12.02.2024, 21:40:56

Njn….ako došiel vypaľovač k farbe tmavý ryšiak neviem…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.