Aktuálně: 3 867 inzerátů207 581 diskuzních příspěvků18 218 uživatelů

O všem a o ničem :)

Horsana
Horsana 15.09.2023, 08:41:50 xxx.xxx.40.140

Andrlovi- vygooglim, prečo chovali vlky? Teda okrem toho, že kto by ich nechcel chovať, že áno…

Do lesa som sa stále nedostala, mám nejakú chrchtitídu, ale zajtra už pôjdem, nemá byť ani tak vetristo, hory vidím z okna, leží na nich kovovosivá čiapka mrakov a netvári sa priateľsky.

Ale dážď znamená stopy (a huby), takže ok.

Už som si mnohokrát všimla, že v jednej konkrétnej čierno bielo pásikavej mikine keď vyruším zver- neuteká. Pobehne, zastane a udivene pozerá. Znervózňuje ma to, takže sa potom vždy ozvem a oni väčšinou odídu, ale je to zvláštne.

Čítam si teraz o ruje kadečo, vyjadrujú sa tam nejakí šéfovia poľovníckych združení a ako vždy, vlky môžu za všetko. Dokonca nejaký XYZ prehlásil, že vlky príšerne smrdia a že to zver cíti a jelene sú potom ticho…to asi úplne nejdem rozporovať, áno, asi sa nebudú ukazovať ak je vlk prítomný, ale že vlky smrdia???

V skalách po tom istom chodníčku chodí medveď, rys, jelene, laň s jelenčekom…smrdia jelene, príšerne, čistá capina…ale vlky?? To sú také sprostosti, to neviem, odkiaľ vzali, či sa to traduje v tých združeniach….netuším.

Keď som vtedy vyšla na Kojšovskú hoľu, tak okamžite po tom, čo už nebola chata na dohľad ma prekvapilo TICHO. Takmer úplné ticho, ak nerátam sýkorky a nejakého drozda. A to bolo divné, tam na tých lúkach furt niečo cvrliká, vrieskajú vtáci, šumí vietor…vtedy bolo ticho. Neobvyklé ticho.

A to som niekde čítala, že znamená, že v oblasti je vrcholový predátor. To ticho nebolo zlovestné, len proste…neboli zvuky. Keď sa potom dole podo mnou strieľalo, myslela som si, že ten predátor by mohol byť niekto s puškou, až potom som našla tie stopy. Zaujímavé.

Horsana
Horsana 15.09.2023, 08:47:18 xxx.xxx.40.140

Tieto medzidruhové interakcie sú skvelé, pre mňa sú to jedny z najkrajších zážitkov v živote 🙂

A teda ehm…no, ja viem privolať hrdziaky- tie teraz ovládli podzemie pri chate, ryšavky sú, ale asi v strese z hrdziakov, tak už mi neskáču k nohám. Na zimu tam mám v pláne vybudovať raj kŕmidiel - som zvedavá, čo všetko sa k nim nahrnie.

Na záhrade brhlík chodil po orechy na moju ruku.

Ako veľmi malá som bola také jašteričie dieťa, jašterice si na mňa zvykli a nechali sa kŕmiť z pinzety. Raz som videla obradný boj jašteričích samcov, bolo to úchvatné. Dodnes keď vidím jašteričky, tak mi srdce plesá, no už ich nechytám. 

Zrzavci
Zrzavci 15.09.2023, 09:26:23 xxx.xxx.226.6
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 15.09.2023, 08:41:50

Já vlastně ani nevím proč ty vlky chovali-jestli to bylo součástí něčeho jinýho. Vím, že některého měli z Plzeňské ZOO, kde by jinak asi nevím jak skončil, protože o vlčata asi mezi ZOO nějak extrémní zájem není. tak to možná nějak pomáhali řešit? Netuším.

černobílá páskatá mikina - jste možná míň viditelná - viz pruhy tygří?

Liška mi smrdí, vlk ne -ale může to být pouze osobní vnímání - je tedy cítit jinak než pes, to si pamatuju. Nicméně, co jako pan myslivec blbne? je to prostě přirozené - potenciální kořist cítí lovce, to je přeci běžné? a nemyslím si, že by to nějak významně mělo ovlivnit říji, páč jinak by tady za ty staletí, kdy předtím býložravci s predátory žili, asi žádnej býložravec nebyl, když by se kvůli tomu, že tu jsou predátoři, nerozmnožovali 😀

To ticho muselo být zajímavý. Na druhou stranu - jsou i u nás na chalupě - na samotě momenty, kdy si uvědomím, že není nic slyšet. A predátorem to není, prostě to najednou utichne.

Jdu si zjistit čo to je hrdziak, na to moje slovenčina zo základnej školy bohužial nestačí 🙂

Jaj a brhlíka na ruce závidím. Je to jeden z mých oblíbenců, ráda je pozoruju. já měla v ruce zatím jen sýkorku a pěnici černohlavou - mláďata, ale moje drahá půle držela v ruce paní jestřábovou, když jsme ji zachraňovali.

https://img32.rajce.idnes.cz/d3202/0/974/974007_ac46929c91dc6c376168ffba9d36ebb0/images/Obraz000.jpg?ver=2

a v ZOO Vyškov se s náma kámošil krkavec, který se nechal krmit povoleným krmením. jak já se bála, že mě cvakne! Necvaknul, byl jemnej. Jen mi pak chtěl ukrást ten pytlik celej 😀

Ještěrky miluje můj muž, bude Vám nebetyčně závidět, až mu tohle řeknu. Já měla jen myš kamarádku v lese pod chalupou, nosila jsem jí tam jídlo, zvykla si na mě.

edit  - je hrdziak rejsek?

Horsana
Horsana 15.09.2023, 09:54:27 xxx.xxx.40.140
Buggyra:

Tak ne, norník rudý 🙂 já si říkala, že je to na hryzce moc zrzavý 😀

Jj, to je on, latinský názov sedí  👌

Sú to hamižné, chrčkovité zvieratá, aj si občas niečo napchajú do tých svojich malých vakov, ľahko sa dajú takto vylákať vn, stačí len ku diere v zemi položiť nejaký oriešok, alebo slnečnicu, chleba, hocičo, nepohrdnú ničím 😀

Zrzavci
Zrzavci 15.09.2023, 10:03:45 xxx.xxx.226.6
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 15.09.2023, 09:36:11

Jeditííí to je ale roztomilej hrdziak - děkuju. Mám pro některé hlodavce slabost, škoda že myši nesou tolik chorob a dělaj bordel, jinak by mi doma ta jedna, co se tam tuhle vyskytla nevadila. Takhle bohužel letěla ven.

Jestřábová se chytla do pletiva kolem stromku, když lovila kosáka, tak ji druhá půle vylovila ven a vypustila. Ešče jsem ji stihla cvaknout. Ona byla kupodivu dost v klidu, nebojovala.  A pak když vzlítla, to byla krása.

Horsana
Horsana 15.09.2023, 10:14:50 xxx.xxx.40.140

Zrzavci- oni sú hrdziaky tiež zrzavci, no 😀

Jop, tie choroby..keďže na chate cez zimu odpadli dvere, tak tam chodia ohlodávať plasty (áno, plasty, zožrali mi horčicu a potom ten kelímok rozhlodali na 2 mm pásiky, tiež mi ohlodali fľašu od coly, čo som tam naivne nechala, keby bolo potrebné použiť fľašu) a neustále mi serú kade tade, to si vždy hovorím, mmm, Hanta vírus, poď ku mne…nah…

Meningitídu som od hlodavcov už mala, raz stačilo, ale to bola invázia úplne iných rozmerov a v iných priestoroch, dodnes neviem názov toho vírusu, ale bol to masaker, našťastie to bola iba ľahká meningitídka, zmenilo sa mi po nej na chvíľu vnímanie hudby, to bolo zaujímavé, Rammstein znel mojim ušiam ako rajská hudba 😀

Espiro
Espiro 15.09.2023, 10:17:53 xxx.xxx.207.140

Rammstein znel mojim ušiam ako rajská hudba

Očividně už přes dvacet let trpím meningitidou 😊

Zrzavci
Zrzavci 15.09.2023, 10:19:05 xxx.xxx.226.6
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 15.09.2023, 10:14:50

😂 Asi jsem prodělala meningitidu, neb Ramštajni mi zní od vždycky jako rajská hudba, letos jsme si je střihli třikrát.

To jsem ale netušila, že aji meningitidu mají myše v repertoáru. Tak jen doufám, že se mi podaří je držet co nejdál od baráku. Snad Mouses nezleniví.

Měla jste štěstí, že jste to takhle ustála, fuj a brr.

Horsana
Horsana 15.09.2023, 10:34:39 xxx.xxx.40.140

No, takto, Rammstein ok, ale po tej meningitíde to bolo úplne inak, oni majú niektoré skladby také - no, volala som ich industriálny hluk…po meningitíde to bolo- ááááách, aká nádherná melodická skladba, viac, viac, našla som v tom melódiu, ktorá tam pred tým pre mňa nebola a zase  nie je, trvalo to možno 2-4 mesiace. A cítila som sa po tom výborne, bol to taký reset mozgu.

Ale inak ako nic moc, no mala som fakt ľahučký priebeh, aj keď teda som si myslela, že umriem, ako človek trpiaci na migrény mi je fotofóbia dobre známa, no keď už sa objavila aj fonofóbia, tŕpnutie šije a zvracala som bez prestania a mala aj horúčku, nuž to už som putovala na infekčné. 

Tam majú veterinárov veľmi radi, muehehe, lebo stačí, že spomeniete expozíciu hocakým zvieraťom, tak vidíte, ako urobia “Ha"

Ale vtedy bola v práci fakt brutálna invázia myší a ja som to tam upratovala, bez rúška…nuž, smola, bol to Vírus lymfocytovej choriomeningitídy (LCMV), mi bolo povedané. A asi bol.

To má vraj veľa ľudí, niekedy iba príznaky ako chrípka a nič, ľudia to prechodia, liečba je aj tak len symptomatická, väčšinou.

Zrzavci
Zrzavci 15.09.2023, 11:16:01 xxx.xxx.226.6
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 15.09.2023, 10:34:39

No , Horsano - to teda byla jízda!!! Jste silná, že jste to takhle ustála. Moje drahá půle měl taky štěstí, jako devítiletej to chytil taky, taky skončil na infekčním - prdli ho ke vzteklině asi nepočítali, že to přežije. Měl taky štěstí jako Vy. Ta holčička, co to chytla taky tolik štěstí neměla. 

To je hnus hnusovej. Ble.

Horsana
Horsana 15.09.2023, 11:47:28 xxx.xxx.40.140
Zrzavci:

No , Horsano - to teda byla jízda!!! Jste silná, že jste to takhle ustála. Moje drahá půle měl taky štěstí, jako devítiletej to chytil taky, taky skončil na infekčním - prdli ho ke vzteklině asi nepočítali, že to přežije. Měl taky štěstí jako Vy. Ta holčička, co to chytla taky tolik štěstí neměla. 

To je hnus hnusovej. Ble.

Ale ja som mala práveže myslím dobrý priebeh, len tých 24 hodín bolo krušných, on človek na infekčnom potom oľutuje, že vôbec vyhľadal lekára, heh…to už bol covid, ľudia v skafandroch od hlavy k päte….brr.

To nebola kliešťovka, alebo podobná chuťovka, mnoho ľudí to má a netuší o tom, ja som urobila chybu, že som tam myší bordel upratovala a celkovo som tam trávila veľa čase a nemala som respirátor, teraz už mi nenapadne niečo také upratovať a nemať chránené dýchacie cesty.

Manžela dali ku človeku s besnotou???

A hovná sú ešte ok, tie vidíte, no treba pamätať aj na moč…a mať ochranné prostriedky na rukách a ruky obsesívne umývať.

Zrzavci
Zrzavci 15.09.2023, 11:52:52 xxx.xxx.226.6
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 15.09.2023, 11:47:28

No já jsem hroznej medvídek mýval, já si ty haxny myju furt. Teď jak tam vběhla ta myš, tak jsem lítala se Savem jak ďasík. 

Myslím, že je lepší, že jste šla, kdyby člověk nebyl pod dozorem, nikdá neví.

No jo, šoupli ho k pokousanejm klukům - od lišky? ani nevím, asi počítali, že je to jedno, kdyby něco chytil. Byl tam hrozně dlouho i mu něco píchali? přímo do míchy nebo  co, prej na něm leželi, aby se nehnul blbě. Musel to být pro dítě výbornej zážitek, říkal, že byl úplně mimo. Neměl to od klíštěte právě - taky virový - v zimě to chytil na horách, tak možná - se musím zeptat, ešivá třeba s tou holčičkou tehdy neprozkoumávali na horský chatě nějaký sklepy, furt nám nebylo jasný, jak k tomu přišel.

Horsana
Horsana 15.09.2023, 12:21:11 xxx.xxx.40.140

Aha, tak to bol možno niekto pohryzený na pozorovaní a podávali mu sérum, to bolo kedysi bežné. 

To manželovi robili lumbárnu punkciu asi, odber mozgovomiešneho moku, to aj mne, to bolelo jak sviňa.

No, na chate si teda ruky umývam, ale tak akurát v potoku (z ktorého aj pijem vodu)…heh…potom si ich vyšúcham materinou dúškou a považujem to za ok 🤪

Buggyra
Buggyra 15.09.2023, 12:42:34 xxx.xxx.198.226

Uf, bych se asi měla krotit… Já z barelu s vodou kolikrát vyhodila myš a pak se z něj šla napít 😀

Zrzavci
Zrzavci 15.09.2023, 12:46:29 xxx.xxx.226.6

No ženy…….. to jste teda ranařky. Já jsem sice jako dítě žrala bonbóny z kanálu 😀 , ale v dospělosti jsem se stala vrchní pani hygieničkou. Moje kamarádka, taky koňařka - asi to máte v popisu práce šécky? - má stejný přístup jako vy a se mi směje.

kometa
kometa 15.09.2023, 17:00:42 xxx.xxx.147.163
Zrzavci:

No ženy…….. to jste teda ranařky. Já jsem sice jako dítě žrala bonbóny z kanálu 😀 , ale v dospělosti jsem se stala vrchní pani hygieničkou. Moje kamarádka, taky koňařka - asi to máte v popisu práce šécky? - má stejný přístup jako vy a se mi směje.

Asi jo. Já seberu rukou koňský bobek a pak do ní klidně uchopím svačinu. Po předchozí mechanické očistě o kalhoty.

KatyQ
KatyQ 15.09.2023, 19:20:22 xxx:xxx.4e72:5e20
kometa:

Asi jo. Já seberu rukou koňský bobek a pak do ní klidně uchopím svačinu. Po předchozí mechanické očistě o kalhoty.

Tak, tak. My vždycky říkali: “Je to čisté hovno. Ještě se po té zemi moc neválelo.” 🤣

Obvykle teda mezi sběrem bobku a sváčou omáchnu ruce v kýblu a pak teprve oplácám o kalhoty.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.