- Příspěvek #150043
- Nahlásit
Andrlovi- vygooglim, prečo chovali vlky? Teda okrem toho, že kto by ich nechcel chovať, že áno…
Do lesa som sa stále nedostala, mám nejakú chrchtitídu, ale zajtra už pôjdem, nemá byť ani tak vetristo, hory vidím z okna, leží na nich kovovosivá čiapka mrakov a netvári sa priateľsky.
Ale dážď znamená stopy (a huby), takže ok.
Už som si mnohokrát všimla, že v jednej konkrétnej čierno bielo pásikavej mikine keď vyruším zver- neuteká. Pobehne, zastane a udivene pozerá. Znervózňuje ma to, takže sa potom vždy ozvem a oni väčšinou odídu, ale je to zvláštne.
Čítam si teraz o ruje kadečo, vyjadrujú sa tam nejakí šéfovia poľovníckych združení a ako vždy, vlky môžu za všetko. Dokonca nejaký XYZ prehlásil, že vlky príšerne smrdia a že to zver cíti a jelene sú potom ticho…to asi úplne nejdem rozporovať, áno, asi sa nebudú ukazovať ak je vlk prítomný, ale že vlky smrdia???
V skalách po tom istom chodníčku chodí medveď, rys, jelene, laň s jelenčekom…smrdia jelene, príšerne, čistá capina…ale vlky?? To sú také sprostosti, to neviem, odkiaľ vzali, či sa to traduje v tých združeniach….netuším.
Keď som vtedy vyšla na Kojšovskú hoľu, tak okamžite po tom, čo už nebola chata na dohľad ma prekvapilo TICHO. Takmer úplné ticho, ak nerátam sýkorky a nejakého drozda. A to bolo divné, tam na tých lúkach furt niečo cvrliká, vrieskajú vtáci, šumí vietor…vtedy bolo ticho. Neobvyklé ticho.
A to som niekde čítala, že znamená, že v oblasti je vrcholový predátor. To ticho nebolo zlovestné, len proste…neboli zvuky. Keď sa potom dole podo mnou strieľalo, myslela som si, že ten predátor by mohol byť niekto s puškou, až potom som našla tie stopy. Zaujímavé.