- Příspěvek #139340
- Nahlásit
Jo, na toho jsem zapomněla 😄
Jo, na toho jsem zapomněla 😄
jen nevím, proč se tak jasný drak jmenuje Karlova koruna 🙃
Dneska poprvé. Měla sem z toho větší vítr jak ona
Jé 🙂 V Ploužnici jsme měli sraz na jeep trip po Ralsku, byli jsme tam v tom sídlišti duchů, někteří v místní škole (já ne) a pak jsme projížděli lesy (načerno, nesmí se, teď se to hrozně moc kontroluje, asi tam už nepojedem…). Navštívili jsme i Hradčany i starý železniční most přes Ploužnici řeku/potok. V Náhlově jsme byli na brazilské kávě, tam nám vyprávěli o místní historii hodně moc. No a taky jsme navštívili nějaká ta skalní města, resp. v pískovci vytesaná obydlí lidí z mezi válek, než je vymlátili… Některé osudy jsou fakt hrozné, to ano. Ale ten kraj má svoje velké kouzlo. Žít bych tam asi nechtěla, na mě je to přeci jen ještě pořád hodně rovina 🙂
To o tom, ako človek ani nevie, čo vlastne ešte neobjavil, aj keď nejakú oblasť navštevuje často, je pravda.
Dnes mi doslova padla sánka, keď som z Kojšova vošla do doliny Jedlinského potoka a pustila sa jednou nenápadnou cestičkou, používanou, vedie k vodárni a potom smeruje k hornému koncu, hoci je to ešte riadny kus…to som nechápala, prečo mi nenapadlo ísť tam skôr, obzerala som sa okolo seba, že kde to vlastne som, lebo to vyzeralo ako niekde v Tatrách pred víchricou v 2004…mach, brezy, ihličnany, skaly a samozrejme kopce, ale keď rastú hríby, tak to je mi jedno.
Psy sa zrútili, hlavne Fifa, ona vie jasne dať najavo, ak sa jej niekde nepáči a ak sa bojí, tvári sa neuveriteľne vyčítavo…po chvíli mi došlo, že nikto nevie, kam som išla, bolo po daždi a strašne vysoká vlhkosť a hotové “medveďovo” - čučoriedky, mladina, terénne nerovnosti…na druhej strane ešte horšie-potok, nepríjemne zarezaný do podložia, hučiaci a všetko zarastené vegetáciou….neverte, že ak je nejaké zviera kdesi dole pri potoku, že vám pomôžu rolničky a spievanie, to je bez šance, neuvidí vás, nepočuje vás…mala som veľmi, veľmi nepríjemný pocit, nikde ani živej duše, reku, do prvého medvedieho houna budem zbierať (hríby ešte nie sú, iné huby rastú veľmi príjemne, aj sa prejdete-aj nazbierate a to mám veľmi rada), potom sa otočím…prvé som našla cca 500 m od auta, vo svahu nad spevnenou cestou a rozhodne nepatrilo žiadnemu dorastencovi, akého mám na fotopasci…
Mno, ošomrala som to, ale rozhodne som netúžila zažiť si zvýšenú súmračnú aktivitu medveďov na vlastnej koži a ešte so psami…
Kde sú tie časy, keď som sa z húb vracala po tme…🙄
…přes Ploužnici řeku/potok…
Řeka je PlouČnice 😉 , část města Ralska je PlouŽnice a tou protéká jak Ploučnice, tak Ploužnický potok 😉
U nás včera konečně taky první střípky - jeden kozák a dvě lišky 👍
efe:…přes Ploužnici řeku/potok…
Řeka je PlouČnice 😉 , část města Ralska je PlouŽnice a tou protéká jak Ploučnice, tak Ploužnický potok 😉
Pardon, nekoukala jsem se pak už do mapy, jen jsem věděla, že se to jmenuje “stejně” - omlouvám se. Vím, jak jsem háklivá, když někdo komolí název naší vesnice.
V klidu, komolí to i lidi, co tu x let žijí v okolí…
kometa: odpovídám na poznámku z diskuse “on je hodnej, on vám nic neudělá” (nebo tak nějak). Ať se to tam ještě víc neplevelí. Takže k tlapičkám od kocoura, srnci a kuně:
U nás srnky vědí, že jsou jen krapítek od pozvánky na karbanátek.
Zato prasata jsou odrzlá, a jsem vskutku vděčná, že mám brambořiště celkem zabezpečené, neb bych se nerada dočkala chvíle, kdy mi tam zaúřadují (ještě navíc k úřadující srně a úřadujícímu hryzci). Příští rok pěkně navýším plot kolem políčka na 2,5 metru (zatím je metr a půl) a srny se zbavím. Ale co s hryzcem… leda brát s sebou odpoledne Kocoura na sběr klíšťat a hryzců 🙂 Políčko bude obšancované, takže když přes něj přehodím ještě síť proti ptactvu, mohlo by to Kocourovi přijít dostatečně interiérové, aby nezmehnul, a pěkně hlídal.
Prozatím hryzcovi asi do chodbičky pustím voděnku, zase na druhou stranu je fajn, že ta chodba vede od vodárny až na políčko, protože se mi to pěkně zaleje 🙂 Brambory by potřebovaly poskočit…
Vlevo vidět plůtek - spodek z proplétaných větví, inspirace od Jebáčkové-Lažanské z Eqch (myslím, že to ona psala o živých plotech, kytkách a vzhledných úpravách terénu a tak). Nad plůtek z větví napíchaný kozí oplůtek elektrická síť na tyčkách (bez elektriky). Spodní plůtek v zimě a na jaře zvýším a bude hej 🙂 Vpravo ohraničuje políčko obyčejné lesácké pletivo, z kterého máme výběhy, ale jsou tam hustě kmeny po břízách, do kterých je pletivo vrostlé, takže pro prasata doufejme neprůchozí, navíc jsou do toho do půl metru výšky kvůli slepicím zasazená dlouhá prkna, aby mi slepice nemohly na záhon chodit hrabat. Takže i celkem neprůhledné. Taky je to ta strana, odkud by prasata dorazila. Myslím si, že z té je to tedy celkem zabezpečeno. Tak ještě proti srnce.
Kde jsou ty vlci, když je čék potřebuje.
S hryzcem bojuju druhý rok, mám jich plnou zahradu. Vloni mi všechno sežrali, včetně 10 let starých překrásných lilií, cuket atd… Letos jsem dala zeleninu do vaků, takže na ní nemůžou, ale zahrada je podrytá příšerně. Co krok, to proboření do chodbiček. Kocour na ně kašle, vloni ulovil jednoho až někdy v září, to už bylo dávno po úrodě. Nevím, co s nima ☹️
čo sú hryzce??
https://www.hubeni-skudcu.cz/blog/rozdil-mezi-hrabosem-a-hryzcem/
Hryzec: Arvicola terrestris
Horsana:čo sú hryzce??
Hryzce sú pekné svině!
Včera to fakt šlo 🥰
😂😂😂
Jů! U nás už taky něco čouhá ze země, budu muset brzy vyrazit, teď to tahal ze země i Měsíc, tak abych neprošvihla.
Buggyra:Hryzec: Arvicola terrestris
Ale to je ňuňuňu, to vyzerá ako matka hrdziaková ❤️