a stále se tam pomaličku polehoučku rekultivuje. Lesní rybník, ze kterého se vybetonováním vjezdu a výjezdu udělala myčka tanků už je zase lesním rybníkem. Hodně domů bylo rozstříleno, hodně křížků zničeno… ale kraj se pomalu probouzí a krásní. Doporučuje k návštěvě pět dog z pěti 😉
Vojenský újezd Brdy mám kousek, chystala jsem se tam na výpravu zjara, leč nějaká paní tam couráním mimo cestu odpálila jakousi munici a tak se tam teď trochu bojím, aby Piraňa pobíháním po lese nespustila ohňostroj 🙂
Já miluju studovat tu pohnutou historii těch zaniklých obcí. Připravuju si takovou mini-výstavu na schodiště do penzionu, mám to už asi rok rozpracovaný a nejsem schopná to dokončit… Je třeba zajímavý, když se porovnávají letecký snímky - jsou k dispozici z r. 1938, 1953 a pak současné… např. naše vesnice viz. fotky.
Vojenský újezd Brdy mám kousek, chystala jsem se tam na výpravu zjara, leč nějaká paní tam couráním mimo cestu odpálila jakousi munici a tak se tam teď trochu bojím, aby Piraňa pobíháním po lese nespustila ohňostroj 🙂
Kristova noho, čože?
V lese toho asi veľa nebolo, alebo záviselo asi, že kde, lebo cestou na huby sme v tom pletive vždy našli nejaké diery a vliezli sme tam, kvôli hubám 😀 Ale mladina tam bola strašne hustá a tak sme ďaleko nikdy nezašli, kde sa chodilo na bobule vo veľkom to presne neviem.
Babička bývala v obci Bohutín, teda vlastne nad ňou, v baníckej osade, ktorej sa hovorilo Štěpánka, presnejšie, nikdy sme tomu nehovorili inak, ako “Na Štěpánce”, on je to hlavne banský kraj.
Oh, wow, to je krásne, jednak že milujem historické fotky a druhak, že sa na to nezabúda a veru nemalo by sa, nikdy 💔
Přesně tak! Jediné, co jsem nenašla a to mě fakt hodně mrzí, je jakýkoliv historický snímek našeho domu, plánek, půdorys, cokoliv… Chtěla jsem ho mít před rekonstrukcí jako inspiraci, ale bohužel se nedochoval ani jeden. Víme jen to, že ho postavili sud. Němci v r. 1928, pak byl dům přiřazen jako bytový k místnímu vojenskému statku (tam mám teď kobyly) a v půlce bydlely rodiny armádních pohlavárů a v druhý půlce dojičky ze statku. Pak tam bydleli ruští oficíři s rodinama, ti dům vevnitř přestavěli. Ale prostě nikde neexistuje jediný záznam, protože dům stál ve vojenském prostoru a rusové vše před odchodem zlikvidovali.
Přesně tak! Jediné, co jsem nenašla a to mě fakt hodně mrzí, je jakýkoliv historický snímek našeho domu, plánek, půdorys, cokoliv… Chtěla jsem ho mít před rekonstrukcí jako inspiraci, ale bohužel se nedochoval ani jeden. Víme jen to, že ho postavili sud. Němci v r. 1928, pak byl dům přiřazen jako bytový k místnímu vojenskému statku (tam mám teď kobyly) a v půlce bydlely rodiny armádních pohlavárů a v druhý půlce dojičky ze statku. Pak tam bydleli ruští oficíři s rodinama, ti dům vevnitř přestavěli. Ale prostě nikde neexistuje jediný záznam, protože dům stál ve vojenském prostoru a rusové vše před odchodem zlikvidovali.
Efe, zkoušela jsi nahlížet do archivu stavebního úřadu k vašemu domu? Tam by něco mohlo být, i když ti rusáci asi byli dost devastační…
Dělám totiž na stavebním a tady v obci je dost prvorepublikových vil, byla to oblast rekreačních vilek továrníků a bankéřů z Prahy, a u těch máme leckdy v archivu i ty úplně původní plány, kreslené tuší a vybarvované, krásné věci. Už pár majitelů si to nechávalo zkopírovat a udělali si z toho podobnou výstavu jako chystáš ty. Tedy ti, co starý dům zrekonstruovali a ne ti, co ho srovnali se zemí a na místě postavili moderní kostku betonsklo…
Odpověď na příspěvek uživatele bassrock z 27.07.2023, 08:09:53
Tam jsme šli jako první, ale tam nám právě sdělili, že vzhledem k tomu, že se jedná o býv. vojenský prostor, tak archiv spravovala armáda, pak rusáci a ti to před odchodem zlikvidovali…
Tak další fotky z mých kolovýletů. Ve čtvrtek jsem vyjela do prostoru, přes Židlovkou oboru (zubři) a potom krásnou zapomenutou cestou podél Čertova potoka. Chytil mě sice déšť, ale i tak to bylo boží, za celých 35 km jsem nepotkala ani živáčka…
V sobotu jsme vyrazili na další okruh a tentokrát jsem fotila výklenkové kapličky, které (naštěstí!) v prostoru zůstaly i po řádění armád. Ještě jich tam je víc, doufám, že je postupně všechny “posbírám”.
Foto 1 - kaplička Těšnov
Foto 2 - kaplička nad Náhlovem
Foto 3 - odpočinkové místo u sv. Františka v zaniklé obci Černá Novina
No a včera tentokrát pěší výlet ve skalách nad Hamrem na Jezeře. Stohánek, Široký kámen a Skalní divadlo - tam jsou neuvěřitelně čitelné železné žíly, které vystupují z odvětrávajícího pískovce. To jsem nikde jinde neviděla, je to fakt zajímavé. Plus se dají v pískovci najít chodbičky od včel hedvábnic a tzv. solné výkvěty.
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 31.07.2023, 13:02:37
No je to také až surreálne, človek by si tam mohol pripadať, že halucinuje, tie skalné útvary sú proste (ako) z iného sveta, veď tam musia žiť nejaké draky, permoníci, alebo praveké jaštery, to neverím, že nie 😀