Dobrý večer, prosím o radu ohledně přepisu A1/1 - spíš bych se tedy ráda ujistila, že chápu správně a nic neopomenu 🙂
Při přepisu tedy do 5 pracovních dní posílám na Jockey club Hlášení o změně a průkaz a tím to pro mě končí? 🤔 Díky 😊
No já taky začnu s prací s tlusťochem až po víkendu (to k tomu “nemám na nic čas”), no a dost možná až po Velikonocích… Ale včera byl kovář a čučel, jak to poníkovi běhá 😀 A jak podává nohy!
Za svou péči o kopyta jsem nedostala úplně vynadáno, což mě potěšilo, no měla bych se těm kopytům věnovat častěji, já víííím 🙄 Ale dostala jsem instrukce, na co dávat pozor u hříbat, jinak žádné abnormality nebyly nalezeny, takže pohoda, můžu ošetřovat jako ostatní koně. Musím si teda nechat nabrousit nože a naučit se s nimi zacházet s ostrými, protože práce s nožem vypadala moc pěkně a snadno (no ale mladej kluk vs. já, tam jsou samozřejmě ty fyzické dispozice jinde… to je druhá věc). Taky mi říkal, ať si pořídím novou rašpli, jenže já se toho trochu bojím, vím, jak byla ostrá ta, co ji mám těch 8 let, a že se mi povedlo i přestrouhat… na mě je tahle ostrá ještě dost a dost, hodně dolaďuju pilníkem. Chápu, že pro něj je to jiné, když musí strouhat několikrát týdně. No já dělám max. dva koně najednou, tak mě to tak nezmůže.
Za odměnu jsem poníkům na hladovku naházela nějaké drny vypleté z políčka - hlavně trávu a pampelišky 🙂 Aspoň měli zábavu.
Buggyra:No já taky začnu s prací s tlusťochem až po víkendu (to k tomu “nemám na nic čas”), no a dost možná až po Velikonocích… Ale včera byl kovář a čučel, jak to poníkovi běhá 😀 A jak podává nohy!
Za svou péči o kopyta jsem nedostala úplně vynadáno, což mě potěšilo, no měla bych se těm kopytům věnovat častěji, já víííím 🙄 Ale dostala jsem instrukce, na co dávat pozor u hříbat, jinak žádné abnormality nebyly nalezeny, takže pohoda, můžu ošetřovat jako ostatní koně. Musím si teda nechat nabrousit nože a naučit se s nimi zacházet s ostrými, protože práce s nožem vypadala moc pěkně a snadno (no ale mladej kluk vs. já, tam jsou samozřejmě ty fyzické dispozice jinde… to je druhá věc). Taky mi říkal, ať si pořídím novou rašpli, jenže já se toho trochu bojím, vím, jak byla ostrá ta, co ji mám těch 8 let, a že se mi povedlo i přestrouhat… na mě je tahle ostrá ještě dost a dost, hodně dolaďuju pilníkem. Chápu, že pro něj je to jiné, když musí strouhat několikrát týdně. No já dělám max. dva koně najednou, tak mě to tak nezmůže.
Za odměnu jsem poníkům na hladovku naházela nějaké drny vypleté z políčka - hlavně trávu a pampelišky 🙂 Aspoň měli zábavu.
Kde necháváte brousit nože ? Já si brousím sama normálním brouskem jako na kosu, mám nože Mustad, pravej a levej a vždycky jsem ráda že ostrouhám 2 nohy a připadá mi to tupý. Jednou mi je nabrousili tam kde brousí klasický nože a nůžky, ale říkal že to nedělá rád, tyhle kopytářský nože.
Normálně u strejdy, má nějakou ruční brusku… Ale máme tady v sámošce inzerát nějakého dobrého pána, co nabízí broušení nůžek i nožů na sekačky a tak, tak bych se zkusila pozeptat jeho, mohl by mi nabrousit i kleště a třeba by se mu povedlo je seřídit, aby mi lícovalo ostří… No musím se k tomu hlavně dostat 😀
Jinak jo, brousím si provozně taky sama, před strouháním, mám kulatý kapesní brousek Smith&Wesson, používám na strouhání hlavně oboustranné očko, takže se ten malý kulatý brousek skutečně hodí. Jednostranné nože mám také, ty si podle mě pan kovář, od kterého jsem je podědila, vyráběl sám, a už jsou notně uhlodané, jak jsou věky ostřené 🙂 Ale ty nedám (teda nabrousit ano, ale vyhodit ne).
Tak som včera po 100 rokoch bola vonku s vlastnými koňovitými.
Aj som tak rozmýšľala, že chudera Neha, staručká, plesnivá, že len trošku, na trávičku, nech sa Gustav rozhliadne a ja že sadnem a oni sa budú pásť a vtáčiky spievať.
Mno…
Neha po prekročení bráničky prepla na “som megagigaturbo welsh pony” a klusom ma vyvliekla hore kopcom. Skoro som tam vypľula dušu a bola rozhodnutá asi pokračovať, kým by nepadla, tak som ju stočila na lúku, že aha, tráva, ale zbytočne, evidentne sa potrebovala zorientovať, kde je a veľmi dobre vedela, ktorou cestou prišla v prívese, lebo tam sa chcela pôvodne vydať.
Gustava to bavilo, ten by aj skúmal, aj sa pásol, mno ale matka pluku zavelila inak, tak sme sa vrátili a pustila som ich len na pozemok.
Vtedy aktivoval Gustav mode “som z osady a viem nájsť na dvore všetko a vliezť všade” a začali tam stvárať strašné veci.
Lúpili šrot, lúpili krmivo pre prepelice (to nežerú ani lesné zvieratá), Neha dokonca odkrútila šrubovacie veko z nádoby, kde je to krmivo, potom vliezli do hnojiska, Gustav do kurína, mno, úžas 😀 Asi po hodine týchto aktivít sa potom odšuchtali na trávu, ktorú im špeciálne schraňujem akože na prilepšenie.
Prebytok vnemov asi spôsobil, že Gustav večer prišiel za mnou, že by sme sa ako mohli trošku pritúliť.
Gustav. Prišiel za mnou. Sa poňuňať.
Tak som si sadla na tú studenú zem a Gustav tam stál a zaspával a ja som sa s ním rozprávala a hladkala ho a dokonca som mu vyberala kliešte. Iba chlad ma prinútil vstať.
Podotýkam, že som nemala ani pamlsky, nič.
Ach 💓💖
…a ja že sadnem a oni sa budú pásť a vtáčiky spievať…
Jo to jsou ty romantický představy, co se nikdy nesplní 😀 mám taky za sebou 😀
Ano, oni se ti naši romanticky pasou, to jo, ale já většinou u toho tlačím kolečko, balík sena nebo pletivo na ohradě…
😂
No anebo jsem je i brala na vodítku se napást, já že si k nim jakože sednu… No takže neustále hlídat, aby si ty dementi nepřišlápli vodítko nebo taky mě, aby se něčeho nelekli a neskočili mi na záda a tak… prostě romantika hadr.
To už je lepší si sednout na toho koně, když se pase - ale ten druhý vám furt cloumá s rukou 😂
Neha aj Gustav si vedia poodstupit z voditka, len Neha sa vyborne zabyvala, je to sefka, je to JEJ pozemok a proste vobec nechapala, co sa deje, potrebovala ulozit suradnice GPS, ze kde byva.
To sa snad casom spravi.
Chvilu bola aj na volno, ale potom sa vybrala domov, rovno a nekompromisne. Tak som ju musela trochu skorigovat, inak by sa prizabili, ten teren je hrozny, iba jelenie chodniky a kamene a svah.
Navzdory ataxii, ponik ide, no 😂
Horsana:Neha aj Gustav si vedia poodstupit z voditka, len Neha sa vyborne zabyvala, je to sefka, je to JEJ pozemok a proste vobec nechapala, co sa deje, potrebovala ulozit suradnice GPS, ze kde byva.
To sa snad casom spravi.
Chvilu bola aj na volno, ale potom sa vybrala domov, rovno a nekompromisne. Tak som ju musela trochu skorigovat, inak by sa prizabili, ten teren je hrozny, iba jelenie chodniky a kamene a svah.
Navzdory ataxii, ponik ide, no 😂
…..chodíte po kopcích jako Zmyják😉 už jen vymyslet nějakého Pivoně.
Tak Dadla je od rána venku. Ufff, to byl tejden…
Včera jsem pomáhala kamarádce na veřejňákách, potřebovali vodiče pro nejmenší děti 😀
A?? Umístili jste se?
kometa:A?? Umístili jste se?
ne, protože s náma závodili i velký holky na velkejch koních bez vodiče
Závodily s Y,ty holky, ale zase když tam byli i ti koně 😀 ??? nejde mi to opravit do původního textu, když kliknu na tužku tak mě to vrátí na úvodní stránku…..
Vzpomněla sis pozdě. Taky se mi to stalo, pak cituji sama sebe a dávám Edit.
Holky závodily. Shoda podmětu s přísudkem.
To je blbý, že nebyla kategorie pro pony s vodičem. Překvapuje mě to, protože u Aleny to zatím vždycky bylo “děti friendly”.
kometa:Vzpomněla sis pozdě. Taky se mi to stalo, pak cituji sama sebe a dávám Edit.
Holky závodily. Shoda podmětu s přísudkem.
To je blbý, že nebyla kategorie pro pony s vodičem. Překvapuje mě to, protože u Aleny to zatím vždycky bylo “děti friendly”.
Vím že tam má být to tvrdý, hned jak jsem si to po sobě přečetla, ale už mě to nepustilo opravit, tak jsem to chtěla zlehčit 😀.
No přišlo mi to vůči těm malým dětem s ponclem a vodičem trošku nefér, když tam pak naběhly všechny ty velký holky a s velkejma koňma to přecválaly razdva….Příště nebudu vybíhat obloučky a budu to krosit hned za překážkou 😀
Dobrý večer, prosím o radu ohledně přepisu A1/1 - spíš bych se tedy ráda ujistila, že chápu správně a nic neopomenu 🙂
Při přepisu tedy do 5 pracovních dní posílám na Jockey club Hlášení o změně a průkaz a tím to pro mě končí? 🤔 Díky 😊
Ano, nevím, jak jsou ty lhůty, ale samozřejmě čím dřív, tím líp. Je dobré poslat doporučeně. Oni vám pak pošlou vyplněné zpět.