Aktuálně: 2 547 inzerátů234 359 diskuzních příspěvků18 621 uživatelů

O všem a o ničem :)

Saga
Saga 07.04.2025, 13:38:34 xxx.xxx.167.183

My to řešily taky a taky to riskly. Prostě jsem věřila vet a brala jsem to tak, že hlavně rozhýbat střeva, tak jí to musí chutnat a ona je fakt fouňa. U flekaté by tenhle problém nenastal, protože ta sežere i piliny namixovaný s hřebíkama🙄, ale malá je holt Dááma! Začínala jsem samozřejmě na menších dávkách dle vet, to ti ten tvůj určitě řekne taky a za sebe také mohu doporučit i kurkumu. Upřímně jsem si o tomhle žlutým prášku myslela své a nasadila ho vlastně až na ten sarkoid, co teď řešíme, jako podpůrnou léčbu vnitřně, ale ono to fakt má smysl! Čemuž jsem vážně nevěřila! Dávám i velké kobyle, které se díky kurkumě véélmi snížila plynatost a malé vlastně také, i když ta ty prdy neměla tak výrazné, ale celkově je to znát na obou a je to hlavně levná surovina, nic co by člověku udělalo díru do peněženky! Jen pozor, je třeba míchat s olejem a pepřem, poměr ti kdyžtak napíšu, ale většinou ho prodejci uvádí!

Vlastně jsem po té kolice zůstala na velmi podobném krmení jen jsem upravila poměry surovin a krmím tak doteď. I když ve své podstatě zdravý kůň granulované seno nepotřebuje, je to bezva plnidlo pro tlouštíky, čehož takhle využívám i mmch na zamíchání vitminu, té kurkumy a tak. Není to špatná věc a není to finančně za hranou. 

Také pokud máš možnost, třeba od nějakého králíkáře, domácí jemnou lístečkovou otavu. Já mám vlastní, tže u mě nebyl problém. Ze začátku jsem jí to máčela, pak rosila a pak jí prostě jen vedle hromady dala kýbl s vodou, ať si máčí, když bude chtít. A vlastně to taky tak dělám do teďka a ťuk ťuk dobrý🙏!

Držím pořád palce!!!

efe
efe 07.04.2025, 14:32:24 xxx.xxx.64.15

Ony jsou ty granulovaný sena všechny velmi podobný, bohužel u většiny se nedočtete obsah NSC, což je u nás problém. Teď máme rozkrmovat hooodně tekutý mash, postupně velmi pomaličku zahušťovat. Dadla je momentálně v módu “sežeru i prkna z boxu”.

efe
efe 07.04.2025, 20:12:05 xxx.xxx.64.15

A stále kapeme… ale za dnešek sama vypila asi 30 litrů mashe.

Verun
Verun 07.04.2025, 22:26:41 xxx.xxx.220.12

jaký mash jste nakonec zvolili(byl dostupný) , vzhledem k omezení kobyly na škroby…

Říjí se kobyla ? Někdy kolikové bolesti přijdou v rámci cyklu.

efe
efe 07.04.2025, 23:10:56 xxx.xxx.64.15
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 07.04.2025, 22:26:41

Sehnala jsem granulovany seno, plus davam lneny seminko, malinko ovonet jablecnou stavou. Pije to. Co na to svaly se pozna…

Ji a je to z pocasi dle doktorky. Kobyla neriji. 

efe
efe 08.04.2025, 08:19:07 xxx.xxx.64.15

Tak v noci jsme dojeli poslední kapačku. Ale přestala pít. Od včerejšího večera nic nechce, jen by sežrala i letící mouchu. Za celou noc z ní vypadlo jen jedno ho*no. Žrala by ty rozmočený granule, co jsou na dně mashe, ale není ochotná se k nim propracovat…

Obrázek
Verun
Verun 08.04.2025, 08:21:50 xxx.xxx.220.12
efe:

Sehnala jsem granulovany seno, plus davam lneny seminko, malinko ovonet jablecnou stavou. Pije to. Co na to svaly se pozna…

Ji a je to z pocasi dle doktorky. Kobyla neriji. 

jj změny tlaku a teplot…jsem teď  jako pako s nandaváním a sundaváním a změnou dek…jeden den venku na slunku 20 a druhý den ráno 0 ve stáji relativně teplo a kobylu mám jemnosrstou a prakticky vylínalou. 

Tak ať to dobře dopadne..už jste na dobré cestě. 

edit: aha , myslím že  nepije protože nemá co “ředit” ..asi bych dávala už něco většího na zub. rozvlhčené granule nebo močené seno? když už má chuť žrát a břicho funguje.kadit asi nemá co. 

Saga
Saga 08.04.2025, 08:42:08 xxx.xxx.167.183

Samozřejmě poslední slovo by měl mít vet, ale já bych jí nabídla to, co jí chutná. Alespoň tak jsme to dělaly na podzim, když to měla naše Dáma, ale faktem je, že u nás to byla jednodenní záležitost a byla to křečová kolika, taky z počasí. Nejvíc malá ocenila nasečenou trávu (chápu, že té je teď ještě málo, my tu v říjnu taky lezly po všech mezích a snažily se něco nasekat) a máčenou jemnou otavu, plus to granulované seno, které jsem máčela do konzistence hrubší kaše, nikoliv jako polévku, to odmítla. Taky jsme do toho strouhaly najemno mrkev a jablka, naštěstí na podzim jsme toho měly plný sklep, normálně jí to kvůli cukrům zásadně nedávám, ale takhle jsem to prostě riskla a bylo to OK. Ale samozřejmě chápu, že co pomůže jednomu, druhému nemusí… 

efe
efe 08.04.2025, 09:06:45 xxx.xxx.64.15

Za hodinu tam zas jdu, taky si myslim, že už nemá co z ní padat… Namočím jí ty granule do vlhký kaše a dám jí to. Uvidíme. Vetka říkala, že po opravdu mini pidi hrstičkách máčený seno, ale to se ještě bojím, tak jí vždycky dám fakt pár stébel. 

Jinak prý učebnicový příklad - teplota prudce klesne, kůň přestane pít a ucpe se.

Saga: trávu ona nesmí, jarní už vůbec ne, to by způsobilo myopatický záchvat bohužel

Všem díky.

Saga
Saga 08.04.2025, 09:22:40 xxx.xxx.167.183

Efe, jasné, došlo mi to pozdě, že jarní tráva a PSSM nee, to by bylo zaděláno na další.

Ty výkyvy teplot jsou šílené, vidím sama na sobě, jak špatně to snáším já, jak to má pobrat zvíře, co z toho nemá rozum, a jako bonus mu příroda nadělila kilometry střev? Ach jo. A blbý je, že tohle se do budoucna asi fakt nevylepší…

Dej pak vědět, jestli ta kaše chutnala a zabrala🙏

efe
efe 08.04.2025, 13:33:37 xxx.xxx.64.15

A druhou várku už zas nechce…. tvl se z tý kobyly po*eru fakt…

Buggyra
Buggyra 08.04.2025, 13:34:59 xxx.xxx.198.226

Vydržte, já teď B musím taky dávat večerní krmení nadvakrát. Za hodinu, za dvě si vezme 🙂 Jí to dejte do boxu a nechte tak. Teda pokud to nekvasí…

efe
efe 08.04.2025, 13:58:38 xxx.xxx.64.15
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 08.04.2025, 13:34:59

Bez dohledu je na boxu s košíkem, protože nemáme piliny…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
  • +
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.