To chci ještě říci…máme tam třeba poně, kterýmu dělal předchozí majitel úpravu kopyt flexou 😲 jako fakt, dovedete si to utrpení toho zvířete představit? Je to jen pár let zpátky 🤮
To chci ještě říci…máme tam třeba poně, kterýmu dělal předchozí majitel úpravu kopyt flexou 😲 jako fakt, dovedete si to utrpení toho zvířete představit? Je to jen pár let zpátky 🤮
30 MINUT ŠTĚSTÍ……..
Tak jako úpravu kopyt flexou jsem už viděla, ale dělal to někdo, kdo tomu hoví, a po desetinkách milimetrů. Nakonec zuby se taky upravují malinkatou bruskou, holt se to musí umět. No asi tuším, co tak mohl dělat ten čičmunda domádo.
Mi jedou ve čtvrtek veterinář-zubař a kopytář ke koním, tož jsem zvědavá, co mi povědí. Hříbata jsou přerostlá, páč si na to netroufám, ale už se to blíží, tak to ještě těch pár dní vydrží, a chlapci mi řeknou, co a jak, abych něco nezmrvila v budoucnu. No a na akci první víkend v dubnu budou mít aspoň kopyta v richtiku. Dovezou mi bonharen pro plnokrevníka a píchnou první dávku, na to se docela těším, plnokrevník teď premává pěkně, nechodí už úplně rovně (jakože trvale, už asi dva roky…), tak jsem zvědavá, jestli to s tím pohybem něco udělá (ale hádám ne, prostě je křivej, a já jsem se jen naučila to vidět…). Ale snad jako prevence přes sezonu… 🙏
Černej už měl na hlavě nějakou uzdečku s roubíkovým udidlem, co jsem zbastlila a domácky si tak odhadla, že by to mohlo být oukej, na soustředění mi to posoudí lidi s víc zkušenostmi, no ale hlavně to měl v hubě zatím asi třikrát a já mám bobky, až to poprvé vezmu do ruky (budu tak max trénovat snížení hlavy na tlak, ale…), protože on je hrozně vyjevenej ze všeho a na všechno reaguje prostorově náročně (uskočí, vyskočí, odběhne, celej se vykroutí nebo otočí na obrtlíku…). Poníkům jsem dala dečku a obřišník a příště když jsem to na ně dávala, tak jako by se nechumelilo, a hlavně “kde je kokino, za tohle se dostává kokino”. Tenhle měl na sobě obřišník desetkrát a kdykoli k tomu boku přiblížím ruku, bok je najednou o tři metry jinde 😀 Ale kokino si taky vezme, to jo. Za to jsem dost vděčná, protože kdyby tuhnul komplet a byl tak v nervu, že by si ani nevzal, tak já nevím, co bych dělala…
Ale zase na druhou stranu posledně jsem ho nauzdila rovnou udidlo do huby, jako by se uzdil denně, začínala jsem ho navykat tak, že jsem mu hodila nátylník s čelenkou na uši a udidlo jsem měla zapnuté v jedné lícnici a do huby jsem mu ho vložila ze strany, když měl nátylník na hlavě (a zapnula do druhé lícnice). Tak to bylo pro mě překvapení, že posledně si to udidlo vzal jak profík a normálně jsem mu natáhla uzdečku přes uši (to zná od ohlávky teda… ale že si vzal to udidlo a neuhýbal mu, neplival ho, neocitnul se najednou o deset metrů jinde, v jiném výběhu, jiném hospodářství a jiném státě….). No tak pomaličku polehoučku. Snad na soustředění, je to jen trénink, nebudou trvat na tom, že mám hřebce vodit přísně za udidlo… no a snad bude hodnej! (bude, on je jen takový vyplašenec) No a musím natrénovat do vozíku, jenže to bych ten vozík musela mít zpátky ze servisu… že. Nakonec s druhým ročním hříbětem, který je suverén, vozíkem jezdí jako profík, a na udidle se vodit nemusí, pojede ten funkční poník, protože černýho nenaložíme, a bude klid 😀 To jsou nervy…
JanaJanaJanaJana:To chci ještě říci…máme tam třeba poně, kterýmu dělal předchozí majitel úpravu kopyt flexou 😲 jako fakt, dovedete si to utrpení toho zvířete představit? Je to jen pár let zpátky 🤮
kopytářka mi také kobylu někdy bere bruskou a vůbec jí to nevadí…paznehtáři kravám běžně.
https://nakopyta.cz/?product=bruska-na-kopyta-milwaukee
Tak todle mi nedá to sem nedat😲