Přesně tak. Kůň není pes. Ten po pánovi dokáže smutnit i roky. Kůň ho možná bude chvíli vyhlížet a pak si zvykne na nového člověka. Naštěstí.
jsem si vzpomněla na ten film,jak ten pes chodil na to nádraží roky,když mu páneček umřel..a řvu tu jak kravička😢nevím,jak se jmenoval…A navíc myslím byl Akita Inu?.máma i brácha ho měli..teď má brácha nového..
Byla jsem oslovena o čerstvé fotky Dadly nohy, jak to po letech vypadá. Bude o ní psána diplomová práce (y).
Jelikož spousta z vás si ten úraz (resp. dva) určitě pamatujete (možná ještě z ECH), tak vám sem ty fotky taky dávám.
Letos je to 10 let od prvního úrazu a 7 let od druhého, který už jsem léčila doma ve stáji. Kobyle bude letos 20.
Aktuální stav je takový, že na noze je obří jizva, je to zvláštní tvrdá, až zrohovatělá, tkáň, sem tam se dá krustička odloupnout, ale v podstatě na to nesahám. Kobyla nekulhá, nic jí nebolí, nic nenatéká.
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 10.02.2025, 09:12:32
Jop, podobnou ránu měl bílej na PP, těsně nad korunkou, už tak k nám přišel, neřešili jsme. Přesně identické chování, nebolelo, občas se loupala stará kůže, nijak to dál nepracovalo, stejný stav deset let. Na té bílé noze to naštěstí nebylo nějak vidět, tak jsme moc nemuseli nevysvětlovat.
Efe, díky za sdílení. Pamatuji si hlavně druhý úraz a můj obdiv jak to zvládáš doma. Fungoval Ti tam med, vzpomínám si dobře? A pořád si od té doby pamatuji použití izolace na trubky jako obvazivo na nohu, což jsem sdílela dále a bylo to využito a náležitě oceněno jako nápad na Nobelovku 😀
Odpověď na příspěvek uživatele bassrock z 10.02.2025, 12:42:45
Pamatuješ si to dobře. Potencovaný med (čili med smíchaný s propolisovou tinkturou v poměru 50:1). A ty filcový izolační pásy mám dodneška, je to fakt super materiál, pratelný a za pusu 🙂 jsem ráda, že to pomohlo i jinde 👍
Já díky tý prosbě projela znova všechny fotky toho druhého úrazu, který jsem léčila doma. Fotila jsem to fakt poctivě denně a bylo neuvěřitelný, jak se ta rána ze dne na den měnila. Těším se na tu diplomku, to si počtu a Madam bude slavná 😀
Tak jsem odčervila hříboše, dala na něj teplejší deku teď do těch mrazů a včera deku sundala na proběhnutí, a deka i hříbě plné všenek. Super. Takže dneska jedu pro odvšenkovač na všechny koně, snad to majitelka zaplatí… Myslíte, že ty všenky vyskočily na vrch srsti po tom odčervení? Všenky nepijí krev, takže nevím, jestli je na ně ten benzimidazol účinný. Ale stejně musím ošetřit tu deku, takže hříbě se asi sveze s tím. To byla teda koupě. Teď je jasné, že je to prostě zanedbané. Pavo v Liberci k sehnání není, Anet ho objednali, ale prý je výpadek, tak čekají, zatím se hříbě živí trochou PURitanu a ovsem (zdráhám se mu dát Reformer, páč bílkoviny. Taky mám kvasnice, no tak to se mi taky nechce). Dneska jsem teda šla a objednala Pavo u Britu nebo kde, kde ho měli prýže skladem, tak jsem zvědavá, kdy to přijde.
Černej je moc šikovnej, začíná chápat pokyny na vodítku, třeba k zastavení. Zastavíme, poberu mu nohy, pochválím a zase někam jdeme, překračujeme bidla a lezeme na hupík, co máme navezený ve výběhu, včera jsem kolem něj kutálela pneumatiku, tak prý nuda, lepší kdyby v ní bylo něco k jídlu, ťukání na barely už je taky ohraná písnička, vezmu s ním nějaký pokoulet. Musím mu vymyslet nějakou zábavu, nejraději bych s ním chodila do přívěsu, ale v přívěsu hajá vozík za koně, musela bych ho vytáhnout a pak zase uklidit, meh. Možná to přece udělám a přikryju vozík plachtou, ať můžem trénovat, hádám v dubnu už se někam pojede. Taky musíme stihnout v březnu vykastrovat, ráda bych ho začala brát ven, ale máme ob louku kobyly a já nechci, aby přišel na to, že tam jsou, dokud má čím…
P.S. hříbě foceno kalkulačkou, černej blbfounem pádlem… Proč mi přijde, že jsou ty fotky asi tak na stejné úrovni…
P.P.S. zkuste vymyslet, kam dám na černého sedlo…?
Moje osobní zkušenost s Neostomosanem je také dobrá. Jestli ho veti budou ovšem mít v ordinaci v příslušném množství, uvidíme. Něco tam mít budou, předpokládám. No, nám se tyhle breberky jaktěživy neobjevily, a to ani, když jsem do Rolinky pravidelně vozila zavšivené chudáky, tak to u mě doma nikdo nechytnul, celkem jsem si dávala pozor. No ale teď jsme to zřejmě přivezli s tímhle drobkem nešťastným. A já jsem si říkala, že je nějaký kontaktní a hrozně rád se drbe. No… hm.
Plísinku jsem občas takhle kolem toho přelínávání našla na B, dokonce jeden rok co se odřel od deky, tak se plísinka chytila ve velkém a musela jsem umývat protiplísňovým šamponem, ale teď už mám deku s krkem, co je podšitá pěkně hladkou tkaninou, tak to snad nehrozí.
No teda až doteď. Teď budou mít všenky všichni, žejo. Samozřejmě teda odvšivím všechny, ale… sedlovna napěchovaná krámama (deky, podsedlovky..)… proberu s vety a kdyžtak toho vezmu víc a po 14 dnech to všechno odvšivím znovu… Jediné, co, že to nenaskáče na slepice, jsem si přečetla. Teda ani na mě a na Kocoura. Tak to je dobře.
Cha, zeptám se vetů na ten spot-on (ale podle toho, kolik stojí spot-on na kočky, tak to bude stát jako by byla lahvička vykládaná diamanty).
prosím mám otázku-natrefila jsem na knížku-Kůn-láska a závislost od Juli Zeh,je to o koních,jak se jezdilo dřív,jak ted,o práci s problémovými konmi něco jako esej,životopis…docela mě nadchla,co vy na to,neznáte někdo?
…a to jim ještě můžou vylézt bradavice. to rezavý vypadá dost bídně, má i vystouplý ocas?je bez svalů. budou fest začervení. neostomosan nebo biokill, pokud máte černý ultrashield repelent, tím se to dá taky ty všenky zlikvidovat. taky jsem je u kobyly měla, ale jen v hřívě. a pak ty bradavice- celou hubu toho měla(pomohlo to Céčko)
Edit: ze slepic na koně ale naskákat může, luptouš? a i endure je insekticid, tak jestli něco zbylo z léta, šup s tím na koně…
je to spot-on určený na skot, ale veti ho mají vyzkoušený i na koně. Je toho pár kapek a stálo to dvě stovky na celé stádo - ale hlavně nebudu muset koně ničím máčet, hurááá.
Hříbě nešťastné se včera drbalo, o co mohlo… už začíná mít na prsou stroupky… takže jsem to nakapala nejdřív jemu. Ostatní přijdou na řadu dnes. Endurem vystříkám sedla, podbřišníky a podsedlovky, ať se všenky pomějou. Mám tam i nějaký zbytek arpalitu, ten bych mohla také použít na cajky, ne?
To rezavý ještě chvíli bez svalů bude, chodí se proběhnout asi na dvě tři hodiny denně na volno a nějakých 10-20 minut obden chodí na vodítku krokem po výběhu a učí se to, co černej. Jinak zavřeno v boxe, jednak aby mělo svoje seno a za druhé po něm velcí kluci celkem šli, tak aby mělo od nich pokoj. Už jsem pustila hříbo pohromadě s černým a občas po něm černej hodil xichtem a vyjel jeho směrem, ale nebylo to takové to “zabim tě” jak na začátku, spíš “tahle tráva je moje” a hříbě taky už neletělo v panice přes celý výběh, ale jen popoběhne a hnedle zastaví a jde se pást. Takže odpo je budu pouštět pást spolu. Chtělo by to k nim ještě přifařit B, ten se s černým docela už snáší, dokonce už je vídávám i trávit čas společně 🙂
B má olysalou půlku hlavy, vypadá příšerně, mysleli jsme, že ho takhle dokousal černej, ale teď u těch všenek mě trklo, jestli na něj něco nenaskákalo z hříběte no a dorazila mě kometa zmínkou o plísinkách, takže doufám, že pomůže ta aplikace spot-onu na parazity a umyju mu teda hlavu ještě zbytkem protiplísňového šamponu, co mám z toho řešení toho kohoutku… to jsou radosti. Ale spíš si myslím, že to má nějak okousané, protože má kousance i po celém hřbetě (přes deku), a kdyby to bylo od drbání, tak je rozdrbaná deka při téhle intenzitě…