Aktuálně: 3 203 inzerátů221 704 diskuzních příspěvků18 370 uživatelů

O všem a o ničem :)

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 08.01.2025, 10:09:49 xxx.xxx.27.179

Vidím to podobně jako vy všichni.

Tenhle půlroční příběh se velmi v krátkosti vine tak, že moje kobyla přišla  atotální říje, stádo rozhašený…ona všude měla nějaký dva nápadníky, tady jsou 3 valaši - rok a půl starý hříbě, druhej totální mimoň a třetí před ní utíká. Jinak samé kobyly. A ona všude chodila třeba se dvěma valachama. Takže jsme stádo rozdělili, aby nedošlo k úrazu, takhle byli měsíc. Pak se zase spojili,  teď měsíc klid, kůň pod sedlem pořád psycho. 

No a předevčírem ta díra v noze. Rozdělovat je už moc nejde, prostor je velký, ale balík se dá dát jen v určité části do určitého místa, dál už za současných podmínek se nedostane technika. Moje kobyla občas někoho honila, ale jinak nebyla zlá, ale je to s ní i jezdecky, ona vyhoví, ale musí vidět, že vede někdo, kdo to  má v paži. Prostě i já pod sedlem se musím neustále prosazovat, je prostě taková, ne silou, ale prostě když si usmyslím, že půjde, tak se mnou prostě odejde a nediskutuji, pokud nevzniká bezpečnostní riziko.

Osobně mám taky obavu, že 300 kg živé váhy zdravého koně může pro starou kobylu dopadnout fatálně, i když je tvrdá. Ta rvačka proběhla, když tam nikdo zrovna nebyl, po ošetření byla kobyla v puštěna znova do stáda a hned do sebe šly zase. 

Taky si myslím, že tohle je rozehrané, zraněná je  stará a moje to ví a je rozhdonutá šéfovat. Osobně jsme tedy na straně majitelky druhého koně, vím, že by spojení stád nakonec nějak dopadlo a bylo by to nejrychlejší řešení, ale tohle je rozjetý vlak a má to smysl tak strašně riskovat? Já vím, že to jsou koně, že problémy řeší razantně a drsně a že se může stát kdykoli cokoli, ale šli byste tomu s vlastními koňmi takto naproti? Nebo jako ustajovatelé?
Nemluvě o tom, že to pak kazí i vztahy mezi majiteli.

efe
efe 08.01.2025, 10:23:46 xxx.xxx.155.192

Já se jen zeptám - když to stádo už rozdělené bylo, proč to teď už nejde?

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 08.01.2025, 10:29:01 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 08.01.2025, 10:23:46

Jak popisuji, oddělit stáda můžeme jen v rámci pastviny, která je v údolí. Před zimou se tam navozili nějaké balíky a doposud se koně přikrmovali tam. Jenže už jsou pomalu zkrmeny a začíná se krmit nahoře na kopci, kde jsou i přístřešky a stádo s etam prostě rozdělit nedá. A není technika na to, aby se pod kopec zase navozili balíky. Teď jsme rozdělili a zkrmujeme poslední dávku sena pod kopcem.

Arbora
Arbora 08.01.2025, 10:30:27 xxx.xxx.164.173

Ja by som teda bola nerada, aby sa tu šikana zamieňala s “vodcovským typom”. Lebo tak presne šikana vyzerá, vybrať si slabší/zranený kus uhnať ho. Navyše aj teórie o tom, že existuje jedna kobyla, ktorá riadi stádo, boli už vyvrátene a vedci teda najnovšie píšu o viacerých jedincoch, ktorí sú vyššie v hierarchii. Pochopiteľne, v domácich podmienkach tam budú nejaké odchýlky.
Tieto problémy v stádach má často na svedomí nedobrá socializácia -skorý odstav, stádo s nevhodným zložením pre decká, izolácia, a podobne, ale často aj nejaké bolesti, občas teda istotne aj nejaké povahové anomálie… Občas to má riešenie vo zvýšenej záťaži pre šikanátora, viacerých miestach na kŕmenie, lepšie únikové cesty z prístreškov, žiadne stresy okolo kŕmenia jadrom….Občas je lepšie nájsť vhodnejšie stádo, bohužiaľ. Vôbec podobné situácie nezávidím ustajňovateľom, jednu zimu sme v malom stáde mali podobného šikanátora a teda nebola to žiadna sranda - tá si ale teda svoje problémy liečila na viacerých, našťastie nie nejako intenzívne, bol to skôr psychický teror. Vydržali sme jedine pre to, že to bola kamarátka a núdzové dočasné riešenie. Všetkým fakt odľahlo, keď sa zbalili a odišli. 

Saga
Saga 08.01.2025, 10:41:37 xxx.xxx.167.183

No, to je právě to, koně se ve své podstatě chovají úplně normálně, prostě takový je jejich koňský život a v přírodě tomu není jinak. Prostě silnější vítězí. That´s all. Jenže tady je omezuje prostor a člověk, stejně jako kdekoliv jinde (myšleno v jiném ustájení) a co teď s tím? Jak je vlastně plocha obývaná koňmi velká a kolik jich tam je? Nestačilo by počkat do jara, až budou mít zvířata větší prostor a víc se rozptýlí? Zima je na tohle rozhodování fakt na prd, každý chovatel omezuje prostory, aby je pošetřil, včetně mě. Na noc chodí koníci do boxu, nebo jsou stále spolu? 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 08.01.2025, 10:50:42 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 08.01.2025, 10:30:27

Arboro, rozumím, JENŽE….nechci se tady zastávat svého koně, není to dítě, ALE …mám ho 5 let a prošla jsem s ním už několik stád různých složení a velikostí a na různých prostorech. Do 4 let vyrůstal ve smíšeném stádě a moc dobře věděl, kde je jeho místo. Nikde tyto problémy, nebyli, NIKDE. A to podotýkám, že tohle je jeho a moje páté stádo, čili v těch předchozích - ano, občas se pokopali, byla vysoko ve stádě, ale když to zkusila jinde na vedoucí kobylu, tak ta jí sestřelila a od té doby byl klid. Tady jde naprosto prokazatelně o to, kdo bude mít navrch. Prostě můj mladý kůň s vůdčími sklony  chce být ten, který chce být následován a rozhodně nechce následovat starého a pomalu nemocného koně. Je to přirozené a otázka přežití (v jejich palici).

Jediné, co musím připustit, že problém je ještě trochu širší. S nikým ve stádě není problém. Můj kůň dokáže naprosto v klidu s většinou stáda žrát z jednoho kýble. Akorát…přišla jedna submisivní kobyla plus minus ve stejném čase jako my, a na tý si občas moje kobyla zchladí žáhu. Tý se však vůdčí kobyla zastává. Ostatních ne.

Ale to stádo prostě nefunguje  a podle mýho je jeho udržování jen čekání na průšvih.

Pastvina má 24/7, cca 7 ha, koní 10, 2 přístřešky, 3 balíky sena. Ustajovatel se už nedokáže přeskocčit, já zas nechci nikoho ohrožovat svým koněm, ač prostě velmi pravděpodobně jedná instinktivně.

Saga
Saga 08.01.2025, 11:04:55 xxx.xxx.167.183

Pro mě je to celkem filozofická otázka - kůň se jako šikánator narodí, nebo to z něj vyrobí člověk? Úplně ani nevím, jak bych to od sebe odlišila, tolik zkušeností nemám, jen tu jednu desetiletou s vlastní kobylou, která prostě byla svým způsobem unikátní. Z její historie než přišla ke mně vím, že vyrůstala v malém stádečku. Koní se od narození stranila, nejprve se jim vyhýbala, pak když zesílila, vzala si je na paškál, dorubala je a šéfovala. Vždycky a všude. Pak si jí odvezli do samoty, byla drsná i k lidem a vždy se snažila prosadit. Prostě měla svojí hlavu, nikdy však člověka nezrakvila, spíš ho ponížila, dá-li se to u zvířete vůbec takhle nazvat? První rok u nás, nás všechny zvysoka ignorovala, byly jsme jen služky s kolečkem trávy. Nic víc, nic míň. Spolupracovala, ale dávala najevo, jak jsme všichni blbí, a že šéfem je ona, kdyby jí nedržela ohrada, přežila by i bez nás. Takhle samostatnou jednotku jsem nikdy před tím ani nikdy potom už nepotkala. Časem se to zlomilo a staly se z nás kámošky, co nepotřebovaly ani vodítko a ohlávku, k stáru byla jak pes. Přesto vždy o krok přede mnou, jen už jinak. Jany kobyla je prostě holt velmi originální a v současném stádě se zjevně necítí good.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 08.01.2025, 11:14:53 xxx.xxx.27.179

Takhle - stejně jako lidi a i koně se mění. A taky připouštím, že můj kůň dospěl až nyní, letos mu bude 9 let a mohou se začít projevovat aspekty jeho povahy, které zatím nebyly známy. Ale byla bych opatrná ho hned označovat za šikanátora….a ještě s tím ohledem, že jak bylo uvedeno, stádo je složitá a velmi organická věc a mohou tam vadit i věci, které mi ani nedokážeme dohlédnout nebo jsou vidět až po čase nebo vůbec. 

Druhá věc je asi i to, co kdo chápeme pod pojmem s eu koně prosadit. Můj kůň - pro dobrého jezdce absolutně s prstem v nose. Ze země ví, co znamená osobní prostor, když se krmí,  ve volnosti, snaží druhému koni vyžrat kyblík, ale stačí houknout jasné “NE”, zatřese hlavou, nakrkne se se, že není po jeho, ale respektuje. Na hlasový povel bez tušírky nebo vodítka 😀 ze země i když žene za stádem, když je člověk důsledný, opět, samonáser, ale nepřejde člověka - narozdíl od jiných koní ze stáje 😀 čili -  s nezkušeným jezdcem se potáhne jak smrad, odveze ho domů (to se naštěstí ještě nestalo), bude všude žrát, ale nic sprostýho. Zkušený jezdec musí udržet rytmus, musí umět zbrzdit koně, který v určité fázi spěchá domů a někdy prosadit svůj směr, ale vlastně nic víc. Nikdy nevyhodila, neodvezla mně, nesnažila se mě sundat. Tolik k tomu “prosadit se”. Ve výběhu je klidem přátelská. Nestraní se. Jen měn, já po ní chci práci, ale i tak nikdy neodchází, když mě vidí 😀 Dokonce teď přes zimu, když není dobrá tráva, chodí i naproti. Prostě není protivná, normální kůň, jen tady vznikl z nějakého důvodu nebezpečný problém. Průběžně jsem se i ustajovatele ptala, jestli na ní někdo nenadává, jestli se chová slušně, prý ano. V minulosti si na ní stěžovali jenom ve chvíli, kdy byla čtyřletá a ustajovatel mi zapřel, že je nepouští z mini zimního výběhu alespoň na chvíli do velkého, byla mladá, bylo jich tam tenkrát hodně na malém prostoru a mydlilo se to tam všechno….to byl taky důvod odchodu, ustajovatel nechtěl vyhovět žádnému alternativnímu řešení.

Opravdu problém vznikl až teď v kombinaci  submisivní  kobyla + vůdčí kobyla a tady jsou zranění ze střetu obou, ne že by někoho zahnala do rohu a totálně dorubala. Jenže je ais prostě rozdíl, když kopne 800 kg mastodont a 500 kg ČT.

Saga
Saga 08.01.2025, 11:24:15 xxx.xxx.167.183

“Pastvina má 24/7, cca 7 ha, koní 10, 2 přístřešky, 3 balíky sena.”

Rozloha i počet koní je naprosto adekvátní. Vím, že tohle jako ustájená nemůžete ovlivnit, ale nejsou 2 přístřešky a 3 balíky ehm málo? Zrovna před Vánoci jsme tohle welfare probíraly s vetkou, kdy jsem jí říkala, že jakmile přijde zima, já kobyly stáhnu na zimní výběh, který je prostě malý, tak přestože mají 2 krmné bedny (každá svou) a přístřešek, že by se tam vešlo stádo slonů, furt se mezi sebou perou o seno🙄. Jako bonus přes zimu stojí a nudí se a vidím, jak jejich prudnost narůstá. To je ovšem moje vina, nejsem schopná přes zimu adekvátně služkovat. V sezoně tohle vůbec neřeším, sice taky dostávají seno, ale i trávu, je pastva, denně s některou z nich něco dělám, prostě nemají důvod vymýšlet hovadiny. V zimě je všechno obráceně. A ona mi právě říkala, že bych na zimu měla mít víc krmných míst (resp. o jedno krmné místo víc, než je koní, tedy u mě 3), třeba mobilních, které s příchodem jara odstraním a ideálně i nějaký náhradní, opět třeba zase mobilní, úkryt. Nebo je zavřít na nějakou část dne na samostatné boxy, kde má každá svůj klid. Což dělám, protože na pastvině jsem v nájmu a opravdu už tam nic budovat nemůžu a ani nechci. A je relativní klid. Dámy jsou celé odpoledne separé, naplní si v klidu pupky a na noc odchází do výběhu v celkem dobré náladě. 

Vím, že tohle není ve Vašich silách, to ovlivnit, jen, že mi to prostě přišlo málo ze strany ustajovatele. Ale neznám do detailu vše, berte to s rezervou!

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 08.01.2025, 11:31:52 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 08.01.2025, 11:24:15

Těžko říci no.

máme teď měsíc krmiště (tj. ty 3 balíky) stažené u přístřešků, kde je i kamera.  Nikdo nezhubnul, koně téměř nepokopaný, i ti submisivnější. Na kameře, která je průběžně sledována, nenalezeno nic moc atypického.

V předchozím ustájení bylo 6 balíků na 22 koní + tedy nastlaný přístřech a taky v pohodě. Ale tam to stádo bylo v pohodě celkově.

Takže babo raď….

Horsana
Horsana 08.01.2025, 11:43:42 xxx.xxx.234.18
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 08.01.2025, 06:56:48

Švoly su ektoparazity, nieco ako vši.

Proste, hnus.

Arbora
Arbora 08.01.2025, 12:52:56 xxx.xxx.131.15

No, ideálne by som oddelila, aspoň na zimné obdobie a bol by kľud. Keď sa bude pásť, lepší povrch a budú sa kone aj sami pohybovať, prípadne aj pod sedlom…Tak myslím, že to trochu ustane. Ale chápem, ak nie sú možnosti, to je na prd. A chápem aj majiteľa druhého koňa, keď skončí na ATB, tak to nie je sranda.

bassrock
bassrock 08.01.2025, 13:00:21 xxx.xxx.251.2

Mám zkušenost s koněm šikanátorem a bylo to jiného rázu než popisuje Jana. Těžko soudit z písmenek, ale u nás to bylo asi 3 roky zpět přivezli do našeho stádečka mohutného valacha ČT, takové hovado tlusté, a prý že byl předtím tady o kus dál ve stáji a nevyhovovalo jim to atp. Valach rovnou zamířil k balíku, stoupl si k němu a brutálně agresivně odháněl ostatní koně, jedno jestli kobyla nebo valach. Ani nežral, jen to seno hlídal. Takže jsme se dovolali do jeho předchozího ustájení, kde nám řekli, že majitelce bylo doporučeno změnit ustájení, pač tam dělal to samé, ostatní koně rubal a došlo k několika úrazům, to nám majitelka neřekla, jen že je zvyklý být 24/7. Jeho útoky na ostatní koně byly fakt agresivní, šel do toho zubama i kopyty, a občas si spletl člověka s koněm.  Ostatní koně se k balíku dostali, jen když byl valach pod sedlem. Nikdy jsem to nezažila, takové šikanování. A to bylo to naše stádo v pohodě - 4 huculi, 2 klusačky, 1 plnokrevnice a 1 mix chlaďase.

Chvíli jsme to vydrželi, pač bylo jaro, byla tráva, naše hucule aspoň lehce pohubly a úrazy nebyly, neb klusačky a plnokrevnice byly hodně submisivní a nehrnuly se k balíku. No a pak léto vypálilo trávu, nebylo co žrát a milé hovado stále hlídalo balík, až huculovi valachovi (zřejmě) ruply nervy - nikdo neviděl co se stalo, ale jeden den ráno stálo hovado porubané do krve u zadního východu a celé stádo v pohodě žralo balík. Podle toho jak se k sobě chovali, jsme usoudili, že to vyřešil valach hucul, který do té doby (a nadále) stádečku šéfuje. Od té chvíle hovado hublo, byť se nadále snažilo šikanovat ostatní kobyly, stačilo aby šéfík udělal krok k němu a dekoval se. Vtipné bylo, jak si majitelka šikanátora začala stěžovat na hucula, jak je hrozný a šikanuje ostatní … 

Konec to mělo, až když se opět přetěhovala.

Nikdy dřív ani později jsem takové chování nezažila, aby takhle cíleně kůň hlídal žrádlo, byť sám neměl hlad a ani nežral. To že se koně strkají u balíku a rotují a různě vytlačují ano, to znám, ale tohle tedy ne. Nevím nic o valachově minulosti nebo odchovu, asi to nebylo úplně košer, z nějakého důvodu takové chování mít musel. On ani neměl moc sociální snahy k ostatním koním, bral je prostě jen jako konkurenci.

Ale byli jsme upřímně rádi, když se přestěhoval.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 08.01.2025, 13:00:52 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 08.01.2025, 12:52:56

Ano, máte pravdu. A stojím na straně majitele zraněného koně. Kdyby to byl můj kůň, podělám se taky. Krom toho to není ani příjemné být majitelem ve stáji, okolo kterého vznikají řeči, že jeho kůň rakví ostatní, to pak stačí, aby takoví kůň na někoho byť jen sklopil uši a už je z toho haló….nehledě na ten povrch, ten jsme zapomněla zmínit, při takové řežbě může dopadnout špatně i někdo třetí….

Achjo. Díky, že si tu můžu takto ulevit.

Bobca
Bobca 10.01.2025, 12:08:17 xxx.xxx.20.192

Zdravím všechny tady v diskusi…chodím sem, si počíst..a chtěla bych se s vámi podělit o jednu písničku o koních-na odlehčení..Doufám,že nevadí..Kdysi jsme na “víčkách” si dávaly odkazy na písničky o koních..možná si některá vzpomene…Je trochu smutná,ale krásné video ji doprovází..Nepochopila jsem moc,co tím chtěli vyjádřit,nikdo tam neumřel…Hezký poslech..😇Bobča

Bobca
Bobca 11.01.2025, 16:30:29 xxx.xxx.20.192

moc se omlouvám,asi jsem to tu nechtěně zabrzdila😟..nemyslela jsem to zle…

kometa
kometa 11.01.2025, 20:23:15 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 11.01.2025, 16:30:29

Proč bys tady něco brzdila?

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.