Aktuálně: 3 523 inzerátů216 840 diskuzních příspěvků18 331 uživatelů

O všem a o ničem :)

Verun
Verun 20.11.2024, 10:52:55 xxx.xxx.220.12

Hmotnost sena pochopí jen ten, kdo si ho zváží a má to v oku a ve vidlích…já si jednou zvážila seno, co dostala teplokrevná kobyla na 16 hodin na box, bylo to  2,5 kg…. to je prostě běžná praxe, myslet si, že koně přes noc žrát nepotřebují, protože buď spí nebo to prostě vydrží- asi jako lidi, přes noc nejedí…jenže víme co se pak stane. Vředy a věčně nasranej kůň, co ráno letí  ve výběhu k balíku a stojí tam celý den. 

😉že máte síť mi tak nějak vyplynulo z toho vážení …u kvalitního sena jsem opatrná i u své kobyly, ale někdy i překvapí, že si raděj sežere stébelnaté seno s větší strukturou než jennou otavu.

Saga
Saga 20.11.2024, 11:10:21 xxx.xxx.167.183

Verun, tak to sedí! Já mám vždycky děsnou depku, když přecházím ze svého na kupované, což je právě teď, tak jsem prostě zvyklá, že je toho kopec, až mi to přetejká z krmelce, protože to není lisované, a pak když navážím stejné množství lisovaného, je to taková kupička, co je v tý bedně sotva vidět a přitom je to stejné množství🙄. Přecházím postupně, ale když se pak propracuji jen k tomu lisovanému, ty koně fakt blbě čumí😄, jako kdeže je ten zbytek😄? Kamarád, co mi prodává ty malé hranaté balíčky, je má ještě takové nasekané, jako řezanku a to pak fakt vypadá, jako když jsem tam nic nepřinesla😄! Seno vážím a nosím v takových těch zahradních zelených bagách, co mají obruč, pro snadné nandavání a ucha na nošení👍. Prodávají v Kaufu/Lidlu.

Horsana
Horsana 20.11.2024, 17:24:00 xxx.xxx.18.164

Saga- ach sooo, tak to je iné, ja som myslela, že máte iba eko bio seno 😀

Súhlasím, že ten, kto si nikdy seno a trávu nevážil váhou, nemá šajnu a jeho predstavy sú veľmi skreslené.

Za nepoužívanie sietí veľký palec hore, hoci teda huculiatka majú balíky v sieťkach, nadšená nie som, no žrebček by asi praskol, mno…a to teraz ešte dostal do partie dvoch veľkých dospelákov furiosov, takže pohybu majú požehnane, no trávu už vypásli a tak okrem nejakých hrátok stoja okolo balíka, ktorý je v sieti. Dar aj mení zuby, úplne nadšený z tej siete ani on nie je, ale čo už.

A je tlstý ako prasa, ale zatiaľ je stále v ustájku, takže na to vplyv nemám žiadny.

Saga
Saga 20.11.2024, 18:27:37 xxx.xxx.245.41

Horsano, kdepak, nejsem schopná zajistit ručně sušené seno na celý rok! Jednak na to nejsou pozemky a už vůbec ne čas! Chodím normálně do práce a tahle “sranda" pro koníčky mě stojí ročně 2-3 týdny dovolené. Myslím si, že jim sloužím víc než dost, na víc nemají nárok 😄! Dokupuji každý rok 3-5 velkých kulatých balíků od kamaráda, vždy takhle na zimu, a pak od jiného kamaráda mám cca 50ks malých hranatých. Plus ještě krmnou slámu.

A upřímně sítě na seno mne velmi zklamaly, proto je již nepoužívám, vyzkoušela jsem snad všechny dostupné zpomalovače z rozličných materiálů a výsledkem byl vždy totálně frustrovaný kůň, bojující s dotyčným zpomalovačem, tže jsem se na to vybodla👎. Zatím mám tu možnost, že během mé nepřítomnosti tam ráno a v poledne zajde obsluha, dá seno do krmelce a uvolní koním část výběhu, kterou je zrovna potřeba dopást. Po práci přijdu já, dostanou seno+jádro na boxech a venku nachystám noční porci. Tže je jim dávkováno průběžně  po troškách. Jednotlivé dávky sena balancuji podle počasí a stavu porostu. A někdy mi jde z toho věčnýho vážení hlava nakřivo😄!

Horsana
Horsana 02.12.2024, 14:11:01 xxx.xxx.18.105

Minulý rok si ustajňovateľka myslela, že prevedú Darčeka kvôli odčerveniu do boxu, ale nepreviedli, nakoniec to skončilo nejaký lasovaním a vlečením chlapa v bahne….ani som nechcela vedieť detaily, odvtedy že má paniku z ohlávky a veruže mal.

Toho roku to isté- na odčervenie do boxu, mala by si s tým niečo urobiť…ok, problém, ktorý človek nevyrobí, si má sám vyriešiť, tak ale kto iný, mno…

Dar uvidel ohlávku a fakt utekal, tak reku, výýýýborne. Do ustájka prišiel na ohlávke, samozrejme, no problem….mno…ale čo už.

Tak sme začali trénovať, rozumej raz za 10 dní, keď som mala čas som sa tam stavila s mrkvou , vazákom a ohlávkou a teda kôň fakt vyľakaný, nervný, vôbec nehrozilo, že by som mu to pretiahla cez hlavu…ale postupne to nejako poomaličky šlo, no, v tomto je pozitívka super, lebo na tých 3 hektároch človeku iné ani neostáva, heh.

A tak som mu dva dni pred odčerveník ohlávku fakt nasadila a do boxu išiel ako profík.

Tak som na neho strašne hrdá 🙂 

A takto si so svojimi BFF v boxíku pospali, aj Líška má za bestie ameriku, heh.

Obrázek Obrázek
efe
efe 02.12.2024, 14:43:28 xxx.xxx.199.5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 02.12.2024, 14:11:01

Boží fotos 😀

Buggyra
Buggyra 02.12.2024, 14:48:46 xxx.xxx.198.226

To jste tedy na ustajovatel,e Horsano, hodná. Já bych asi přemýšlela, zda si nenechat proplatit cesty za koněm… A hlavně hodně vtipné, že když nemůžu odchytit koně nějakého majitele, tak do toho jdu s lasem a do situace, kdy mu toho koně můžu vážně zranit, to mi hlava nebere..? Řeknu majiteli, že koně jsme nechytili, neodčervili, tady má dávku odčervení, kterou si zaplatil, a holt ať si odčervení zajistí sám, ne. Nebo mám nějaké pomýlené představy?

Jinak to má asi i dobrou stránku (na všem je potřeba hledat to dobré, že), že jste byla nucena s koňmi mít nějaký kontakt (s covidem i bez covidu 😀 hádám, že) a popracovali jste si.

My teď budeme kupovat nějaké hříbě, ještě úplně nevíme, asi něco čemu se říká “welsh part bred”, tj. nějaká směska, co proběhla kolem welshe. Musí to mít bezpodmínečně přes 145, aby mě to uneslo, protože je to kůň na dalších 20 let a protože náš 33letý poník nás všechny přežije, dalších 20 let jiného koně mít nebudem (teda pokud to nesekne s plnokrevníkem), tak mě to musí unést i za těch 15 kilo plus… 

Zatím jsou v hledáčku dvě zvířata, jedno polokrevné a bílé (meh, nechci, ačkoli majitelka tvdí, že nic v jejím chovu nikdy melanomy nemělo, no jasně, protože ona má sono v očích) a druhé s babičkou plnokrevnou a jinak to vypadá na spíš welshoidní původ, což se mi líbí víc, a nebude to bílé. Teda všichni nebílí wpbr mají aspoň bílé nohy, no, co nadělám. Opět to kupuje máti (takže můj názor na bílého koně získaný tady z diskuse je jaksi až druhořadý), protože ta má na rozdíl ode mě peníze… ale tím líp, já kupuju auta a vozejky (hengry už mám dva, budu za chvíli jak Sixtovi!) a ona koně, ti koně jsou podle mě rizikovější investice 😀 

Ale co jsem to chtěla, všechna zvířata v hledáčku jsou vychovaná, otlapkaná a budou znát třeba i hengr a tak, což se hodí, protože hned od příští sezony budou chudáci vláčeni  po akcích (žádný, že dvouleté hříbě se má prohánět s kamarády po pastvinách, makat bude!), taky proto chceme welshe a ne třeba HF (i když kdyby se nedostávalo welshů, tak i ti jsou v záběru…), protože budeme s tím zvířetem chtít jezdit na výstavy a akce Národní pony společnosti, kde funguje i oddíl na welshe a wpbr… No a taky ho chci zatahat, to by pak máti mohla na stará kolena vyjet ještě na ofika (!) 😀 A mohl by tomu být náš krásný francouzský chomoutek, co máme z toho 33l poníka, protože poník už tahat nebude a chomoutek za nekřesťanský peníz momentálně akorát využívají myši jako hnízdo. Musím ho před zimou zrevidovat a možná vzít domů, aby ho nežraly… a potrávit myši!

Horsana
Horsana 02.12.2024, 15:30:54 xxx.xxx.18.105
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 02.12.2024, 14:43:28

Jj, som rada, že ich fixačná úzkosť z boxov už prešla 😀

Horsana
Horsana 02.12.2024, 15:35:40 xxx.xxx.18.105
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 02.12.2024, 14:48:46

S covidom by som nešla medzi ľudí, bolo to dva dni pred 😀

A keďže som mala výčitky svedomia, že sa úbožiatkam nevenujem, tak presne, bola som nútená a bolo to super, hoci malý prejavoval isté výhrady k utiahnutiu ohlávky, to som si hovorila, že aha, jedovatý malý Oušor s Przewalákom, výborné kombo, kde je Gurgul?? 😀

Ale aspoň je s ním zábava, Líška také veci ovláda aje strašná nuda s ňou. Mno, nedávno mi ustajňovateľka opisovala, ako chcela otestovať jej kľudnosť a čapla jej odzadu po prdeli dvoma rukami naraz, tak že vykopla…ona je zlatá, ako myslím ustajňovateľka, len...western people uvažujú inak.

Snáď mi i ch do jari veľmi nepokazia, to už ich beriem k sebe, nech si majú na čom utužiť kopýtka, heh.

A zistila som, že kým zelenú ohlávku ani tomu svätému, lila mal na sebe na tretí pokus, ale zdala sa mi mäkšia, hoci boli asi rovnakej značky…

Ja plánujem kúpu ponýška pre neter, rácio hovorí, že by to mala byť kobylka, lenže zase ja si viac rozumiem s chlapcami (alebo si to iba nahováram).

Ale čosi ako welsh by  ma spoľahlivo odradilo 😀

Horsana
Horsana 02.12.2024, 16:32:20 xxx.xxx.18.105
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 02.12.2024, 16:26:19

Njn 😍

Saga
Saga 03.12.2024, 10:31:46 xxx.xxx.167.183

Dotaz pro 4xJanu, jestli sem nakoukne😉 - nechtěla jsem plevelit vedlejší vlákno o dekování, poněvadž o tom nevím zhola nic, ale popisujete tam (asi nejspíš, jestli jsem to dobře pochopila) Vaše nové ustájení? Jak to tam vlastně vypadá, tedy pokud se chcete podělit? Vím, že jste byly s kobčou na tom freestylu bez zázemí, tak jsem si to nové představovala, jakože úplně jinak, spíš jako místo, kde něco jako deka, nebude nikdy potřeba, protože box, padocky a tháák😄? Tže tohle mě lehce vyvedlo z míry, ale třeba jsem jen špatně četla? A jak kobylka, už si ujasnily pozice?

Buggyra
Buggyra 03.12.2024, 11:59:25 xxx.xxx.198.226

chcela otestovať jej kľudnosť a čapla jej odzadu po prdeli dvoma rukami naraz, tak že vykopla

🤣 taky takhle testuju u nás doma klidnost u poníků a plnokrevníka 😂

Já si taky rozumím lépe s chlapci, navíc máme samé chlapce a kdybychom pořídili kobylu, jistotně by ji oblejzali, a chci předejít potížím (jeden poník statečně naskakoval i na toho tarpana - a o plnokrevníkovi vím stopro, že by si skočil…).

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 03.12.2024, 12:48:34 xxx.xxx.151.66
»
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 03.12.2024, 10:31:46

Ahoj, Sago, díky Vám za optání🙂

No, jsme teď na lepším. 5 ha pro 12 koní, ne moc koní a zas ne málo. Ten prostor je rozdělen trekama na sektory, opravdu to nutí koně se hýbat. Ohradníky podsekávané, nikde to nezarůstá bordelem, není na půlce pastviny vysypaná třezalka. KOně vidím hned, i když pro něj jdu 10 minut 😀  Seno 24/7, denní kontrola jistá, jelikož je denní příkrm. Teď jsem řešila zánět spojivek, ušetřili mi dost benzínu a lítání kvůli x dennímu mazání. Domeček na zimu, kam ale zatím nechoděj, proto řeším ty deky, nepotřebuju mít koně mokrýho a ofouknutýho s bolavejma zádama, když chci jít jezdit. Teď ale dostanou seno do domečku, takže to zas bude jiné. Parkování u vchodu do areálu,  budka pro jezdce zateplená…no a aby to nebylo všechno tak růžový, tak jim vypověděli nájem pozemku, takže do léta tuhle nádheru musejí všechnu zlikvidovat a hledat jiný pozemek. Asi se picnu.

No a s koněm už je řeč lepší, ale pořád to není ono. Pořád mám pocit, že hrálo roli to, že jsem ho poprvé v životě stěhovala po kopytě a nějak si to s tím blbě spojil. Jako kdyby měl pokaždé strach, že už ho nevrátím. Ale odejde se mnou všude, jen jsou úseky po cestě k domovu, kde prostě slézám. Nemá smysl se s ním jen přetahovat.

Ale jezdit jsme trochu začala až teď, jelikož mě to s ní nebavilo, jak nechtěla nic. Vždycky tak třeba po půl hodině. Teď alespoň trochu spolupracuje a hlavně už na nás má konečně čas trenérka. Potřebuju ten vztah začít nějak ladit bez ohledu na to, co se děje okolo nás. Přeci jen jí mám 4 roky, obsedala jsem si jí  a nikdo jiný na ní zatím pořádně nikdy nejezdil. (I když se přiznám, že otázka B jezdce mě v poslední době napadla už několikrát 😀)

bassrock
bassrock 03.12.2024, 12:56:42 xxx.xxx.251.2

Horsano, ta fota jsou skvělá .. jak spinkají 😍

Já nějak nestíhám za světla přes týden za Madam dorazit a ona razí názor, že se sluncem západu je správný prakůň v ohradě se stádem, aby ho nesežrali šavlozubí tygři, takže nějaké akce po nocích nám nehrozí. Ale drbat, krmit a vůbec opečovávat se za šera může 🙂 Takže ven vyrážíme jen o víkendech, což má vliv na kuloidní tvar milé Madam. Tak snad začne trochu mrznout, ať nemám a pár dní úplnou vzducholoď.

Buggyra
Buggyra 03.12.2024, 13:05:59 xxx.xxx.198.226

Včera jsem na plnokrevníka posadila dítě 30 kilo, no dobře, na páce, ale rovnou na vyjížďku, asi tak po měsíci a půl “stání” v ohradě. Plnokrevník hooodnýýýý! Holčička profesionálka, vůbec jsem nemusela řešit, jak si toho koně řeší, perfektně rutinovaně odjezdila, jak zareagoval na pomůcky, hned mu povolovala, povídala si s ním, pecka. Dokonce si troufla na jedné ohraničené cestě zacválat, nechala jsem ji, ať si to zhodnotí sama, cválala na něm poprvé, rovnou venku, na vystátém, a ještě k domovu, pak na nás počkala za zatáčkou, bomba. Ani vidět na něm nebyla, tyjo 😀 Zlatý zvíře.

A jo, vypadalo to v tom letmém míhání okolo v příšeří, že nekulhá (a nebo jak byl rozčilenej, tak to skovával, žejo, a dneska bude chodit o třech…). Tak na něj zítra zkusím hodit na jízdárnu tu větší holku a trochu ho nechat se párkrát zatočit na kruhu a v rozích, možná přes bariéry na zemi, holka se učí stehenní sed… a uvidíme, jestli si na něj o víkendu vylezu i já, těžká váha, a nebo ho jen povedu na ruce 😏

A k té tmě, no v půlce vyjížďky padla, a to cválání s holčičkou směrem k domovu jsem neviděla, resp. pomocí čelovky jsem viděla v dáli dva pruhy na její reflexní vestě… Jsme standardně všichni oblepení blikačkami, ale koně mají ty blikačky po bocích, takže zezadu prostě nevidno. No, holt se nedá svítit (teda dá a musí!), už je fakt brzo tma. Ale 3 týdny a už se začnou zase minutky přidávat!!! To dáme 🙂

Saga
Saga 03.12.2024, 13:20:44 xxx.xxx.167.183

Jani, díky za dobré zprávy! Jsem na Vás a kobylku často myslela, jak je teď furt hnusně, tak to asi taky nějak víc prožívám nebo co😄! Jako ten komfort, svůj i komoní, a občas se dostanu do hysterické fáze, jakože chudáček obézní koníček, vono ho vofoukne a nebo ho to úplně vodfoukne😄, což s tou jejich tělesnou základnou není ani technicky možný😄, ale panička už asi stárne a měkne jí mozek! Zimu máte pořešenou, no a na jaře se s pozemky holt uvidí, no. Jako, dalo by se napsat, že to není Váš problém, ale problém ustajovatele, ale ten když skončí, tak pak jsou v loji všichni😏, čili budeme doufat, že to dobře dopadne, budete tam spoko a nebudete muset zasejc řešit nějaké přesuny!

P.S. já mám v plánu trenérku na příští rok, resp. od jara, taky si říkám, až nás uvidí, že padne na znak…😄Jste mě tady totiž úplně nakazily, a moje vetky i moje fyzio mi jednu paní trenérku doporučily, všechny nezávisle na sobě tu samou😄. Tže jsem si řekla, že tohle je znamení a měla bych s tím něco dělat!

P.S. ta obézní koule s fleky to ještě neví…😄

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.