Aktuálně: 3 715 inzerátů210 556 diskuzních příspěvků18 254 uživatelů

O všem a o ničem :)

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 18.11.2024, 12:15:16 xxx.xxx.135.37

Asi prach nebo nevím, pořád taky mají palici v seně…naštěstí jenom jedno oko 😀 já na to mazání nemám grif, to je peklo, ale zvládneme to 😀 naštěstí jsme to podchytili včas a stačí mazat jen 3x denně, ne 5x jako u jiných případů.

Buggyra
Buggyra 18.11.2024, 12:19:13 xxx.xxx.198.226

Jano, jak se vám ten zánět spojivek projevoval? Že bych na slzící oči poníků taky někoho zavolala…

kometa
kometa 18.11.2024, 12:22:25 xxx.xxx.224.101
Saga:

Kometo a dá se tomu věřit? Tže hrudník bych změřila krejčovským metrem nebo provazem a délku koně svinovacím metrem, nebo násadou třebas? Přijde mi to takové centimetr sem, centimetr tam, jakože to není úplně přesné. Třeba se mýlím, mohu zkusit.

Je to ještě z equichannelu, to mi přijde jako spolehlivý zdroj. Rozhodně je to lepší než odhadem (jako, asi to nebude s přesností na desetinné čárky - ale je to kůň, ne králík). Zkoušela jsem já i některé děti. Dejte pak vědět.

Já bych na obojí vzala nějaký ten látkový nebo svinovací metr nebo provázek.

Saga
Saga 18.11.2024, 12:29:15 xxx.xxx.167.183

My to měli v březnu 2023 a právě z prachu👎. Seno, které jsem tenkrát koupila, bylo fakt hnusné, a to bylo od kamaráda. Příšerně prašné, a ještě jako bonus, jsem tenkrát neměla v přístřešku dokončenou podlahu, byl to jen mlat a na něm nedostatečný počet rohoží, tže všechno špatně a furt se to tam vířilo☹️. Kobyla tedy rozhodně nebyla vzorná pacientka a doposud se o oči extrémně bojí. Zánět jsme jakžtakž zaléčily a pak následovala změna welfare, to zabralo až dodnes. A seno od kamoša nebrat. Kámoš nekámoš😟.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 18.11.2024, 12:32:55 xxx.xxx.135.37
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 18.11.2024, 12:19:13

Přivřené, bolavé.

Ale seno máme pěkné.

Obrázek Obrázek
Buggyra
Buggyra 18.11.2024, 12:37:00 xxx.xxx.198.226

Děkuji, nám slzí a není oteklé ani bolavé, normálně si to poníci nechají vyčistit, prostě jen slzí, oba najednou, z obou očí. Divné… Ale bylo sucho, říkali jsme si, že třeba z prachu právě… Jinak nás nic nenapadá. Na seno s ostatními chodí až od včerejška jak začalo pršosněžit, jinak byli sami na hladomorně 24/7 s dávkovaným senem rozházeným na zem, takže ze sena to být nemohlo… Tak uvidíme, co řekne vetka, až přijede na bílého.

Saga
Saga 18.11.2024, 12:37:15 xxx.xxx.167.183

Měly jsme to stejně, oko přivřené a u nás jako bonus zarudlé koutky a bílý výtok, tže to bylo jasný.

Dublinbarzoj
Dublinbarzoj 18.11.2024, 12:41:51 xxx.xxx.186.9

Já si myslím,   že vyloženě zánět spojivek  jen z prachu není,vždycky mi říkali, že na to jsou potřeba nějaké bakterie nebo víry, plísně a tak, ale opravdu nejsem odborník. Třeba budu vyvedena z omylu🙈   

Horsana
Horsana 18.11.2024, 12:53:42 xxx.xxx.18.164

Saga- no, 400 kg váži podvýživený hucul, na trošku vyššej nohe.

Ako, chvalabohu za kvalitné objemové krmivo, ich dýchací aparát je asi rád, len ja konkrétne nevidím v jeho skrmovaní v suchom stave a pokusmi o chudnutie prakoní a jeho vážení atd. zmysel. 

Seno je zrejme cukornaté a  preto na tej šialenej reštrikcie kone aj tak nechudnú. 

Lebo 5 kíl sena je pre 130 kg a 400+ kg koňa brutálne málo, to je 1 % z ich živej hmotnosti, dokonca je to menej a to je extrémne prísna reštrikčná diéta, kde je nutné suplementovať makro aj mikro prvky a aj esenciálne aminokyseliny, hoci to sa môže odvíjať od kategórie zvieraťa.

Ale pri vašej kvalite sena, na ktorú ste zrejme hrdá, kalorický deficit aj tak nevzniká a nižšie sa už skutočne ísť nemá, rozhodne nie pri koňoch, ktoré sú ešte zdravé, akútne neschvátené, nemajú polmetrové tukové hrebene atď.

Bolo by vhodné seno podrobiť analýze na NSC a do tej doby ho skrmovať vymáčané vo vode (vymáčanie nenahrádza to stanovenie NSC), alebo, hm, predať zajačkárom a pre kobyly kúpiť niečo dobre vymoknuté🙄

Lebo keď máte veľmi vysoký obsah NSC, ani namáčanie vám nemusí pomôcť jeho obsah redukovať pod 10 %.

Tak isto pokiaľ chce človek vyžiť zimu a s ňou spojený kalorický výdaj pri chudnutí, nesmie s nejakým novembrovým ochladením krmivo pridávať,  energetický deficit potom v organizme  akosi nevznikne…

Mám predstavu, za akých podmienok bol hucul ako tak schopný cez zimu zhodiť, čo si vyžral na jeseň (a potom sa za 2 mesiace trávy vykŕmiť do BCS “oranžová klobása, z ktorej trčia oči”).

Nie je to ľahké.

Super extra špica domáce eko bio raw seno hucul v Poloninách videl tak možno na voze, ktorý ťahal, shetland ho skôr nevidel vôbec a IC netuším, čo v domovine robil a dostával, história tohto plemena mi akosi unikla, tipujem že tam boli nejaké shiry, či iné chladnokrvné plemeno s rousami a mieste poníky.

Horsana
Horsana 18.11.2024, 13:00:17 xxx.xxx.18.164
»
Odpověď na příspěvek uživatele Dublinbarzoj z 18.11.2024, 12:41:51

Jop, konjunktivitída sa vyskytuje pri asi tak XYZ rôznych ochoreniach očí, často iba ako sprievodný symptóm.

Jana- čo fluoresceínový test, negatívny?

A krásna kobyla to je 😍

Horsana
Horsana 18.11.2024, 13:01:22 xxx.xxx.18.164
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 18.11.2024, 12:37:00

Môžu mať upchaté nasolakrimálne kanáliky, netuším slovenský, či český názov. 

Slzné kanáliky proste 😀

Horsana
Horsana 18.11.2024, 13:03:43 xxx.xxx.18.164
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 18.11.2024, 12:22:25

Na poníky je zvlášť vzorec, my sme raz skúšali váhu, pásmo a vzorec a pri vzorcoch vychádzali tie čísla najhoršie, teda, najviac vzdialené od skutočnej hmotnosti, zistenej váhou.

Ale na dynamiku zmien poslúži hocičo.

Saga
Saga 18.11.2024, 13:14:55 xxx.xxx.167.183

Horsano, děkuji moc a pravdu díte, vlastnit obezitku fakt lehké není! Měla jsem tu samozřejmě i výživářku a vet v jedné osobě a shodli jsme se prakticky na tomtéž, co píšete, že níž už jít nelze, je to hazard. Proto krmím závisle na počasí a úplně jinak to vypadá na jaře, pak v létě, nyní na podzim a v zimě, kdy už není nikde nic a kdy dostanou jen čistě to, co jim donesu. Máčet jsem zkoušela mnohokrát, vždycky to dopadlo tak, že to cca po týdnu přestaly žrát úplně, a to jsem to fakt nechávala okapat dlouho, hnily mi z toho krmelce (jsou dřevěné), prostě máčím, jen když se objeví problém, jako třeba byly ty oči, jak píšeme výše. Mám několik druhů sena a otav, své high tech vlastní, pak od kamaráda v malých balících, kterému to teda zmoklo ale fest, takže to spíš vypadá jako sláma než seno a pak 5ks velkých kulatých od jiného kamaráda, ty jsem ještě nenačla, tže kvalitu nemohu zatím napsat. Míchám svoje (které mi ale mimochodem taky zmoklo, i když ne všechno) s tím propršeným od kamoša + mám ještě ječnou slámu, taky tam trošku přihodím. Tže “monokulturní” to fakt nemají. Vetka mi právě také říkala, že to letos způsobily hlavně ty žaludy, že se s tím setkala téměř všude, a že když jsem je zatím každé jaro dostala do normální kondice, proč by to nešlo teď? Že budou potřebovat malej dvůr a dlouhej bič a honit a honit😄!

bassrock
bassrock 18.11.2024, 13:49:00 xxx.xxx.251.2

“oranžová klobása, z ktorej trčia oči”

Právě jsem si poprskala monitor kafem 😂 

Jinak momentálně mají naši komoně v ohradě balík, ze kterého dostala majitelka plnokrevnice málem osypky - seno z tvrdé trávy zřejmě z kraje louky, trčí z něho “klacky” jakože dřevnaté části jakýchsi bylin, celkově barevně a čichově nic moc, řekla bych párkrát propršené - huculové se od něho nehnou, žerou plnou hubou, plnokrevná madam do toho jen ďubne a jde od toho s výrazem “radši pojdu hlady” 😀

Vždycky mi v hlavě zazní Horsanino … hucul požere i došky ze střechy a ztloustne 😀

kometa
kometa 18.11.2024, 14:44:12 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Dublinbarzoj z 18.11.2024, 12:41:51

vyloženě zánět spojivek jen z prachu není,

Zánět spojivek můžete chytit i z průvanu - viz psi, kteří při jízdě v autě koukají z otevřeného okýnka.

Verun
Verun 18.11.2024, 20:52:06 xxx.xxx.220.12

fluorescenční test mi vet vždy dělal, když se jednalo o oko, aby se podchytil vřed na rohovce? 

Kobyla mi slzí z jednoho oka skoro neustále, nechala jsem i kanálek propláchnout, taky se tam dává fluorescent-drahý to nebylo…ale to taky nepomohlo a vetka říkala, že to tak někdy je, že to na dlouho nepomůže, občas “namasíruju ” jemně slznou kost-kobyla to má ráda, oči si nechá ošetřit i na pastvině, když se mi zdá, že tečou moc-takové ty běžné ospalky, žádný zánět , dám opth. septonex několik dní  …, prostě někdy slzí více- třeba, když je větrno, slunce, mouchy,  někdy méně, někdy vůbec…

Oni když koně nemají to seno  dávkovaný, se pak nějak uklidní a nebagrujou jako zběsilí, dokonce já mám i pocit, že mi kobyla trochu zhubla a to má v novém ustájení 3x tolik sena přes léto ke skromné pastvě . Jo a ad poník a zablokovaný krk, může to být i ze sítě na seno, nepřirozený postoj u krmnení, na poníka to musí být docela vysoko když z toho žere i cobka? A Sago není to rýpání do vašeho krmení, jistě to máte dobře nastavený, jen trochu jiného vhledu, jiných myšlenek vás může  odpíchnout k vylepšení stávajícího managementu. 🥰 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 18.11.2024, 21:06:37 xxx.xxx.135.37

Ten světelný test byl.

Jinak já i když mám koně robustního, už bych ustájení bez sena nonstop minimálně přes zimu nechtěla. V předchozí stáji se pase na stařině, ale já mám ráda, když si koně můžou vybrat. A když tráva přemrzne a je kratší, že nemusí bagrovat jen tu. 

Coudas
Coudas 19.11.2024, 06:51:33 xxx.xxx.120.57

Když přes zimu koně hubnou na tedy hnusným seně z kulatých balíků, krmila bych je v létě s trávou a na zimu nechala kvalitní domácí seno. K sítím se vyjadřovat nebudu.

Saga
Saga 19.11.2024, 07:18:37 xxx.xxx.167.183

Verun, rozhodně od vás nic neberu jako rýpání! Kdyby člověk nesnesl konstruktivní kritiku, nemohl by lézt na net👍! 

Ale holky, já nekrmím v sítích! Jak jste na to přišly?😲Sítě jsou naopak něco, co jsem kdysi před lety na jiných koních, co jsem měla, vyzkoušela, absolutně mě to nenadchlo a koně už vůbec ne, byli z toho akorát pěkně v nervu. Zkoušela jsem i jiné typy zpomalovačů. U těchto koní, co je mám teď, jsem to právě po poměrně negativních zkušenostech z minulosti ani nezkoušela! Sítí mám celou jednu polici ve skříni, mám všelijaké velikosti i tvary, leží mi tam netknutě tak od r. 2015😲! Jsem líná je prodat, jakože nafotit, dát na bazoš, zabalit, tsss….tak na to prdím a říkám, se to nezkazí…Mám dvě krmné dřevěné bedny, velkou a malou, schované pod střechou, aby do toho nepršelo a nesněžilo. Koně tedy žerou jako ze země, právě kvůli poloze krku jsem to tak chtěla, a muž vyrobil. Jsou krmeny 3x denně a rotují po výběhu (ten je taky rozdělen na 3 části) dle počasí a stavu porostu tak, aby neměly hladové pauzy delší než 4 hodiny. 

A jen tak na zamyšlenou do pléna, množství sena, zvláště pokud není slisované, se okometricky velmi těžko odhaduje, píšu to proto, že býv. majitelky mých koní se občas staví na pokec, což mne těší a pochopitelně viděly, co jim dávám a když viděly ranní porci, tak z toho málem omdlely, jako že je toho děsně moc, že u nich toho tolik nedávaly😄, no tak jsem jim to musela hodit na váhu, aby viděly “to číslo”, protože jinak by mi prostě nevěřily, že toho je, kolik toho je😄!

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.