Zdravím, přemýšlím už nějaký čas jak vlastně mají vonět pivovarské kvasnice. Setkala jsem se totiž se dvěmi vůněmi, ale stejným popisem (pivovarské kvasnice). Dříve jsem brala od Mráz agro 5kg balení a to vonělo po pivu, taková opravdu pivní vůně. Tak si myslím, že by měly pivovarské kvasnice vonět. Nicméně pak jsem objednala z Krmiva Hulín a ty voní jakoby spáleně. Těžko se ta vůně popisuje, ale nepřipomíná to pivo, spíš jak kdyby se připálilo něco na sporáku. Popis mají oboje stejný - pivovarské kvasnice (schválně jsem se dívala jestli to nebyly ty krmné, ale ne). Po zkušenosti s Hulínem jsem vzala znova Mrázagro, ale ty už taky voněly stejně jako z Hulína.
Přemýšlím, čím to může být, jestli skladováním, nebo je vyrábí jinak než píšou..?
No, vyrábět je můžou všichni jen jedním způsobem - a to tak, že je nechají narůst na nějakém substrátu. Tam není moc co zkazit, protože buď ty kvasinky rostou (a mají vlastnosti takové, aby to přežily) a nebo nerostou, chcípají, ale ty se pak samozřejmě neprodají, protože prostě není co prodat.
Další zpracování probíhá nejspíš sušením, a tam opravdu může dojít k nějaké "nehodě", kdy se kvasnice spálí. Nebo v té sušárně předtím bylo něco, co je ovonělo, nemusejí být spálené samy. Ono stačí, že není správně vyčištěná, a "pečou" se tam nějaké nánosy, které pak spolehlivě zbytek várky ovoní. Znáte z vaření, kdy jedna připálená cibulka vám ohořkne celé jídlo apod.
Poslední kvasnice jsem brala z Koňské bylinky a voní jak mají, teda jako droždí v podstatě (rozhodně žádná spálenina). Jsou to krmné kvasnice, nevím, zda pivovarské nebo jiné.
Áno, krmivá sú niekedy prepálené a majú tým pádom nižšiu výživnú hodnotu a niektoré sú nahorklé.
Všetky krmivá ochutnávam, pár krát sa stalo, že prišli tmavšie senné pelety a kôň na výkrm ich nechcel žrať, lenže nás to vydesilo, že stratil apetít, potom som to ochutnala a boli príšerne horké.
Skusmo som to dala nejakým školským koňom, nedotkli sa toho, okrem jednej kobyly, ktorá bola tiež na kašiach a tá mala pri nesení vedra temno v hlave, tá jediná to zožrala, ani okom nemihla.
Z Koňských bylinek mám sypké, bez příměsí, čisté kvasnice. Jaký je původní výrobce, to nevím. Já je ani na "bylinkách" neobjednávám, přeprodává to tady u nás jeden kamenný obchod.