Snáší dobře naši zimu, ničitel dřevěných konstrukcí, dobrý letec, temperamentní a dost hlučný.Voliéra pro pár by měla mít na délku 3m nebo i více.Dělí se do tří poddruhů - patagonus, andinus a bloxami/ dřívější název byroni /. Bloxami je největší a nejatraktivněji zbarven.
Byroni / bloxami / je větší než patagonus a u dospělých je límeček výrazný. Z fota nelze odhadnout velikost. Ale velmi pěkní, moc se mi patagonci líbí, ale asi bych nevyšel se sousedy.
Pardon za včerejší určení samice jako byroni spíš sem myslel křížence z byroni,ale soudil sem tak podle výrazných skvrn které u samce chybí ale jelikož se jedná o lonské ptáky a dnes sem si všiml že samci už se skvrny začínají oběvovat taky!Jinak křik patagonských je opravdu velmi solidní záležítost a jejich zobáky zničí téměr vše.Jo a jinak kdyby jste je kupovali tak nikomu nevěřte že má čisté byroni!!!!Tento podruh se v přírodě nachází poměrně málo a v republice a okolních státech vůbec chováni nejsou jedná se vždy jen o jedice více či méně byroni podobné!!
Asi by se několik párů opravdových bloxami našlo, daly by se dovézt, na Tenerifě chovají čistou formu, jsou to opravdu jiní ptáci. V nějakém přechozím příspěvku Ondřej Hála dával foto "byroni", ale plně jsem s ním nesdílel určení na byroni. Udajně byl větší než jiní, ale rozlišnost zabarení je markantní pro poddruh bloxami. Ale i patagonus jsou úžasní, jen ten hluk, to jejich neustálé "cvrlikání".
Mám jedno foto, nevím odkud jsem ho stáhnul, ale spíše to odpovídá bloxamům než všechna fota předchozí. Jaký je váš názor? Bloxami má být větší, jasnější barvy na břiše a límec.