Aj ja dávam za pravdu Bodlinke a jo01012810 (v prípade, že liahnu jednou z možností, klasicky). Postup liahnutia nasucho hovorí o nižšej vlhkosti počas celej inkubácie 17-24%
---
Postup je na FB uvedený takto:
Priatelia, snažila som sa tu zhrnúť v bodoch postup môjho liahnutia metódou suchej inkubácie:
1/ Vajíčka som mala pred nakladaním 12 hodín umiestnené v inkubačnej miestnosti, aby sa aklimatizovali, (pri importovaných vajíčkach treba vajíčka nechať postáť až 24 hodín),
2/ nakladala som ich do liahne HU100SK, nevyhrievala som ju vopred, prvé 3 dni vajíčka neotáčam, ani neotváram liaheň
3/ nepridávala som vôbec žiadnu vodu, ani kvapku,
4/ teplotu som nastavila na 37,8 stupňa na prvých 18 dní,
5/ 1-krát som vajíčka presvecovala som na 6 deň, vyradila som neoplodnené,
6/ vajíčka som otáčala ručne, ráno a večer o 180 stupňov, nie 360 (na to mi slúžia tie šípky na vajíčkach),
7/ od 6-teho dňa som liaheň vetrala po 10 minút ráno a večer, vždy keď som otáčala🥚🥚🥚
8/ od 14-teho do konca 18-teho dňa som vetrala tiež ráno a večer, ale už 15 minút,
9/ 14-ty deň som ešte raz presvietila vajíčka a vyradila prípadné odumreté zárodky,
10/ od 19-eho dňa som vajíčka už neotáčala a teplotu som znížila na 37,4 stupňa,
11/ a samozrejme som nepridala žiadnu vodu, ani nerosila vajíčka,
12/ liaheň od toho momentu neotvárať!!!
13/ od vyliahnutia prvého kuriatka treba počkať minimálne 24 hodín, kým odoberiete kuriatka z liahne (ja nechávam aj dlhšie, kľudne aj 48 hodín), záleží od počtu vyliahnutých kuriatok a vlhkosti, ktorú si vytvoria kuriatka v liahni.
Čo sa vlhkosti týka, tak tá sa držala počas celej inkubácie v rozpätí od 17 - 24%, po vyliahnutí prvého kuriatka stúpla a pri liahnutí ďalších stúpala až na hodnotu cca 80% aj viac (podľa počtu kuriatok), v druhej liahni, kde bolo menej vajíčok stúpla len na 65%.
Prvé kuriatko „prieskumník“ sa vyliahne poväčšine samo, potom príde pauza, následne sa vyliahne nejakých 4-6 kuriatok, príde ďalšia, dlhšia pauza (kľudne aj niekoľko hodín), kedy začne vlhkosť vytvorená kuriatkami aj pozvoľne klesať tým ako sa sušia. V tejto fáze liahnutia väčšina spanikári v obave, že ďalšie kuriatka sa už nevyliahnu😉 Stres však nie je na mieste, lebo prichádza ďalšia fáza liahnutia (nazvala som ju „pop-corn“😃), kedy sa začnú liahnuť naraz ostatné kuriatka jedno po druhom😊
Väčšina kuriatok sa vyliahla od prvého kuriatka do 8-10 hodín, ostatní až do 24 hodín. Všetky kuriatka sú vitálne, zdravé, nie sú polepené, žiadne krivé prsty ani nožičky od seba. Škrupiny ostávali na dve polovice ako sa z nich kuriatka vykopli. V liahni som nikdy nemala tak čisto, žiadny bordel, krv, zbytky žĺtka, len pár úlomkov škrupiniek.
Ešte podotýkam, že kuriatkam zo škrupinky nepomáham, tie čo boli naďobané sa všetky vyliahli a sami 😊
Pár vajíčok v liahni môže ostať nenaďobaných, ale tie sa vyliahnuť pravdepodobne z nejakého dôvodu ani nemali 😔
Nikoho nechcem presviedčať, aby liahol touto metódou, je to len jedna z možností 😉 S výsledkami som nadmieru spokojná a ja určite budem aj naďalej liahnuť iba na sucho 👍
Administrátor LIAHNEME NA SUCHO 🥚
zdroj: https://www.facebook.com/groups/910811766766197/permalink/944474663399907