https://zvirata.bazos.cz/inzerat/176392447/prodam-krasnou-7-mi-letou-klisnu-cs.php?fbclid=IwAR18SP9-tW27LkILgFEFLAM6mEjQiBjr8SOgb93tDNtx5JvKr6R5NClnUes
HEZKÝ KONÍK.
to by mě taky zajímalo…dobrá otázka…
efe:Je to takovej prů*er i v zemi původu?
Právě se obávám, že ano 😕. Třeba tady se někdo zabývá zdravotními problémy frísů přímo v Holandsku:
https://www.researchgate.net/publication/227739510_The_Friesian_horse_breed_A_clinical_challenge_to_the_equine_veterinarian
Ale budu ráda, pokud mě někdo znalejší vyvede z omylu. Frís býval takový můj dětský sen. S těmi zdravotními problémy co mají ale na jeho vlastnictví asi nikdy nebudu dost bohatá.
Tipla bych ze pomoct by moh barock pinto. Je v nich dost krve frise ale zaroven i jine a sance najit zdravejsi jedince v tomto by byt mela. A vybirat dusledne hlidat a prikrizovat zpatky do frisu. Ale to je beh na mnoho mnoho let
Problém je, že asi zatím není jak to testovat. Třeba PSSM u amíků a plnokrevníků testovat do značné míry jde, a tak i eliminovat postižené jedince z chovu, ale zatím asi není známá genová sekvence, která kóduje “slabý” kolagen. Takže je šance si do chovu zanést přenašeče toho genu, i když jsou fenotypově v pořádku. Začít šlechtit znova je prozatím tedy nepraktické.
Všechno jde, když se začne šlechtit na rozumnou a dlouhodobě udržitelou výkonnost. To pak vypadnou všichni koně slabé konstituce zcela přirozeně a pak stačí jen trochu rozumu a transparentní informace o jednotlivých koních.
Jenže to první (rozum) je velice málo pravděpodobné a to druhé (transparentnost) prakticky nemožné.
efe:Je to takovej prů*er i v zemi původu?
Jj, je.
tak hlavně, že je veterinářkou 😀 to samozřejmě není proti Vám. Jen povzdechnutí.
JanaJanaJanaJana:tak hlavně, že je veterinářkou 😀 to samozřejmě není proti Vám. Jen povzdechnutí.
To je moja diplomantka, ona nerobí kone.
A ako už som spomínala, každý si myslí, že akurát jemu sa to nestane.
A hádajte, čo tu máme s obstipovaným, atonickým žalúdkom..kríženca fríza…4 ročného…nah…
Těch se teď taky vyrojilo,těch kříženců….zajímalo by mě,proč to kříží,co tím chtějí docílit..
snadný prodej…
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/176392447/prodam-krasnou-7-mi-letou-klisnu-cs.php?fbclid=IwAR18SP9-tW27LkILgFEFLAM6mEjQiBjr8SOgb93tDNtx5JvKr6R5NClnUes
HEZKÝ KONÍK.
No skutečně! A má pěkně nasedláno. Jen teda…ten správný management… mi zavání PSSM. A to nechceš. Tak proto ta “hezká” cena.
Tak přesně to PSSM mě napadlo taky. Na první dobrou. A to fakt nechci.
Ony se průšvihy vyvrbí i u koní původně zdravých. Ale jít tomu naproti…
Ale inzerent to aspoň píše na rovinu.
Jesie:Těch se teď taky vyrojilo,těch kříženců….zajímalo by mě,proč to kříží,co tím chtějí docílit..
No asi čiernu farbu a frízsky look, tým pádom asi chcú za takú križovatku vyššiu cenu 🙄
kometa:Tak přesně to PSSM mě napadlo taky. Na první dobrou. A to fakt nechci.
Ony se průšvihy vyvrbí i u koní původně zdravých. Ale jít tomu naproti…
Ale inzerent to aspoň píše na rovinu.
Kdyby psal narovinu, tak uvede diagnózu. Takto se můžeme domýšlet a méně znalý si třeba myslí, že na tom krmení až tolik nesejde, případně že takto krmit koně je hračka.
Toho koně bych nechtěla ani zadarmo.
Nemusí jít o PSSM, může jít třeba o IR, chronickou laminitidu atd. Každopádně nic, co by člověk chtěl mít doma.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/176556912/valach-anglicky-plnokrevnik-a11-cteme-podminky.php
Já tyhle inzeráty nemám ráda. Pokud mám takovéhle požadavky - tzn,.požaduji jezdce a podmínky podle mých kritérií…tak ho ani neprodávám…Protože nikdo se o koně nebude starat jako já,každý jsme jiný,máme jiné zkušenosti,podmínky… Fakt tohle nemám ráda,přijde mi to jako buzerace potenciálního zájemce. Na první dobrou se mi kůň líbí a měla bych zájem,ale ten dovětek mě spolehlivě přesvědčí,že radši ani nenapíšu…A to si myslím,že mám pro koně nadstandartní podmínky a péči,plus moje jezdecké schopnosti jsou pořád dolaďovány tréninky s trenérem…
To psalo nějaký dítě ne? I dle stylu vyjadřování…
Jo a umí se na povel i vzpínat. Fakt užitečná dovednost.
Už takhle sáhodlouhý inzerát by mě odradil. O všech těch dalších podmínkách nemluvě.
Ne, že by majitele nemělo zajímat, do jakých rukou kůň půjde. Ale já bych v tomhle případě nedávala inzerát, ale porozhlídla se ve svém okolí. Mezi lidmi, které znám a kterým věřím. Nebo bych dala na radu trenéra, kováře, veterináře…. kterým věřím taktéž. A i tak bych budoucího kupce chtěla osobně poznat.
Na měn to působí tak, že pokud bych toho koně koupila, tak bývalý majitel bude neskutečnej stalker. A to nechceš.