muže se chovat ještěrka zelená odchycena v přírodě v teráriu? Na stepi kousek od domu se vyskytují. Terárium mám po leguánovi, kteryho jsem dříve choval.
Zdravím. Odchytem několika mláďat či subadultů populaci neohrozíte. Ne dospělé jedince - a) si daleko hůře zvykají, b) jsou cenní pro udržení populace.
Legální ovšem není de facto žádný odchyt ani jiné nakládání. Získat povolení k chovu evidovaných jedinců lze, ale je to velmi komplikované s mnoha podmínkami, nejspíše nic pro Vás.
Když se tím nebudete chlubit na internetu či je nedejbože zkoušet sám ještě prodávat, osobně tam z ochranářského hlediska nevidím reálný problém.
Jako kluk jsem si o prázdninách chytal mláďata ještěrky obecné z naší zahrady, pěkně vykrmené pak pouštěl se začátkem podzimu. Jednoho z těchto (samečka) jsem pak vídal na zahradě pravidelně dalších asi pět let. Časem jsem přešel k chovu "v ČR legálních" druhů této čeledi.
Nad tím rozhodně nepřemýšlejte ať už se jedná opravdu o ještěrku zelenou (Lacerta viridis) nebo o samečka ještěrky obecné (Lacerta agilis). Raději zaměřte své úsilí na ochranu biotopu kde se ještěrky vyskytují. To doporučuji přesto, že zelené aktivisty považuji za veřejného nepřítele.
1/ dostanete se do konfliktu se zákonem.
2/ nikdy nedokážete v terárku po leguánovi vytvořit podmínky odpovídající, byť vzdáleně, přirozeným potřebám zvířete.
Zdravím. Odchytem několika mláďat či subadultů populaci neohrozíte. Ne dospělé jedince - a) si daleko hůře zvykají, b) jsou cenní pro udržení populace.
Legální ovšem není de facto žádný odchyt ani jiné nakládání. Získat povolení k chovu evidovaných jedinců lze, ale je to velmi komplikované s mnoha podmínkami, nejspíše nic pro Vás.
Když se tím nebudete chlubit na internetu či je nedejbože zkoušet sám ještě prodávat, osobně tam z ochranářského hlediska nevidím reálný problém.
Jako kluk jsem si o prázdninách chytal mláďata ještěrky obecné z naší zahrady, pěkně vykrmené pak pouštěl se začátkem podzimu. Jednoho z těchto (samečka) jsem pak vídal na zahradě pravidelně dalších asi pět let. Časem jsem přešel k chovu "v ČR legálních" druhů této čeledi.
napište pro inspiraci jaké legální druhy máte? A jaké vhodné pro začínajícího, aby nebyl příliš náročný, nechci teda dělat protizákonné věci tím odchytem .
v minulosti i další druhy rodů Lacerta, Podarcis. Začínal a "trénoval" se právě na těch ještěrkách obecných o prázdninách.
Začátečníkovi bych doporučil asi rod Timon (T. lepidus, T. tangitanus) a Omanosaura jayakari - to jsou z těch velkých druhů, kteří se dají i slušně "ochočit" a relativně snadno množit. Využijí v dospělosti dobře i terárium leguání velikosti. Mláďata a subadulty je vždy však lepší dočasně chovat v menších ubikacích.
A z té mrňavé, avšak většinou plašší "havěti" - a též prakticky pouze hmyzožravé - poté ještěrky rodu Podarcis (kromě naší ještěrky zední P. muralis) - např. P. peloponnesiaca, P. siculus.
napište pro inspiraci jaké legální druhy máte? A jaké vhodné pro začínajícího, aby nebyl příliš náročný, nechci teda dělat protizákonné věci tím odchytem .