balu: Myslím, že i kdyby doma zůstala Jessi, tak si spolu s Ginou nebudou v úplné dospělosti hrát nebo jinak dovádět. Stejně jako to probíhá s Matesem. Pastevci jsou dost jiní. My jsme k první kavkazance v jejích 4 letech pořídili štěně chodky, právě proto, aby nebyla sama. Volili jsme o dost menší plemeno, aby nebyly síly srovnatelné. Kavkazanka se se štěnětem smířila (co jí zbývalo, že), ale nadšená nebyla. Kamarádky ve smyslu, že by si spolu hrály, v dospělosti nebyly, protože kavkazanka neměla potřebu si hrát. Chodka by ráda, ale kavkazanku to spíš otravovalo. Spaly vedle sebe, seděly vedle sebe, chodily vedle sebe, neměly konflikty, ale kavkazanka by byla bývala radši, kdybyb zůstala jedináčkem.
Kdyby vaše Jessi zůstala, tak čelíte problematice soužití dvou v podstatě stejně velkých fen samostatných plemen. V případě fen jde o nepřátelství na život a na smrt. A nikdo dopředu neví, jak se bude soužití vyvíjet, a co nepřátelství vyprovokuje, tedy co si feny mezi sebou “řeknou”. Proto jste taky Jessi dávala pryč…
No mě spíš překvapilo, že s Jess, než odešla, tak si holky opravdu spolu hrály, lítaly, blbly, mordovaly se, kde ležela jedna, tak druhá na ní nalepená, kousaly si spolu klacík, okusovaly spolu jednu kost, do poslední chvíle…jasně doma byl problém, tam se po nich muselo dupat…ale obecně to vypadalo, že Gina je ráda za psí spolubydlu…takže Matěj byl opravdu pořizován primárně jako štěndo pro Ginu, jako psí společník pro Ginu…ale i když domů přišel pár týdnů po odchodu Jessí, tak o něj Gina neměla zájem…jo spíš mi někdy přišlo, že jí štěně spíš otravuje, spíš ho ignorovala.
Pořizovala jsem jí psa proto, aby měla nějakého psího kámoše, když nemáme nikoho externího…a když jsem viděla, že jí baví si s Jessí hrát a běhat…a ono prdlajs…a dneska, když to vidím…s pesanama dcery se přivítá, takové to první haló…ahoj, ahoj, očucháme se…a pak se sebere a zaleze si do baráku a vy se tady třeba popopo….jako kdybych tohle věděla, tak bych k ní žádnýho dalšího psa nepořizovala…když to řeknu hodně blbě, tak to jsou vyhozený prachy za štěně, stravu, veterinu….jasně Maťulku miluju, to je moje prdelínka, mamáneček, asistentka, sluníčko usměvavý, miláček největší a trdýlko moje makový roztomilý, ale účel nesplnil.