My jsme jednu dobu trochu trénovali i úvaz, že psa uvážu, sednu si pár metrů od něj mimo dosah, vytáhnu knížku a strávím tak hodinku dvě (tři, čtyři …). Pes má ležet na místě, pokud dělá něco jiného, přijdu ho opravit, případně napomenu na dálku, atd. Cílem je podpořit vzorec “nelíbí se mi tu a nudím se - tak budu spát”.
Tak toto je pro mě sci-fi, já všechno beru podle sebe a líbilo by se mi to? …nelíbilo. S mojí povahou už jakýkoliv diskomfort psa, který není nutný…jako třeba údržba nebo nějaké ošetření…hraničí s “týráním” (chtěla bych zdůraznit ty uvozovky)…jako jasně, pes si nemůže dělat co chce, takže když dorazíme třeba k vetovi, tak nemůže v čekárně řvát a skákat všem po hlavě…musí být v klidu a u mě…jestli bude stát, sedět, ležet…je na něm…i když se přiznám, že pokud je čekárna plnější, tak vyžaduju sed nebo leh…dle uvážení psa.
Na psí tábory nejezdím…na výstavy nejezdím…na soutěže a pod. nejezdím…takže není důvod proč by měl být pes naučený ležet na úvazu…ležet dlouho…
Ale ještě bych dovysvětlila…"týrání" je z mého pohledu i to, když chci po psu, aby si dřepnul, lehnul… někde, kde se mu nechce…bahno, mokrý terén…já mám bílou princezničku a nechci aby se mi ušpinila….a já bych si taky nechtěla lehat do mokrýho. Jo a jinak…i Gina si dřepne venku na první dobrou…to se přiznám, že v tomhle jsem nekompromisní a nečekám, až si to madam rozmyslí, jestli ju nebo ne, dám povel a zatlačím jí záď dolů…a fertig.
Jasně jsou věci, přes který u nás vlak nejede….třeba…🤔…..třeba…🤔…jo nesmí se na paničku skákat😎, když přijde domů….a prosím nevláčet na vodítku….
Tím nechci v žádném případě tvrdit, že takhle je to cajk, naopak, moc dobře si uvědomuju, že já jsem extrém a možná taková anarchie není dobrá ani pro ty psy, i když ta anarchie není 100%, se psy se snažím dohodnout … i když tu anarchii trošku nahrazujeme naším stereotypním stylem života…
Ono jasně…nepolidšťujte ty psy….no snažím se, ale já jsem v hlouby duše rebel a nesnášim, když mě někdo tlačí do něčeho, co nechci a tak to nedělám ani ostatním a teda ani těm psům (teda snažím se)…..já jsem asi totiž založením taky takovej pastevec…jako že jsem si kdy stěžovala na Ginu, že jsem po ní něco chtěla (to chtěla bylo netahat na vodítku a nedělat divadelní představení na veřejnosti) a že madam byla kvůlivá tomu načuřelá….já jsem to samý v bledě modrým, tak na co já si stěžuju.