U nás se tedy všichni psi od prvníího dne pohybují mezi drůbeží,kozami,králíky ,kočkami a učí se, jak se k nim chovat.Nikdy žádnému nic nebylo.
Štěně kouše a dělá loužičky
Taky beru Connie od začátku mezi zvířata (koně, kozy, ovce, prase, slepice …) a brávala jsem kdysi od mala i Ori. Tetanu se teda bojím, máme zatím naočkovanou první dávku a termín na druhou až 11. října. No a dnes jí vypadly první dva zuby. Doufala jsem, že začne přezubovat později, Ori začala až po čtvrtém měsíci. Ale ke zvířatům ji budu brát dále, pokud nebude mít zrovna něco krvácejícího v papuli. Jinak by seděla příštích pár měsíců půl dne sama doma.
Včera v lese svedla souboj s klackem. Tak ji to zaujalo, že jsem ji i stihla vyfotit 😊:
Měla jsem pocit, že tam už po prvním očkování nějaká imunita je, i vet to říkal.
Vyhýbala jsem se se štěnětem jen místům s vyloženě velkou frekvencí psů, nenechala olizovat očůraný rohy a tak.
Tetanus jsem taky teď psům dala očkovat.
Taky jsem brala psy vždycky od mala mezi domácí zvířectvo. Přesně vždy jsem se vyhýbala místům s velkou frekvencí psů, městu, centrum obce atd. Dokud nebylo celé očkování. Jsem z toho zaskočená. Asi pomalu k domácímu zvířectvu chodit bude. Nechci pak řešit psa, který na to není zvyklý.
Taky chci dát nějakou fotku, ale nemám žádnou normální, a navíc je Framík zoufale nefotogenickej 😅.
Zítra mu bude půl roku a už pomalu přerůstá Dorouše 😊.
“Měla jsem pocit, že tam už po prvním očkování nějaká imunita je, i vet to říkal.“
Tuším, že plná imunita je až 2 týdny po druhé dávce. Prostě se to před přezubováním nedá stihnout, bohužel.
Loni jsem taky řešila co a jak, nakonec jsem štěně na statek brala, ale hodně hlídala. Letošní prtě dostalo druhou dávku dnes, ke koním jezdí, opět hodně hlídám.
Známá vetka mi jednou říkala, že měli na hospitalizaci 2 případy tetanu. Jeden přišel se sotva znatelnými příznaky, druhý horší. Nepřežil ani jeden.
Blbě jsem to napsala, nemyslela jsem tetanus.
Bydlíme vedle koní, štěňata proti tetanu nikdy očkovaná nebyla, hrabala se v hlíně, občas i nějaký koblížek snědla, naštěstí se nic nestalo .
Vlastně jsem ani nevěděla, že bych psy proti němu měla očkovat, vet mi to nikdy nenabídnul, až letos mně to docvaklo, když jsem to někde četla. Takže: Děkuju vám, andělé strážní!😊
Vaše Connie je opravdu nádherná 😍 do tohoto tématu nahlížím moc ráda…
děkuji, jste mi připomněly tetanovku, už jsme objednány👍
KatyQ, můžeš napsat, odkud Connie je?
Doron, přestaň Frama vydávat za ščeňátko, kus chlapa už to je 😀💪
Connie je odtud: https://www.facebook.com/groups/487269308446630/
K mání zbývá jeden trikolorní pejsek, kdyby někdo chtěl domů úžasného chlupatce 😍
Našla jsem ještě pár nemázlých fotek (mezi desítkami nepoužitelných 🙄):
Ja jsem ostuda, tetanus první dávku distal vcera,už má prezubeno. Od mala slepice, srny, koně, daňci, divoké kachny, nutrie a kdo víc co ještě. Bych ho ani nemohla brát na zahradu, kde má veškerá zvěř průchoďák, i slepice od sousedů tam máme. Ono asi ve městě to uhlídat jde, ale u nás je to všude kontaminované zvěří
Ježíš toho jsem neměla vidět!! Dlouhosrstá a nejlépe americká kolie je jeden z mých snů v kolonce “třeba někdy” ❤️ Jediné štěstí, že má pindíka a doma je aktuálně (snad na několik let) stop stav na psy 🙅♀️
Lichokopytníci mají ve střevní mikloflóře vysoké množství bakterií Clostridium tetani. Takže dávat pozor zejména kolem koní a oslů, ať se štěně v době přezubování necpe bobkama nebo nežvýká ostříhanou rohovinu z kopyt.
Plná imunita je opravdu až dva týdny po druhé dávce očkování, jak psala Lénočka.
Fakt jí koně mají ve střevech?? Já doteď měla za to, že žijí v hlíně a když je obohacená zvířecími výkaly, tak se jim tam ohromně líbí a proto ten vysoký výskyt. Takže i koňská kobliha je vážně nebezpečná?? 😱
Ad ta hlína - nepletu si to s antraxem?
Lenocka:Fakt jí koně mají ve střevech?? Já doteď měla za to, že žijí v hlíně a když je obohacená zvířecími výkaly, tak se jim tam ohromně líbí a proto ten vysoký výskyt. Takže i koňská kobliha je vážně nebezpečná?? 😱
Ad ta hlína - nepletu si to s antraxem?
Ano, mají.
Ale na druhou stranu znám spoustu psů, co pojídají koňské koblížky a ostrouhané zbytky kopyt (dodnes nechápu proč, není tam žádná výživa a většina z nich potom zvrací), kteří proti tetanu očkovaní nejsou a nebyli. Nepatří mezi ta nejvnímavější zvířata.
Antrax v hlíně taky může být, třeba na bývalých mrchovištích.
U dospělých psů bych to neřešila, u štěňat v době přezubování bych byla opatrná. Výskyt tetanu je ze 75% právě u přezubujících štěňat.
Na návštěvě u babičky, která má skoročuvače.
Autem už jezdí jako mazák, lehne si a odpočívá. Zatím se vejde do přepravky pro jezevčici. Pak bude jezdit v kufru. U
Hmn, nech si toho ! Framík je ještě úplný mimi náhodou 🤣.
😄😄👍