Zdravím všechny obyvatele měst a vznáším dotaz, jak u vás vypadají plochy zeleně nespadající pod jednotlivé městské části, ale jsou to pruhy zeleně u komunikací, tedy jejich údržbu obstarávají technické služby města.
Za posledních pár let po rozhodnutí o sečbě 2x rok se totiž veškeré tyto plochy rychle mění na monokulturní porost ječmene myšího. (Asi každý pejskař už se setkal s pojmem osina). Ječmen myší spolehlivě vytlačuje vše ostatní, nezvládne to mezi ním ani pampeliška, která si najde cestu i skrz chodník.
Důvodem dvou sečeb je údajné lepší zadržování vláhy - ano, to platí, pokud je oseto směsí travin bez plevelných invazivních druhů.
Takže nyní se na Praze 10 urodilo opět o tisíce osin více než loni. Pokvetou v klidu do konce léta, kdy suché a žluté budou rozmetány kotoučem sekačky na všechny strany, aby v roce 2024 opět ubylo obyčejné trávy.
Stěžovat si na magistrátu je stejně jako stěžovat si na pařezu na pasece...
"Původně zřejmě evropský druh, dnes roste ve střední a jižní Evropě, ve Středozemí i Makaronésii, Střední Asii, v jižní Africe (především Kapsko) i v Severní a Jižní Americe (střední Chile, ostrovy Juana Fernándeze). U nás je hojný v teplejších oblastech, ve vyšších polohách je méně častý."
To je fakt, než jsme se přesunuli z Prahé do kšá, tak teď dodatečně jsem si uvědomila, jak se to tam rozmohlo😕 obsazuje to místa, kde to i tráva pro sucho vzdala.
Jo pravda! Šla jsem z vnukem v Radotíně kolem Berounky, v uterý. A tam ho roste! Já myslela, že je to nějaké zrno z přilehlých polí a ted se mi rozsvítilo. Feny tam naštěstí nevozím. Bydlíme česká Sibiř. Tady to není.
To je právě to, jak jsem tu plakala, kam zmizely louky s kopretinama a jiným kvítím. Místo toho tam všude roste tohle. U nás za plotem jsem mámě trhla zvonečky a jiné kvítky (kopretiny tam nikdy nerostly) a teď je všude jen tahle podivnost. Co ale s tím? Dá se proti tomu nějak bojovat?
To je právě to, jak jsem tu plakala, kam zmizely louky s kopretinama a jiným kvítím. Místo toho tam všude roste tohle. U nás za plotem jsem mámě trhla zvonečky a jiné kvítky (kopretiny tam nikdy nerostly) a teď je všude jen tahle podivnost. Co ale s tím? Dá se proti tomu nějak bojovat?
Tak si jdu městem a říkám si, jak je fajn, že tu ten ječmen ještě nemáme (je třeba být vděčný za každou maličkost, že ano), když tu náhle si ho na každým kroku začnu všímat. Takže ano, ve městě je ho opravdu hodně.
Ještě s malým odstupem závěrem fotodokumentace. Toto se stane při sečbě až po odkvětu. Monokultura ječmene myšího, mezi kterým živoří zbytky jílku vytrvalého. Všechny ostatní traviny, jetel, pampelišky, prostě cokoli, co tvoří pozemní městskou zeleň, je mrtvé. Až tahle sýpka osin dozraje, bude pro většinu psů číhající pastí bolestivých zánětů. A zbývá čurání přímo na chodník.
U nás doma nemluvíme sprostě, takže shrnuji nejdrsnějším povoleným výrazem: je to dost na prd.
Odpověď na příspěvek uživatele Thielli z 31.05.2023, 12:30:37
Ahoj. Prosim, jak jste postoupila s Vasim podnetem? Uz dlouho uvazuji o nejake petici. Myslim si, ze by to hodne pejskaru podepsalo. Pak to poslat na jednotliva vedeni mesta
Kompetentním lidem na městech a obcích je to jedno. Rozhodují peníze a proto se seče až když jsou osiny vypadané nebo vypadávající, protože častější pokos by byl dražší. A ještě to zdůvodní tím, vyšší tráva znamená lepší udržení vody v půdě. A ničení nežádoucích rostlin pomocí chemie? Rovněž drahé, takže bez šance.
Na svém si to člověk pořeší, ale na a obecním to je a bude problém.
Odpověď na příspěvek uživatele balu z 22.06.2024, 11:42:11
Je to problém na městském i u nás posledních cca 5 let. Teda těch 5 let jsem si toho začala víc všímat, jak se ta mrcha fousatá všude rozlízá a pes to pak nosí v kožichu domů. V lepším případě! Už jsme měli s osinou hnisavou polízanici několikrát a je těžké tomu zabránit. Snad jen tím, že nenechávám psa po vykonání potřeby v trávě moc hrabat, aby si osinu nezapíchnul do paciny. Pak teprve sbírám hovňouse, když už čeká v klidu na chodníku. Taky si myslím, že nepejskařům, na radnici nebo mimo ni, je to šumák. 🤷♀️
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 22.06.2024, 12:23:29
Problém je to letitý. Osinu vniknuvší feně do meziprstí na přední tlapce, která doputovala až k lokti, přičemž tou stejnou cestou putovaly další osiny, jsem řešila před cca patnácti lety. Operace… Blbé je, že po zapíchnutí osiny se ta díky háčkům posunuje stále dál do těla a otvor se jako by uzavře, není vidět, ale další osiny na tom stejném místě mají už usnadněnou cestu.
Problém je to letitý. Osinu vniknuvší feně do meziprstí na přední tlapce, která doputovala až k lokti, přičemž tou stejnou cestou putovaly další osiny, jsem řešila před cca patnácti lety. Operace… Blbé je, že po zapíchnutí osiny se ta díky háčkům posunuje stále dál do těla a otvor se jako by uzavře, není vidět, ale další osiny na tom stejném místě mají už usnadněnou cestu.
Je to tak, popsala jste to, co se po zapichnutí osiny děje, zcela přesně. Tuto nepříjemnou zkušenost snad musí mít se psem každý tady.
Anonymní: Na rizoto ho využít ne? "Ječmen myší zaječí (Hordeum murinum subsp. leporinum) je v čínské kuchyni využíván k přípravě pokrmu čching-tchuan."
“Původně zřejmě evropský druh, dnes roste ve střední a jižní Evropě, ve Středozemí i Makaronésii, Střední Asii, v jižní Africe (především Kapsko) i v Severní a Jižní Americe (střední Chile, ostrovy Juana Fernándeze). U nás je hojný v teplejších oblastech, ve vyšších polohách je méně častý.”