Aktuálně: 3 522 inzerátů216 877 diskuzních příspěvků18 331 uživatelů

Liška - škodná

Horsana
Horsana 04.12.2024, 21:03:38 xxx.xxx.18.217

Ešte pro tip- pokiaľ by ste chceli monitorovať, kade k vám kmotrička chodí, NIKDY si nekupujte fotopascu Wachman Solar Slim.

Pretože zase nasnímala NIČ. A trupy fuč…

Na rozdiel od starej dobrej Tetrao SPromise, ktorú ale mám otočenú inam, na miesto, kde je niečo ako sociálna sieť pre vysokú (trusu a moču požehnane) a prekvapila ma laň s jelienčaťom. Snáď sa tiež budú držať hore a neskončia niekomu na kapote, chjo….občas, keď počujem, ako šialene náhle začne húkať vlak, tak mi je jasné, že tam prechádza čosi cez koľaje….nah….

Mr.Fox je tam tiež,  teda ako na tých záberoch z Tetrao, ale na rozdiel od lane sa tam hýbe dosť rýchlo a dobre ho nevidno. Vyzerá to tak, ako keby sa hral s kvetináčom, ktorý mi uletel vo vetre, keď som naposledy sadila tujky. A je to lišiak, čúral tam na nejakú vegetáciu. No, nemá trupy, tak aj kvetináč je dobrý, heh.

A ľudský pach???

My voniame všetci rovnako?

Je absolútne vylúčené, aby psovitá šelma, ktorá má čuch aký má, nedokázala rozlíšiť môj pach od iných pachov (ľudí). Prečo robíte zo zvierat debilov?

A zo mňa vraha líšok a hrozbu spoločnosti?

Lebo vďaka fotopasci viem, že si na krmivo chodí líška? 

Ešte raz - vďaka fotopasci a nočným snímkam.

Čo to znamená? Že líška má nočnú aktivitu a žije tak skryto, že nebyť techniky, nikdy sa o nej s istotou nedozviem. A tak to aj ostane.

Poznala som lišiaka, ktorý naozaj stratil plachosť, ako starol, tak už úplne, mal brloh pod jednou horskou chatou a občas chodil na obsah košov, občas asi do dediny, to neviem, ja som ho spoznala, keď už bol veľmi starý a našla som ho jeden večer, ako mi chlípe bielu kávu z hrnčeka, ktorý bol na vonkajšom drevenom stole.

On vedel aj žobrať, ale, popravde, ten ma desil, predsa len, je to divný pocit, keď také zviera pred vami sedí a hypnotizuje vás pohľadom a vydáva nedefinovateľné zvuky…

Foxík sa volal.

Horsana
Horsana 04.12.2024, 21:26:18 xxx.xxx.18.217

Neviem už upraviť príspevok, otázka, prečo robí zo zvierat debilov patrí tomu, kto tu píše o ľudskom pachu tie bludy.

Doron
Doron 04.12.2024, 21:55:20 xxx.xxx.166.89
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 04.12.2024, 21:26:18

Horsano, vždycky ráda čtu Vaše příspěvky a jste mi sympatická, ale souhlasit s Vámi nemůzu :).

Jasně, že liška pozná pach člověka, stejně jako pes pozná pach lišky, člověka, divočáka, medvěda.. Existuje takový obecný pach člověka a pak se to ještě pochopitelně diferencuje.

To nakonec pozná i člověk, pach člověka, koně, myši, ryby..

A teďka záleží, s čím se zvířeti ten pach napodmiňuje.

No, a u nás tedy lišky loví za bílého dne. Měla jsem pochopitelně slépky zabezpečené v kurníku soumračným spínačem a navíc je hlídali psi, těch se tedy jestě právem bojí, ale vyčíhly si chvíli, kdy jsme šli na procházku, a asi uměj počítat, tak věděly, že jdou všichni.

lesnizinka
lesnizinka 04.12.2024, 22:04:49 xxx.xxx.85.234

Vlak…jsme v údolí a vlak jezdí nad náma, cca v polovině údolí, na protější straně. Líp ho vidím z patra. Když jdu ráno na WC, je to cca v době kolem 6h. A ztrácí se mi v takové kotlině a pak z ní zase vyjede vedle ve vsi. Jak před kotlinou začne zuřivě houkat vím, že je zle, že jsou tam určitě na trati srnky. Už tam teda byly i ovce z blízké pastviny. Kámoška to má na své straně, tak tam chodí venčit, občas podává nepěkná hlášení🙄 

LK (neregistrovaný) 04.12.2024, 22:18:51 xxx.xxx.137.69

U nás (myslím Slovensko) by strata plachosti nemala byť prekvapením. Už ako decko som aj v škole počúvala, keď pôjdeme do Tatier a na chodníku sa ukáže medveď, tak ho pekne pozdravíme a podáme otvorený ruksak 😂

A teraz vážne, napr. na Skalnatom plese (pri chate) bola líška “domáca” - behala po terase chaty medzi turistami a čakala čo jej dajú alebo si sadla do stredu turistického chodníka a nemala problém s fotením atď. …cestou na Jahňací štít nás sprevádzali svište a “terénne kozy” (kamzíky), ktoré sa nám doslova vysmievali tým ako okolo nás hopsali…to je ca. 10 rokov dozadu - robili sme prechod niekoľkých štítov. Zároveň to bola moja posledná takáto návšteva Tatier - vyzbierané všetko až po kosodrevinu, keby sa dá jesť a predať aj ihličie, tak aj z kosodreviny by boli iba pahýle…

zvedavec
zvedavec 04.12.2024, 22:21:05 xxx.xxx.160.130
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 04.12.2024, 20:46:40

🙂 nie je to bigel, je to velikánsky psisko z útulku, miešanec ridžbega a labradora, na jar bude mať 15 rokov

Horsana
Horsana 05.12.2024, 09:48:12 xxx.xxx.18.217
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 04.12.2024, 22:04:49

Jj, vlak je podo mno…to clovek vie, ked húka, ze je tam zver.

Ja som pri prechode videla zrazeneho jazveca a dalej cestu lemuju rozne mrvoly, aj dravce. Moj kolega sa tam po strete s diviakom zabil v aute…V case líščiat to je hotovy pogrom, na ceste.

Horsana
Horsana 05.12.2024, 09:53:41 xxx.xxx.18.217

Doron- liska vie pocitat, lebo vzdy si vezme krmu v case, kedy pasca nesnima. Prestavila som senzor, tak som zvedavá.

Zvedavec- aaaa, labrador, ten ma vzdy hlad, ako bígel, heh. 

P.S. ake mate napajačky pre hyd?

A davate im mokry srot? Moje sa s mokrym idú zadrhnuť, tak im chuti, je to vhodné?

Čo hrozba z hora- dravé vtaky?  Mate sieť?

Horsana
Horsana 05.12.2024, 10:00:42 xxx.xxx.18.217

LK- jj, Eliška cestou na Skalnate, ina na Trigane, jelenica a liska na Rainerke a kamziky v Širokom sedle, co lezali a mali turistov kdesi.

Okolo Kopskeho sedla ich je hojne.

No, Tatry…ja chodim do Belianok a na Spišsku Maguru hlavne, cucoriedky slabo toho roku a ŠOP ma nasli na neznacenom chodniku- zvážnici dronom a vypakovali prec. A postrasili medvedmi.

A tym mi to tam riadne zhorklo.

Aj v Monkovej ako zomreli ti ludia, och, to ma vzalo, lebo som tam chodievala kazdy rok…no, hory vedia byt aj príšerné a planina tak isto…njn.

Varaxi
Varaxi 05.12.2024, 10:15:28 xxx.xxx.137.233
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 05.12.2024, 09:53:41

Napáječku mám takovou:

https://www.lihneme.cz/kloboukove-napajecky/zavesna-kloboukova-napajecka-pro-slepice--drubez-cf002-14-antar-5l--plastova/

Nevýhodou je, že je průsvitná a množí se v ní řasy. Výhodou je, že ji lze snadno rozšroubovat a vyčistit.

Dávám jim spařený šrot, dělám z něho míchanici. Je třeba, aby tam vlhčené krmivo nezůstávalo dlouho, pak kysne, kazí se a znehodnocuje. Není to něco, co jeden den připravíte a druhý servírujete. Já krmím tak, aby cca do půl hodiny bylo krmítko prázdné.

Síť nemáme, máme ve výběhu vysoké stromy a na pastvu se pouští pod dohledem. 

LK (neregistrovaný) 05.12.2024, 10:29:02 xxx.xxx.137.69

V Beliankach sme končili - aspoň trochu napravili celkový dojem - ale aj tak prevládol nejaký trpký pocit…

Napájačky používame tieto: kačice, husi: https://www.madmat.sk/napajacka-rapid-clean-chickens-6-lit-2170731-p37370  majú aj vedrá a samozrejme bazéniky

sliepky, brojlery: https://farmamix.sk/produkt/napajacka-preklopna-pre-hydinu-4l/ tieto sa nám najlepšie osvedčili a sliepky majú aj keramické misky https://www.liahneme.sk/misky-pre-hlodavce/kerbl-74116-1l/ alebo starý hrniec…

A šrot tiež dávame vlhký, miešame ho zo zeleným, resp. zeleninou. Suchý veľmi nechceli…

Horsana
Horsana 05.12.2024, 13:51:34 xxx.xxx.51.17

No, Belianky sú krásne a málo ľudí, väčšinou.

A hlavne hrebeňovka oficiálne neprístupná…a stále tam striehne kopec strážcov, hlavne vo Vyšnom Kopskom, aby ľudia nechodili na Vidlu a Havrana.

To asi aj chápem, ten terén tam je krutý, ale smer od Plesnivca…no nič, raz sa tam vyberiem. Lenže teraz, keď vypustia dron, tak budem v rici…nah, rozčúlim sa vždy, keď na to myslím.

Horsana
Horsana 05.12.2024, 14:48:14 xxx.xxx.51.17

3.12.2024 bola v Michalovciach odchytená agresívna líška, ktorá napádala psy. Údajne bola besná.

Teraz to zdieľal môj kolega vet na FB.

Blbé ☹️

Horsana
Horsana 05.12.2024, 15:42:22 xxx.xxx.51.17
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi z 05.12.2024, 15:04:18

Jj, potvrdené.

dana (neregistrovaný) 05.12.2024, 19:52:32 xxx.xxx.107.176
»
Odpověď na příspěvek uživatele bery25 z 03.12.2023, 18:40:23

taky lituju ifauny, ale nahodou jsem zjistila, že přešli na faunaportal

kometa
kometa 06.12.2024, 08:24:13 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele dana z 05.12.2024, 19:52:32

Ano? Já tam občas ze zvědavosti nakouknu a diskuze mi tam přijde dost “mrtvá”. Rozhodně se nedá srovnat tady s chovem. Protože sem spousta dřívějších přispěvatelů z IF přešla.

Horsana
Horsana 08.12.2024, 19:49:36 xxx.xxx.18.217
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 05.12.2024, 16:43:33

SR nie je uz hodne dlho krajinou prostou besnoty, na to mame prilis dlhu hranicu s UA, HU a PL.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.