Aktuálně: 3 522 inzerátů216 881 diskuzních příspěvků18 331 uživatelů

Liška - škodná

Doron
Doron 03.12.2024, 21:32:08 xxx.xxx.166.89
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 03.12.2024, 21:14:21

To je moc krásný.❤️

Ale jak se krajina a lidi mění, mění se i zvířata a jejich chování.

U nás to není k lepšímu.

Moc Vám závidím i přeju, že jste, kde jste🙂.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 03.12.2024, 21:39:07 xxx.xxx.171.143

Mě zaráží jedno. Na jedné straně se sem dávají odkazy na články, které tvrdě kritizují krmení divokých zvířat a speciálně šelem, protože se tím učí stahovat se k lidským obydlím a ztrácí jednak strach z lidí a také se na krmení stávají závislé a já s tím naprosto souhlasím.   S úžasem sleduju, jak se tady chlubite přesně tím, co se vyčítá nezodpovědným myslivcům a lidem, kteří v oblastech s výskytem větších  šelem nezabezpečí odpadky.

To vám opravdu nevadí , že ta zvířata lákáte přímo do vesnic? Uvědomujete si že například ta liška je přenašečem nejen vztekliny, ale řady dalších přenosných na lidi a domácí zvířata?  Díky vaší nezodpovědnosti ztrácí přirozenou plachost a lovecké návyky, takže nejenže se stává větší hrozbou pro zvířata vašich sousedů, ale ohrožujete také tu poloochočenou lišku.

Horsana
Horsana 03.12.2024, 21:44:13 xxx.xxx.18.105
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 03.12.2024, 21:08:32

Njn, preto som si kupila pozemok bez susedov…

Moji milovaní chlapci z Kojšova, u ktorych mam kone, chovaju aj ovce. Raz ich dali za dom, ktory je posledny v dedine, do ohradnika a zautocila na nich svorka vlkov, ktore si z ludi s baterkami pramalo robili.

Masakra, ovce sa rozprchli po celom chotari, dva tyzdne ich hladali.

Riesenie? 

Odvtedy pasie ovce baca a na noc su dnu. Ja som od tych ludi ani raz nepocula, ze su vlky premnozene, ze mali skodu, robotu naviac, ze musia platit baču, ze ich pojdu vystrielat, ze by ich mali polovnici vystrielat, proste nic.

Maju bacu, zazitok a poucenie.

Doron
Doron 03.12.2024, 21:46:07 xxx.xxx.166.89
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 03.12.2024, 21:39:07

Já se tím nechlubím.

Jen popisuju, jak se to stalo ☹️.

lupus4
lupus4 03.12.2024, 21:50:27 xxx.xxx.205.61

Uvědomujete si že například ta liška je přenašečem nejen vztekliny, ale řady dalších přenosných na lidi a domácí zvířata?

nejhorší jsou nedopečení netopýři

kometa
kometa 03.12.2024, 21:53:02 xxx.xxx.147.163
»

ta liška je přenašečem nejen vztekliny, ale řady dalších přenosných na lidi a domácí zvířata?

Ale no tak, vzteklina u nás od roku 2004 není. A jaké další přenosné choroby máte na mysli? Tasemnici z borůvek? Přesněji řečeno její vývojové stádium.

Horsana
Horsana 03.12.2024, 22:05:35 xxx.xxx.18.105
»

Nezijem na vesnici, nemam susedov a tí, co su na dohlad pestujú vínnu révu, nekrmim medvede.

Tie zjeby o besnote nejdem komentovat, liska je vektor uz iba zriedka, robí sa predsa oralna vakcinacia. A ak by to bola líska, co by nedajboze chodila az z Madarska, co je krajne nepravdepodobne, nemam problem jej vakcinu do zradla dat. Uz som ju aj odcervila. Dva krat.

Jo, choroby na nas striehnu vzdy a vsade. Ale uplne za kazdu sa zodpovedná byt necitim.

A ze by liska kvoli dvom kuracim trupom raz za dva dni prestala lovit, tak to je tiez unreal.

Ze je to liska viem iba vdaka fotopasci, takze poloochocena tiez nebude.

Horsana
Horsana 03.12.2024, 22:10:41 xxx.xxx.18.105
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 03.12.2024, 21:46:07

To bolo na mna, tipujem😉

Horsana
Horsana 03.12.2024, 22:11:45 xxx.xxx.18.105
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 03.12.2024, 21:53:02

Tak moja dostala praziquantel, od mojej to nikto nechytí 😀

J5
J5 03.12.2024, 22:15:17 xxx:xxx.53ed:e6ef
»

Mne zase zaráží drvodelko že máte vlastně pravdu. Nicméně já bych raději okolo sebe viděl lidi s podobným vztahem k přírodě, ten se dá případně lehce korigovat, než zapřísáhlé a nekompromisní likvidátory všeho živého co zrovna nemá cenovku a není v jejich vlastnictví. A co se týká hrozby přenosných nemocí, tak vzteklinu můžete chytit i na borůvkách, když budu chtít přehánět. Také je divné, že přikrmování třeba ptáků, které nese podobná rizika, je obecně tolerované snad i podporované. Že by to bylo tím že mrňavý ptáček slepici na rozdíl od lišky neohrozí? Pravdu však máte to je fakt, akorát že je ošklivá.

lesnizinka
lesnizinka 03.12.2024, 22:22:56 xxx.xxx.85.234

Ja jen dodám, že to Horsano máte podobně, jako já. Liška chodila jedněm sousedům na slepice, několikrát mu vybílila kurník, než si ho pořádně zabezpečil. Liška má noru nahoře na pastvině, u koňáků. Soused se slepicema začal klást železa, jsem si jistá, že on. Koňákové se připlazila domů kočka bez zadních nohou. Na souseda vletěla, tak si konečně zabezpečil ten kurník. Já jsem to s kočkou nemohla rozdýchat hodně dlouho. Protože vím, že liška chodí k nám vyžírat kompost, taky jsem ji začala krmit, házet jí tam různě maso, aby nechodila na slepice v okolí. Byl dlouho klid, teď si nejsem jistá, kam liška chodí, nebo jestli ještě je, protože kompost vyžraný už dlouho nebyl. A stopy jsem našla jen onehdá, jinak nic. Normálně chodívala téměř denně. 

Horsana
Horsana 03.12.2024, 22:37:24 xxx.xxx.18.105
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 03.12.2024, 22:22:56

Ano, nam sa do klepca tiez chytila macka, o nohu prisla, ale prezila.

Vtedy tam nabehol otec, suseda vyfliaskal, odvliekol ho do lesa, kde ten pako musel zeleza pozbierat ( pol jutoveho vreca) a zabetonovat ich do sachty, kam tiez chytal zvierata.

Sused bol nakoniec rad, ze neskoncil v tej sachte s nimi, zmrd. 

Nie je vecera, kedy by som na ceste nevidela zrazenu lisku, zial, hynu nielen v zivolovkach a klepcoch.

Horsana
Horsana 03.12.2024, 22:46:09 xxx.xxx.18.105
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 03.12.2024, 21:32:08

🙂

Krajina sa meni celkom urcite, len neviem, ci mame na mysli to iste…

drvodelkafialova
drvodelkafialova 03.12.2024, 23:32:04 xxx.xxx.171.143

https://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2013/Cerven-2013/Tasemnice-lisci-a-realne-riziko-pro-infekci-clovek

Ano, kritika patří částečně Horsaně.  Nicméně především pokrytci jako je Lupus.

A jo, krmítko pro ptáky mám stále plné, narozdíl od lišek, které mají díky bezorebnímu způsobu hospodaření, myší na polích dost a dost, zdrojů ptačího krmení ubývá.  Nejde pouze o ohrožení mých slepic.  Lišky jsou přenašeči měchožila, prašiviny a nemám chuť, abych se bála že se mi vnuk nakazí podobným svinstvem, protože mi po zahradě budou pravidelně běhat poloochočené lišky. Co se týče vztekliny, která na našem území není právě díky práci především myslivců, tak ta se velmi snadno může kdykoli znova objevit. Nežijem na ostrově jako Britové.

Takže jo, krmení lišek považuji za naprostou hloupost a chlubit se tím na internetu, aby ze sebe člověk dělal příklad pro napodobitele, tak to je ješte  větší hloupost.  

zvedavec
zvedavec 03.12.2024, 23:43:10 xxx.xxx.152.25

LK: “Iba otázka, kto rozhodol o tom, kde sa má zdržiavať líška? Alebo, prečo jej potom človek lezie do obyváku? Nemal by sa podľa tejto logiky zdržiavať človek iba v dome, meste? Prečo by človek mal mať dovolené “liezť” všade (od najnižšieho až po najvyššie miesto na planéte a aj do najtajnejších zákutí vesmíru), dokonca si túto možnosť vynucovať silou a ostatní obyvatelia planéty nie?”

LK, nijaká vyššia moc pri určovaní mojich priorít okrem mňa nerozhodla o tom, kde sa má zdržiavať líška a kde človek. Ale ako človek chránim prioritne záujmy svojho druhu (no a napr. aj sliepok, ktoré chovám). Veď ani líška nie je na tom inak, chráni záujmy vlastného druhu, žiadna útlocitnosť ju nezastaví. Keď stretne moje sliepky, neberie ohľad na to, že ich chcem chovať a to dokonca v relatívne dôstojných podmienkach.  

Prečo tu ale nevidím náreky nad osudom napr. potkanov, keď sa mnohí z nás zastávajú rovnoprávneho postavenia líšok a iných dravcov voči človeku?

Mne je líška sympatická. Je to krásne zviera. Nechcem ju trápiť. Prajem jej šťastný život v lese.  A ako to tu odznelo, neprikrmovala by som ju, tým stráca plachosť voči ľuďom.  A sliepkam. 

Horsana, aj Vaše počínanie a všeobjímajúcu lásku k zvieratám (okrem bielych nosníc) chápem, je mi sympatické, ale tú časť, kde divé zvieratá strácajú plachosť voči ľuďom, odmietam.  Vec  mojich priorít. 

zvedavec
zvedavec 04.12.2024, 08:41:41 xxx.xxx.160.130

Inak, myslím si, Horsana, keď líške  (ktorú pravidelne prikrmujete), nechávate napospas aj živé biele nosnice, lákate líšku, ktorá stráca spolu s vychovanými mláďatami obavy pred ľuďmi,  loviť sliepky. Pravdepodobne aj u vzdialených gazdov. 

Horsana
Horsana 04.12.2024, 09:17:49 xxx.xxx.18.105

No, praveze liska sa kurinu vyhyba, chodi iba odzadu, z dzungle zarastenych zahrad, s jednou mam spolocny plot, bolo to krasne vidiet v snehu.

Mozno je to tym, ze ja si uzemie znackujem, tym som sa zbavila navstev vysokej. 

Lisku som nazivo vobec nevidela, iba na fotopasci, je teda polokrotka?  

Tie choroby-no, nechcem byt zla, ale co som jedine zvazovala, bol prikrm vtacikov, aj som krmitka dala mimo pozemok, vtacej chripky sa bojim viac, nez prasiviny. 

P.S. milujem potkany, mala som moznost sledovat zivot jednej kolonie pri rieke a bolo to uzasne. Zacalo to krmenim zvyskami po rybacke, skoncilo to dlhymi hodinami, stravenymi v spolocnosti clenov kolonie. Myslim ze vtedy matka zacala rozmyslat, ci to s tou laskou ku zvieratam vo vychove neprehnali 😂

Ked po X tyzdnoch sa uracil si ma prezriet akysi potkani Boss, ktory mal meter, to uz mi zredlo, bol fakt giganticky a spraval sa tak bohorovne, ze som ho oslovila Dobry den.

Boli to dive potkany a cela kolonia zial zahynula pri povodni.

Horsana
Horsana 04.12.2024, 09:23:03 xxx.xxx.18.105
»
Odpověď na příspěvek uživatele zvedavec z 04.12.2024, 08:41:41

Liska ulovi, co je najlahsie.

Tri kury pošli, viac ich nebude. Nemala by som byt teda prvym cielom utokov ja? 

V dedine na dvorcekoch isto nie su v noci vonku a stekot, co sa odtial ozyva, je vcelku mnohohlasny.

Medzi planinou a dedinou je zeleznicna trat a trojprudova cesta. A neni dna, kedy by tam nelezalo nieco rozmasirované na kasu…

megi-the-pes
megi-the-pes 04.12.2024, 09:31:08 xxx.xxx.124.128
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 03.12.2024, 21:53:02

Víte, ono se to o vzteklině takto u nás říká, ale chcete žít s mnoha zvířaty u hranic země, kde museli nedávno očkovat i kočky? Budete říkat to samé? Zvlášť mě rozesmívá to, jak někdo rozhlásil, že starší psy není třeba očkovat. Ale protilátky si nezaplatili, jen to dál a dál roznášejí jako FAKT. 
Liška je “pejsek”, roznáší prostě ty věci, co nechcete. 
Lidé si tu dali krmelce na zahrady, asi aby měli o víkendech na co čumět. 
No, třetí sražená srnečka u pozemku. Hm, hm. 

Tohle přikrmování je blbý. lesnížínka atd., radujete se, že liška papá a je hodná a nebere na věčný výlet vaše zvířátka… no ona se napapá u sousedů, ob 5 baráků, ale to vy nevíte.

Jenže. Jak říká Horsana, je mezi lidmi hrozně zlých, opravdu sadistických, trápitelů a tak, 
takže radši tento přístup
a hezky se to čte, že je mezi námi tolik hodných lidí. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.