Aktuálně: 3 706 inzerátů209 896 diskuzních příspěvků18 243 uživatelů

Stop pozitivním seznamům zájmových chovů živočichů

kometa
kometa 22.06.2023, 12:53:27 xxx.xxx.224.101
chvd:

Aha, jakoze v jakem vyznamu jsem to pouzil ja, resp. Jak jsem to myslel?

Pokud ano, tak at to co nejvice zjednodusim, myslel jsem to jako "zmrvene zvire" nebo "znicene" "degradovane" ... tygr mnozeny po generace v zajeti (nebo jen narodivsi) se v zajeti neni tygr "divoky". Takze detem chodime ukazovat neco dost jineho nez je v prirode. V podstate jde jen o ten designovy zazitek, protoze to zvire vypada dost podobne. Byl jsem srozumitelny nyni?

edit: ted me jeste napadl jeden vyznam "zmetek"

Omyl. On je to pořád tygr a ne hybrid (to jsou třeba nosné slepice nebo masní králíci - ale i to je pořád slepice nebo králík). Ani zmetek = abortovaný plod.

kometa
kometa 22.06.2023, 12:54:37 xxx.xxx.224.101
chvd:

Ne ne ne, hybridni auto ci pohon je preneseny vyznam.

V lidove mluve, to aspon teda u nas, pouzivame jako ze ten zmetek nebo skorozmetek, podivny krizenec, neco divneho, geneticky nestandardniho ci tak. Treba i kdyz hodnotime opacny pohlavi a je nejak nehezky vyjimecny >>> "ty jo, to je hybrid" Vy u Vas ne?

Jenže tygr v Zoo není žádný kříženec.

Anonymní (neregistrovaný) 22.06.2023, 12:56:00 xxx.xxx.94.104
kometa:

Lvi nikdy nevyžerou všechny antilopy, neb by následně pomřeli hlady.

Dokonale zlikvidovat živočišný druh umí jen člověk. A to ne z hladu.

A s CRISPRem to bude snazší než kdy jindy.

assil
assil 22.06.2023, 13:05:19 xxx.xxx.206.172
David2013:

Máte zajímavý pohled na věc. Nevadí vám, že určité druhy v přírodě vymírájí, vlivem lidí, klimatických podmínek, nebo samotných zvířat, kdy jim lidstvo zabírá čím dál více volného prostoru, tudíž nemají zvířata před sebou samotnými tolik prostoru k úniku. Nejste pro záchranu druhů způsobem chovu v zajetí. Na stranu druhou vám chov v zajetí vadí, protože je lidé takhle defakto týrají. To už vám vadí, že je lidé chovají v zajetí, protože jim lidé nikdy nedají podmínky jako v přírodě. Tak jednou vám ty lidé nevadí, že je i v té přírodě omezují čím dál víc, ať klidně vymřou, ale v chovu vám ty lidé vadí. Samozřejmě jsem za, dopřát jim co možná nejlepší život se vším všudy v zajetí. Nemyslím si, že by to většině zvířat až tak vadilo pokud jim dopřejeme slušné podmínky pro život v zajetí. Za ty léta už jsou tak domestikovaná, že v tom nevidím takový problém, pokud mají slušné životní podmínky. 

Pořád v té přírodě mají daleko větší volnost než v malém výběhu v zoo.

Mě zas připadá zajímavé, že někomu přijde naprosto OK chovat divoké zvíře v podmínkách, do kterých by nezavřeli ani svého psa. Jakože pes jenom na zahradě je fujky, ale tygr nebo slon atd. v malém výběhu jsou OK.

Kdyby tady někdo napsal, že se svým psem nechodí na procházky, že psovi stačí zahrada, bouda a tam hračky, tak by se tady strhla smršť, ale u tygra je to OK a má se skvěle.

Já to prostě nedovedu zvířata takhle rozlišovat.

Ale to je pořád dokola a myslím, že už se to probralo do detailu a mohlo by se přejít na jiný téma, stejně se asi neshodneme.

assil
assil 22.06.2023, 13:15:36 xxx.xxx.206.172
J5:

Odkaz na cokoliv co by pomohlo objasnit na jakém základě docházíte ke svému přesvědčení. Ať hledám jak hledám nic nenacházím a už vůbec ne "všude". Doufal jsem že pomůžete.

Musím se tedy nadále spokojit s tím že je zcela vyloučené aby lidé mohli jakkoliv ovlivnit vývoj původních koní v Americe páč tam v té Americe vůbec žádní lidé nebyli. Možná však máte na mysli populace zdivočelých koní. Takovým nepůvodním populacím se občas příkoří děje. Není to ale náhodou zcela v souladu se současnými trendy? To že zdivočelé koně vnímá většina lidí jako krásná a ušlechtilá zvířata nic nemění na skutečnosti že jsou na stejné úrovni jako třeba velbloudi, skot, králíci, kočky atd. v Austrálii. O nežádoucích,  nepůvodních, tudíž potencionálně "nebezpečných" druzích v Evropě se nemusím rozepisovat protože to si zanedlouho přečteme respektive nepřečteme, tam budou totiž napsána jen ta hodná zvířátka, v pozitivním seznamu.

V Americe původní koně vymřeli cca před 10 tisíci lety, lidi už tam byli dávno předtím a o tom, že lidi ty koně lovili, najdete zmínku v každém článku o historii koní.

J5
J5 22.06.2023, 13:36:49 xxx.xxx.0.1
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 22.06.2023, 13:05:19

Máte pravdu. Shodnout se s někým kdo na celou problematiku nahlíží bez ohledu na fakta a pouze podle svých pocitů prostě nejde. Bez základních znalostí etologie rozvíjíte myšlenku volnosti ve volné přírodě. Evoluce druhů vás unavuje. Historie vás nezajímá, stejně tak jako snaha uvést věci na přijatelnou míru. Ano neshodneme se, přechod na jiné téma však nepomůže. 

David2013
David2013 22.06.2023, 13:47:08 xxx.xxx.9.124
chvd:

Jeste, ze jsou lide s takto chrabrym srdcem a modernim myslenim. Uz aby sli zachranovat treba antilopy pred lvy, aby je ti lvi nahodou nevyzrali vsechny.

Člověče co to zase plácáte? Copak já jsem napsal že půjdu nebo někdo jiný zachraňovat antilopy? Nebo, že mi vadí, že je lvi požírají? Já jsem napsal, že tady určitým lidem vadí chov v zajetí, existence Zoo, přičemž si myslím, že většina Zoo je dneska na slušné úrovni, ale už těm lidem nevadí vymírání druhů a než jejich záchranu v lidské péči, tak raději ať vymřou. Takže jim nevadí to, že i kvůli lidem tyhle druhy vymřou. Když už je člověk takový ochránce a o udržení zvířat ve volné přírodě, tak by mu asi mělo vadit i to proč ty druhy vymírají a jak je lidstvo omezuje i ve volné přírodě a ne napsat klidně ať vymřou nahradí je jiné druhy. 

Leithian
Leithian 22.06.2023, 14:08:21 xxx.xxx.98.114
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 22.06.2023, 13:05:19

Me zas přijde normální domestikace divokých zvířat. Neb to je v budoucnu jedna z mála šancí na udržení druhu a když vám vadí papoušci ve volierach nebo had v terarku či tygr v zoo doufám že nemáte ani psa nebo kočku nedejbože koně protože jejich domestikace byla o dost drsnější. 

assil
assil 22.06.2023, 14:23:35 xxx.xxx.206.172
Leithian:

Me zas přijde normální domestikace divokých zvířat. Neb to je v budoucnu jedna z mála šancí na udržení druhu a když vám vadí papoušci ve volierach nebo had v terarku či tygr v zoo doufám že nemáte ani psa nebo kočku nedejbože koně protože jejich domestikace byla o dost drsnější. 

Tak až doteď člověk domestikoval zvířata, která mu byla něčím užitečná a to fakt had v terárku ani tygr v zoo není. Pokud teda lidskou zábavu nepovažujeme za užitečnost, což teda já nepovažuju.

chvd
chvd 22.06.2023, 15:16:54 xxx.xxx.0.1
kometa:

Vůči ničemu. Příspěvek leithian byl ironický jako takový. Což jste nepochopil(a).

V cem byl tedy ironicky? Rad bych to pochopil. Treba me to pomuze posunout z me bezduchosti.

J5
J5 22.06.2023, 15:19:06 xxx.xxx.0.1
assil:

Tak až doteď člověk domestikoval zvířata, která mu byla něčím užitečná a to fakt had v terárku ani tygr v zoo není. Pokud teda lidskou zábavu nepovažujeme za užitečnost, což teda já nepovažuju.

A od teď se snaží chovat a poznávat pouze druhy které jsou k ničemu. Nebo jak tomu rozumět? Dál to rozvíjet nebudu ale jestli máte dojem že ten váš pejsek je užitečný lidem tak není, máte ho jen pro svou zábavu, tedy ze stejného důvodu který odsuzujete u ostatních lidí. Zbytečně tak jeho chovem prohlubujete svou ekologickou stopu.

Fikovnice
Fikovnice 22.06.2023, 15:19:48 xxx.xxx.20.198
Tenurri:

Ano, obě mé kočky jsou šlechtěná plemena a mají i přímo ve smlouvě, že se nesmí pouštět volně ven, jejich rodiče a rodiče rodičů taky byli zvyklí žít uvnitř, i když chovatelka Willyho má nádherné průchozí voliéry na zahradě, tak volný pohyb předci mých koček rozhodně neměli.

Tenurri, ty voliéry jsou bombastické, že? Ale všimla sis, že řadu koček (i vypadajících jako MCO) měla i volně puštěné venku? 👍

chvd
chvd 22.06.2023, 15:20:36 xxx.xxx.0.1
kometa:

Lvi nikdy nevyžerou všechny antilopy, neb by následně pomřeli hlady.

Dokonale zlikvidovat živočišný druh umí jen člověk. A to ne z hladu.

Jakoze ti lvi si antilopu nedaji, kdyz by to ohrozilo stav antilop?

chvd
chvd 22.06.2023, 15:22:22 xxx.xxx.0.1
kometa:

Omyl. On je to pořád tygr a ne hybrid (to jsou třeba nosné slepice nebo masní králíci - ale i to je pořád slepice nebo králík). Ani zmetek = abortovaný plod.

No ja Vam psal, i v jakem vyznamu jsem to slovo zvykly pouzivat.

Nepru se o jeho odborny vyznam.

chvd
chvd 22.06.2023, 15:24:47 xxx.xxx.0.1
kometa:

Jenže tygr v Zoo není žádný kříženec.

To nekdo tvrdi? Ja tam pouzil 5 popisujicich terminu, napsal jsem, ze je to z lidove tedy neodborne mluvy, Vy vyberete jeden a ten okomentujete.

chvd
chvd 22.06.2023, 15:32:40 xxx.xxx.0.1

J5:

Máte pravdu. Shodnout se s někým kdo na celou problematiku nahlíží bez ohledu na fakta a pouze podle svých pocitů prostě nejde. Bez základních znalostí etologie rozvíjíte myšlenku volnosti ve volné přírodě. Evoluce druhů vás unavuje. Historie vás nezajímá, stejně tak jako snaha uvést věci na přijatelnou míru. Ano neshodneme se, přechod na jiné téma však nepomůže. 

Ano, presne. A to je ono.

Shodnout se s někým kdo na celou problematiku nahlíží bez ohledu na fakta a pouze podle svých pocitů prostě nejde.

Proste to nejde. Protoze to by pak nebyla ta spravna zabava, nemohli bychom exhibovat a psat veci, ktere nemaji ani zakladni logiku.

neboli i kdyby mel pravdu, nelze s nim souhlasit, pokud nenahlizi na problematiku urcitym zpusobem. Jinymi slovy korporatni mysleni. Neni podstatny, co udelas, podstatny je, jak to odprezentujes.

chvd
chvd 22.06.2023, 15:40:32 xxx.xxx.0.1

David2013:

Člověče co to zase plácáte? Copak já jsem napsal že půjdu nebo někdo jiný zachraňovat antilopy? Nebo, že mi vadí, že je lvi požírají?

Ja placam permanentne.

Jen nechapu, proc vzdy misto reakce na topic reagujete na ucastniky nebo prichazite se zcela novymi smyslenkami.

Ja psal, ze jste psal, ze nekdo pujde zachranovat antilopy? A safra, vubec si toho nejsem vedom, to abyh si zavolal Chocholouska.

A ani, ze Vam to vadi si nepamatuji, ze bych psal.

To jsem ale pako.

Jiri24
Jiri24 22.06.2023, 16:35:15 xxx.xxx.225.173

Dnes jsem s hrůzou otevřel toto téma, které se monstrózně rozjelo a dovolím si doplnit některé informace a projevit svůj názor. předem děkuji všem, kteří mají síly zde obhajovat to, co je obahjovat třeba.

1) Několik stránek dozadu zde padl dotaz, zda si na sebe zoo dokáží vydělat bez příspěvků. Zůstalo to bez odpovědi, tak tedy: U nás nevím, ale na západě si na sebe soukromé zahrady dokží vydělat.

2) Bylo zde zmíněno, že pokuď by třeba vyhynul sýček či gorila, dětem to bude jedno. Možná některým ano, ale mě (narozen začátkem tisíciletí) třeba stále mrzí, že nemohu obdivovat tygra jávského a balijského, kvagu, antilopu modrou...  Jde tak pouze o váš osobní pohled, že jim to bude jedno. Věřím že to samé by nastalo se sýčkem či gorilou.

3) Argumenty k velikosti výběhů v zoo a poč jsou dostačující. Jako první bych rád podtkl, že se neustále tlačí na jejich zvětšování. Navíc příliš velké výběhy mohou způsobovat i následný stres z přítomosti lidí, který je v menších výbězích o dost menší. Další argument je ten, že ve volné přírodě zvířata obývají tak velké prostředí, aby je uživilo a populace dokázala přežít, příklad na slonu africkém: V mali je území stáda asi 25 000km2, kdežto v národním parku Lake Manyara v Tanzánii má jedno stádo díky vysoké úživnosti plochy území o velikost menší jak 50km2. Extrémem jsou třeba v Ugandě vodušky kob, kdy podle Vágnera má každý samec pouze malé území pár metrů čtverečních a podobně se chovají pakoně na pláních Serengeti.

4) K tématu ochočení zvířat jako je had v teráriu atd. a i k jejich případnému vyhubení člověkem bych rád přidla citát: ,,Především je zapotřebí přesvědčit člověka, že nemá žádné morální právo vyhubit nějaký živočišný nebo rostlinný druh. Za prvé pro to, že ho není schopen vytvořit, za druhé proto, že jednoho dne ho bude moci využít a mít z něho zisk dnes zatím neznámý." Jean Dorst

Ano, dnes možná nemá had v teráriu využití, ale co třeba když za 100 let nějaké objevíme...

Nyní bych ještě rád popsal, proč je dle mého pozitivní seznam a zakazování chovu zvířat špatně:

Následující řádky se zabývám pouze dobrými chovateli a zoo, ve kterých mají zvířata dobré podmínky pro život.

Zoologické zahrady významnou mírou pomáhají nejen k ochraně přírody, ale také pomáhají s výzkumem druhů. nemyslím si, že bychom dnes bez zoo znali délku březosti hrošíka liberijského (pouze jeden z mnoha příkladů). Zoo a chov zvířat v lidské péči svým působením již před vyhynutím zachránili celou škálu druhů a poddruhů například.: přímorožec šavlorohý, gazela dama tmavá, lev berberský, jelen milu, ara spyxův, některé plže rodu Partula, sika vietnamský... To že se někdo může potkat s nějakým taxonem v něm může vzbudit zájem o něj. Sám jsem tomu příkladem. Dokovaď jsem se několik dní na praxi nestaral o turaka, skoro jsem tyto ptáky neznal, následně jsem si je velmi oblíbil, dalším takovým příkladem jsou u mě třeba felsumy - nevidět vedle sebe celou paletu druhů, grandisky, klemerky, ornaty, nigristriaty..., dále třeba kruhochvosti, cichlidy... Podsledním bodem je, že chov v lidské péči redukuje poptávku po zvířatech z volné přírody. Takový příklad: Když někdo chce mít želvu paprsčitou, tak má možnost si ji opatřit z odchovu, když však chov bude zakázán a někdo ji bude za každou cenu chtít, podívá se na černý trh, kde najde, vzhledem k tomu, že se nesmí chovat, jedince z volné přírody. V takovém případě pak ten jedinec nebude pravděpodobně dovezen sám, ale bude jich spolu s ním dovezeno třeba 50, 100... Vzhledem k tomu, že to celé bude nelegální jich přežije třeba 15, 20 a i tihle se nebudou dále rozmnožovat, takže jejich genetický materiál nenávratně zmizí. Pokuď si někdo ale koupí 1 želvu paprsčitou na mazlíčka vylíhlou v lidské péči tak je šance že některý ze sourozenců se třeba dostane k nějakému chovateli, kde se následně rozmnoží a geny těchto zvířat zůstanou zachovány i nadále. Vzhledem k tomu, že jsem životní optimista věřím, že tento list zkázy, jak seznamu říkám, nebude schválen.

chvd
chvd 22.06.2023, 17:02:48 xxx.xxx.0.1

Jiri24

Dnes jsem s hrůzou otevřel toto téma

Proc jste mel hruzu uz u otvirani?

1) Několik stránek dozadu zde padl dotaz, zda si na sebe zoo dokáží vydělat bez příspěvků. Zůstalo to bez odpovědi, tak tedy: U nás nevím, ale na západě si na sebe soukromé zahrady dokží vydělat

Nepadla odpoved, protoze se nehodila do kramu, proto jsem se i ptal :)

Bylo zde zmíněno, že pokuď by třeba vyhynul sýček či gorila, dětem to bude jedno. Možná některým ano, ale mě (narozen začátkem tisíciletí) třeba stále mrzí, že nemohu obdivovat tygra jávského a balijského, kvagu, antilopu modrou...  Jde tak pouze o váš osobní pohled, že jim to bude jedno. Věřím že to samé by nastalo se sýčkem či gorilou.

Naproste vetsine lidi to po nejake dobe bude jedno a to proto, ze o tom ani nebudou vedet.

Jakym zpusobem byste toho tygra chtel obdivovat? Treba s tema lidma tusim to je nekde jizne mezi Cinou a Indii, jak tam ti lidi pracujou celej den ve vode/bazine ci co to je a asi 1000 jich tam rocne zabiji tygri, kteri pochopili, ze ty vetsinou zensky jsou snadna korist, protoze maji velky rozestupy a ve vode se blbe pohybuji? Protoze v ZOO to uz nejsou tygri, to jsou (at zas neprovokuji temi hybridy) spise jen jakesi tygri dzukely ...

Tak velke vybehy zpusobuji stres? Jak to ta zvirata zvladnout v prirode ten obrovsky stres? Sice tam nejsou skoro lidi, ale zase tam ej spousta jinych zvirat. Jakoze vodusky ziji celej zivot na par metrech ctverecnich. jeste ze to nevi predatori, kteri je lovi, to by ty vodusky asi brzo totalne vyhubili.

,,Především je zapotřebí přesvědčit člověka, že nemá žádné morální právo vyhubit nějaký živočišný nebo rostlinný druh. Za prvé pro to, že ho není schopen vytvořit, za druhé proto, že jednoho dne ho bude moci využít a mít z něho zisk dnes zatím neznámý." Jean Dorst

Pan Dorst zemrel v dobe, kdy jsme nove druhy vytvorit neumeli.

jasne ZOO pomahaji, nam , tem zviratum nikoliv

no  u tech zelv paprscitych jste zapomnel na jinou variantu, ze chov bude zakazan a ten, kdo je doveze z prirody dostane takovy kartac, ze se to dalsim nevyplati

Anonymní (neregistrovaný) 22.06.2023, 17:20:05 xxx.xxx.94.104
Jiri24:

Dnes jsem s hrůzou otevřel toto téma, které se monstrózně rozjelo a dovolím si doplnit některé informace a projevit svůj názor. předem děkuji všem, kteří mají síly zde obhajovat to, co je obahjovat třeba.

1) Několik stránek dozadu zde padl dotaz, zda si na sebe zoo dokáží vydělat bez příspěvků. Zůstalo to bez odpovědi, tak tedy: U nás nevím, ale na západě si na sebe soukromé zahrady dokží vydělat.

2) Bylo zde zmíněno, že pokuď by třeba vyhynul sýček či gorila, dětem to bude jedno. Možná některým ano, ale mě (narozen začátkem tisíciletí) třeba stále mrzí, že nemohu obdivovat tygra jávského a balijského, kvagu, antilopu modrou...  Jde tak pouze o váš osobní pohled, že jim to bude jedno. Věřím že to samé by nastalo se sýčkem či gorilou.

3) Argumenty k velikosti výběhů v zoo a poč jsou dostačující. Jako první bych rád podtkl, že se neustále tlačí na jejich zvětšování. Navíc příliš velké výběhy mohou způsobovat i následný stres z přítomosti lidí, který je v menších výbězích o dost menší. Další argument je ten, že ve volné přírodě zvířata obývají tak velké prostředí, aby je uživilo a populace dokázala přežít, příklad na slonu africkém: V mali je území stáda asi 25 000km2, kdežto v národním parku Lake Manyara v Tanzánii má jedno stádo díky vysoké úživnosti plochy území o velikost menší jak 50km2. Extrémem jsou třeba v Ugandě vodušky kob, kdy podle Vágnera má každý samec pouze malé území pár metrů čtverečních a podobně se chovají pakoně na pláních Serengeti.

4) K tématu ochočení zvířat jako je had v teráriu atd. a i k jejich případnému vyhubení člověkem bych rád přidla citát: ,,Především je zapotřebí přesvědčit člověka, že nemá žádné morální právo vyhubit nějaký živočišný nebo rostlinný druh. Za prvé pro to, že ho není schopen vytvořit, za druhé proto, že jednoho dne ho bude moci využít a mít z něho zisk dnes zatím neznámý." Jean Dorst

Ano, dnes možná nemá had v teráriu využití, ale co třeba když za 100 let nějaké objevíme...

Nyní bych ještě rád popsal, proč je dle mého pozitivní seznam a zakazování chovu zvířat špatně:

Následující řádky se zabývám pouze dobrými chovateli a zoo, ve kterých mají zvířata dobré podmínky pro život.

Zoologické zahrady významnou mírou pomáhají nejen k ochraně přírody, ale také pomáhají s výzkumem druhů. nemyslím si, že bychom dnes bez zoo znali délku březosti hrošíka liberijského (pouze jeden z mnoha příkladů). Zoo a chov zvířat v lidské péči svým působením již před vyhynutím zachránili celou škálu druhů a poddruhů například.: přímorožec šavlorohý, gazela dama tmavá, lev berberský, jelen milu, ara spyxův, některé plže rodu Partula, sika vietnamský... To že se někdo může potkat s nějakým taxonem v něm může vzbudit zájem o něj. Sám jsem tomu příkladem. Dokovaď jsem se několik dní na praxi nestaral o turaka, skoro jsem tyto ptáky neznal, následně jsem si je velmi oblíbil, dalším takovým příkladem jsou u mě třeba felsumy - nevidět vedle sebe celou paletu druhů, grandisky, klemerky, ornaty, nigristriaty..., dále třeba kruhochvosti, cichlidy... Podsledním bodem je, že chov v lidské péči redukuje poptávku po zvířatech z volné přírody. Takový příklad: Když někdo chce mít želvu paprsčitou, tak má možnost si ji opatřit z odchovu, když však chov bude zakázán a někdo ji bude za každou cenu chtít, podívá se na černý trh, kde najde, vzhledem k tomu, že se nesmí chovat, jedince z volné přírody. V takovém případě pak ten jedinec nebude pravděpodobně dovezen sám, ale bude jich spolu s ním dovezeno třeba 50, 100... Vzhledem k tomu, že to celé bude nelegální jich přežije třeba 15, 20 a i tihle se nebudou dále rozmnožovat, takže jejich genetický materiál nenávratně zmizí. Pokuď si někdo ale koupí 1 želvu paprsčitou na mazlíčka vylíhlou v lidské péči tak je šance že některý ze sourozenců se třeba dostane k nějakému chovateli, kde se následně rozmnoží a geny těchto zvířat zůstanou zachovány i nadále. Vzhledem k tomu, že jsem životní optimista věřím, že tento list zkázy, jak seznamu říkám, nebude schválen.

To jste popsal perfektně, zoo je vlastně jako botanická zahrada u rostlin, echrana ex-situ. Velmi důležité. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.