lesnizinka: Jsme tady ten váš příspěvek zakecaly😊 Koně, jako hřebce? U nás na pastvině už je koní jen pár, majitel měl mrtvici, synové chov víceméně ruší, tady mají jen koně na dožití. Nemají v ohradníkách elektriku, ale když tu jedna mírně nezodpovědná chovatelka v okolí pustí koně jen tak k lesu, za chvíli je mají koňáci v ohradě, protože jeden z těch samovenčičů je hřebec.
Jop, takže to byla reakce na naše stavění plůtku a No a odpoledne se také uvidí, zda kozí plůtek natažený mezi kraji ohrady (izolátory zavrtané do stromů) vydržel ten větřík. Pokud ano, bude to fajn, bude to funkční, pokud ne, bude se muset oplůtek vylepšovat…
Tak to bylo včerejší odpoledne. Plůtek asi drží, já jsem ho vlastně nebyla zkontrolovat. Včera jsem přivezla nového budoucího asi člena na úvodní představení zapřahání poníků, je to letitý koňák, v sobotu jede s máti na závody spřežení, tak aby věděl, co a jak. Hned nato mi dorazilo minidítě na výuku, a protože poníci byli zapřažení, musela jsem vytáhnout starého pardála důchodce 32 let (který před 2 dny vypadal, že umře, takový divný náběhy na koliku jakoby, ale nakonec asi dobrý, možná ho něco svědilo, málem jsem mu udrbala všechny chlupy z břicha, jak se nastavoval). Důchodce se plížil po jízdárně vedle mě, ani vodítko jsem si pro minidítě nebrala, no a pak přišla naše zkušenější holčička na jízdárnu i s jedním vypřaženým poníkem a důchodce ožil a vozil mi minidítě po výběhu div ne klusem - nakonec jsem minidítě nechala i zaklusat, přeci jen důchodce má fajn nevýrazné chody, to vysedí i pytel brambor, tak minidítě jásalo. No a pak jsem ještě před závody zarovnávala kopyta druhému poníkovi, který je ještě neměl ošetřená. Pak jsem naložila nádoby a jeli jsme s koňákem sbírat jablka. Domů jsem se připlížila asi ve ¾ na 8. Snad tedy bude plůtek na svém místě i dnes. Jestli mi zbude čas, obejdu ho zkoušečkou.
No a hřebce…. my hřebce už nemáme. Ale teda tomu, co se kastroval v 16 letech (v kulaté ikonce), se to asi nedoneslo. Takže ano, musíme mít v případě pastvy cizích koní na vedlejší louce jednu volnou meziohradu, aby se tam po nich nesápal. I tak si je vždycky dojde zkontrolovat, když se na noc dávají koně dohromady. A jak se vedle něco šustne, už je tenhle u ohrady a má k tomu nějaké připomínky. Ten později kastrovaný poník je také vedlejšími koňmi zaujatý, ten dříve kastrovaný je zaujatý tak leda žvancem za ohradou…