Aktuálně: 2 552 inzerátů234 416 diskuzních příspěvků18 621 uživatelů

Třetí víčko

Buggyra
Buggyra 08.04.2025, 13:46:57 xxx.xxx.198.226

Mno jo, když my už máme šest herek. Teda do podzima pět, ale ten teplokrevník pil jako ta dvě hříbata dohromady, takže v podstatě nastejno. V kruté nouzi by jim stačilo 80 l denně (vypočítáno, vypozorováno, dva SHP a jeden pouliční mix se spotřebou 10 l to jistí), ale ten metrák je taková jistota, že pak bude třeba i čím zalít krmení nebo dolít vodu slepicím 🙂 Teď už se to vozí autem nebo Trifidem (el. tříkolka BenyCargo), ale dřívávějc se vozilo růčo fůčo na dvoukolové nákupní kárce 🙂 Resp. když bylo míň koní a vozilo se 60 litrů, tak máti vozila na kárce a já nosila na zádech (na zádech teda max 40 litrů, víc jsem nedávala, je tam kopec a občas sníh, led, a tak…). Taky listí a seno vybíráme sítkem, resp. teď už je z té síťky na akvárko jen to drátěné okruží a jako síťovina slouží namotaná síťka z balíku… Jemné nečistoty neřeším, když se bahýnko rozvíří, tak se zase na dně usadí. Dokud jsem vodu ochotná pít já, můžou i hérečky. Když voda ve vaně klesne natolik, že nám není líto ji vylít, a třeba se chystá pršet, tak zbytkem vody vanu vydrhneme a vysajeme vodu s hnusem houbou, protože odtok z vany je zalepený, protékalo.

Moje technika je auto 🙂 

Panelák bez výtahu je zlo 😂

Ale jak říkám, teď už to neřeším, vodu vozí jen holky a já mám zásobu pěkně u koní. Kdyby holky chtěly, mohly by též využívat zásobu u koní, no ale mají různé trapné výmluvy, proč raději tahají vodu různě z domovů (jako že se jim špatně startuje centrála, neumějí zapojit čerpadlo, nechce se jim v zimě tahat a potenciálně zlomit hadici, bojí se, že voda v hadici zamrzne…).

Saga
Saga 08.04.2025, 14:17:33 xxx.xxx.167.183

Trifidem😄nene😄!

To jsem si myslela, že když nemám vodu na pozemku, jakej já jsem ubožák. Naštěstí moje mikrokoně pijí asi jako jeden podražený teplas, tak to naštěstí není taková spotřeba. Nemám tam ani klasickou vanu, ale takový ten 80l maltovník, což bohatě stačí, doma se napijou z kýblů, voda teče hned vedle stáje, což je super, ale výběh je trochu jinde a teče tam leda prd. Ale furt jsme na tom celkem dobře. A proto ani o koně navíc!

Bobca
Bobca 08.04.2025, 15:52:22 xxx.xxx.20.192
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 08.04.2025, 10:39:26

Raduš…

…Od obvoďačky bych se píchnout nenechala ani za nic-a jednak tu dnes ani není.

Přišla mi smska,že ve čtvrtek 7,45 mě veme…Vydržím..má tam navíc ten můj čerstvý rentgen…Je to takové střídavé…Chvíli lepší,a pak nedojdu ani na WC-zalomená..chtěla jsem se jít projít,ale asi na to kašlu..To jsem chtěla vědět,jestli to mám překonávat tu bolest silou..ale asi né…prášky mám ještě..Třeba někdo zítra vypadne…

Canka
Canka 08.04.2025, 21:50:57 xxx:xxx.24b3:3ab7

Ahoj holkyyyyy,

Tak jsem zpátky..návrat byl náročný😂Ráno vstávání na letadlo ve 4 hodiny,pak jet domů rychle zkontrolovat kočičáky,čapnout věci a hurá do práce..no nebudu lhát,produktivní jsem moc nebyla😂

Každopádně přesně jak tady psala myslím Bugyrra..nedala jsem si s čičinama pokoj ani v Chorvatsku😂Úplně mě uchvátilo,kolik jich tam je,jak jsou přátelské,ale hlavně to,jak je tam ty lidi mají rádi😇Všechny byly krásně kulaťoučké,furt je místní krmili..opravdu ten ,,vztah,, k těm kočičkám tam byl vidět..a ve vilce u moře,kde jsme byli ubytovaný v jednom pokoji,tak měli kolem všude kočičky a já byla prostě spokojená,protože se mi samozřejmě stýskalo po mých kočičácích..a taky se mi moc líbilo,kolik kraviček,oveček a koní je v horách všude po pastvinách..no prostě jsem se těšila domů za svýma zvířátkama🥰

Ale holky zima jako kráva🙄Počasí jsme opravdu podcenili..přitom jsme měli blbci půjčený auto a mohli si vzít zimní věci a nechat si je v autě podle počasí že jo…no mrzli jsme po většinu dne..přijeli jsme do sibérie..déšt se sněhem,krupky,vítr a 2°C…takže první půl den jsme mrzli,pak vysvitlo sluníčko a bylo krásných 16°C a večer zase zima..druhý den jsme jeli na Plitvická jezera a tam se mi líbilo moc..skoro žádný lidi(to bylo na tom všem asi nejlepší,že tam bylo minimum turistů) a opravdu nádhera ty vodopády…ale opět jsme celou dobu mrzli,protože jsme jeli do hor a tam byl jen 1°C…no a pod tím nejvyšším vodopádem,kde to tedy opravdu bylo nádherné včetně té krásné vodní mlhy,jsme za chvilku opravdu totál prochladli a fakt jsme mysleli,že to omarodíme..ale odpoledne zase slunko vylezlo a trochu nás zahřálo,tak jsme jeli ještě do údolí,kde se točil Vinettou..a večer ještě Zadar a západ slunce..v pokoji jsme si pak večer zatopili na 28°C a dloooouho rozmrzali🤣

Ale!!Kromě nadšení z krásného levného ubytování u moře a levného půjčení úplně nového auta(byli jsme teprve druhý lidi,co v něm jezdili),mě teda překvapilo,že tam nejsou otevřený skoro žádný restaurace..ale chápu,že je mimo sezónu..ale pro nás žroutky je to vražedný🤣Ale samozřejmě jsme jako vždycky našli a najedli jsme se..a byla to parádní bašta!!

Jo a za to auto mi zablokovali 15 500,- kč na účtě..prý až 4 týdny to můžou blokovat..tak jsem zvědavá..   

Canka
Canka 08.04.2025, 21:51:27 xxx:xxx.24b3:3ab7

A Bobi!!!Ty máš zákaz cokoliv dělat a koukej se šetřit!!Víš,že to zdravý máš jen jedno!!

lesnizinka
lesnizinka 08.04.2025, 22:17:53 xxx.xxx.91.175

Jéé🙄tak snad to fakt neodmarodíte, nanejvýš vám poteče sopel😜Ale užily ste si, zážitků zase fůra, poznaly jste vlastně i to, co většina Čechů ani nepozná, protože jezdí jen v sezonu😉Niki a co pipina?🐔

Canka
Canka 08.04.2025, 23:08:13 xxx:xxx.24b3:3ab7

Raduš slepička špatný😔Už včera mi soused psal,že jen stojí a spí..že to nevypadá dobře..a dneska jen ležela v kurníku..vzala jsem jí ven,dala jí k vodě napít a šla vyrejpat žížalý..ty zbaštila..i pila..ale nechce stát,leží a jakoby usíná..jinak na ní nic nevidím..měla trochu špinavé peří od trusu,jak leží a prdí to pod sebe..tak jsem jí to umyla,udělala jí v kurníčku takové hnízdečko ve slámě a tam jsem jí dala..ale myslím si,že se nedožije rána😔Jen nechápu,co to může být..vypadá prostě jako by byla mega unavená.. 

Buggyra
Buggyra 09.04.2025, 06:19:23 xxx.xxx.198.226

To může být nějaké selhání orgánů, viroza, těžká parazitoza, nějaká anémie, poúrazový stav, otrava, cokoli. Pokud by mi slepice lehla, sekala bych.

kometa
kometa 09.04.2025, 10:01:45 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Canka z 08.04.2025, 23:08:13

vypadá prostě jako by byla mega unavená..

Takhle vypadají nemocní ptáci obecně. Načepýřeně posedávají a pospávají. Příčinou může být cokoliv - viz Buggyra.

lesnizinka
lesnizinka 09.04.2025, 12:52:19 xxx.xxx.91.175
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 09.04.2025, 10:01:45

Reni a není něco, co by se pipce dal dát, na povzbuzení? Nějaký životabudič, jak jsou třeba pro psy a kočky různé vitamínové pasty, není něco takového i pro ptáky? Na posílení imunity a tak? Nebo na to trávení, když psala, že byla poserkaná? Zase…něco jako smecta pro ptáky? Nebo desinfekčního, jako my máme Endiaron? 

Niki to mě mrzí, doufala jsem, že jí bude líp😟

Čekám, co Bobeš…co Bobi doufám, že jsi na tom líp, než ta slípka?!?

lesnizinka
lesnizinka 09.04.2025, 12:57:13 xxx.xxx.91.175

Nebudu to psát do ,,slintavky", ale písnu to sem. Včera přivezli tomu s ovečkama velký lodní kontejner - kamionem ze Slovenska👎Fakt teda nevím, co toto je za rozum, jestli je v této situaci nutné, cokoliv sem ze Slovenska vozit - a rovnou k ovcím?!😠

kometa
kometa 09.04.2025, 13:42:11 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 09.04.2025, 12:52:19

Reni a není něco, co by se pipce dal dát,

A tak může do ní nacpat vitamín C a nějaký imunoněco.

Ale drtivá většina chovatelů to řeší sekyrkou. Protože tyhle situace dobře nedopadají.

kometa
kometa 09.04.2025, 13:43:07 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 09.04.2025, 12:57:13

cokoliv sem ze Slovenska vozit

Co konkrétně mu přivezli?

Buggyra
Buggyra 09.04.2025, 13:53:57 xxx.xxx.198.226

něco, co by se pipce dal dát

no a klidně rozdrcené živočišné uhlí, podává se také roboran do vody, dá se podat i česnek

Ale třeba zadržené vejce a od něj pocházející zánět orgánů, to prostě žádné uhlí a vitaminy nespraví.

Bobca
Bobca 09.04.2025, 17:31:13 xxx.xxx.20.192

Raduš..ráno jsem tu byla,ale jsem pak měla telefony…a rozhodla jsem se jít ven…Bylo to lepší,obstarala jsem myčku,pračku..a šla si pro toaleťák do Rossmana…pochodila jsem po náměstí-pomalinku-jak pokakaná..byly trhy..Koupila jsem si kolečko tlačenky..říkám"tak 1cm kolečko(nemám ráda silná kolečka)..no dole mělo nejmíň 3..Není to poprvé,co se mi to stává..Byla jsem naštvaná,ale vzala jsem si ji..Doma jsem zjistila,že to nemá s tlačenkou lautrnic společného😲skončilo to v koši..Já teda jídlo fakt nevyhazuju,ale tlačit to do hlavy nasilu?to teda né..Naposledy něco z trhu..Pak se přihnal vítr,stánky začly lítat..zboží,papíry..možná i prachy🤭

Takže dnes lepší,ale ležet a obracet se je hrůza..v noci jsem byla pořád vzhůru…Uvidím ráno…Ozvu se,až přijedu..Na 7.45 mám být v Olomouci..pojedu tam…nebudu čekat,i když je to lepší

Canka
Canka 09.04.2025, 21:56:06 xxx:xxx.24b3:3ab7

Ahoj holky,

Tak slepička do rána nepřežila😔Moc mě to mrzí..vykopala jsem jí hrobeček a pohřbila…vyčistila komplet kurník,vydrhla ho,nechala vyschnout a čistě nastlala..snad bude zbytek slepiček v pořádku..zajedu asi v pátek nebo příští týden koupit 4 nové slepičky..a vy tu holky píšete o sekeře..ježiš to já nedokážu😔Musel by to někdo udělat za mě..

Kolegyně v práci,co chová taky slípky,mi říkala,že se tohle prostě děje v chovu,že ona ani nepočítá,kolikrát se jí to stalo..ale já z toho jsem špatná..jídla mají,co hrdlo ráčí,výběh,ven je pouštím,kurník každý den čištěný a nastlaný slámou..no nevím,kde se mohla stát chyba..

lesnizinka
lesnizinka 09.04.2025, 22:32:50 xxx.xxx.91.175

Jo Niki, jako neřeš, že nějaká hrůzná nemoc a pomřou všechny…ono se to fakt děje, sem tam některá odejde, jak píše Buggyra, většinou je na vině to vajíčko. To je stejné jak u lidí - dva porody pohoda a třetí průšvih👎U nás pipky taky nikdo nezabíjí, prostě umřou. Některá jako ta tvoje, prostě problém…a umře, většina ale prostě stářím. 

Reni, ten kontejner, si nechal přivézt. Jako skladiště něčeho, nebo přímo pro ovce nevím. Má ho postavený vedle ovcí. 

Bobi, tak dobré, když ti bylo konečně trochu líp, uvidíš, co se dozvíš zítra. To se ta tlačenka fakt nedala sníst?😲A to co bylo jako za hrůzu?!? Si ani neumím představit, že bych to nesnědla😜Tom dva dny zpátky chtěl udělat burgry k obědu(koupil si na to bulky) tak vytáhnul z mrazáku dva pytlíky mletého masa, jedno hovězí, asi bio, protože by namleté nikdy jinak nekoupil a vepřové od tchánů myslím, že jak dělali klobásy, tak zbytek(vepřové s králíkem)Nevím, jak dlouho to jejich maso v mrazáku bylo, ale to mastné už bylo čuchlé. První den, na ty burgry se to dalo, ale dneska jsem z toho udělala jako-že vepřenky a už bylo cítit. Zbytek dám Mandyně(je už namíchané, okořeněné, kočky by ho nejedly)

Vítr…lítaly prachy, Bobča skočila po tisícovce a…už se nenarovnala🤪

lesnizinka
lesnizinka 09.04.2025, 22:42:32 xxx.xxx.91.175

Buggyro, zapomněla jsem komentovat tu vaši anabázi s vodou😉 Ty voé, jestli zvláídnete třikrát vyběhnout tam a zpět 4 patra bez výtahu😲tak to máte kondičku jako blázen!😲👍 Normálně Iron man(woman) 💪 Teta na Slovensku tak bydlí a když jsme tam jezdily s babčou ještě(já jako děcko) vlakem, kilometr z nádraží a pak ještě ty 4 patra, si pamatuju, že jsem to šlapala snad hůř než ta, pro mě tehdy strašně stará, 65letá babča😉

Buggyra
Buggyra 10.04.2025, 08:01:23 xxx.xxx.198.226

Jéj, Bobčo, to jsi měla nechat tlačenku pro venkovní kočeny 🙂 Buď ty a nebo ptáčci by to jistě ocenili ;-) Jinak to znám, také nehodlám nic jíst na sílu, když mi to nechutná, jde to slepicím. Ty zpracují naštěstí skoro vše.

Jsem chudá a nemám na zeleninu, ale už je jaro, tak jsem včera posbírala vršky mladých kopřiv a nějakou bršlici a udělala jsem si na másle omeletu s tím 🙂 Když jsem ještě brávala bedýnky, zpracovávala jsem takhle listový špenát a další salátoidní věci, co tam byly. Tak to mám dnes k obědu, tak na mě myslete, ať se z toho neposkáču 😄

Jinak Bobčo, mám velkou radost, že už je to lepší! Hezky pomalounku to rozhýbávej, ať něco nepřeženeš 🙂 A dbej na záda v teple.

Ad sekera, obvinilo mě dítě od koní, že jsem krutá a zlá, protože jsem myšku ze živochytky klepla lopatkou po hlavě a nasekala ji slepicím. Mno jo, ani seknout slepici mi nedělá problém 🙂 A z myšky budou chutná vajíčka! Včera jsem kruťácky slepicím donesla i stínky, co jim doma chovám v terárku na přilepšenou 🙂 Já bych po té apokalypse určitě hlady netrpěla…

Canko, žádná chyba se nestala, staráte se příkladně. Slípka se u vás měla jako v ráji a budeme doufat, že moc netrpěla. Drůbež stejně jako každé zvíře prostě problémy mít může, natož když je v kontaktu s vnějším prostředím. Ale ani na hale s přísně kontrolovaným režimem se prostě občasnému úhynu nevyhnete, jak řečeno, může to být vnitřní problém, s tím neuděláte nic. Můj Kocour málem umřel na selhání jater, a to je kočka domácí, nikdo mu nic nemohl dát, nic špatného nemohl sežrat, nikde se nemohl nakazit, stejně měl infekci. Nepovažuji to za chybu, takové věci se prostě stávají. I to “umře stářím” zpravidla znamená, že tomu zvířeti selžou orgány, stejně jako lidem.

lesnizinko, však povídám, že tu vodu netahám! Ani by mě nehlo, měla jsem co dělat slézt ty 4 patra s těmi 30-40 litry na zádech, abych si nedolámala kotník (jednou jsem s tou třicítkou dokonce s těch schodů upadla, až vylezla sousedka, jaká to byla rána, a ptala se, jestli mi nic není… naštěstí nebylo, ale tu rotovanou tříštivou zlomeninu lýtkových kostí si živě umím představit!). Už na to nemám kondici, věk ani důstojnost! 😛 Jako dvakrát za sebou ty 4 patra naprázdno vyjdu, to je vyzkoušené, když nosím nadvakrát třeba nákup. Ale potřetí už musím dělat pauzy… 
Já mám vodu uskladněnou u koní pěkně v těch nádržích pod zemí, kam se mi plní “samo” deštěm 😀 

Včera jsem odvezla chcíplou elektrocentrálu na opravu servisákovi, tak budu napjatá, co zjistí. Odhaduje ucpaný nebo zanesený karburátor, to já nakonec taky, nebo klapku zaseklou, protože benzin do válce jde, svíce je vždycky durch, no a svíčka taky jiskru háže, vyzkoušeno, takže to bude něco ve vnitřnostech. Tak uvidíme, snad to bude jednoduchá a levná oprava 🙂

Na druhou stranu jsme se dohodli, že bohužel nebude fungovat můj nápad jak obejít chybu zapalování u zahradního traktůrku, který jsem dostala od známé, a to jsem do toho traktůrku na opravu nasypala asi deset tisíc… Teď až budu mít čas, zkusím ho dát na bazoš na prodej za nějaký fufeň, no a když se do podzima neprodá, půjde do šrotu, co už. Ani jiný motor tam prý dát nepůjde. V čem je chyba, nezjistil ani elektrikář, takže prostě pro nás neopravitelné. Co už, no. Někdy třeba koupím jiný 🙂

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
  • +
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.