Okna jsem v bytě nemyla dobrých pět let…
V neděli přes den ani nestihl rozmrznout led na hladinách v kýblech, jak bylo zima, hlavně vítr byl nepříjemný. Na sluníčku to roztálo, ale v zástinu zůstal led nějaký plavat, to jsem docela čučela, myslela jsem, že taková zima zase není. Byli jsme tam odpoledne, když se slunce klonilo, a led pořád ploval…
Známé s velkodržavou venkovních koček je soused začal trávit, zřejmě nemrznoucí kapalinou. V posledních letech to bylo vždy tak jedna dvě kočky za celý rok, ale letos se do toho opřel a od Vánoc tři duše. Tak se známá na*la a podala trestní oznámení. Nedávno u ní byl kriminalista a ujistil ji, že je také z vesnice, že vidí, že se o kočky příkladně stará, a že si na kripla došlápnou a dají mu to sežrat. Soused je vůbec prudič, leta letoucí jsou s ním potíže, je to nějaký Bulhar nebo Armén nebo kýho čerta, důchod tráví tím, že chodí udávat na výbor, tu za přerostlé keře, tu za dým z komína, a sám má pocit nedotknutelnosti. Snaží se být s vrchností velký kamarád a držet se se starostou za ramena, ale četníci ho už prokoukli a vysvětlili mu to, tak teď se ještě přidá kriminálka. Tak to jsem zvědavá, jestli se z toho poučí, ale mám za to, že on je prostě takový, a vždycky bude hledat, čím uškodit nebo s kým se zhádat. Fakt, takoví lidé jsou úplně zbyteční. A ten má taky volební právo, a jeho děva, která je zrovna tak šikovná jako on, má volební právo taky. Vsadím se, že kdyby se objevila strana, která by navrhovala slušné lidi pozavírat, tak oni by si připli i odznáček na hruď, aby ji podpořili…
Tak my ve výběhu zdroj vody nemáme, ani poblíž, a v zimě je voda na chatičce zavřená, takže v zimě se musí voda pro zvířata vozit z paneláku. Já jsem jednu zimu prohlásila, že jsem toho již syta, a já vozit vodu nebudu. Že jestli ji chce vozit máti nebo tím úkolovat holky a vodu jim plnit do barelů a pak předávat, tak jako prosím, ale já se s tím tahat nebudu. A nechala jsem vyhrábnout díru a naházela nádrže pod drn, takže když mám zrovna službu, tak vodu za jakýchkoli mrazů vytahám z nádrží a nemusím z paneláku vozit 100 litrů. Do toho hraje mimo jiné to, že bydlím ve 4. patře bez výtahu, takže bych to musela na několikrát z toho bytu snosit po schodech do dopravního prostředku a nebo třeba z balkonu na chodbě vyhodit hadici… no na to se můžu myvímeco (vyhodit hadici, doběhnout dolů, strčit ji do barelu, vyběhnout nahoru, pustit vodu, seběhnout dolů, přendavat hadici z barelu do barelu, než se začne plnit ten poslední, vyběhnout nahoru zavřít vodu a vytáhnout hadici versus jít dolů 3x s 30-35 litry vody). Další zimu už to bude asi jiné, protože budeme mít na chatičce asi už zase elektriku a teplá voda bude k dispozici v bojleru. Akorát v mrazech budeme muset chodit na chatičku zatápět, aby se temperovala, resp. topit elektrickým topítkem, to se mi taky nechce. Nicméně k té vodě o teplotě max 4 stupně C z nádrží pod zemí se musí přilít nějaká ta horká voda, aby to vydrželo aspoň nějakou hodinu rozmrzlé, aby se koně stihli napít. Takže naberu v práci prostě těch 10 litrů horké a švihnu ji do těch 100 litrů dolité ledové 🙂 Když je na vanách ledová krusta, třeba ještě pokrytá sněhem, je to pohoda, to vydrží i ledová voda pod tím tekutá, ale když jsou holomrazy, zamrzá to rychle. Kolikrát musím nejprv nalít kus horké vody do vany, aby se ledový blok od dna odtál a mohla jsem ho vyhodit z vany ven, aby mi neochlazoval vodu, co tam dávám tekutou… Ne, nemáme u koní ani elektriku.
Jinak svod z okapu mám varhánkovou žlutou plastovou rourou, takže tu strčím vždycky do té nádrže, která se má při tom kterém aktuálním dešti plnit 🙂