Aktuálně: 2 731 inzerátů228 285 diskuzních příspěvků18 516 uživatelů

Třetí víčko

lesnizinka
lesnizinka 12.03.2025, 07:43:10 xxx.xxx.88.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 12.03.2025, 07:14:50

To jsem chtěla napsat taky. Takovou myš jsem viděla, když na ni šlápnul kůň. Možná ji kobča zašlápnula a Berťas jen sebral😉

Já včera musela všechno odedřít sama(no jen jsem vyhrabávala a vyhabávala, ještě od jezera a od potůčku) brigádníci nepřišli, ba ani nedali vědět, neomluvii se😠 No je tu teď asi milion hromad a hromádek a jelikož se nenahlásili, ještě asi dlouho bude. A dneska musím tvořit další, zdaleka nejsem u konce ani já🙄Sem pak vždycky tak sedřená, že jen poobědvám a odpadnu. Ale už je dýl světlo, tak po obědě jdu ještě druhé kolo a odpadnu pak ve 20h😏

Bobca
Bobca 12.03.2025, 08:12:39 xxx.xxx.20.192

tak už jsem tady🙂..přijela jsem už včera večer,ale zkysla jsem v “okně”..Zjistila jsem,že nemůžu jezdit potmě..Vyjela jsem po 17hod,vracela jsem se asi3 km,že jsem OPĚT zapomněla kabelku..Minule až z Příbora-jinde se nedalo najet na dálnici do protisměru🤭.Prostě hlava děravá..Zdenka šla do hospůdky pracovat,a mně se tam nechtělo A ležet u telky můžu doma..Navíc jí klekl kotel,tak jsme seděly ve svetrech-což by nevadilo,ale do noh bylo zima,když se člověk nehýbe..Jinak bych tam zůstala do dneška,nebo i zítřka-dnes má volno..Totiž v úterý mají chlapi “chlapinec”..takže kravál,jak řeší všichni všechno Bývá jich tam i 15-20..Jindy tam chodím s ní,hrajeme karty,dám si ze 2 pivka,je tam pár lidí a čučí na telku..A myslím,že včera zrovna hrál Třinec,tak to tam muselo být🙄.Do Olmika to ještě šlo,dojela jsem tam zašera-v 18 hod..Ale pak,i když po dálnici do Litovle ještě celkem dobrý,ale pak …Mě se po té operaci očí  před 13 lety, vrací nějaké dioptrie,do dálky,navíc protijedoucí světla mi vždycky dělaly od prvopočátku velké světelné terče..takže neviděla jsem z dálky, tabule,tak čekám,že mi přijdou pokuty na vjezdech do Rozvadovic a Litovle…to nebyla 50.😊..Asi to bude na brýle do dálky..i ve městě mám lidi rozmazanější..

Jinak mám přeměřený gauč-ta zákoutí u madla a rohu…Tak se do toho můžu pustit už natvrdo😎

Buggyra
Buggyra 12.03.2025, 08:34:56 xxx.xxx.198.226

Ty brýle na dálku jsou super, já když je nasadím, tak vždycky hlásím, že jsem si vzala teleskopy. Když jsem naposled byla pro brýle, protože ty staré se mi definitivně rozpadly, tak když mě měřila (asi před 5 ? lety) optometrička, tak se mě opatrně zeptala, jak jsem dorazila, a já suverénně, že autem, načež ona vyvalila voko a pravila, že jsem obecné ohrožení a co vůbec lezu za volant, že je div, že vůbec pěšky trefím na ulici chodník, no tak to jsem se ohradila, že jezdím bez brýlí celou republiku a ještě mě nic závažného nepřekvapilo (ano, občas se z toho člověka na krajnici vyklube igelitka ve křoví a z toho koníka v jízdním pruhu se vyklube cyklista…)… moje rozhořčení uklidnila až zpráva o bezmála pěti dioptriích na jednom a bezmála třech na druhém oku 😂 Stejně jezdím bez brýlí…

Bobca
Bobca 12.03.2025, 09:01:09 xxx.xxx.20.192

(ano, občas se z toho člověka na krajnici vyklube igelitka ve křoví a z toho koníka v jízdním pruhu se vyklube cyklista…)…

Tak ten výbuch smíchu musel být slyšet až dole v Optice..😄

moje rozhořčení uklidnila až zpráva o bezmála pěti dioptriích na jednom a bezmála třech na druhém oku 😂 Stejně jezdím bez brýlí…

Tohle mně moc nerozesmálo….ale podle zkušenosti vím,že mi jeden optik kdysi naměřil 3,5 dioptrií..a že jestli řídím..Když jsem mu řekla,že přečtu SPZ na 50 metrů přede mnou,že chci brýle,abych mohla vidět na 70cm na zpěvník a na pás,co jede pode mnou s dodacíma listama v expedici novin a časopisů-max do 1 metru..to jsem měla rozmazané.. Kdyby mi pořádně vyšetřil oči(jako pak v Taně v Ol.)tak by zjistil,že mám šedý zákal…A já při té příležitosti.když už jsem si nechala rýpat do očí, jsem si nechala dát do očí ty multifokály..

Takže vím,že to měření je nějaké divné..To bys nemohla jezdit,s tolika dioptriema😏

Buggyra
Buggyra 12.03.2025, 09:52:43 xxx.xxx.198.226

Ony jsou ty dioptrie nasčítané jednak opravdu z krátkozrakosti a dále z cylindrického zkreslení, takže ty faktické dioptrie na dálku jsou nějaké menší. Ale na dálku vidím hůř než zdravý člověk, to je jisté.

Co by tě mohlo znervozňovat více, je, že moje drahá máti vidí i s brýlemi hůř než já bez nich, a taky si vesele řídí po celé republice, a občas ten černý flek na silnici odhaduje na louži, a ono tam stojí třeba neosvětlené auto 😀 Ale řídí opatrně a předvídavě, takže se o osud lidstva zatím nebojím.

Často bavím přísedící v autě tím, že si nasadím brýle a pronesu “jů, silnice!” 😄

Bobca
Bobca 12.03.2025, 11:55:21 xxx.xxx.20.192

občas ten černý flek na silnici odhaduje na louži, a ono tam stojí třeba neosvětlené auto 😀 Ale řídí opatrně a předvídavě, takže se o osud lidstva zatím nebojím.

kolik má let?..I s tím mám zkušenost..,tchýně na “stará kolena”-v 80.četla bez brýlí a pár roků zpátky,byla na očním,naměřili a udělali jí brýle jak popelníky,přes které vůbec neviděla..tak četla až do 90 bez nich..nevím,jak ale viděla na dálku..všude jsem jí vozila,tak jsme o tom nějak nemluvily,že by špatně viděla…Ale venku na dvoře nás poznávala, tak asi viděla dobře🤭

Já ve dne taky vidím na cestu,není to jakože bych viděla tu louži..atd🤭-to je taky dobrý fór😲

Buggyra
Buggyra 12.03.2025, 12:12:11 xxx.xxx.198.226

Nechám si věk pro sebe 🙂 Ještě by někdo vykládal, že v takovém věku nemá co dělat za volantem 🤭 Jinak jo, za šera pak má máti taky potíže, hlavně rozeznat tvary, to bylo právě  ono. Ale za dne je jak ostříž, jen teda trochu přisleplej 😎

eva (neregistrovaný) 12.03.2025, 12:53:54 xxx.xxx.163.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 12.03.2025, 12:12:11

Mému otci je 85 let a řídí pořád….soused řídil do 90ti let…tak nevím, jestli je vaše matka ještě starší  😲….věk nehraje až tak roli, si myslím, spíš zdraví a tak…

Xerxova
Xerxova 12.03.2025, 13:13:33 xxx:xxx.f18:7b13

moje tchýně odložila sama dobrovolně řidičák v devadesáti. A to nejezdila krátké trasy - za pravnoučaty z Liberce k Berounu, na hroby rodičů pro změnu do Rychnova, za výstavami a muzei na kraj Prahy (pak tedy raději metro)… a ještě jí přišlo divné, že už jsme ji těsně před devadesátkou nepustili samotnou autem na milovaný Balt a odvezla ji tam raději švagrová.

Bobca
Bobca 12.03.2025, 13:15:21 xxx.xxx.20.192

Já si nedokážu představit,že by mi zakázali řídit(v 69)..to mi říkala doktorka minule,že když mám problém s krátkodobou pamětí,že…a já na to,jakož e bych zapomněla odbočit? nebo co?..jezdím teda míň,jak kdysi..Doktory v Olmiku a jinak 5-6 krát do FM ke Zdence..ale i 2x do roka na wellnesy…i 200 km s Jaruš..Jinak po Uničově na větší nákup…

Buggyra
Buggyra 12.03.2025, 13:31:48 xxx.xxx.198.226

Moje máti také odloží řidičák, až jí to nebude připadat bezpečné. Momentálně se bojím víc o sebe než o ni, ona je rozvážný řidič, já když nejedu s koňmi, tak moc nedávám pozor, to se mi jednou vymstí..

eva (neregistrovaný) 12.03.2025, 14:11:07 xxx.xxx.163.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 12.03.2025, 13:15:21

Táta musel tedy před pár lety na operaci očí…to byla taky podmínka toho, že mohl dál řídit, podle mě tedy kšeft, viděl dobře🤔…teď jde zrovna na další prohlídku k doktorovi a má už trochu obavy…nevím z čeho, je zdravý jak řípa🙂, kromě toho, že trochu už hůře chodí…myslím, že je rozumné těm hodně starým důchodcům dát nějakou podmínku, jakože třeba jezdit jen v okolí bydliště, na nákupy a tak..ne nějaké delší trasy. Já jsem mladší a jezdím dost blbě, sama vím, co si můžu dovolit a co ne, takže jen takové pojížďky po okolí, k dětem, do zahradnictví, na nákup…200km bych neujela ani omylem, to jste fakt dobrá řidička👍

Sarah01
Sarah01 12.03.2025, 14:18:02 xxx.xxx.162.253
eva:

Táta musel tedy před pár lety na operaci očí…to byla taky podmínka toho, že mohl dál řídit, podle mě tedy kšeft, viděl dobře🤔…teď jde zrovna na další prohlídku k doktorovi a má už trochu obavy…nevím z čeho, je zdravý jak řípa🙂, kromě toho, že trochu už hůře chodí…myslím, že je rozumné těm hodně starým důchodcům dát nějakou podmínku, jakože třeba jezdit jen v okolí bydliště, na nákupy a tak..ne nějaké delší trasy. Já jsem mladší a jezdím dost blbě, sama vím, co si můžu dovolit a co ne, takže jen takové pojížďky po okolí, k dětem, do zahradnictví, na nákup…200km bych neujela ani omylem, to jste fakt dobrá řidička👍

Pro mě jsou teda tak nějak bezpečnější delší trasy, mám pocit, že tak po těch 200 km mám lepší pozornost i reakce. Nejhorší je pro mě jet brzy ráno do práce po městě, když všichni spěchají, jsem z toho potom nervózní a dělám chyby.

Buggyra
Buggyra 12.03.2025, 14:42:34 xxx.xxx.198.226

jop, přesně, delší trasy, kdy si udělám dost času a jsem na to psychicky připravená, nesou rozhodně lepší výsledky, než cukačky kolem komína, kdy skočím do auta a myslím přitom na něco jiného…

Sardullah
Sardullah 12.03.2025, 14:53:52 xxx.xxx.221.216

Tak mě naopak cukačky kolem komína nevadí…za ty léta už můj mozek řídí tak nějak automaticky, ještě pro jistotu hlídá ostatní účastníky silničního provozu a já zvládám myslet i na jiné věci…tam kde to znám se nemusím soustředit na cestu a zbytek bezproblémů zařídí autopilot v mé hlavě.  Jsem vyježděná, řídím už 34 let, denně za volantem, ale 99% toho naježděno po městě.

Mám spíš problém když jedu trasu, kde to neznám…vyžaduje to z mého pohledu velké soustředění, protože musím hlídat nejen provoz, ale i kudy mám jet…to jsem potom dost unavená, když dorazím dom. S navigací je to o fous lepší, protože já mám na silnici orientační talent nula.

Bobca
Bobca 12.03.2025, 16:52:07 xxx.xxx.20.192

já bych podle navigace nedojela nikam..jednak mi vadí,že to kecá,ale já si před cestou projdu mapy,cz….miluju v nich hledat nejkratší trasy..Vypíšu si dědinky..Když jsem kdysi jela k Raduš,bylo jich myslím kolem 20-30 plus mínus..Teď už mám dálniční,tak bych dojela asi do Hradiště,nebo dál-už nevím.Když jsme jezdily se Zdenkou na Lipno,ona to měla  460 a já 360..  já asi 5 let,ona jezdí dodnes..Do Bechova u Mladé Boleslavi to taky není kousek…Do Vrchlabí za švagrovkama na Horal-ale to už je dřív..Mám hodně naježděno..i se Zdenkou..Do Tater...Pro kotě Zdenka jeli z FM do Tachova asi 500 nebo tak nějak..Teď to mám k ní do 115km,po dálnici je to pohodlné..Jen minule jsem se bála,než jsem vyjela na dálnici..byla čerstvá havárka u té Opavy,a ta stejná u nás mezi Chomoutovem a Pňovicemi-tama jezdím,je tam taková rovinka..Taky tam smetl jeden blbec mladé lidi při předjíždění..Měla jsem to v hlavě prostě😟

Buggyra
Buggyra 12.03.2025, 18:41:19 xxx.xxx.198.226

No, to je právě ono. Že kolem komína jezdím “na autopilota” a občas mi prostě přijde, že to není vončo, že bych měla dávat větší pozor, co se děje okolo 🙂 Po městě vyježděná nejsem, takže když zavítám do city, jakože do Liberce nebo do Prahé, tak mám voči jak šnek a koukám i za roh.

Sarah01
Sarah01 12.03.2025, 18:58:37 xxx.xxx.162.253

Já taky radši jezdím s navigací, v mobilu na mapy.cz. Je dobré, že to hlásí i radary. Ne že bych nedodržovala, ale občas se člověk zapomene, třeba když je cedule nějaké obce, kterou ještě neprojížděl, za zatáčkou. Já mám najeto teprve necelých 30 tis. km, takže zase až tak zkušený řidič nejsem, i když městský provoz zvládám, ale nemám to ráda. Hlavně moc nemusím takové ty divné křižovatky, radši mám kruháče, to je pohoda. Nejdál jsem asi zatím byla v Dobříši.

eva (neregistrovaný) 12.03.2025, 19:13:49 xxx.xxx.163.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 12.03.2025, 14:53:52

Přesně tak to mám já….orientační schopnosti nula…když musím jet dál, jsem unavená a vystresovaná…to mám po mojí mamce, taky nerada jezdila a řídila😢…holt každý na to řízení nemáme talent, já tedy určitě ne… jsem schopná si to přiznat a podle toho se chovat..

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.