Aktuálně: 3 195 inzerátů221 870 diskuzních příspěvků18 372 uživatelů

Třetí víčko

Buggyra
Buggyra 13.01.2025, 09:47:31 xxx.xxx.198.226

Zase dvě stránky aktualit, tak já jdu do toho: 

Nejprv tedy po vzoru Liberecké perly (kanál na jůtůb), co jsem dělala já: No já jsem jela v sobotu na otočku s chlapem do Brna. Fikovnice prosím promine a přijme mou poníženou omluvu, že jsem se nenahlásila, ale v tom výletu bohužel nebyl prostor ani na kafe u benzinky. Ráno jsme vyjeli a po deseti patnácti kilometrech koukáme, že se nějak hřeje auto. Tak říkám, dojedem do Liberce a uvidíme, kdyžtak to otočíme. No ani jsme do Liberce nedojeli, na táhlém kopci jsme auto skoro uvařili. Tak říkám, co se dá dělat, otočka, vezmem jiné auto, takže jsme ještě po cestě zpět třikrát chladili (zastavili a motor na volnoběh, haubnu otevřít) a nabrali dvouhodinové zpoždění. Na to konto jsme ještě zvolili cestu po dálnicích, protože původní plán romantické projížďky přes Hradec by znamenal vracet se nejspíš v neděli. Po cestě hnusoba, v podstatě z Prahy ve sr*ách, jeli jsme max stovkou, ale udrželi jsme nový časový management. Měli jsme dvě zastávky pro věci, co si chlap jel vyzvednout, a pak zpátky. Zpátky jsme vyjížděli s klesajícím sluncem, ale naštěstí byly už silnice suché, takže jsem to s vozíkem s omezenkou na 80 pálila 120-140 po D2, co to dalo (měli jsme dobře naloženo, vozík seděl jak p*el na míse). Ještě z Prahy směr Lbc to vypadalo celkem slušně, ale kolem MB jsme vjeli opět do vánice a na silnicích potátá hnusoba, takže jsem se k Turnovu připlížila osmdesátkou se staženýma půlkama. Ale v sedm jsme stihli u Sychrova vpadnout do hospody, kde byl sraz ohledně letošních závodů, na kterémžto jsem měla být v pět. Takže ty dvě hodiny zpoždění jsme udrželi, stejně jako stolici a moč, což byl v těch sjízdnostních podmínkách čin hodný vyzdvižení. Dali jsme první pořádné jídlo dne, pokrafali o závodech a v půl deváté v noci v sr*ách vyjížděli směr sever. Den jak malovanej. V neděli jsem odpočívala (teda… prala, myčkovala, dvě hodiny u koní…) a chlap laboroval, co je tomu přehřátému autu. No tak jasně, jak jsme trefili na Nový rok toho srnce (jo, trefili jsme srnce, díky milí odpalovači ohňostrojů, to je vaše zásluha), tak ačkoli se to nezdálo, prasknul při tom chladič a příruba. Takže závada odhalena, naštěstí se nám povedlo neodpálit u auta motor, páč jsme celkem dbali na to dochlazování a nafťák zase tolik netopí… Takže nový chladič je na cestě a snad tím budou všechny neduhy auta vyřešené. Mně u druhého začala téct brzdovka, takže abych se pro jistotu ještě nenudila, musím tohle taky nechat spravit. 15 km bez brzd v tomhle počasí bylo taky lahůdka.

Ze soboty na neděli jsem spala u chlapa a záda totálně dolámaná, tak jsem ze včerejška na dnešek zavrhla navykání na novou matraci a vyspala jsem se na těch starých proleželých a paráda, záda zabolela jen trošku… Jsem zvědavá, co mi na to řekne fyzioterapeutka doporučená ortopedem, ke které jdu v půlce února, která by mi měla vytvořit kompenzační cvičení na doma a posoudit moje pohybové stereotypy. Je to divné, mívala jsem problémy s bedry, a od toho září mám prostě problémy s hrudní (žebra) páteří, bedra jsou v cajku. Tak jsem teda náramně zvědavá, co z toho bude a jestli se to zlepší…

Dneska chci v oddíle zapřáhnout do saní na vyjížďku, ať ty sáňky taky vytáhneme, když už venku leží ten bílej hnus. Jednou za zimu by se to mělo 🙂

A nyní k zde napsanému:

Kouťáku, vy jste štramák! Jsem Vás ještě neviděla, klobouk dolů, pěkný pán 😊 A jo, Mourek je taky pěkný. Ta fotka kačera je dokonalá, člověk může spočítat pírka! Volavek tam teda máte pěkných pár kousků, tady jsou spíš po jednotlivcích (asi nemají tolik jídla na jednom místě).

Saga a slepice: no to může být cokoli, nějaká orgánová nedostatečnost, zánět, tak hlavně aby to nebylo něco infekčního. Dobré je pozorovat hřebínky, jak se hřebínek smrskne, slepice něco řeší, někdy jen svoji kondici a využití krmiva nebo zimu, někdy přepeřuje nebo kvoká, někdy je to nemoc. K tetování blahopřeji, ať vás těší stále a pořád 😊

Bobča: já mám po bytě dvě velká zrcadla a vůbec mě nenapadne se do nich podívat, chlap se v tom shlíží furt, vždycky v předsíni „jsem se neučesal…“ a já se směju, že jsem se taky nečesala, ale že o tom nevím, protože se na sebe nedívám. No a s tím visícím prádlem, to jsem si právě myslela, že tam visí a visí mnoho měsíců, to je k popukání, mně to přijde směšné. Jestli si řeknou „tohle už je řídké, nebudem to povlíkat, dáme to na šňůru“ 😂 Boží!

Kometa: a to já si zrcadlo s AI pořídím! (ehm, nepořídím, jestli za něj budou chtít peníze. Nabídnu vejce nebo brambory…) Já občas mám chuť někoho poslat do pr*** a nikoho kolem sebe nemůžu, protože mám kolem sebe tak báječné lidi! 😇 U AI mě to ani mrzet nebude.

Lesnizinka: to já o dýhách něco vím 😊 Škrábanec jde buď rozšmirglovat, aby se tloušťka dýhy kolem něj trochu ztenčila na jeho hloubku a pak plynule vytáhnout ve větším okruhu kolem vady zase zpět na původní tloušťku (udělá se takový „trychtýř“ v dýze) a nebo jde vyplnit vhodně vybraným, případně nakolorovaným tmelem na dřevo a nebo jde vyplnit průhlednou hmotou, kterou se vyplňují škrábance na autech, ta hmota má takový lom světla, že pak převezme barvu okolního materiálu.

Kometa: chlap neumí používat sloveso „být“ v podmiňovacím způsobu a je to peklo. A když ho opravuji, tak se durdí (zatím v legraci, ale ještě pár let…). Snad ho průběžně vycvičím a durdit se nebude muset a ještě bude působit jako vzdělanec! Já když slyším někde „já bysem“, tak si říkám „aha, neumí česky…“. Tady je mi to šumáček, ten nepříjemný dojem z toho mám pouze zoči voči. 😇

Hmn a Q: osobně si nemyslím, že upozornění na chybu v písemném projevu je dehonestace (samozřejmě záleží na tom, jak podané…). To by pak dehonestace byla i upozornění na jiné chyby, například když se někdo splete v letopočtu a jiný ho opraví, nebo když se splete v názvu filmu, knihy, písně. A nebo když se zmíní, že kdo nezná prezidenty před revolucí, je ignorant, protože to je přece součást všeobecného rozhledu. To je přeci zcela na roveň. A kam bychom se dostali, když se nebudeme vyjadřovat přesně, to si pak za chvíli nemusíme rozumět. Prostě někdo to ví a opraví, kometa to dělá velmi neinvazivně a nenápadně, každý ji tu zná a u těch, kteří ne, jsem se tu již vícekrát setkala s reakcí „jé, vidíte, to jsem nevěděl, že to není dobře“.

Bobča: „jak“ bude asi spíš částice..? Příslovce jsou takové ty, které určují čas, místo a způsob, pokud si dobře pamatuju. Do částic pak hážu všechno, co nejde zařadit jinam. Příslovce by bylo „kam, někde, kdovíkdy, ponašemu“ a tak 😊 Třeba si to ale myslím taky špatně.

Vlákno „Stelle“ jsem vůbec neotevřela a dobře jsem věděla proč. Jen by mě to naprdlo, jako jiné místní žabomyší války. Takže jsem si ušetřila nervy a čas 😊 A jak tak sleduji reakce na to, co se tam asi probíralo, o nic jsem nepřišla (bohužel jsem o nic nepřišla, protože se to rozebírá v dalších diskusích, kam chodím. Asi nepřečtené příspěvky od Vánoc ve Všeobecném přeskočím, tuším půlka tam bude na to téma…).

Jé, jak já bych vandrovala s koňmi krajinou… Letos budou holčičky už schopné, tak bych v létě spunktovala snad nějaký vícedenní výlet s přespáním, to by byla bomba, no uvidíme, jak to půjde. Tady nemám moc vandry s kým jezdit, no a když už se holky z vedlejší stáje dvakrát do roka vydají na vandr, tak když už se o tom dozvím a vecpu se jim tam, zpravidla se mi povede je vyprovodit jen jeden den (páč druhý den mám závody nebo jinou akci a nebo mi zrovna kulhá kůň a nebo je jiný zádrhel…). Snad příští rok, to budou dva velcí koně pojízdní, doufám.

Ehm, no to jsem jen tak shrnula své aktuální reakce a hádám se k čtení historie vlákna zase nedostanu :-D

Buggyra
Buggyra 13.01.2025, 09:48:46 xxx.xxx.198.226

P. S. slibuji svatě, že na hudební vlákno nebudu chodit, anžto mě ani zbla nezajímá 🙂

Bobca
Bobca 13.01.2025, 10:18:25 xxx.xxx.20.192
Buggyra:

P. S. slibuji svatě, že na hudební vlákno nebudu chodit, anžto mě ani zbla nezajímá 🙂

vpohodě..👌

lesnizinka
lesnizinka 13.01.2025, 10:51:03 xxx.xxx.95.147

Buggyro díky, kdysi jsem si koupila nějaký vosk(tuhý) na opravu parket, tak právě uvažuju,  že to zkusím použít a když už ho budu topit, mám tu pro něj práci i na těch parketách zase(tuším jsme je v létě poškrábali při odtahování sedačky)🙄

Koukám, že jste si taky pojezdili…v hnusném počasí, auto zkolabovalo…paráda teda🙄 Obdivuju vaši trpělivost, já bych tu ještě dnes nadávala jak špaček😏 Vlastně každá cesta po D1(takřka každá) jsou dvě hodiny peprných výrazů co musí muž poslouchat😊Jéé a to mi připomnělo: ta vaše podivná ,,dálnice" na Liberec…to je taky dílo, na to si asi nezvyknu nikdy😏

Saga
Saga 13.01.2025, 10:55:05 xxx.xxx.167.183

Buggyro, infekční to nejspíš nebylo, neb zbylé pozůstalé stále žijí, akorát tedy dvě přepeřují a je mi jich líto, u nás je nasněžíno, mrzne až praští a ony jsou zrovna takové bolavé. No nic s tím nenadělám! Zima už je v půlce (kalendářně) a jako obvykle už mě to začíná silně točit! Koně stojí a čumí (naposledy jsme byli venku na Nový rok, tssss…), protože panička je nevyspalá, prudná a nic jí neba🙄. Jednak mi pořád chybí světlo a už mě nebaví chodit na 5:00 do práce, tak chodím na 5:30😄 a od příštího týdne už od 6:00 a pak, jestli se někdy hodlá dostavit jaro, chci chodit ještě na dýl a žít zase jako normální Saga a ne jako trilobit🙄. A taky už bych právě jako chtěla s kůňou do luhů a hájů a na to jaksi potřebuju vidět, protože objevovat taje okolí s čelovkou prostě nebudu. Páč je to o hubu, koňovu i mou.

A kérka je tak krááásná! A já se tak skvěle hojím, že lepčejší už to ani být nemůže! Jak tu Buggyra psala, že její chlap se pořád v zrcadle zhlíží, tak to já jsem úplná Krasomila, co vyhledává společnost zrcadel, aby se mohla kochat potetovanou paží🤭. Nevím jak to ta Čanka dělá, když to má na zádech a nemůže se tak kochat! Jsem moc spokojená a zvažuju ještě jednu symbolickou návštěvu, ale zatím to nechávám uzrát v hlavě, jestli jo nebo ne! Protože tohle co mám jsme měly ještě dobarvovat a já se rozhodla, že to nechám tak, ale v hlavě mi uvízl ještě jeden nápad, tak ho nechám proplouvat a uvidím👍!

lesnizinka
lesnizinka 13.01.2025, 10:58:01 xxx.xxx.95.147

Coudas, je mi líto, že to berete takto. Nezachytila jsem, že vy dvě jste se tady u nás v něčem střetnuly, prostě by ste mohly ignorovat jedna druhou?(ostatně to taky s některýma dělám a přibude jich😜) Ale vím, nutit vás nikdo nemůže😉 jen je mi to prostě líto😟

Buggyra
Buggyra 13.01.2025, 11:00:22 xxx.xxx.198.226

No jo, vidím, že jsem psala D2, my jsme po ní možná někde kousek jeli, tak jsem to zblbla, samozřejmě jsme jeli hlavně po D1. Ale proti stavu, v jakém byla před lety, je to teď výstavní autostráda, panely vystupují z asfaltu již jen vzácně 😀

Buggyra
Buggyra 13.01.2025, 11:10:40 xxx.xxx.198.226

Sago, u nás koně makají jak šrouby, minulý týden byl plnokrevník pod sedlem 4x, koukal na nás dost ublíženě, no a ten neumírající poník byl pod sedlem 2x a měl štěstí, že jsem v pátek strouhala a nestihlo se to tak rychle, jak jsem doufala, jinak by šel 3x. Dneska asi půjdou do tahu poníci (ten neumírající a stařík). Ten bolavý poník byl včera odpoledne docela lepší, už se neschovával v boxe na slámě, ale celou dobu, co jsem tam byla, byl venku a cpal se senem, tak snad to akutní schvácení (nebo co to bylo) je za námi 🙂

Vy asi máte nějakou dlouhou práci nebo velké dojíždění, já chodím do práce na šestou, končím ve tři, holčičky chodí na třetí ke koním, než přijdu, už mají částečně vymístováno a do čtyř sedíme na koních. V pět se sice už stmívá (už skoro v půl šesté!!!), ale hodinka bohatě stačí na to ježdění a práce se dodělá potom. Já ještě dvakrát týdně, teda po a pá, pak letím od šesti na tu jógu, a stíhám kupodivu 🙂

lesnizinka
lesnizinka 13.01.2025, 11:25:49 xxx.xxx.95.147
Buggyra:

No jo, vidím, že jsem psala D2, my jsme po ní možná někde kousek jeli, tak jsem to zblbla, samozřejmě jsme jeli hlavně po D1. Ale proti stavu, v jakém byla před lety, je to teď výstavní autostráda, panely vystupují z asfaltu již jen vzácně 😀

Myslela jsem, že jste se jen překlepnula🙂Takže jste nejeli přímo do Brna, ale někam za Brno až? Směrem k nám?😉 naše D2 je občas taky hrkavá😉opravy se ne úplně zdařily😏 ale proti kolonám na D1 je to balzám na nervy. Když v Brně na ni konečně najedem, tak si člověk připadne jak v jiném světě, božský klid😜

Saga
Saga 13.01.2025, 11:37:37 xxx.xxx.167.183

Buggyro, je to tím dojížděním, dělám normálně 40h týdně, asi jako vy, ale to cestování tomu nepřidává. A to si ještě pískám, jsou na tom lidi hůř! A hlavně vy máte pomocnice, aspoň občas, tže když přijdete, je něco hotovo a můžete jít drandit. Když přijdu já, všechno tam hezky na mě čeká, tže poloprázdná vana, prázdný krmelce a prázdná břicha koní. Jenom než jim nachystám boxy, zavřu je, aby se v klidu nažraly žlabového a něco sena, doplním seno a vodu na noc do přístřešku (je úplně někde jinde než boxy), máte pomalu hodinu v trapu. Mezitím dorazí z práce chlap a jde mi pomoct se sbíráním koblih, sbíráme každý den dočista, zimní výběh je malý, tak proto. Hotovo máme kolem páté, což je v normálním období čas, kdy jdu s koňma ven. Tže v období od půlky listopadu do cca konce ledna, je u nás hotovo. Světlo si prostě nevyrobím😏. Blbé je, že zázemí koní není na jednom pozemku a nelze s tím nic udělat, jiným slovy, nestačí otevřít branku a zavolat “holky pojďte”…Njn, mít koně doma je prima, ale zimní období je strašná daň! 

Buggyra
Buggyra 13.01.2025, 11:43:12 xxx.xxx.198.226

Jo, jeli jsme Mikulov, Lednice, Břeclav, Hodonín a taková jména, kde jsem v životě nebyla. Viděli jsme z auta minaret. Tak jsme si říkali, že tam někdy musíme i jen tak na výlet a ne s jazykem na vestě jen stihnout vyzvednout bagáž a zase startit domů. Asi to bude chtít dva dny, páč já jsem si vymyslela ZOO v Brně a i v Hodoníně. Tak asi využijeme pohostinnosti Fikovnice, pročež musíme počkat na teplejší počasí, no a kvůli těm pamětihodnostem samořzejmě také na delší dny, abychom vůbec něco stihli 🙂 Možná dobrý námět na velikonoční prodloužený nebo tak. Uvidíme ještě.

No vidíte, chlap se ptal, jestli na minaret pouštějí túristy jako nahoru, že by ho to zajímalo. To byste jako místňáci mohli vědít?

Buggyra
Buggyra 13.01.2025, 11:51:15 xxx.xxx.198.226

Saga: Tak prázdná břicha neřeším, ani prázdnou vanu na vodu, hlavní je posbírat bobky dokavaď je světlo, protože to se s čelovkou prostě pořádně udělat nedá. Odvézt na hnůj pak už jo, ale posbírat né. Seno v krmelci vždy ještě nějaké je, takže hlady neumírají, i když teda občas předstírají, že nežrali aspoň půl dne, voda ve vaně taky vždycky ještě nějaká je, to se stává akorát v létě, že vypijí vše. Teď jak různě poprchává, tak vody dost (máme dvě panelákové vany, mají přístup do obou, takže nějakého půl kubíku celkem, když je to plné). Kromě bobků musím před ježděním hodit slepicím (deset vteřin), ať si nazobou před nocí do volat. A pak hodit plnokrevníkovi kýbl, protože toho v něm má dost, aby aspoň něco sežral než se vyjede (než se vyčistí a tak). Zbytek pak dojí po návratu, on by to klidně sežral všechno po návratu, ale mně se na něj nechce pak čekat, on si s tím dost hraje zrníčko po zrníčku a rozhlíží se při tom po srnkách a tak. Musím mu to dávat do separé, protože by klidně kyblík přenechal poníkovi, když by si poník řekl. Pro B prostě krmení není zase taková priorita… No a všechno krom bobků se pak vlastně dá udělat za tmy - vodu nalít, seno do krmelce, připravit krmení na další den pro chlupaté i pernaté, posbírat vejce, počistit kukaně, nakrájet okopaniny a přebrat vojtěšku na další den…

lesnizinka
lesnizinka 13.01.2025, 11:55:05 xxx.xxx.95.147

U minaretu jsem byla tak před 10lety…se psy. Takže mě moc nezajímalo, jestli se tam může či ne, musela jsem být dole se psy…stejně. Ale nějak si nepamatuju, že by nahoře někdo byl. Je možné, že třeba zrovna nebyl v tu dobu otevřený. Od nás je to ještě dost daleko. Blíž je Hodonín. Si představte, že v ZOO Hodonín ani Brno jsem nebyla. Roky jsme výletili jen se psy, tak takovéhle atrakce šly mimo. V zimě mě ZOO nebaví a pak zas kurňa pořád není čas🙄 Zatím mi nevyšel ani ten Liberec, je to vždycky sotva na půl dne a tam je potřeba času víc. 

Saga
Saga 13.01.2025, 12:32:29 xxx.xxx.167.183

Buggyro, já jsem asi stará škola a nějak to ve mě zakořenilo. Vždy jsem byla vedená k tomu, že napřed práce, potom zábava. A upřímně, mě to takhle i vyhovuje, proto to tak dělám. Což v době, kdy je dostatek světla je v poho, v zimě holt ne. Já vždycky když se odkudsi vrátím s kůňou, tak vím, že už mám všechno hotovo, že se v tu chvíli postarám jen o ní, vrátím jí ke kolegyni a mám po nějakých 14 hodinách každodenního kmitání, padla. Při představě, že po návratu z vyjdy, půjdu ještě makat, ale no fuj, to bych morálně ani fyzicky nedala. Jsem už holt asi za ta leta každodenního služkování unavená. Přes zimu bych navrhla hibernaci, pro mě i pro koně. A problém by byl vyřešen😄!

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.