Bobčo, vás ve škole učili, že v příčestí minulém u podstatného jména děti píšeme měkké i? Tomu nelze věřit.
Třetí víčko
….moje maminka mi vždy říkala, když jsem se na škole učila tuhle poučku:
Muži, ženy a děti se smáli.
Ženy a děti se smály…ženy se smály….děti se smály… muži se nesmáli.
Cely život jsem to tak i tak psala a nikdy nebyla chyba.
Vždycky jsem to ve škole brala trochu úkorně, že jak jsou někde muži a páni, a třeba i jen jeden ! 🙂)) hnedka se všechno podle nich řídí a je tam měkký i , to mi přišlo takový víc noblesní než to naše tvrdý;))
Jináč, děti jako kosti a dítě jako kuře.
To musí být pro cizince příšerně těžký, naučit se tu naši řeč..
Bobca:já myslím,že “děti se narodili”…hm?
Jednoduše. Ty děti se narodily.
Stelle:Narodily. Taky jsem to nevěděla. Prej je to podle vzoru žena.
Není. Jedná se o shodu podmětu s přísudkem. To jste už ve škole brali, ne?😉
To musí být pro cizince příšerně těžký, naučit se tu naši řeč..
Jsem si vzpomněla, jak kdysi dávno můj táta vysvětloval - už nevím, myslím, že to byl Němec. Jedno pivo, dvě, tři, čtyři piva, ale! pět piv.
Dítě- podle vzoru kuře ( rod střední)
Děti - podle vzoru kost( rod ženský)
Je to složitý;).
Pardon, to bylo pro Stelle, k případným prijímačkám ;)
Před školou jsem potkala kočku. Chtěla jsem vyfotit k tématu, s frydlantským hradem a zámkem, ale byly tam hulíci děti, tak jsem nechtěla trapasit. Tak jsem vám vyfotila jen ten náš úžasný hrad a zámek, mám ho moc ráda, hned po Rožmberku a Českém Krumlově. Byli jsme se tam fotit na svatbě, tak jen příjemné vzpomínky. Doporučuji shlednout, kdo má rád tyto památky. Fotky ze stejného místa. Hezký den všem.
Dneska jsem po přesně týdnu obešla potok. Spíš teda oploužila. Hlavně jsem se bála, že když začnu víc dýchat, zadýchám se, dostanu ten blbý záchvat kašle🙄 Nevím, proč je po tom covidu to tělo tak strašlivánsky slabé. Je mi to trapné, když si uvědomím, čím prochází lidi s rakovinou, ale prostě jsem neskutečně chcíplá. To je narážka na Buggyru😉 a její: ,,nebudu nemocná, tak prostě nebudu!" To mi fungovalo léta letoucí než přišel covid. Nebývala jsem ani nachlazená, prostě nic. Nevím proč, ale covid nás vždycky semele dokonale. Možná u lidí, kteří pořád s něčím marodí to není tak očividné, ale u nás je to teda ze 100 na 0👎 A ,,nebudu mít covid" prostě nefunguje😠🙄
..krásná fotka, moc vám to tam oběma a spolu sluší…..
Děkuji.
…to nemáte opravdu zač….
Odpočívejte! Já jsem prostě o víkendu komplet vypnula. Hodně jsem spala, hodně jsem se prolévala teplým, sem tam uzobla kousek acylpínku. Však počasí tomu nahrává. Je teda fakt, že včera bylo pěkně, i starý poník ožil, ale teď už se to zase bude horšit, zrovna prská venku. A pozítří má prolejt celý den.
Dala jsem svod z okapu do prázdné nádrže, tak snad se kubíkovka naplní čerstvou dešťovkou 🙂
Měla bych, dokud je teplo, vytáhnout z druhé nádrže čerpadlo a vyměnit na něm hadici. Ten pahýl staré (deset let?) už se láme, je jen otázka času, než se z čerpadla uklepe. A to prostě nechceš, když je venku mínus…
A já, že na co Evka reaguje, asi sme se zase nějak minuly, mě se to už neukázalo. No jo, to se to ukazujou fotky krásných mladých lidí👍 jste oba hezcí ty jo👍 (a mimochodem zámek jsem neznala a také moc hezký👍) My už můžem dávat fotky tak maximálně zvířat😜 A nebo vyštrachat nějaký archiv. Ale to si pak připadám blbě, to je jak s filtry: jak by člověk chtěl vypadat, ale už bohužel nikdy nebude😉
Buggyro, vždyť jsem odpočívala týden! už se musím nějak rozchodit🙄 No jde to ztuha, na cvičení ani nepomýšlím, jen se ráno trochu protahuju. To máte nádrže zakopané? My na zimu všechno vypouštíme. Včera jsem ryla ten skleník a brblala, že je už úplně suchý, ale voda všude vypuštěná, už ho neproliju👎 Ještě mám v jednom barelu, ale z toho to budu muset tahat růčo konvema a na to mementálně nemám.
lesnizinka:Nejsem Stella, proto jsem si z toho vybrala jen to, že s dětma jsou vždycky problémy😜 Díťatama…jste od nás?😲 Tak se mluví u nás🙂 Vím, psal jste, že úplně odjinud🙂
Opravdu? Takže vy máte nejen krásné čápy u pěkného jezírka v příjemné zahradě ale i díťata😲? Fakt přívětivé teritorium pro žití, paráda, já snad začnu i malilinko závidět🤔. Já jsem Pražák, možná už i Pražan z Libně. Nevím to úplně přesně páč netuším od kdy se do té které elitní skupiny může člověk bez ostychu zařadit🤪. Možná na toho Pražana nestačí ani čtyři generace předků, kdo ví? Předci před imigrací se do matičky naplavili z Vídně a ze Sázavy u Pelhřimova. Možná tedy visím v takovém soukromém vzduchoprázdnu. Ono je to vidět i v tom že mnoho mých rodinných příslušníků se v Praze jen rodí, dospívá a umírá, aktivní život tráví v krásné krajině Středního Povltaví, té nejkrásnější kterou znám a procestoval jsem jich hezky po svých docela dost. Žádné takové to Praha, letiště, hotel, pláž, nuda a zpět. Vidím že je nejvyšší čas se přestat odkopávat ale co už, je to napsané. Kdyby někdo náhodou našel nějakou tu hrubku tak vězte že ze školy si pamatuji již jen vchod a velká železná kamna na uhlí a ta jen proto protože sedící v poslední řadě museli mít fakt tlustý svetr, v první naopak jen triko🙂.
Snad ještě, Stellu jsem upozornil ne proto že bych nějak podceňoval její věk, to v žádném případě. Jen vím, podle svých vnoučat, že je to dívenka v křehkém věku a mnohdy lze očekávat neočekávané i přes to že její projev i zájmy jsou, zdá se, hodné uznání.
Že jsou děti směs kluků a holek, nehraje roli. Děvčata šla, i když mají ženské přirození. Mluvnický rod a biologické pohlaví jsou dvě odlušné věci. Myši šly, i když mezi myšmi bude nějaký myšák. 🙂
A Vaše ostatní připomínky - prostě děti jsou výjimka. Dál bych nad tím nehloubala. Může být, že už je formálně změnili na vzor kost, ale před cca 10 lety byly vzor žena.
jop, nádrže jsou pod zemí…
Aha, já nevěděla, že se nesmí davat archivní foto… pardon…
Brali, spletla jsem si vzor s rodem.