Aktuálně: 3 705 inzerátů210 226 diskuzních příspěvků18 251 uživatelů

Třetí víčko

Orionka (neregistrovaný) 17.11.2024, 09:08:47 xxx:xxx.4a93:db27
kometa:

Já vidím, že se semkli, protože znejistěli, co že to tam je. Pak vyhodnotili, že ne nebezpečí.

Děkuji, jsem ráda, že to z fotek čtěte stejně jako já. Já jsem taková jednoducha osoba a mě to pozorování skoro nadchlo 😊

kometa
kometa 17.11.2024, 09:10:39 xxx.xxx.147.163
Bobca:

majtky…já znám rajtky..je to totéž?

Ne. Majtky jsou spodní kalhotky, rajtky jsou kalhoty na ježdění. Z německého reiten.

V majtkách by to bylo zajímavé. Ale kamarádce se to jednou povedlo. Vyškrábala se na koně v rajtkách, už takových postarších. A roztrhly se jí odpředu dozadu. Takže vlastně seděla v majtkách.😀

kometa
kometa 17.11.2024, 09:12:18 xxx.xxx.147.163
Orionka:

Děkuji, jsem ráda, že to z fotek čtěte stejně jako já. Já jsem taková jednoducha osoba a mě to pozorování skoro nadchlo 😊

Já jsem taková jednoducha osoba a mě to pozorování skoro nadchlo 😊

Naopak bych řekla, že jste velmi vnímavá osoba.

Orionka (neregistrovaný) 17.11.2024, 09:17:06 xxx:xxx.4a93:db27
Coudas:

Tak pro prachy asi všude ne? 😁 V USA na Niagárách jsem potkala  černocha který dobře věděl, co je ČR, a uměl říct “Ahoj, jak se maš, dobře, čau”. 

Tak třeba to byl Mireček ( Básníci), nebo jiný student, který si to pamatoval ze Zahrádek. V Africe jich je mnoho. I na Blízkém východě. A nebyli to žádní opičáci, ale synové výrazných rodin. Bohužel jsme tuhle výhodu lehkomyslně opustili.

Coudas
Coudas 17.11.2024, 09:51:26 xxx.xxx.120.57
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 17.11.2024, 09:17:06

Byl to Američan 🙂 

Coudas
Coudas 17.11.2024, 09:55:39 xxx.xxx.120.57
Orionka:

Já jsem to špatně pochopila, myslela jsem, ze jste byla přilímo u nich, pardon. Taky je tam mohou chodit krmit, tak se přišli podívat, jestli jde jidlo, nepřišlo, tak zas odešli. Odhad. Dělaj to tady sousedů krávy. Jsou zvyklý, že majitel přichází z této strany, tak kdykoliv někdo takhle jde kolem, a jde odtama, také se shromáždí. Když nic, papa.

Coudas
Coudas 17.11.2024, 10:02:58 xxx.xxx.120.57
Daja:

Majtky a ještě lepší výraz majťasy.

Jojo jak píše Coudas ve všem potvrzují. PL všude názvy, mě to nevadí, ale vím, že se lidičky rozčilovaly, že dvoj jazyčné ne. Neprošlo a tak máme tady slátaninu. 

Já jsem človíček pohodář tak že mě to néva a dokonce se všeho si udělám prdel. Můj nesnáší řeč po našemu, tak ho štengruji. Moje ho manžela rodiče byly Slováci, já měla rodiče Maďary, oba jsme se narodily ve Slezsku v 60 letech a to Vám řeknu, to je nářez🤪. 

Dája

Mě to dneska už je také jedno. Ale když jsem byla v Těšíně jako ještě skoro puberťák, a člověk že pújde na kafe, nesedne si, bo samje polok, na bowling nic, bo samej polok, a nejstrasnější bylo to jejich “prosze pani, zebiere mi pani papierosy do Polski…” Tak prostě mám vůči nim tak trochu averzi no. Na druhou stranu tam mám “spřáteleneho” zemědělce 🙂. My se tu ponaszymu smějeme Blafům. Mí nerozuměj, já jim ty písničky překladám, a oni se tomu smějou, je to pro nr srandovní Pro ně těžká nostalgie. A slepicím nadavám: “ kura gupjo, vypadni, bo tě kopnu do dupy”. Tomu nikdo nerotumí 😁 tak ani nevěděj, že nadavám. 

balu
balu 17.11.2024, 10:18:55 xxx.xxx.162.174
orionka-2:

Slovenské pondělky byly svého času to nejlepší, co v TV šlo.

Protože jsem starší (🙂), tak pořád cítím, že mi rozdělením republiky, kus domova ukradli ! I když jsem tam vždycky byla jen na návštěvě. I to, že jsme byli dvojjazyčná země a mladí o to přišli, je škoda. Angličtinu neumím a už nikdy umět nebudu.

Tak právě ty pondělní slovenské inscenace mi vadily, nesledovala jsem je, stejně jako dítěti mi vadily slovenské pohádky. Slovenštinu nemám ráda, i když jí rozumím (určitě ne všem slovům, třeba rušeň jsem neznala) a část pracovního života jsem  pracovala se Slováky jako kolegy i zákazníky. A můj názor je, že mezi Čechy (Moravany, Slezany) a Slováky je větší rozdíl, než jen jazyk. Mentalita. 

Rozdělení republiky jsem uvítala. Paradoxem je, že rozdělení chtěli hlavně Slováci a ti mohutně od té doby emigrují k nám. 

Za celou dobu existence společného státu česká část dotovala slovenskou. V roce 1918 na Slovensku v podstatě neexistoval průmysl, byla to zaostalá agrární oblast. Průmysl tam začali budovat až Češi a na Slovensko se mohutně investovalo po celou dobu společného státu. 

Vzájemné důvěře taky nepomohlo, že za druhé světové války bylo Slovensko fašistickým státem, ne proto, že by Slovensko Hitler spolkl, tak jako Čechy a Moravu, ale proto, že to byla vůle Slovenské reprezentace. A sama vláda Slovenského štátu organizovala odsun Židů do koncentráků. A když se karta na bojišti v Rusku obrátila a Hitlera hnali Sověti zpátky, snažili se Slováci napravit reputaci Slovenským národním povstáním. Měli štěstí, že západní mocnosti chtěly po válce Československo, a tak jen pod podmínkou, že po válce budou opět součástí společného státu, se mohli zařadit mezi vítězné mocnosti v rámci Československé republiky. Jinak by byli na straně poražených a čekala by je úhrada značných válečných reparací. 

rapotačka (neregistrovaný) 17.11.2024, 11:02:26 xxx:xxx.1c9a:2a51

Jó, je to sakra pronárod. Dík za vysvětlení.

Fikovnice
Fikovnice 17.11.2024, 11:09:43 xxx.xxx.32.129
Fikovnice:

Kámoška mi řekla, ať se podívám na seriál Zrada (slovenský). No, vůbec mě to nebavilo 🙂, takže jsem viděla jen nějaké kousky. Ale pak jsem se dočetla, že ji nikdo do slovenštiny nedaboval, kdesi jsem viděla scénář - jak tam měla podtrhané věty, výpisky jak se co slovensky vyslovuje…a teda klobouček. Dokonce se scházela s kámoškou Slovenkou a diskutovala s ní vše - výslovnost apod. Slováci ji také extrémně chválili.👍

Šmarjá! Vypadlo mi, že tam hrála Klára Issová, která vše namluvila sama - perfektní slovenštinou.👍

Fikovnice
Fikovnice 17.11.2024, 11:13:14 xxx.xxx.32.129
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 17.11.2024, 09:10:39

“V majtkách by to bylo zajímavé.” 🤣👍

Fikovnice
Fikovnice 17.11.2024, 11:15:50 xxx.xxx.32.129
»
Odpověď na příspěvek uživatele balu z 17.11.2024, 10:18:55

No je pravda, že Slováky ekonomicky vytáhli nahoru Češi.

Mně se občas zasteskne po tom, že Tatry třeba nejsou už “naše” nebo Slovenský ráj apod. Přírodu mají prostě hezčí. Ale i teď je jejich politické směřování diametrálně jiné než naše. Nedělalo by to dobrotu zůstat spolu.

balu
balu 17.11.2024, 11:26:51 xxx.xxx.162.174
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 17.11.2024, 11:15:50

Přírodu mají hezčí - je to hornatá země a je prostě jiná než Čechy, Morava a Slezsko. Dost dobře srovnávat nejde. Já mám radši přírodu u nás. Hory nemusím, ve Slovenském ráji je úchvatně, ale jižní Čechy, Česká Kanada, Vysočina, Lužické hory, se mi líbí mnohem víc. 

Fikovnice
Fikovnice 17.11.2024, 11:28:18 xxx.xxx.32.129
»
Odpověď na příspěvek uživatele balu z 17.11.2024, 11:26:51

Tak jasně, je to o preferencích jednotlivce. 😉

Jinak Česko mám samozřejmě moc ráda a naši přírodu jakbysmet.

orionka-2
orionka-2 17.11.2024, 11:46:17 xxx:xxx.1512:cabe
»
Odpověď na příspěvek uživatele balu z 17.11.2024, 10:18:55

Já vám nerozumím. Už jako dítě jste nesnášela ( nenáviděla ) pionýry, komunisty, spartakiádu, Slováky, pochopitelně Němce. Musela jste mít hrozně temné dětství. Jezdila jsem na Slovensko moc ráda, měli jsme tam přátele. Když hospoda drnčela, chlapi na stolech, jednu českou ( písničku ), jednu slovenskou……, všichni popili, ale nikdy se neservali.

Rozdíl v mentalitě ( a bohužel to nevyznívá pro nás dobře ), oni jsou soudržnější. Když se stavěly na místě starých dřevěných domků nové, příbuzní a sousedé stavěli jeden, pak zase společně další. A skromnější. V době výstavby se pilo 7°pivo. Desítka byla drahá ! Asi o 20 haléřů, ale i to byl rozdíl. ( Pod Tatrami, jih Slovenska prakticky neznám.)

Mám ráda Slováky i slovenštinu. A vzali mi půl republiky. Možná to lidi chtěli, možná ne. Referendum mělo být. Ne, že se dva “strejci” domluví ! Navíc v době, kdy jsme byli bez prezidenta !

orionka-2
orionka-2 17.11.2024, 11:51:08 xxx:xxx.1512:cabe
Coudas:

Já jsem to špatně pochopila, myslela jsem, ze jste byla přilímo u nich, pardon. Taky je tam mohou chodit krmit, tak se přišli podívat, jestli jde jidlo, nepřišlo, tak zas odešli. Odhad. Dělaj to tady sousedů krávy. Jsou zvyklý, že majitel přichází z této strany, tak kdykoliv někdo takhle jde kolem, a jde odtama, také se shromáždí. Když nic, papa.

To ne, tak neukázněná zase nejsem, tak jsou zákazové a varovné cedule na každém rohu - ta první fotka. Píší, že mají neodhadnutelné reakce…..

orionka-2
orionka-2 17.11.2024, 11:57:23 xxx:xxx.1512:cabe

Film Medená veža si pustím ráda i teď. Jestli ho neznáte - zkuste to. Tam nahoru už se nedostanu, tak se aspoň dívám. Je to mé mládí. Ivan Mistrík…..jeden z filmových idolů.

orionka-2
orionka-2 17.11.2024, 11:59:21 xxx:xxx.1512:cabe
Coudas:

Byl to Američan 🙂 

I Američan mohl být vystudovaný v Praze 🙂) ( vtip, nadsázka )

Coudas
Coudas 17.11.2024, 12:01:44 xxx.xxx.120.57
»
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 17.11.2024, 11:51:08

Já jsem tím nechtěla říct, že jste šla, kam nemáte. Právě že jsem to pochopila, že to je “průchozí” a zvířata k lidem můžou.

Daja
Daja 17.11.2024, 12:04:59 xxx:xxx.be3b:152c
»
Odpověď na příspěvek uživatele Coudas z 17.11.2024, 10:02:58

Super👍až jsem jsem se fat rozesmála 👍. Všemu popsanému jsem rozuměla a co naše děvčata s Čech? Taky rozumí?

Dája

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.