Aktuálně: 3 705 inzerátů210 226 diskuzních příspěvků18 251 uživatelů

Třetí víčko

orionka-2
orionka-2 16.11.2024, 18:17:23 xxx:xxx.b139:e35e
Coudas:

Asi nerozumím, jak to myslíte? Jak s ochranou? Jsem z Českého Těšína, a tam mi přijde, že je ochrana až přemrštěná, ale tak je to dohoda mezi stranama, co s tím nadělám, ani dělat nebudu, 22 let tam už nežiju. Veškeré cedule jsou dvojjazyčně - názvy obcí, názvy ulic… A co tak pozoruju, tak i takova nějaká kultura se přesouvá do Cieszyna. Hlavně co se kaváren a podobně týká. Mamka mě vždycky štvala, ale o mrtvývh jen dobrě, když všechno tahala z Polska. Polskou čokoládu nesnáším dodnes, naopak Krówki jsou dobré. Zeleninu maj takovou… hezčí, a samozřejmě levnější. A pořád k té polské výrobě mám takový negativní vztah, máme dost strojů z Polska, a já furt čekám, kdy se co rozpadne. Jako nábytek, že. Když si vzpomenu, jak v devadesátkách byl boom trhů, a jezdily k nám autobusy z celé republiky, pětistup člověka na člověku stál v kilometrové frontě a já nemohla skoro projít do školy…. tak mi ty Poláci fakt nechybí. Proto jsem se přestěhovala k polským hranicím zase že jo 😁 jen o 400 km jinde.

Vy jste měla Vánoční koncert v kostele? Jsem starší (:-)) ) a houby si pamatuju. Ten byl super ( přece jen nejsem tak stará, hned vím jaké slovo použít )

orionka-2
orionka-2 16.11.2024, 18:19:16 xxx:xxx.b139:e35e

Podle nějakého zákona EU, by měla mít menšina možnost vzdělávání od MŠ až po VŠ v rodném jazyce. Tak mě zajímalo, jestli jsou tam opravdu i polské školy.

Coudas
Coudas 16.11.2024, 18:55:50 xxx.xxx.120.57
orionka-2:

Podle nějakého zákona EU, by měla mít menšina možnost vzdělávání od MŠ až po VŠ v rodném jazyce. Tak mě zajímalo, jestli jsou tam opravdu i polské školy.

Ano, jsou. I gymnázium s polským jazykem vyučovacím.

Coudas
Coudas 16.11.2024, 19:00:17 xxx.xxx.120.57
»
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 16.11.2024, 18:17:23

Ano, měla. Děkuji.

Bobca
Bobca 16.11.2024, 20:14:03 xxx.xxx.20.192
Coudas:

Ano, měla. Děkuji.

počkat,počkat..jaký koncert?a kde v kostele? to mě zajímá..mi něco ušlo??Nebo jsem zapomněla?.Prosím,připomenout🥰

Jinak..mám toho víc,ale nevím,jestli jsem toho půlku nezapomněla..Lejik(nebo lejk)je trychtýř po vašemu😊..nemýlím-li se?..Krowky miluju,ty vozil kdysi děda z Ruska.(nebo z Ukrajiny,nevím)..ale v Olmiku byl-nebo ještě  je v Masných krámech ukrajinský obchůdek,tak jsem si je taky kupovala..a  chalvu!! teda to byla mňamka..Měli jsme toho doma kyblík,jako děcka jsme na ni s bráchou chodili..jen na spodku ten olej..ten mi vadil..to bylo v 60-70tkách..Jé,tak bych si kousek dala hmmm🤗Prodává se to ještě někde?

Jsem si vzpomněla-Elišák má taky vlastně hádě..to zelené,že?nebo tyrkysové?..Jani,to cizí slovo-nemůžu se vrátit na minulé vlákno,by mi to zmizlo..to je nějaký druh nového háděte?..Vím,že máš moře všeho-celou bytovku..jen jsi právě dlouho sem nepsala,jestli něco nerozšiřuješ….Vidím,že jste byly na jedné burze..tak ať se vám zadaří potkat se 🙏

Coudas
Coudas 16.11.2024, 21:06:43 xxx.xxx.120.57

"počkat,počkat..jaký koncert?a kde v kostele? to mě zajímá..mi něco ušlo??Nebo jsem zapomněla?.Prosím,připomenout"

Dávala jsem sem odkaz, někdy v létě. Psala jste tenkrát, že jsem Vás rozbrečela. Se nedivím 🤭 V kostele u nás ve vesnici.

Jo, lejik je trychtejř, už vím taky, zlodějka že je rozbočka do zásuvky, ale majtky tu zatím neznaj 😁. Krowki v Polsku už dělaj s mnoha příchutěma, a ne tak “mordoklejkowe” (tlamolep), já si občas koupím v Globu tu německou obdobu. Nevim, co je chalva 🤷. Co mi ještě teda chutnalo, a s olejem to má společné že se to smažilo, takový asi těstovinový, mřížky, pak i tyčinky, něco jako hranolky.  Musím se zeptat, jestli se to jestě da koupit.

Orionka (neregistrovaný) 16.11.2024, 22:24:33 xxx:xxx.4a93:db27

Chalva je sladká slunečnicová  pasta, kupovali jsme ji v Bulharsku. Může být i s čokoládovou příchutí. Když jsme ji nesnědli jen tak, šlo z ní udělat nádivku do buchet, nebo rohlíčků. Třeba ji někdo popíše líp. 

Orionka (neregistrovaný) 16.11.2024, 22:27:52 xxx:xxx.4a93:db27
Coudas:

Ano, jsou. I gymnázium s polským jazykem vyučovacím.

Děkuji za odpověď. 

Orionka (neregistrovaný) 16.11.2024, 22:34:24 xxx:xxx.4a93:db27

Majtky se rýmuje s rajtky 😃. Nebo od mazlíku - hřebíky 😃

Daja
Daja 17.11.2024, 05:02:45 xxx:xxx.9fbd:3cd5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 16.11.2024, 22:34:24

Majtky a ještě lepší výraz majťasy.

Jojo jak píše Coudas ve všem potvrzují. PL všude názvy, mě to nevadí, ale vím, že se lidičky rozčilovaly, že dvoj jazyčné ne. Neprošlo a tak máme tady slátaninu. 

Já jsem človíček pohodář tak že mě to néva a dokonce se všeho si udělám prdel. Můj nesnáší řeč po našemu, tak ho štengruji. Moje ho manžela rodiče byly Slováci, já měla rodiče Maďary, oba jsme se narodily ve Slezsku v 60 letech a to Vám řeknu, to je nářez🤪. 

Dája

kometa
kometa 17.11.2024, 07:11:44 xxx.xxx.147.163
Sardullah:

Hele můj synátor umí perfektně anglicky, ale slovenčinu nedává…já už to možná jednou někde psala…

já mu vždycky říkám…"sim tě…jak tomu nemůžeš rozumět, vždyť je to  skoro stejný jako čeština…" a pak koukáme na AZ kvíz a tam.. jak se slovensky řekne lokomotiva na písmeno R…a já .."rušeň" a synátor “no jasně ..lokomotiva…rušeň…to je to samý” a shodou okolností tam bylo ještě, jak se slovensky řekne želva od K a já “korytnačka” a synátor zase…" jo jo, tak mi ještě chvilku vykládej, že je to stejný…"

Tak mě to přijde přirozený, vyrostla jsem v Československu…přišlo mi to přirozený…slovák na mě mluví slovensky, já na něj česky a rozumíme si…ale asi už to není taková samozřejmost…

No já zase umím říct anglicky jen, že jsem krásná a že mám hlad…no a pár slovíček, co tak člověk pochytne, jinak jsem na jazyky debul.

Pokud mám jet do ciziny, tak ideálně tam, kde se domluvím česky…Slovensko, Polsko, Chorvatsko….

tak ideálně tam, kde se domluvím česky…Slovensko, Polsko, Chorvatsko….

Ale taky třeba Maroko nebo Turecko. Obchodníci jsou tam velmi přizpůsobiví.🙂

kometa
kometa 17.11.2024, 07:16:32 xxx.xxx.147.163
Coudas:

Já to vše chápu a respektuju. Piliticky to mám stejně jako Bobca, nesleduju, nekomentuju, snažím se žít a přizpůsobit se. K tomu jen odbočka, že teď jsem osala slohovku, úvahu, na téma “jak ovluvňují média a reklama člověka”. To se pak píše těžko, když na zprávy nekoukám, články nečtu, rádio neposlouchám, jen když koukám na něco v telce, tak je to samá reklama, všude, furt. No i tak jsem popsala dvě A4 a zkrátila to o elaborát, jak ve škole furt nadávaj odezeňte děti od počítačů, ale děti musí vše přes počítač dělat. Ale to se opakuji, pardon. Děti a já, no dítě mám, ale děti nemusím, zato ony musí mě, uf, a puberťáky už vůbec. Když jsem byla na začátku školního roku pro vysvědčení, tak jsem tam s …. něma musela 20 minut sedět ve třídě, a hoooodně jsem se držela lavice, abych tam po těch…. no abych je nezabila. Děsný kecy. A ano, je pravda, že na spoustu temat jsou tu daný … ty no… sekce…. ale já jinam nechodím, ještě na koně, ale tam také nemám co říct. A i když jsem bývalý instruktor výcviku služebních psů, na diskuzi o psech by mě nikdo nedostal. To už… vůcec. Na ifaunu koňskou jsem chodila od nějakýho roku 2008, pak se to tam od nějakýho 2017 mlelo docela slušně, takže jsem věčně odcházela, byla odcházena a nebo posílána na léčení, no a pak to zrušili, lidé se rozprchli různě, a já se o tomto Chovu dozvěděla až asi za rok na Equichannelu, kde mi uveřejnili článek, a já jen tak koukla po letech do diskuze, a tam bylo, že většina z ifauny odešla sem. A tak jsem dlouho nechtěla prudit tady, protože jsem věděla přesně proč, ale zároveň s příchodem dlouhých zimních večerů… Tak jsem to zkusila, ale chápu, že to je prostě ve mě 🙂 No tak tolik asi k tomu.

Pocházím od polsko-slovenských hranic, a jsem starší, takže v telce jak polština, tak slovenčina, a zároveň jsem na Slovensku v Čadci chvíli pracovala. A protoże mám hudební hluch, tak strašně rychle chytám přízvuk. Pak podle některých m vystudovanou polskou školi, jsem z jižní Moravy, v Těšíně jsem pražák a u nás nevím, jak se česky řekne lejik. Děti v televizi nerozumí slovensky, tak to překládaj do češtiny (i když teď v Lovci paní herečku nepřekládaj, normálně hovorí po slovensky) ale když začnou žvatlat anglicky, tak kolikrát titulky nedaj, bo anglicky přece umí všichni. To nadává manžel, ten neumí a přepíná program 🙂

lejik

Já to znám jako trychtýř. Když potřebuji něco přelít do láhve s úzkým hrdlem. Jsem taky ze-slezsko-slovensko-polského pohraničí.

kometa
kometa 17.11.2024, 07:21:47 xxx.xxx.147.163
orionka-2:

Na koně nechodím, koně nemám, ani mít nebudu. Všeobecně k nim chovám respekt ( sem tam sice vlezu do ohrady, ale jen když je nevidím ). Přesto jsem měla s koňmi zvláštní zážitek. Dám fotky :

1/ informace 2/ koně se pasou 3/ neví, co jsem zač, tak vytvoří útvar 4/ vyhodnotili mě kladně a útvar rozvolnili a zase se šli pást.  Klidně mi koňáci tady můžou napsat, že kecám.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Já vidím, že se semkli, protože znejistěli, co že to tam je. Pak vyhodnotili, že ne nebezpečí.

Bobca
Bobca 17.11.2024, 07:46:44 xxx.xxx.20.192
»
Odpověď na příspěvek uživatele Coudas z 16.11.2024, 21:06:43

už si vybavuju !😊  ano..děkuju za připomenutí

A ty mřížky si taky pamatuju,a byly i válečky..Majtky nevím,co je..Jinak,jak mám kámošku u FM,tak už od školních let-teda středních, jsem pochytila spousu slov..lejík říká lejk, pak lajblik,štrample,skřidla,legát…atd..Já jí zas dostanu dýnkem-prkýnko🙂šufánkem,říkám dule,místo dole..jijou,u ní jedí a v Čechách "jí"..Na střední byly spolužačky,jedna z Písku u Jablunkova,z Nižní Lhoty z Nového Jičína,Vsetína Valmezu..a Zdenka od FM..tak to byla směsice nářečí..Máma Slovácko,otec Volyňák a tchýně Troubky..Po válce se přestěhovali sem nahoru na Uničovsko..

kometa
kometa 17.11.2024, 07:48:34 xxx.xxx.147.163
orionka-2:

Nemáte pravdu ! Já vás třeba čtu docela se zaujetím. I Buggyru. Vlastně si z každého vyberu něco. Sem tam někoho poučím, jak to bylo před… a to je pak teprve cvrkot !!! No a nehroutím se a vyhnat se nedám. 🙂)

Sníh ať tam klidně ještě zůstane. 

A když jste z pomezí Pl. SR, třeba by mě zajímalo, jak je to tam s ochranou jazyka ( teď myslím polštiny ) vzhledem k menšině.

A když jste z pomezí Pl. SR, třeba by mě zajímalo, jak je to tam s ochranou jazyka ( teď myslím polštiny ) vzhledem k menšině.

Nejsem Coudas. Ale dvojjazyčné nápisy jsou stále - pamatuji si i v Karviné. V současnosti Těšín, Třinec, Jablunkov.,

Coudas
Coudas 17.11.2024, 08:14:13 xxx.xxx.120.57

Mám známý po celý republice, asi kromě Krušnohoří, Aš a tamty směry. Mě pak bavi se bavit o tom ,jak kdo mluví. V Budějicích si dám pikador, na plzeňsku (myslím) vošouchy, na jižní Moravě turkyňu. Olomoucko, tam jsem sice kamarádovi pomahala na veterinarni klinice a byla jsem tam na základnim celnickým kurzu, ale jediné co ztama mám je “jsem ve smrti”. A pak mám kamaráda v Brníčku, ten chová ouce a dělá sýry. Moc dobrý. Co nesnáším já je to přihlouplý júú? Uf. No a majtky jsou kalhotky 🙂

Coudas
Coudas 17.11.2024, 08:16:27 xxx.xxx.120.57
kometa:

tak ideálně tam, kde se domluvím česky…Slovensko, Polsko, Chorvatsko….

Ale taky třeba Maroko nebo Turecko. Obchodníci jsou tam velmi přizpůsobiví.🙂

Tak pro prachy asi všude ne? 😁 V USA na Niagárách jsem potkala  černocha který dobře věděl, co je ČR, a uměl říct “Ahoj, jak se maš, dobře, čau”. 

Daja
Daja 17.11.2024, 08:35:08 xxx:xxx.4b8:91e1
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 17.11.2024, 08:32:46

No spíš ne jsou to kalhotky - majťasy, majtky ,gaťky vše se mluví u nás.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.