Aktuálně: 3 705 inzerátů210 226 diskuzních příspěvků18 251 uživatelů

Třetí víčko

Fikovnice
Fikovnice 16.11.2024, 13:51:36 xxx.xxx.32.164
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 16.11.2024, 13:48:34

Jj, a vzpomínáš, že v pondělky byly v TV slovenské inscenace?

Bobca
Bobca 16.11.2024, 13:59:42 xxx.xxx.20.192
Fikovnice:

ano,slovenské inscenace-na těch jsme vyrůstali,a učili se Slovensky..Teď někde říkala myslím Kronerová,že u nich se české filmy nedabují do Slovenštiny,ale slovenské v Čechách se dabují..proč?by se mohli taky všichni učit na nich..né?

Fikovnice
Fikovnice 16.11.2024, 14:06:10 xxx.xxx.32.164
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 16.11.2024, 13:59:42

Taky myslím… Pak to vede k tomu, co píšu já a co psala i Sardullah. Ale je teda pravda, že já slovensky lokomotivu neznala!🤭

Coudas
Coudas 16.11.2024, 14:27:28 xxx.xxx.120.57

Já to vše chápu a respektuju. Piliticky to mám stejně jako Bobca, nesleduju, nekomentuju, snažím se žít a přizpůsobit se. K tomu jen odbočka, že teď jsem osala slohovku, úvahu, na téma “jak ovluvňují média a reklama člověka”. To se pak píše těžko, když na zprávy nekoukám, články nečtu, rádio neposlouchám, jen když koukám na něco v telce, tak je to samá reklama, všude, furt. No i tak jsem popsala dvě A4 a zkrátila to o elaborát, jak ve škole furt nadávaj odezeňte děti od počítačů, ale děti musí vše přes počítač dělat. Ale to se opakuji, pardon. Děti a já, no dítě mám, ale děti nemusím, zato ony musí mě, uf, a puberťáky už vůbec. Když jsem byla na začátku školního roku pro vysvědčení, tak jsem tam s …. něma musela 20 minut sedět ve třídě, a hoooodně jsem se držela lavice, abych tam po těch…. no abych je nezabila. Děsný kecy. A ano, je pravda, že na spoustu temat jsou tu daný … ty no… sekce…. ale já jinam nechodím, ještě na koně, ale tam také nemám co říct. A i když jsem bývalý instruktor výcviku služebních psů, na diskuzi o psech by mě nikdo nedostal. To už… vůcec. Na ifaunu koňskou jsem chodila od nějakýho roku 2008, pak se to tam od nějakýho 2017 mlelo docela slušně, takže jsem věčně odcházela, byla odcházena a nebo posílána na léčení, no a pak to zrušili, lidé se rozprchli různě, a já se o tomto Chovu dozvěděla až asi za rok na Equichannelu, kde mi uveřejnili článek, a já jen tak koukla po letech do diskuze, a tam bylo, že většina z ifauny odešla sem. A tak jsem dlouho nechtěla prudit tady, protože jsem věděla přesně proč, ale zároveň s příchodem dlouhých zimních večerů… Tak jsem to zkusila, ale chápu, že to je prostě ve mě 🙂 No tak tolik asi k tomu.

Pocházím od polsko-slovenských hranic, a jsem starší, takže v telce jak polština, tak slovenčina, a zároveň jsem na Slovensku v Čadci chvíli pracovala. A protoże mám hudební hluch, tak strašně rychle chytám přízvuk. Pak podle některých m vystudovanou polskou školi, jsem z jižní Moravy, v Těšíně jsem pražák a u nás nevím, jak se česky řekne lejik. Děti v televizi nerozumí slovensky, tak to překládaj do češtiny (i když teď v Lovci paní herečku nepřekládaj, normálně hovorí po slovensky) ale když začnou žvatlat anglicky, tak kolikrát titulky nedaj, bo anglicky přece umí všichni. To nadává manžel, ten neumí a přepíná program 🙂

Bodlinka
Bodlinka 16.11.2024, 14:46:22 xxx.xxx.92.101

slovenštinu pokud možno ne. jako nějak se domluvím, dobrý, ale nevyhledávám. ale koukat na anglický film v původním znění pro mě není flex, ale prostě normál.

hmn
hmn 16.11.2024, 14:56:45 xxx.xxx.13.19

z tohoto pohledu pro mě byl super film láska hory přenáší - cca půlka čechů, cca půlka slováku, každý mluvil svou mateřskou řečí a znělo to krásně!

oproti tomu kriminálka kraj (či tak nějak se to jmenovalo) - většina herců slováci a vše nadabováno do češtiny, zvuk úplně mimo 👎

Fikovnice
Fikovnice 16.11.2024, 15:05:10 xxx.xxx.32.164

Kámoška mi řekla, ať se podívám na seriál Zrada (slovenský). No, vůbec mě to nebavilo 🙂, takže jsem viděla jen nějaké kousky. Ale pak jsem se dočetla, že ji nikdo do slovenštiny nedaboval, kdesi jsem viděla scénář - jak tam měla podtrhané věty, výpisky jak se co slovensky vyslovuje…a teda klobouček. Dokonce se scházela s kámoškou Slovenkou a diskutovala s ní vše - výslovnost apod. Slováci ji také extrémně chválili.👍

Sardullah
Sardullah 16.11.2024, 15:05:27 xxx.xxx.189.104

Tak je fakt, že někdy v seriálu nebo filmu prostě slováci mluví slovensky, češi česky a mě přijde taky lepčí než když slováky předabujou do češtiny.

Elisak
Elisak 16.11.2024, 16:13:32 xxx.xxx.194.232

Jestli ta dlouhá odbočka k češtině vznikla kvůli mě tak se omlouvám… Ale kapuce je divný slovo, skloňováním jsem si moc jistá nebyla a něco jsem u toho psaní dělala…

Výraz “kucí” mě pobavil, vždy jsme tak volali na štěňata a i teď na naše 2 basenjí kluky. 

Já mám mamku že Žatce, tátu z Vysočiny a dlouho jsem bydlela v jižních čechách (Krumlov). Až po VŠ jsem se přestěhovala na Mělnicko…

Čeština/ slovenština - jsem ročník 89, takže už jsem se slovenštinou moc do kontaktu nepřišla, chvíli jsem bydlela na koleji se Slovenkou a normálně jsem rozuměla, občas jsem se doptala… Teď mám v práci pár kolegů Slováků, jeden se snaží mluvit “počesky” a ten mě výrazy občas fakt pobaví, ale je fajn rozumíme si…

Dotaz k hadům nebyl na mě, ale dneska byla burza a já si nic novýho nepřivezla. Posledně mi to prošlo u manžela nějak moc v pohodě, tak budu chvíli hodná…

Ad řízení v Praze, řízení ještě jde, problém je parkování. Pár let jsem měla auto v Praze a hledání místa u bytů i víc než hodinu mi fakt nechybí 

orionka-2
orionka-2 16.11.2024, 16:41:46 xxx:xxx.b139:e35e
Fikovnice:

Slovenské pondělky byly svého času to nejlepší, co v TV šlo.

Protože jsem starší (🙂), tak pořád cítím, že mi rozdělením republiky, kus domova ukradli ! I když jsem tam vždycky byla jen na návštěvě. I to, že jsme byli dvojjazyčná země a mladí o to přišli, je škoda. Angličtinu neumím a už nikdy umět nebudu.

orionka-2
orionka-2 16.11.2024, 16:47:27 xxx:xxx.b139:e35e
Bobca:

ano,slovenské inscenace-na těch jsme vyrůstali,a učili se Slovensky..Teď někde říkala myslím Kronerová,že u nich se české filmy nedabují do Slovenštiny,ale slovenské v Čechách se dabují..proč?by se mohli taky všichni učit na nich..né?

Někdy mám pocit, že proto, že Češi jsou největší blbci. Hodně mě to štve, protože nebývali.

Leithian
Leithian 16.11.2024, 16:49:21 xxx.xxx.96.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele Elisak z 16.11.2024, 16:13:32

Jé tys byla dnes na exotice? Škoda ze jsi se nestavila 😁

orionka-2
orionka-2 16.11.2024, 16:50:55 xxx:xxx.b139:e35e
Coudas:

Máte tam chybu 🤭WTF. Ne, legrace. OK, tak já už držím ústa a jdu si barvit čtverečky, protože sem vůbec nepatřím. Dolezla jsem jen kvůli Cance, tady jsem Buggyru co nejvíce ignorovala, na rozdil od konského tematu, a když mě zaujalo téma, diskutovala jsem. Já osobně ze zkušenosti vím, že nikoho nezajímám, takže ani to, co denně dělám není zajímavé a přínosné. No a když jsem se snažila zapojot jinak, tak ignorace. Ale v poho, jde mi to blbě, ale umím ostatní respektovat. Přenechavám tedy prostor matadorům. Přeji všem krásný podzim, ten sníh už by mohl napadnout. 

Káťa

Nemáte pravdu ! Já vás třeba čtu docela se zaujetím. I Buggyru. Vlastně si z každého vyberu něco. Sem tam někoho poučím, jak to bylo před… a to je pak teprve cvrkot !!! No a nehroutím se a vyhnat se nedám. 🙂)

Sníh ať tam klidně ještě zůstane. 

A když jste z pomezí Pl. SR, třeba by mě zajímalo, jak je to tam s ochranou jazyka ( teď myslím polštiny ) vzhledem k menšině.

Leithian
Leithian 16.11.2024, 16:53:11 xxx.xxx.96.108

Bobi. Hady mam furt. Počet krajtích marodů snížen na dva. Teď k sobě zkusím naházet cenchrie. Rozrostla jsem se za poslední tydny o pár božích korálovek a dnes z burzy 5tá do hejna luxusních užovek mnou milovaných genů a pro jistotu 3 adult samec cenchrie. Mám dva ale holek víc jak 2 na jednoho. Burza fajn. Kolegyně pár nakoupila druhý kolega prodal celej stůl 😁

Elisak
Elisak 16.11.2024, 17:02:43 xxx.xxx.194.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele Leithian z 16.11.2024, 16:49:21

Exotiku jezdím skoro pokaždý, a většinou se motám hodně v jedácký sekci, dneska jsem tam měla prcky schlegeláčků. Jinak jsme se tam ve 3 střídali u 2 stolů (jedáci a nejedáci), tak jsem moc prostoru na procházení neměla… 

orionka-2
orionka-2 16.11.2024, 17:06:53 xxx:xxx.b139:e35e

Na koně nechodím, koně nemám, ani mít nebudu. Všeobecně k nim chovám respekt ( sem tam sice vlezu do ohrady, ale jen když je nevidím ). Přesto jsem měla s koňmi zvláštní zážitek. Dám fotky :

1/ informace 2/ koně se pasou 3/ neví, co jsem zač, tak vytvoří útvar 4/ vyhodnotili mě kladně a útvar rozvolnili a zase se šli pást.  Klidně mi koňáci tady můžou napsat, že kecám.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Coudas
Coudas 16.11.2024, 17:16:35 xxx.xxx.120.57
»
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 16.11.2024, 16:50:55

Asi nerozumím, jak to myslíte? Jak s ochranou? Jsem z Českého Těšína, a tam mi přijde, že je ochrana až přemrštěná, ale tak je to dohoda mezi stranama, co s tím nadělám, ani dělat nebudu, 22 let tam už nežiju. Veškeré cedule jsou dvojjazyčně - názvy obcí, názvy ulic… A co tak pozoruju, tak i takova nějaká kultura se přesouvá do Cieszyna. Hlavně co se kaváren a podobně týká. Mamka mě vždycky štvala, ale o mrtvývh jen dobrě, když všechno tahala z Polska. Polskou čokoládu nesnáším dodnes, naopak Krówki jsou dobré. Zeleninu maj takovou… hezčí, a samozřejmě levnější. A pořád k té polské výrobě mám takový negativní vztah, máme dost strojů z Polska, a já furt čekám, kdy se co rozpadne. Jako nábytek, že. Když si vzpomenu, jak v devadesátkách byl boom trhů, a jezdily k nám autobusy z celé republiky, pětistup člověka na člověku stál v kilometrové frontě a já nemohla skoro projít do školy…. tak mi ty Poláci fakt nechybí. Proto jsem se přestěhovala k polským hranicím zase že jo 😁 jen o 400 km jinde.

Coudas
Coudas 16.11.2024, 17:20:37 xxx.xxx.120.57
»
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 16.11.2024, 17:06:53

Ještě Vás mohli prošacovat 😁 a když nic nevypadne, no tak to jste tím tuplem nezajímavá.

Obrázek
Leithian
Leithian 16.11.2024, 17:41:30 xxx.xxx.96.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele Elisak z 16.11.2024, 17:02:43

Já tě podle foto neznam ale na jedáky sem nakoukla a už asi vím. Můžu se příště přihlásit? 😁 nebo se stav u nás. B04 a B05

orionka-2
orionka-2 16.11.2024, 18:15:03 xxx:xxx.b139:e35e
Coudas:

Ještě Vás mohli prošacovat 😁 a když nic nevypadne, no tak to jste tím tuplem nezajímavá.

Obrázek

Prošacovat nemohli, byli za elektrikou. A do výběhu  k nim jsem nelezla. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.