Loni na podzim (ehm, na začátku ledna… soudila jsem, že do té doby pořádně nezamrzlo….) jsem naházela do zvýšených sadbový moravský modrý (myslím, že se tak jmenoval), a vyrostl mi pěkný, stroužek se dá vzít do ruky a ostrouhat na struhadle, podle toho to posuzuji. Měla jsem asi 20-30 palic, to zpracuji za dva měsíce (někdo tu mluvil o otravě česnekem, anémii, krizi sleziny… tak snad si ty orgány taky neodpálím…), dál musím kupovat. Tak chci letos zasadit násobek 🙂
Do země na roh políčka jsem pak dala nějaké naklíčené zbytky z domova a také naklíčené zbytky, co jsme na podzim vydobyli právě z toho políčka, co jsem v létě nezvládla sklidit. Palici ze země jsem prostě rozlámala na stroužky a ty zasadila, mohla to být padesátka stroužků. No na políčku je chladněji, je více ve stínu a kytky přeroste radostně plevel, protože to tam nepleju. Na políčku vyrostlo do pěti paliček z miniaturních stroužků a pak jsem tahala ze země jen takové slzičky o jednom stroužku, ty už byly větší, ale prostě každá rostlina vyrobila jen jeden stroužek.
Takže letos to nenechám náhodě a česneky všechny nahážu do zvýšených. Osvědčilo se mi (i zahradník mi to schválil), nastrkat na jaře a v létě mezi ty česneky mrkev. Jak naznačují ty bábovky, mám ráda využití prostoru - platí i při pěstování 😀 A cibule také nahážu do zvýšených.
No ale musím nejprve vyprázdnit zvýšené záhony a opravit je. A následně do nich nebudu už dávat tolik země. Jsou to totiž takovéhle bedny https://ostatni.bazos.cz/inzerat/192830570/prodam-drevene-bedny.php a té země se tam vejde opravdu mnoho a pak s tím nejde nijak manipulovat a níže od té země ta prkna degradují (ačkoli jsou natřená nějakým asfaltem či kýho výra). Takže si tam šoupnu zvýšenou podlážku, abych tam mohla sypat třeba jen 40 čísel substrátu, aby ta bedna pak byla nějak manipulovatelná a dalo se to dobře čistit. A dám to do nějakého igelitu nebo nopovky nebo něčeho, aby to trochu drželo vodu. Ještě by mohlo být hodně vtipné, kdybych na ty kytky udělala takové šuplíky, které by byly na té bedně jen nasazené a bedna pod nimi prázdná a dalo by se v ní cos skladovat 😀 Mě teď napadlo. To by bylo hodně vymakané využití prostoru. Jen teda samou roztažností nevím, co bych tak do té bedny dala. Možná nějaké kousky dřeva, co mají zůstat v suchu.
A zruším zvýšený záhon jahod, abych do něj mohla taky hodit nějaký ten česnek/cibuli a jahody rozsadím (už to potřebují) podél políčka na osluněné (kéžby) straně. A uhlídám, zda to bylo ku prospěchu a nebo zda musím na další rok holt koupit sadbu. Jahody mi kdovíjak nejdou, navíc, když mi je žere ta zrzavá sfiňa. Na políčku by měly být chráněné, políčko je s protisrnčí ochranou (kterou budu muset zvýšit, protože letos ta mrcha stejně prosákla).
Takže já jako správný patlal, který si s ničím moc neláme hlavu, to prostě rozdělím na stroužky a nahážu do země, bez ošetření, bez moření, bez desinfekce, šup tam s tím. Ten sadbový česnek je beztak už ošetřený, tam se tím nemusím trápit. A rady na internetech říkají, že když si vyberete správnou dobu sadby, kdy je správně přemrzlo, tak můžete i bez ošetření.