To já nejím, co mi nechutná. Málokdy objevím něco nového, protože nové věci prostě nezkouším. Pohanku nám dávali v jídelně do polívek, to mi nevadilo, příchuť z ní nebyla 🙂 jako přílohu jsem ji asi nikdy neměla, asi nebude levná… Ale u koní mi roste merlík, tak jsem přemýšlela, že bych zkusila nějak zpracovat ten 🙂 (merlíku se nějak říká… jako té potravině… to byste pak hned věděla, o čem mluvím… je to pseudoobilnina jako pohanka, taky ultra zdravá věc… hm, nevzpomenu si)
Já mám doma stále několik kilo rýže, těstovin, čočky a když jsou, tak brambory, a jiné přílohy nedělám 🙂 Knedlíky třeba umím, ale prostě se s nimi nepatlám. Houskové ani nějak nemusím, navíc mám to štěstí, že jsem schopná jíst ty hospodské nebo jídelnové, takže nemám problém si koupit šišku v obchodě. Bramborový knedlík taky nemám problém jíst ten prefabrikovaný, ale ten mi nedělá problém udělat i doma, jen to nedělám, páč patlámo. Občas, asi dvakrát do roka, se uchýlím k bramborovým plackám, ty jsou lepší. Nadělám jich tři kila, nastrkám do mrazáku (teď nemůžu, v mr. jsou houby…) a pak to několik měsíců vždy při chuti vytáhnu a osmažím, resp. teď už opražím v hork. fritéze. Olej zdražil, takže už všechno jedu v horkovzdušce a je to velká paráda. Vejde se mi tam i malá pizza z penáče, to je velká pomoc, nemusím roztápět obří sporák.
S fazolema bych se netento… ale kupuji je v plechu, moc se mi líbí, že už máme ty kontejnery na plechový odpad, že to nemusím házet do komunálu! Ty v plechu jsou už vařené, takže stačí ohřát. Zrovna o víkendu jsem dělala kuře s fazolemi, z fazolí mi zbyla ta rajčatová omáčka, tak jsem ji za dva dny vzala z lednice a použila pod špagety, tak to byla hyperšetřící akce (normálně dávám na špagety dva protlaky po 13 korunách!). Jo a taky často přílohu udělám z mražené zeleniny, mám z jednoho pytlíku na dvě jídla, tak to mi taky jde 🙂
Žiju asi úsporněji než ten důchodce, vařím tak jednou za tři, čtyři dny, zbytek času si jen ohřívám v mikrovlnce nebo v horkovzdušce 🙂
Červenou řepu syrovou jsem chutnala u koní, mně přijde, že chutná stejně jako normální řepa, no. Syrová nic moc. Tu v láku, tu nesnáším od školy, nutili nás to jíst, takže tam mám stopku. Ani nevím, jak se to připravuje, pokud se vaří ze syrové. Neumím si poradit ani s jinými okopaninami nebo košťálovou zeleninou, umím to tak max nasekat do polívky. Ale že bych se patlala třeba s kapustou.. No jo, jednou do roka obalím květák. Zelí a saláty jím spíš syrové, nakrouhané do nějaké salátové zálivky, kterou taky nekupuji, ale klasicky voda ocet cukr sůl, když si vzpomenu, tak možná olej a pepř.
P.S. myslím, že tomu merlíku se říká quinoa (a je to určitě nějaký ten zahraniční, ale podle literatury je to prý jedno)