Aktuálně: 3 858 inzerátů207 713 diskuzních příspěvků18 221 uživatelů

Třetí víčko

kometa
kometa 06.11.2024, 09:09:06 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 05.11.2024, 19:36:45

K té depresi dětí..myslím,že se na nich hodně podepsal ten “lockdown”

Souhlas. Od té doby výrazně přibylo “zhroucených” dětí. Něco jako nedokončená socializace?

kometa
kometa 06.11.2024, 09:14:21 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele balu z 06.11.2024, 00:08:33

Copak vy jste si fakt myslela, že se všude žije jako u nás, za dráty a “kdo nejde s námi jde proti nám”? Nikdy vás nenapadlo, proč existuje železná opona, proč je pro nekomunisty těžké získat potřebné souhlasy pro vycestování na dovolenou i jen do Jugoslávie, natož na Západ?

Já o tom tenkrát takhle nepřemýšlela. Na dovolenou jsme s rodiči jezdili po tehdejším Československu, + byli jsme v Maďarsku, Polsku, tehdejší NDR a dokonce i v Jugoslávii.

Suma sumárum - hezké dětství.

Jo a do důchodu to mám taky za pár.

Coudas
Coudas 06.11.2024, 09:17:40 xxx.xxx.120.57

Myslim si, ze Orionka pise, ze Balu keca, protoze “nemohli jste vycestovat, nemohli jste si koupit co jste chteli” a podobne. Protoze nekdo mohl a nekdo nemohl. Je to stejne jako dnes s tim rozdilem, ze tenkrat to bylo o sympatiich k rezimu, dnes je to o penezich. Ale to jsou jen me domenky, ja jsem v komunismu zila jen 9 let, v 89" jsem byla ve 3. tride, a vse znam jen z vypraveni. Naprimo se me tyka vlastne jen to, ze manzela deda byl zavrenej jako kulak na Pankraci, protoze mel o hektar vice, nez bylo povoleno, polnosti a chliv, a asi i dum, to nevim, to bych kecala, bylo zabaveno a predano vedlejsimu JZD, takze tam, co ja dnes pasu kone a kravy se pasly statkovy zvirata, a v chlive, kde chovam bejky, melo JZD sklad. Dedu by se zas dalo “obvinit” z toho, ze koupil dum po  nemcich a tak zavinil jejich odsun. A pak tatka vykladal, ze jako trampi byli vyslychani stb, protoze sedeli u vedlejsiho ohne, a vedle sedeli nejaky sledovani trampi. Samozrejme jsem videla Zdivocelou zemi, obe casti. Znam pana, ktereho otec utekl do Australie a jeste za komunistu se vratil zpet, protoze se mu styskalo, takze tento pan ma nazor na komunisty jasny.  Ja za sebe muzu rict, ze se v dnesni svobodne dobe, kdy si muzu delat co chci, svobodne necitim. Necitila jsem se tak ani na navsteve v USA, kdy jsem mela pocit, ze kdyz slapnu za kajnici silnice, nekdo me zastreli. Za me je svobodny jen clovek, ktery je sam, protoze nemusi brat ohled na ostatni. Jeste jsem chtela napsat neco o “svinich”, ktery se poterbuji vybijet na utrpeni ostatnich, ale to je fuk. Radsi nic.

lesnizinka
lesnizinka 06.11.2024, 10:10:09 xxx.xxx.83.21
kometa:

K té depresi dětí..myslím,že se na nich hodně podepsal ten “lockdown”

Souhlas. Od té doby výrazně přibylo “zhroucených” dětí. Něco jako nedokončená socializace?

Ono je to jednoduché, házet to na lockdown, když se to přímo nabízí. Jenže ony si dneska ty děti dělají lockdown jaksi samy. S kámošema se nebaví, jen čumí do mobilů. Ven nejdou - je tam horko, zima, hmyz a nevím co ještě - lepší je ležet s mobilem na posteli a s kámoškou si telefonovat.

Dál…naprosto souhlasím s Balu. My sme nebyli přímo snad perzekuovaní, na první pohled nebylo nic vidět. Jenže taťka musel do KSČ, aby mu dali pokoj, aby mohl být v práci ve vedoucí funkci. Jo, chtěl aby se rodina měla jakž takž dobře. A vyhrožovali mu. Ale…byli zemědělci, takže tak jak píše myslím Sardullah, byli sme chudí, v zemědělství byly proti průmyslu poloviční platy. To jen k té rovnosti. Na dovolenou jsme mohli jen po Česku, za hranice by nás nikdo nepustil. Až někdy v 83, sme mohli se Statkem do Bulharska na dovolenou. Jeli sme vlakem, přes Rumunsko a mysleli sme si, jak sme skvělá prosperující země - u nás měli lidi i auta, v Rumunsku jezdili s oslíkama. To bylo jediné, co jsem k politice v té době věděla. už jsem psala, že u nás se o ní mluvit nesmělo, takže Balu, odkud vy jste jako dítě info měla? Maximálně od rodiny. Jenže když rodina věděla, že musí mlčet, věděla ste jako dítě jen to, co vám cpali ve škole. A ne, že by mě něco takového jako děcko zajímalo. Děti si hrály, nic jiného nás nezajímalo jen to, kdy se sejdem a co budem hrát. Jako puberťačka jsem už byla těžce zaláskovaná a kluci byli to jediné, co mě tak zajímalo. Teda krom zvířat. 

lesnizinka
lesnizinka 06.11.2024, 10:19:42 xxx.xxx.83.21

Mě jen fascinuje, jak všichni brečí, jakoví jsou chudáci. Neznám nikoho, kdo by si nemohl koupit, co chce. Rozhlédnu se po sousedech. Dvě vedlejší novostavby - mladí lidé, do 30 už měli děti a u toho vystavěli baráky. Všichni 4 jsou v dělnických profesích, takže žádné peníze IT pracovníků. Mají auta, jezdí na dovolené, kouří jednu od druhé…Ano, mám větší barák, dražší nové auto. Nekouřím, nemám děti, takže zase fůru peněz ušetřím, ale v podstatě…jsme na tom stejně. Takže čím se měří ten chudák prosím?

Coudas
Coudas 06.11.2024, 10:28:43 xxx.xxx.120.57
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 06.11.2024, 10:19:42

Tak máte štěstí. Vy víte, odkud ti sousedi ty peníze vzali?

lesnizinka
lesnizinka 06.11.2024, 10:40:19 xxx.xxx.83.21
Coudas:

Tak máte štěstí. Vy víte, odkud ti sousedi ty peníze vzali?

To samozřejmě nevím a ptát se jich nebudu, je to jejich věc. Já jen popisuju, co vidím a co si o tom myslím. Jednoduché. Orionka musí chuděra ,,žrát" béčkové brambory…já jsem nikdy nic takového nezažila, my jsme si brambory vždycky pěstovali sami. A pěstujem si je i jako ,,lidé za vodou", kteří by si mohli jakékoliv koupit. Jo, je to práce. Ale i radost. A i ona píše, že práce je lidem třeba😉 Takže tak😉

Coudas
Coudas 06.11.2024, 10:48:33 xxx.xxx.120.57

No ale ptáte se, čím se měří chudák, a že sousedi mají dům. Já si nemohu stěžovat, že nemám peníze, jestli je to tedy definice chudáka, ale zároveň si opravdu nemůžu koupit, co chci. A když chci stavět dům, nebýt rodičů, nemám v dnešní době bez půjčky šanci. A tak trošku nevím, jak bych v paneláku pěstovala brambory, i když rajčata se vehementně na balkonech rozmohly. No a když si kupříkladu v Globu kupuju ty"dražší" věci, protože můžu, po chvilce si můžu trhnout nohou, protože jsem asi pak jediná, kdo to kupuje a tak se naskladní ty levnější, protože ty frčí. Můj pohled.

hmn
hmn 06.11.2024, 11:13:26 xxx.xxx.36.172

“ Neznám nikoho, kdo by si nemohl koupit, co chce”

já si zcela jistě nemohu koupit “co chci”
a díky inflaci si mohu koupit stále méně
a taková bude jistě nemalá skupina, ba to bude většina národa

Varaxi
Varaxi 06.11.2024, 11:23:52 xxx.xxx.137.233

Taky si nemůžu koupit, co bych chtěla, a čím dál častěji musím řešit i to, jestli si můžu koupit, co potřebuju. Naštěstí pořád ještě můžu pořídit, co potřebuje zvíře. 

A to má můj manžel ten IT plat… který nedosahuje průměrné mzdy. Kdyby byl manžel elektrikář, bylo by mi líp. 

Buggyra
Buggyra 06.11.2024, 11:50:21 xxx.xxx.198.226

Jo, inflace je protivná… Ale zase nemusím mít tolik strach si vzít půjčku, protože během splácení ta půjčka ztratí půl hodnoty a splátky se mi v průběhu času pořád “zmenšují” 🙂 Pro lidi, co mají naspořené peníze, je to ale skutečná rána. Já strkám peníze do nemovitostí, což se zpětně ukazuje jako velmi rozumné. Doufám, že nepřijde nějaký komunismus, v kterém mi ty nemovitosti poberou… Třeba kvůli tomu, že do nich potřebují nastrkat přistěhovalce nebo důchodce.

Bobca
Bobca 06.11.2024, 12:58:25 xxx.xxx.20.192

ano ano..každý jsme to vnímali jinak..určitě se kolem mě polemizovalo o tom,proč něco není..(toaleťák a vložky nebyly chvíli,bo vyhořely papírny na výrobu,co já vím..Harmasan)a to jsem na to byla sama,tak se to dělalo,jak se mohlo..Pak jsem je kupovala po balíkách,bo jsme na to byly 3..JÁ jsem JEN popsala svůj život na dědině..Měla jsem fakt jiné starosti..Chlap byl pyšný na to,že ho vyhodili v 68..ale byl o 20let starší..ti o tom věděli samozřejmě víc..Určitě se to řešilo-ale už si nepamatuju CO všechno-vypadlo mi to...My nikam nechtěli vyjet,ale chápu,že spousta lidí to vnímala jinak..Nikomu neberu jeho názor,ale už se v tom nebudeme babrat,ju?…aby to nesklouzlo do politiky..🙏

S těma zubama-byl zubař v “dobrém ránu”..Co tenkrát ty prevenčky 2x do roka zachránily dětí(zubů)před dalšími zákroky..Ale to je zas jiné téma…Nevychvaluju tehdejší dobu,ale někdo to tu napsal pěkně..ten rozdíl..Tehdy jsem se nebála jet v noci z práce,nebo jít ze cvičení v 10 potmě..Dnes by mě nikdo nedostal projít v noci park v Uničově..nebo autobusák..nějaké uličky..Nebojím se bezdomovců,sedávají tady všude-a že jich je..Bydlela jsem 12 let v Olomouci..Chodila přes park v noci z hraní..Neuvědomovala jsem si rizika..Ale bezdomovci neubližují,to spíš feťáci…Teď jsem 4 roky tady v Uničově..

Začla jsem psát po 9 hodině-a teď jsem dojela z Olmika-byla jsem vytahovat stehy..Zítra mě čekají rehabky…

Zrzavci
Zrzavci 06.11.2024, 13:16:03 xxx.xxx.226.62

Kdyby se přidal někdo, kdo byl skutecně persekuován či to měl přímo z první ruky, taky by jistě psal úplbě jiné věci.

Mýho dědečka komunisti zavřeli v padesátých letech. Poznamenalo to nejen jeho zdraví, ale taky celou rodinu. 

Otec-právník, odmítl jakousi právní frašku a tak skončil jako podnikový právník. Navíc nepodepsal, nevstoupil, takže šmidra. 

Máma komandíry taky poslala tam, kam patří a tím pádem taky šmidra. 

A šmidraly jsme i my se sestrou - to už jen ohledně studií - novinařina u mě tím pádem nepřipadala v úvahu z kádrových důvodů, že jo. Výjezd do zahraničí nula.  Ale to je proti tomu, co zažil děda nula, nula prt.

Od mala vím, co tenhle režim dělal, způsobil, jak vraždili a ničili lidské životy. Cokoliv by se mohlo brát jako “přehlídnutelné” (cestování, atd, atd, bylo toho dost) tak tohle pro mne přehlídnutelné není. Vraždy, mučení a ničení životů nikoliv. 

Bobca
Bobca 06.11.2024, 13:39:16 xxx.xxx.20.192
lesnizinka:

To samozřejmě nevím a ptát se jich nebudu, je to jejich věc. Já jen popisuju, co vidím a co si o tom myslím. Jednoduché. Orionka musí chuděra ,,žrát" béčkové brambory…já jsem nikdy nic takového nezažila, my jsme si brambory vždycky pěstovali sami. A pěstujem si je i jako ,,lidé za vodou", kteří by si mohli jakékoliv koupit. Jo, je to práce. Ale i radost. A i ona píše, že práce je lidem třeba😉 Takže tak😉

Naskočila tu mezitím zas spousta příspěvků…Raduš,ale jsou lidi,kteří nemají tu možnost vypěstovat si něco-cokoli..Já na stáří si taky kupuju brambory,a vlastně všechno..Ale já nenaříkám,že jsem chudá..Na co mám,a potřebuju to,to si koupím..A ještě mám něco málo ušetřeno..Nestěžuju si..Sice-a to jsem nedávno myslím psala-kdybych neměla vdovský důchod a 2000 na 4 děti příspěvek..tak bych si nemohla dovolit spoustu věcí..Ale mám to,tak prostě..Ohledně Orionky si myslím,žes nepochopila,co tím chtěla říct..že se všechno dováží,v kvalitě,která neodpovídá ceně..atd..

A znám tvůj názor na deprese..tebe nepřesvědčím..Nepřála bych ti se do nich dostat..Ale u tebe to nehrozí..Jen neber momentální stav děcek v tom,že čumí do mobilu…Je pozdě je jim vzít..ano,čumí všichni,ale i starší..Když přijdeš do čekárny,čumí všichni..je to dobou-holt pokroknezastavíš..Já myslím to odtržení děcek z kolektivu,když to začalo..hlavně ti menší..nesmět se stýkat s kamarády..Ty píšeš,že nemáš kamarády..Proto asi nevíš ani tu hodnotu kamarádství..Promiň,ale i to,být zavřený doma s rodiči..ti se postupně začnou hádat.lezou si na nervy..co přibylo domácího násilí..i psychyckého teroru v domácnostech..Spotřeba alkoholu při lockdownu..Ty máš měřítko svou rodinu-myslím širší..a to,co se dočteš..Tak určitě musíš vědět,co děcka zažívala ty 2 roky..I to dnešní chování je důsledek té samoty....Samota je strašná věc..Nemluvím teď ale o sobě..Kamoška řekne “jé,já bych chtěla být někdy sama doma”..ale to není totéž..

Zrzavci
Zrzavci 06.11.2024, 13:45:59 xxx.xxx.226.62

Ad ty nákupy - jo, kde si má člověk žijící v paneláku uskladnit pytel brambor? Jasně, má-li auto, ale to osamocená důchodkyně má asi málokdy - dojede si koupit na farmu, tam jí hoděj pytel do kufru …a? Japa ho z toho kufru vyndá? A kde to uskladní,a by s tím vydržela celou zimu? Mrkev a další to stejný. 

Já jsem teď šťastný člověk, protože tu možnost už taky mám, ale většina lidí  ne, a tak jsou odkázaný na ty šmejdský velkoprodejce, který drbou pěstitele stejně jako kupující. O tom, že dováží houbovitý brambory pěstovaný někde na písku, aby byly čistý, místo, aby se snažili mít naše,špinavý dobrý brambory ani nemluvím. Tohle je velká špatnost, protože ty lidi se nemají jak bránit, ani ti pěstitelé, ani spotřebitel. 

Buggyra
Buggyra 06.11.2024, 14:34:53 xxx.xxx.198.226

No já mám druhou lednici na pytel brambor… Nemám je kde jinde uskladnit, bohužel. Zkouším to různě, loni u koní v seně, letos na chatě ve skříni, loni mi půlka shnila a druhá zezelenala závistí 😀 Letos mi to asi okoušou myši hádám, pokud to nepřejde mrazem. Musí to vydržet do Vánoc, pak už to je jedno. Vychází mě to asi na čtyři kačky za kilo 😀 To se to pak rozhazuje!

Jo, předevčírem jsem nasypala konečně ve stáji jed na myši, resp. otrávené zrno (z dosahu koní a slepic), takže očekávám “voňavou” zimu! 😂

Mrkev mám krmnou půl tuny, tak ji můžu koním krást, tak to je super. Ale loni jsem třeba mrkev neměla, no měla jsem asi tunu jablek (jakože jsme navezli tři plné vozíky od aut, takže tunu jako tunu), tak bylo také veselo. Konečně mám elektrické struhadlo, tak si tu mrkev okrouhám a nacpu do elektriky a ono se to samo nastrouhá, to je boží, budu chroupat celou zimu mrkev.

Já bych ty důchodce tak nepodceňovala. Vidím důchodky hromadně obrážet obchodní centra, a to tak, že pro mlíko jdou sem, pro kapustu tam, pro mouku do třetího. Nahoděj tašku na kolečkách a už frčej. Maj na to čas, na rozdíl ode mě. Nevidím důvod, proč by si důchodka nemohla zaskočit pro zeleninu třeba k vietnamcovi nebo do večerky, když se jí nelíbí zelenina v hypersuper. Já vůbec netuším, za co jsou brambory v Penáči, ale u vietnamce ve vsi jsou za šestnáct. A má je pěknější, než já ze svého políčka. Teda, v bramborách se nevyznám, ale přijde mi to tak po vzhledu. Kolik taková samostatná důchodka sní brambor? Nakoupí si tři kila, hodí to do spodního boxu a má vystaráno na půl zimy. Teda moje máma aspoň jo 😀

Zrzavci
Zrzavci 06.11.2024, 14:36:40 xxx.xxx.226.62

Ještě jen k tý době minulý a současný . Ono opravdu člověk tehdy nemusel tušit jak to v podstatě je, a to i v těch 17, kdy zdaleka není zralý a má fakt totál jiný starosti. Pokud něco takového v rodině, jako u nás, neproběhlo, nebo rodiče chtěli dítě ušetřit třeba, tak prostě nevědělo, že by po něčem mělo pátrat. Prostě v tom žilo. A já taky měla dětství supr, výlety, prázdniny venku - nechybělo mi nic a kdyby máma 3x do týdne netřískla u schránek vo zem s kabelkou, kde nemohla vylovit klíče od schránky a nedoprovodila to výkřikem “ Komunysti z…ný!” neb komunisti u nás mohli za všechno - možná proto, že v rodině chyběl otec a manžel, který může vždy za vše 😀 😀 , tak bych si to tak moc nepřipomínala 😀 😀 . ne dělám si legraci, abych to trochu odlehčila, tohle téma, ale pravdou je, že opravdu člověk v dětství, mládí nemusel tušit a není to ani jeho chyba, ani chyba rodičů. prostě jen žili svoje životy.

A vona ta současná doba taky není nejslavnější. Zeptejme se matek samoživitelek, osamělých starých lidí, kteří mají jen jeden důchod a tak chodí do práce i v sedmdesáti, aby měli na nájem. Nechtěla bych dneska začínat, protože bych věděla, že mám malý šance pořídit si samostatný bydlení, děti bych nemohla pustit ven, protože bych se o ně bála. A když nemám psa radikála, jako Sardullah, bojím se za tmy taky. Drbou nás ze všech stran  a podvádějí, jak se dá. Takže……. ne nechtěla bych vrátit starý časy, protože byly hnusný, ale když jsem utíkakala po Václaváku před obuškama a zvonila klíčema, netušila jsem, že zvoním zase jen pro jiný prasata. Měla jsem ideály, jak teď bude všechno skvělý a jak všem ukážeme, protože jsme hrdý, šikovný a výborný Češi a já budu moct bejt na svůj národ hrdá. Prtky. 

Zrzavci
Zrzavci 06.11.2024, 14:40:11 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 06.11.2024, 14:34:53

Moje máma ne, měla bramobory ráda. Já nevím, jaký má vietnamec brambory,to se přiznám,ale že by je on kupoval od farmáře?? A prostě v tom paneláku se tohle opravdu blbě řeší- když třeba nemáte chalupu, kde to můžete mít. To že důchodci můžou jít tůdle a támdle, jasný, ale pořád je to o tom, že nekoupí český a hezký zboží ale šunt, páč jsme smetiště Evropy. 

Zrzavci
Zrzavci 06.11.2024, 14:49:07 xxx.xxx.226.62

Teda vim, jak bychom se mohli bránit. Založíme spolek s názvem Pěstitelé a spotřebitelé spojme se a pošleme ty šmejdy, kam patřej. protože zemědělec jim to prodává - dotlačej ho - za úplně šílenou cenu třeba pět korun! A ty drbani, co to prodávaj a mají s tím minimum práce za to chtěji takovou pálku?? Kdybych byla bohatýr a miliardář spustila bych něco, aby se ty řetězce převálcovaly přímým prodejem, protože ten problém je tam.  Já tu možnost mám, takže radši si najdu dodavatele napřímo a zaplatím to přímo jemu, to co můžu takhle udělat. A hřeje mě u srdce vědomí, že jsem jim natrhla díru 😀 řetězcům šmejdskejm 😀

rapotačka (neregistrovaný) 06.11.2024, 15:02:45 xxx:xxx.69bf:d98f
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 06.11.2024, 14:49:07

jaký má vietnamec brambory, ale že by je on kupoval od farmáře??

“”"""""""""""""""""

U nás ano.  Měl je vynikající a drahý. Dokonce jsem byla při tom, když mu je ten rolník, večer  přivezl  a skládal do krámu. Nevím, zda bere jen od jednoho nebo  i jinde …  My jsme nakoupili po 10 kč - i s dovozem, známá po 14,-Kč.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.