Aktuálně: 3 858 inzerátů207 713 diskuzních příspěvků18 221 uživatelů

Třetí víčko

balu
balu 04.11.2024, 06:25:14 xxx.xxx.162.174

Spartakiáda byl v podstatě obšlehnutý Sokolský slet. Soudruzi se inspirovali. Na něm ale, na rozdíl od Spartakiády, cvičili všichni dobrovolně a byla to pro ně čest. 

Já nikomu neberu, že se mu cvičení na Spartakiádu líbilo a že jet do Prahy na Strahov byl pro někoho sen a byl na to hrdý, ale já to prostě mám a měla jsem jinak. 

Orionka (neregistrovaný) 04.11.2024, 07:16:01 xxx.xxx.226.32
balu:

Spartakiáda byl v podstatě obšlehnutý Sokolský slet. Soudruzi se inspirovali. Na něm ale, na rozdíl od Spartakiády, cvičili všichni dobrovolně a byla to pro ně čest. 

Já nikomu neberu, že se mu cvičení na Spartakiádu líbilo a že jet do Prahy na Strahov byl pro někoho sen a byl na to hrdý, ale já to prostě mám a měla jsem jinak. 

Záleží na tom, jak to postavíte. Soudruzi se inspirovali - napíšete vy. Spartakiáda byla pokračování Sokolských sletů - napíšu já. Když nakouknete do odkazu v příspěvku předchozím - máte tam autentické svědectví. Ale klidně v sobě odpor ke spartakiádám živte dál, já si nechám svůj obdiv.

A zlomyslně dodám Prague pride! Obraz dneška. 

balu
balu 04.11.2024, 08:52:17 xxx.xxx.42.225
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 04.11.2024, 07:16:01

Ovšem Sokol byl komunisty perzekvován. Tak těžko pokračování. To je jako byste napsala, že Pionýr byl pokračováním Junáku a Skautu. 

lesnizinka
lesnizinka 04.11.2024, 09:01:40 xxx:xxx.a32f:e471

Balu predbehla ste me. Sokol byl primo zakazany, takze ano, komunisti zakazali Sokol a nahradili ho Spartakiadou. A vic a monstrozneji…Severni Korea hadr👎 To ale nevylucuje to, ze pro lidi z vesnic, co byli nejdal v okresnim meste, to cele byl obr zazitek🙂

Orionka (neregistrovaný) 04.11.2024, 10:07:51 xxx.xxx.226.32

Samozřejmě že vím, že Sokol byl zakázaný. Ano, bylo to hnusné. Nahradily ho tělovýchovné jednoty, ZRTV oblíbená těmi, kteří ( spíš které) nechtěli/y dělat žádný sport, ale chtěli/y si jen jít zacvičit. V odkaze o Ratíškovicích se dočtete, že dál ZRTV vedli/y ti stejní, jako před tím Orla a Sokol. 

A když jste zmínila Skaut, tak ten, kdo chtěl dělat s dětmi, k něčemu je vést, něco je naučit, si cestu našel a v oddílech Tomiků pokračoval dál v duchu skautských tradic. Nebyl to Pionýr, byla to turistika pod ČSTV. A když kluci odjeli se svým skautským vedoucím na chatu v horách….. fakt tam neřešili dějiny KSČ.

Bobca
Bobca 04.11.2024, 10:14:24 xxx.xxx.20.192
balu:

Ovšem Sokol byl komunisty perzekvován. Tak těžko pokračování. To je jako byste napsala, že Pionýr byl pokračováním Junáku a Skautu. 

Já zažila zákaz Junáka..ale..My ještě na Strálku u Rýmařova v roce myslím 1971-měli jsme tam tábor 2 roky..1971-2,jsme ještě tajně měli junácký kroj se vším všudy..Skrývaly se domovenky a na nákup se jezdilo s vozíkem do Rýmařova myslím v civilu,aby nás někdo neprásknul..Náš oddíl byl zapálený do skautingu..První tábor v roce 1969 na Markově louce u Břevence byl prostě něco nezapomenutelného..Všechno jsme si dělali sami..Stloukání podsad,podlážky z klacků(ty vypadaly🤭)Spali jsme na “postelích”-2 tyče a mezi tím prověšené pytle😊Kopali jsme latriny,šlo se dokopečka do lesa..Chloraminem se to zasypávalo..Chodilo se na dřevo do lesa..Zahájilo se táborákem v táborovém kruhu,do kterého se nesmělo po celou dobu konání tábora vstoupit.bylo to posvátné místo,,Zatla se sekera do klády a bylo zahájeno..Jeden určený člen -strážce ohně,mohl chodit v kruhu složeném vnějším větším kruhem a menším-na ohniště,obsluhovat oheň.Dělaly se louče se smoly,a tím se zapalovalo..Ty obrovské vatry,co kluci dokázali!! Mě bylo tenkrát 13..I totem jsme měli..Stlučené “křeslo”pro nejvyššího..Mám i fotky…Službu v kuchyni měla vždy jedna skupina..My byly Vlaštovky,kluci Medvědi a mladší Vlčata..Každé ráno budíček-zpívaný!!pak nástup,skautská hymna s pozdravem..Skautské sliby..Nádobí a ešusy jsme umývali v potůčku.Dodnes vím,že mastnota se ve studené vodě umyje trávou a pískem..Naučila jsem se tam poznávat stromy podle kůry,listí,dřeva..Byliny,trávy..Rozdělávali jsme ohniště někde venku,uvařili si v kotlíku a následně po odchodu po nás nikdo nepoznal,že tam někdy bylo ohniště-tak jsme zakryli stopy..Úcta k lesu,zvěři..chovat se v lese..To,že se “muselo” pokračovat pod záštitou Pionýra? My,jako děti jsme to jaksi nevnímali.My byli zapálení pořád stejně a pokračovali jsme v tom. Pak už jako skupinová vedoucí na Moravici,Tam to bylo stejné se studenou vodou-mytí se v řece..Teplá byla samozřejmě už na ohništi-to už byly pláty a na tom hrnec..Jednou jsme vyvařovali samorosty,já nakoukla,samozřejmě mě pára opařila!😢..Tohle si třeba pamatuju..To byla bolest!.Instruktorka-jak se dnes říká,jsem byla pak jednou i v Jedovnici..To ještě nebyly až takové předpisy..Jedovnice je dodnes,ale už zmodernizovaná-a elektrikou..My mívali ještě “ledničku” v podobě konve na mlíko ponořenou v řece,a tam uložené máslo a maso..atd..

A s tou spartakiádou?.Proč odsuzovat něco,co fungovalo? Nikdo nikoho nenutil cvičit..Jestli to byl Sokol,nebo komunisti..no a co?Dělalo se to s radostí..Myslíte,že by někdo donutil starší chlapy,aby chodili cvičit sestavy?a že tam byli i hodně staří.. a ženy taky..Nikdo to nenaporučil..Já chodila i do sokola(tak jsme tomu říkali) jako děcko,pak 2x týdně-až jsem se vdala na aerobic..ten jsem si teda nenechala vzít..Na závěr jsme si ještě zacvičily na nářadích..No a tak vnikla i ta spartakiáda-v 1980 na Strahově.

Nemám ráda ,když se říká,že tenkrát bylo všechno špatně..Každá doba má svoje,a žilo se tak,jak se žilo(nevěděli jsme,že by to mohlo být nějak jinak-vyrůstali jsme v tom)..Nadávalo se taky,že něco není..Dnes je všeho a nadává se zas na něco jiného..Byli lidi skromnější a drželo se při sobě..🤝😇

Pardon,že jsem zabředla do tématu,co patří do politiky-tam nechodím..

Orionka (neregistrovaný) 04.11.2024, 10:20:30 xxx.xxx.226.32
lesnizinka:

Balu predbehla ste me. Sokol byl primo zakazany, takze ano, komunisti zakazali Sokol a nahradili ho Spartakiadou. A vic a monstrozneji…Severni Korea hadr👎 To ale nevylucuje to, ze pro lidi z vesnic, co byli nejdal v okresnim meste, to cele byl obr zazitek🙂

Vy to hrozně zjednodušujete. Spartakiáda v 55. roce byla čirá radost i pro lidi z velkých měst. Po šesti letech okupace, třech letech nejvyššího teroru a strachu, dalších poválečných letech bídy…veliká slavnost to byla. Pusťte si dokument….fakt si myslíte, že ty davy nadšených cvičenců a diváků někdo na Strahov nahnal ?

Končím politické školeni mužstva a budu se snažit dál nereagovat 😉😀

Bobca
Bobca 04.11.2024, 10:26:39 xxx.xxx.20.192
Orionka:

Vy to hrozně zjednodušujete. Spartakiáda v 55. roce byla čirá radost i pro lidi z velkých měst. Po šesti letech okupace, třech letech nejvyššího teroru a strachu, dalších poválečných letech bídy…veliká slavnost to byla. Pusťte si dokument….fakt si myslíte, že ty davy nadšených cvičenců a diváků někdo na Strahov nahnal ?

Končím politické školeni mužstva a budu se snažit dál nereagovat 😉😀

naše psaní se překrývalo…přesně tak.sice jsem v 55 ještě nebyla na světě,ale dokumenty jsem viděla..i to nadšení lidí....😇Raduš,ty to přirovnáváš k monstrózním korejským akcím??to snad né😲

Orionka (neregistrovaný) 04.11.2024, 10:28:12 xxx.xxx.226.32
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 04.11.2024, 10:14:24

Bobco, pusu bych vám dala, jak jste to hezky napsala.

Bobca
Bobca 04.11.2024, 10:30:09 xxx.xxx.20.192

ano,byla jsem vesničanka,co se dostala do Prahy…ale neviděla z ní nic,bo se vstávalo i ve 2.protože tréninky..celý týden cvičení..Ale potom,ty tribuny,když jsme docvičily..zaínalo pršet..holky rozmazané maskáro brekem....po nás nastupovali vojáci s hurónským pokřikem….Tohle byla odměna..a proč né?každý to vnímáme jinak.nebudu to nikomu vyvracet..

lesnizinka
lesnizinka 04.11.2024, 10:30:10 xxx:xxx.a32f:e471

Ano zjednodusila jsem to, napsala jsem v kostce, jak to bylo. Kdo to vnimal pozitivne, jako slavu a cviceni sel. Stihane rodiny a jejich deti jiste ne. 

lesnizinka
lesnizinka 04.11.2024, 10:34:15 xxx:xxx.a32f:e471

Bobi ale super, ze si nam napsala, co si pamatujes👍 Ja teda z detstvi skoro nic a hlavne jsem se zadnych hromadnych akci, krouzku, nerkuli taboru neucastnila. Jak neco zavanelo organizaci a povinostma, tak jsem se zdejchla jak para nad hrncem😜

Bobca
Bobca 04.11.2024, 10:34:39 xxx.xxx.20.192
lesnizinka:

Ano zjednodusila jsem to, napsala jsem v kostce, jak to bylo. Kdo to vnimal pozitivne, jako slavu a cviceni sel. Stihane rodiny a jejich deti jiste ne. 

Raduš,tys to v Praze asi vnímala jinak-to je pravda👍..to se k nám na dědinu nedostalo..nějaké stíhání lidí..

Orionka (neregistrovaný) 04.11.2024, 10:39:03 xxx.xxx.226.32
Bobca:

naše psaní se překrývalo…přesně tak.sice jsem v 55 ještě nebyla na světě,ale dokumenty jsem viděla..i to nadšení lidí....😇Raduš,ty to přirovnáváš k monstrózním korejským akcím??to snad né😲

Já ještě dodám: spartakiáda byla také “revoluce” v mnoha rodinách! ( To už snad není politika) Muži byli zvyklí na komfortní pohodlíčko, včetně teplé večeře a najednou bylo oznámeno “něco si vem a dej děti spát”, jdu cvičit, a posléze “o víkendu máme secvičnou, budeš se muset postarat” a odjezd na několik dní do Prahy, to si musela spousta žen doslova vybojovat. 

Nelze nahlížet očima dneška.

Anonymní (neregistrovaný) 04.11.2024, 10:43:11 xxx.xxx.32.172
lesnizinka:

Hele babo,,a si ty nomání Uďo?!?" A jsi jako kde a proč nejsi přihlášená a strašíš tu jako anonym😏 Jo táááák, jako že Haloween?!?🤪 Tak to potom jo😄

Přesně tak, máš mě přečtenou!!!😄

Hele, ale fakt neblbni se zdravím. Víš dobře, jak já taky nemusím doktory a špitály a tak… Ale když jde do tuhého, tak mám prostě nasazená ATB (nebo jiné léky) a léčím se. Myslím to s Tebou dobře. Přehlížíš své problémy, včetně třeba těch chronických průjmů atd. No, prostě Ti držím pěsti 🍀, a jednou ten odpor vůči doktorům zkus překonat.

Fíkovnice

Bobca
Bobca 04.11.2024, 10:43:54 xxx.xxx.20.192
lesnizinka:

Kdo a proc? Ten Strahov za a) museli zaplnit, takze museli dostat nejake kvoty, kdo kolik cvicenek posle. A mluvim jen o nacviku Spartakiady, ne cviceni v Sokole. A to u nas na vesnicich vubec nebylo. Lidi byli nadreni doma, cvicit by nikoho rozhodne nenapadlo.

přeskočila jsem celé vlákno😲..Kvóty..nevím,jak a kde,ale od nás by chtěly baby jet všechny…jezdily jsme do Olomouce na secvičnou z celého okresu…

I když jsem se svého času nadřela v kravíně-ruční nakládání krmení na vozíky,roztahování sena ze sklopce po celé délce do koryt.cpaní těch obrovských balíků menšíma futrama...podlamovaly se mi kolena..Vždycky jsem šla cvičit..Možná jsem vadná,ale chodilo nás tam i kolem 30 do tělocvičny..Mladí,staří-na ten aerobic..cvičit při hudbě tenkrát ještě bylo v plenkách…

Orionka (neregistrovaný) 04.11.2024, 11:11:07 xxx.xxx.226.32
lesnizinka:

Já se ještě vrátím k té první spartakiádě: v roce 55., Stalin,byl po smrti, hrůzy stalinismu odeznívaly, Gottwald byl po smrti, skončil přídělový systém, lidi se vzpamatovávali z měnové reformy. Odsouzení kultu osobnosti bylo na spadnutí. V hrůze se nedá žít věčně ( nám se o hrůzách minulosti v dnešním blahobytu dobře mluví, pořád dokola), ale lidé, kteří to žili se chtěli konečně uvolnit, radovat se. A Spartakiáda byla první ….

A svět si sedl na zadek. Možná by stálo za to, zamyslet se, jak to v té době bylo jinde. Najít souvislost, porovnání. Ale už mě to nebaví, třeba se zamyslí někdo jiný.

Buggyra
Buggyra 04.11.2024, 11:19:46 xxx.xxx.198.226

Hele, Fikovnice to tady nějak odepsala? Odhlásila se a už se nepřihlásí? Nebo jak? Tak to si s ní už po sz nenapíšu?

lesnizinka
lesnizinka 04.11.2024, 11:20:42 xxx:xxx.a32f:e471
Bobca:

Raduš,tys to v Praze asi vnímala jinak-to je pravda👍..to se k nám na dědinu nedostalo..nějaké stíhání lidí..

V jake Praze🫣 Ja jsem byla v Praze az od roku 95. Deda byl odsouzeny kulak tady u nas a trpela tim samozrejme cela rodina. Tatka a jedna segra vstoupili do KSC-aby mohli vystudovat, segra si vzala i komunistickeho funkcionare. Dalsi dva sourozenci skoncili jako obycejni delnici, pres ocividnou inteligenci. Jenze ti komunisty nezkousli. Strejda se s tatkou dlouho nebavil, nez si to pak nechal vysvetlit. 

Coudas
Coudas 04.11.2024, 12:40:28 xxx.xxx.120.57

Bobčo, ten popis táboření… přesný, je. já jsem mladší, tak až po 89. Před jsem jezdila jako dítě s “pionýrem” na vodu, tábor byl sjíždění řeky. Na to se snad ani nedá zapomenout. Díky Vám, naprosto jste mě vrátila v čase. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.