balu: Ovšem Sokol byl komunisty perzekvován. Tak těžko pokračování. To je jako byste napsala, že Pionýr byl pokračováním Junáku a Skautu.
Já zažila zákaz Junáka..ale..My ještě na Strálku u Rýmařova v roce myslím 1971-měli jsme tam tábor 2 roky..1971-2,jsme ještě tajně měli junácký kroj se vším všudy..Skrývaly se domovenky a na nákup se jezdilo s vozíkem do Rýmařova myslím v civilu,aby nás někdo neprásknul..Náš oddíl byl zapálený do skautingu..První tábor v roce 1969 na Markově louce u Břevence byl prostě něco nezapomenutelného..Všechno jsme si dělali sami..Stloukání podsad,podlážky z klacků(ty vypadaly🤭)Spali jsme na “postelích”-2 tyče a mezi tím prověšené pytle😊Kopali jsme latriny,šlo se dokopečka do lesa..Chloraminem se to zasypávalo..Chodilo se na dřevo do lesa..Zahájilo se táborákem v táborovém kruhu,do kterého se nesmělo po celou dobu konání tábora vstoupit.bylo to posvátné místo,,Zatla se sekera do klády a bylo zahájeno..Jeden určený člen -strážce ohně,mohl chodit v kruhu složeném vnějším větším kruhem a menším-na ohniště,obsluhovat oheň.Dělaly se louče se smoly,a tím se zapalovalo..Ty obrovské vatry,co kluci dokázali!! Mě bylo tenkrát 13..I totem jsme měli..Stlučené “křeslo”pro nejvyššího..Mám i fotky…Službu v kuchyni měla vždy jedna skupina..My byly Vlaštovky,kluci Medvědi a mladší Vlčata..Každé ráno budíček-zpívaný!!pak nástup,skautská hymna s pozdravem..Skautské sliby..Nádobí a ešusy jsme umývali v potůčku.Dodnes vím,že mastnota se ve studené vodě umyje trávou a pískem..Naučila jsem se tam poznávat stromy podle kůry,listí,dřeva..Byliny,trávy..Rozdělávali jsme ohniště někde venku,uvařili si v kotlíku a následně po odchodu po nás nikdo nepoznal,že tam někdy bylo ohniště-tak jsme zakryli stopy..Úcta k lesu,zvěři..chovat se v lese..To,že se “muselo” pokračovat pod záštitou Pionýra? My,jako děti jsme to jaksi nevnímali.My byli zapálení pořád stejně a pokračovali jsme v tom. Pak už jako skupinová vedoucí na Moravici,Tam to bylo stejné se studenou vodou-mytí se v řece..Teplá byla samozřejmě už na ohništi-to už byly pláty a na tom hrnec..Jednou jsme vyvařovali samorosty,já nakoukla,samozřejmě mě pára opařila!😢..Tohle si třeba pamatuju..To byla bolest!.Instruktorka-jak se dnes říká,jsem byla pak jednou i v Jedovnici..To ještě nebyly až takové předpisy..Jedovnice je dodnes,ale už zmodernizovaná-a elektrikou..My mívali ještě “ledničku” v podobě konve na mlíko ponořenou v řece,a tam uložené máslo a maso..atd..
A s tou spartakiádou?.Proč odsuzovat něco,co fungovalo? Nikdo nikoho nenutil cvičit..Jestli to byl Sokol,nebo komunisti..no a co?Dělalo se to s radostí..Myslíte,že by někdo donutil starší chlapy,aby chodili cvičit sestavy?a že tam byli i hodně staří.. a ženy taky..Nikdo to nenaporučil..Já chodila i do sokola(tak jsme tomu říkali) jako děcko,pak 2x týdně-až jsem se vdala na aerobic..ten jsem si teda nenechala vzít..Na závěr jsme si ještě zacvičily na nářadích..No a tak vnikla i ta spartakiáda-v 1980 na Strahově.
Nemám ráda ,když se říká,že tenkrát bylo všechno špatně..Každá doba má svoje,a žilo se tak,jak se žilo(nevěděli jsme,že by to mohlo být nějak jinak-vyrůstali jsme v tom)..Nadávalo se taky,že něco není..Dnes je všeho a nadává se zas na něco jiného..Byli lidi skromnější a drželo se při sobě..🤝😇
Pardon,že jsem zabředla do tématu,co patří do politiky-tam nechodím..