Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 03.11.2024, 13:15:41
Prosím dovysvětlit. Pokud vím, může být v bezpříznakové, latentí formě několik let. Bezpříznakové bych zdůraznila. Ale pokud propukne, už je to za pár😉 nutno léčit.
No právě, mám příznaky už víc jak 10let, takže bych byla dávno mrtvá. V naší rodině, ani mužově rodině není jediný kuřák. Pár se jich přiženilo, ale to je vzdálenější příbuzenstvo.
Já jsem to psala jen proto, kdyby mě někdo podobné příznaky, či se s tím prostě třeba v rodině setkal, že by třeba řekl: jéé, to znám, to máte ,,streptokoka", to musíte přeléčit, to měl náš…..
Odkašlávám jak tuberák(tubera? Ale to je spíš kašel, ne?) celou cestu jak ráno jdu
Já jen přidám informaci, že loni zemřelo víc lidí na TBC než na covid. Nechtějte odkaz, nevím, kde jsem na to narazila. Ale na test by asi bylo dobré zajít. Ne na covid, ale na TBC. Plive se do skleničky, případně jde na rentgen. Takzvané “snímkování ze štítu” - chodívalo se.
Orionko, snímkování ze štítu už nee. To byla obrovská radiační zátěž. Ale jinak lze TBC zjistit celkem snadno: “Obyčejný” RTG, bakterka, tuberkulinová zkouška atd. U Lesnížínky mě to, pravda, také napadlo…
Máte pravdu, že s migrací lidí incidence TBC u nás hodně vzrostla. Pamatuju dobu, kdy byla už téměř vymýcena. No, bohužel je zpět.
Orionko, snímkování ze štítu už nee. To byla obrovská radiační zátěž. Ale jinak lze TBC zjistit celkem snadno: “Obyčejný” RTG, bakterka, tuberkulinová zkouška atd. U Lesnížínky mě to, pravda, také napadlo…
Máte pravdu, že s migrací lidí incidence TBC u nás hodně vzrostla. Pamatuju dobu, kdy byla už téměř vymýcena. No, bohužel je zpět.
A zdravím vás! 😉 Fíkovnice
Hele babo,,a si ty nomání Uďo?!?" A jsi jako kde a proč nejsi přihlášená a strašíš tu jako anonym😏 Jo táááák, jako že Haloween?!?🤪 Tak to potom jo😄
Tak se spartakiádou jsem já prej už trapná. Jakmile je v televizi zmíňka, tak hned vytahuju, že jsem byla poupata… a syn řekne “ no jo, to víme, to říkáš vždycky”
Nedávno mi přišel mejlem odkaz,a já hleděla celé odpoledne na všechna cvičení..Já byla “ženy s modrobílýma podložkama”..ale holky byly jedna poupata,druhá už nevím..červený dres s bílými pruhy po bocích..červený s bílým klínem myslím..už mám výpadek..děcka nechápou,co to pro nás bylo…Dneska by to nedokázal nikdo zorganizovat,ani zaplatit..Přitom lidi chodili rádi do cvičení..staří-mladí..Sdružovalo to lidi..
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 03.11.2024, 15:24:27
Já teda taky nevím, co to pro vás bylo. Zcela jistě něco jiného než pro mě. Já jsem se nácviku na spartakiádu vždycky všemožně snažila vyhnout. A dařilo se mi. Takové hromadné akce nesnáším. A ještě jako oslava tehdejšího zřízení a vlády komunistů…
Tak já jsem cvičila jako starší žákyně a věřte, že my holky jsme to vůbec nevnímaly jako nějakou oslavu komunistickýho režimu. Prostě jsme cvičily a bavilo nás to. Nevim samozřejmě jak to vnímali dospělí, jestli je někdo k nácviku nutil…
Co vím, tak z Poupat byla děvčata nadšená. Autorkou byla Jarina Žitná z Liberce, tak se v Liberci cvičilo a pilovalo s předstihem a když za holkama přijel Michal David…..tak byly úplně nadšené a natěšené.
Tak já jsem cvičila jako starší žákyně a věřte, že my holky jsme to vůbec nevnímaly jako nějakou oslavu komunistickýho režimu. Prostě jsme cvičily a bavilo nás to. Nevim samozřejmě jak to vnímali dospělí, jestli je někdo k nácviku nutil…
Ženy rozhodně nikdo nenutil. Prostě chodily cvičit do Sokolovny, stejně jako jejich babičky, jen to byla ztv. Kdo by je asi tak nutil? Však ty Sokolovny dodnes stojí. Jen se v nic moc necvičí, využívají je jiné sporty.
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 03.11.2024, 18:28:10
Mohly je nutit z práce, nutilo se na různé akce ne, že ne. Ale zrovna Spartakiáda byla oblíbená, i mě se líbila, jako divákovi. A tehdy se lidi sdružovali a cvičili rádi, rády se holky předvedly😉(kluci nevím) No a vojáci…si myslím, že raděj nacvičovali na Spartakiádu, než by chodili na vymývání mozků. Ne, vůbec neobhajuju tem režim, jen jsem přišla z rodinné sedánky a řešilo se, že teď si rodina sedne, každý vytáhne mobil a všichni čumí do mobilů. Před 20 rokama jsme si sedli na gauč a kecali o všem možném…no tak jak my tady třeba😀
Mohly je nutit z práce, nutilo se na různé akce ne, že ne.
Myslíte, že kdo nebude cvičit, nedostane prémie ? Pravidelné cvičení nebyl 1. máj. Nevím, jak to měli pracující s výjezdem do Prahy. Jestli měli dovolenou, nebo neplacené, či dokonce placené volno. Asi jak kde. Já už se nemám koho zeptat.
Kdo a proc? Ten Strahov za a) museli zaplnit, takze museli dostat nejake kvoty, kdo kolik cvicenek posle. A mluvim jen o nacviku Spartakiady, ne cviceni v Sokole. A to u nas na vesnicich vubec nebylo. Lidi byli nadreni doma, cvicit by nikoho rozhodne nenapadlo.
Kdo a proc? Ten Strahov za a) museli zaplnit, takze museli dostat nejake kvoty, kdo kolik cvicenek posle. A mluvim jen o nacviku Spartakiady, ne cviceni v Sokole. A to u nas na vesnicich vubec nebylo. Lidi byli nadreni doma, cvicit by nikoho rozhodne nenapadlo.
Však píšu, že jste kraj rázovitý. Když putujete českou krajinou, tak jsou Sokolovny v každé druhé vesnici, či městečku. Cvičit se chodilo za 1. republiky do Sokola, pak už se , bohužel “do Sokola ” jen říkalo, chodilo se do ZRTV. A ve městech dospělí nenacvičovali na Spartakiádu ve firmách, ale v tělocvičnách, kam chodili cvičit jednou, či 2x týdně. Mám představu, že tu kvótu kolik mají postavit cvičenců, dostávaly těl. jednoty.
Ano ve školách se cvičilo v hodinách tělocviku, někoho to bavilo, někdo by radši hrál házenou, nebo skákal do dálky.
Ať si kdo chce říká co chce, Spartakiády byly malý zázrak. A ať třeba propagace režimu, obdivoval je svět. Viděla jsem dokument o dopravě na Strahov, tak aby všichni byli ve správný čas na správném místě a přitom se lidi neušlapali. O Spartakiádu byl vždycky velký zájem. A lidi tam, na rozdíl od 1. máje, nikdo nehonil. On Strahov byl velký zážitek.
Však píšu, že jste kraj rázovitý. Když putujete českou krajinou, tak jsou Sokolovny v každé druhé vesnici, či městečku. Cvičit se chodilo za 1. republiky do Sokola, pak už se , bohužel “do Sokola ” jen říkalo, chodilo se do ZRTV. A ve městech dospělí nenacvičovali na Spartakiádu ve firmách, ale v tělocvičnách, kam chodili cvičit jednou, či 2x týdně. Mám představu, že tu kvótu kolik mají postavit cvičenců, dostávaly těl. jednoty.
Ano ve školách se cvičilo v hodinách tělocviku, někoho to bavilo, někdo by radši hrál házenou, nebo skákal do dálky. Hlavně když se podíváte na Poupata, dnešní mládež už by toho (podle mě) nebyla schopná. Kde by se vzalo tolik krásných štíhlých děvčat. Jéjda a o armádě radši nemluvit. Zaplnila by naše armáda Strahov ?
Ať si kdo chce říká co chce, Spartakiády byly malý zázrak. A ať třeba propagace režimu, obdivoval je svět. Viděla jsem dokument o dopravě na Strahov, tak aby všichni byli ve správný čas na správném místě a přitom se lidi neušlapali. O Spartakiádu byl vždycky velký zájem. A lidi tam, na rozdíl od 1. máje, nikdo nehonil. On Strahov byl velký zážitek.
Ne, neni to az tak daleko, ale Ratiskovice a okolni vesnice vzdycky byli bohate tezarske obce, takovy moravsky Texas. To se s nama, sedrenyma chudakama pod horama, kde nebyl zadny prumysl a museli se lidi uzivit sami…neda srovnavat. Kolem tech 60 let a dal uz se to lepsilo i u nas. Ale jestli bylo nejske cviceni bych se musela zeptat starsich, jen nevim koho, protoze pro tchany je sport sproste slovo🙄