Krása.
Neupraví to pejsek?
Jenom… si pamatuju, co jste říkala, že jste si přivezla z podobné konference před třemi čtyřmi lety. Jsou to takové zakleté konference. 🙂
Jenže to se vám může dít i sousedy v paneláku. Děcku, co už chodí do školy, snad není problém vysvětlit, jak se věci mají. Že jsou staří lidi už díky nemocem občas zmatení, můžou být až agresivní a umírají. Každé dítě má zpravidla dvě babičky a dva dědečky, neřkuli pra… A argumenty matek nebyly výmyslem novinářů, ale bylo to natočeno, tu reportáž jsem viděla.
To ano máme babičku a dědečka, ale jak bych to řekla…. To je rodina a tam to člověk jinak bere, tohle jsou cizí lidé…. Já jsem jen nabídla svůj pohled na věc. Máme duchoďák cca 200 metrů od základní školy, v klidné části města. Charita má první patro s nemohoucími lidmi další patra jsou soukromé byty.
nemajíce”.
Asi ano. Musela bych se zeptat kolegyně češtinářky.
Přechodníky jsou jednoduché, když si to člověk předem přeříká.
-e -íc -íce
-a -ouc -ouce
a minulý čas:
-v -vši -vše
Já to stejně vždy zapomenu…😀
bambule:https://www.drevostavitel.cz/clanek/domov-pro-seniory-horni-lidec
Tohle jsem před nedávnem četla na netu a docela to změnilo pohled na celou věc. Sama bydlím naproti domova důchodců a upřímně jsem si na některé věci musela hodně zvykat. Noční příjezdy sanitek, coronera, hasičů, občas některá babička uteče a sestry ji tu nahánějí a násilím tlačí zpět, babičky se brání, křičí, nedávno nějaká zmatená paní volala z balkonu o půlnoci, že ji ubližují. Není to tak dlouho co nějaká paní neustále i během dne volala o pomoc, starý pán co z okna všem sprostě nedával. Stáří není nic co by nepatřilo k životu, ale jak píšu víš, na některé věci jsem si prostě musela časem zvyknout a otupět vůdči nim.
Jako nechci rýpat, ale to mně přijde částečně taky jako selhání personálu. Jasně, sanitky prostě jezdit budou ve dne v noci, to se nedá nic dělat, ale ty jezdí i normálně domů, když si ji v noci zavoláte. Ale to řvaní z oken a utíkání důchodců, to normální není, na to tam ten personál je, aby ty staroušky ohlídal.
Jahodová pyramida! Rovná plocha tam, kde byla zarostlá hromada různě hotového kompostu! Kompostové království!
Z konference drůbež jsem dovezla hnusnou zadní rýmu, tak jsem včera na zahradě nebyla, ale dnes jsem použila zázvorový čaj, paralen a KDYŽ NEMŮŽEŠ, PŘIDEJ VÍC
Krása.
Neupraví to pejsek?
Jenom… si pamatuju, co jste říkala, že jste si přivezla z podobné konference před třemi čtyřmi lety. Jsou to takové zakleté konference. 🙂
Tak z epizootického hlediska je to samozřejmě katastrofa, míchání vnímavých jedinců z různých zdrojů, žádná karanténa nebo zdravotní zkoušky
myslím si, že Noru by to zajímat nemělo, je to příliš pevné a úplně dole je zakopané králičí pletivo, aby se nekonaly žádné nory uvnitř
No na obranu sester mají na starosti 3-4 klienty o které se komplet starají ( krmení, přetáčení, přebalování, umývání apod) nemůžou mít oči všude, proto se může stát, že některý klient prostě vezme kramle. U bytů v horních patrech je to jiné, jsou to soukromé byty, tam sestry nechodí. Klienti by se o sebe měli postarat sami. Záleží na posouzení rodiny a ošetřujícího lékaře. Proto když se stane něco v těch bytech tak tam sestry nechodí, zavolají záchranku, policajty, hasiče. Ony od těch bytu prý nemají ani klíče. U toho pána co sprostě nadával, ale prý na tom balkoně i obnažoval, rodina zasáhla, až když údajně začal z vrchu házet nějaké věci dolů po lidech. Jinak na noční je tam jedna sestra na celý domov.
…nevíte,o čem mluvíte….
Fikovnice:Tak asi takto: Mně už odvaří páteř i obyčejné sbírání hub. Takže včera jsem houby nezpracovávala. Všichni mí známí mě ujišťovali, že v chladu vydrží do dneška, jedna kamarádka mi dokonce napsala, že běžně houby nasbírané v neděli dává do pokrmů až v úterý. No tak já se vrhla na svůj úlovek po těch cca 24 hodinách a řada hub stihla zplesnivět 😟 - a co mě překvapuje, hlavně suchohřiby. Ty jsem měla za větší držáky…
Jestli suchohřiby říkáte “babkám”, tak o těch je časné plesnivění známé, plíseň nedohub ( možná název komolím - už se o tom dlouho nemluví) je dokonce zdraví škodlivá a rozhodně se nemá okrajovat a zbytek sušit. I se sebemenším kouskem plísně nemilosrdně vyhodit.
Přečetla jsem si důvody proti stavbě důchoďáku….až na nějaký ten úlet jsou celkem racionální. Jestliže v územním plánu je to místo uvedené jako odpočinková zeleň, počítá se tam s dalším školním hrištěm atd., tak je to proti územnimu plánu a je nepochopitelné jak to, že se tam koplo. Navíc k té škole vede cesta bez chodníku, široka více méně na jedno auto…..to jsou argumenty a nějaký výkřik o sanitách a pohřebácích je jaksi navíc a mimo. Plus nejasné financování, ekonomika provozu atd. To si zas hyeny novináři vybrali titulek, který táhne. Sledovanost ne nejdůležitější.
Oprava : ….je nejdůležitější .
Ne ne, “babka” je hřib žlutomasý, ty jsem snad ani nesbírala…ty se hned rozblemcají.
Suchohřiby se u nás říká těm s velmi tmavým kloboukem, žlutým podhoubím, tvrdou nohou…vlastně i “podborovák” se jim u nás říká.
Vidíte a já nejméně u jednoho toho suchohřibu plíseň jen odkrojila, ptž se mi jinak zdál krásný (bylo to malé místečko s plísní). No a nesuším, alébrž jsem si dělala smaženici. Byla vynikající! Nakonec jsem do ní dala právě jen ty suchohřiby a praváky. Ale je mi hůř. Na zvracení, ach jo…
Viděla jsem několik reportáží na toto téma, přímo v obci, přečetla jsem tady ten článek. Na mě to naopak působí dojmem, že je tam problém: předkladatel petice&starosta. Je onen pán majitel stavební firmy, která to nedostala? (nic o tom nevím, jen píšu, jak to na mě působí) Kdyby byl problém s územním plánem, nikdo by stavbu nepovolil, to se řeší až na Kraji (u nás se nedávno měnil, tak to vím) A: starosta to a starosta tamhleto, ani se s náma nebaví….Každá obec má zastupitelstvo, které jedná, řeší, jde to na jeho hlavu. Taky není náš starosta můj favorit, ale zodpovědné je celé zastupitelstvo.
Tak koukám, že ofic. je to hřib hnědý. Já je mám asi nejraději - i co do vzhledu.
Na druhém foto je “babka” - hřib žlutomasý. Když je nouze o houby a najdu hezké mladé, tak je sbírám. Ale teď jsem měla většinu těch “suchohřibů”. Stejně je zajímavé, jak se ty houby i nářečně různě jmenují… Tuším, že název “janek” tady také lidi neznali…a u nás je to velmi používané. Ale janka jsem teda nenašla už xy let.
Na první: hnědáček, nebo taky podborovák. Na druhé jasná “babka”, docela si myslím, že suchohřib babka byl jeden čas ofic.název. On si taky každý mykolog tvoří své názvosloví.
Když si dáte do vyhledávače na googlu Nedohub-houba, která nám kazí houbaření (článek z časopisu Vesmír), tak si to užijete. Je tam spousta odborných výrazů i nějaký ten vzorec 😉.