Aktuálně: 3 523 inzerátů216 923 diskuzních příspěvků18 331 uživatelů

Třetí víčko

Fikovnice
Fikovnice 17.10.2024, 20:55:22 xxx.xxx.32.119
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 17.10.2024, 17:11:26

To “setrvalá” - to je jediné, čím si nejsem jistá, zda mi to tak sousedka - kamarádka řekla… To jsem sem do té věty možná zakomponovala já. Jsme teď v skoro permanentním kontaktu, tak se jí na to ještě jednou zeptám.

Fikovnice
Fikovnice 17.10.2024, 21:04:06 xxx.xxx.32.119
Orionka:

Nejste hnusná. Když nemáme euthanasii (chápu, že je těžké ji uzákonit), tak máme umělý spánek. Nelze takhle hrozně nemocného uvést do umělého spánku, ať své bolesti prospí do konce? 

Lze. Říká se tomu terminální analgosedace. Pacient musí vyslovit souhlas. Malé procento se po event. zlepšení ještě probudí - mám na mysli, že se prostě sedace postupně zruší… Někteří takto umřou (tj. dr. je už záměrně nebudí) - a dle mě je to ta nejhezčí smrt - ve spánku (pokud pominu to utrpení předtím). Zemřel takto např. můj známý se IV. st. CHOPN, jinak by se zaživa udusil.

Jenže: Pán se brání - podle mých info - jakýmkoli invazivním zákrokům! Já třeba navrhovala epidurální katetr, ten se v onkomedicíně používá už desítky let. Proč toto vše ale nenavrhují paliativci, fakt nevím. Dopíšu tedy ještě jednu info: Pán je kromě fentanylu i na metadonu (ten možná někteří budou znát - je to substituční lék pro závislé na heroinu; tudíž také silný opioid). Oni mají psa, nebo dokonce dva psy, teď si nejsem jistá. A pán je prý ještě občas schopen se psem obejít panelák. Takže předpokládám, že on sám chce pořád ještě bojovat.

Z vlastní zkušenosti vím, že člověk maximálně emočně do takové věci zainteresovaný není schopen uvažovat racionálně. Mému tátovi se karcinosarkom rozsypal do kostí - meta všude, bolesti šílené, strašné. Až dnes vím, že bych v mnoha věcech z té doby postupovala jinak. Třeba bych se snažila zajistit tu terminální analgosedaci.

Je to fakt těžké, když pacient chce bojovat navzdory beznadějné prognóze…

Fikovnice
Fikovnice 17.10.2024, 21:08:33 xxx.xxx.32.119
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 17.10.2024, 15:08:37

To už se dnes “nenosí”, obzvl. na pracovišti typu MOU. Já měla obří problém tam mojí milované lékařce - andělovi (vždy mi na Žluťáku se vším neodkladně pomáhá) vnutit dvě kabely plné mých jablek. Podařilo se👍, ale dalo mi to strašné přemlouvání.

Jako já si nemyslím, že na toho pána kašlou, to ani náhodou. Spíš trochu tápají, co ještě nasadit, co zkusit. I proto jsem já zmiňovala třeba to THC. Tomu mému kamarádovi s glioblastomem prý opravdu pomohlo přejít v relativním klidu na “druhý břeh”.

Fikovnice
Fikovnice 17.10.2024, 21:12:07 xxx.xxx.32.119
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 17.10.2024, 15:08:37

Ještě jeden vstup: “Em óčko” (jak se morfinu někdy říká) zdaleka není nejsilnější lék na bolest. Fentanyl je cca 100x silnější, sufentanil cca 1000x silnější. Ve vet medicíně používaný carfentanil je 10000x silnější…

Ne každý ale morfin snese - např. má poměrně vysoký proemetický potenciál = více se z něj zvrací než z jiných opiátů a opioidů.

Fikovnice
Fikovnice 17.10.2024, 21:14:40 xxx.xxx.32.119
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 17.10.2024, 16:13:27

S tím oblepením náplastmi jsi mi připomněla sestřenici - árařku. Přivezli jí pacoše - přesně jak píšeš. Od hlavy po paty oblepený náplastmi, dokonce s fentanylem. V suicidálním úmyslu. No, nezachránili jej. Mě by jen zajímalo, kde je sehnal. Asi černý trh s těmito věcmi celkem nestrádá…

Daja
Daja 18.10.2024, 05:23:14 xxx.xxx.121.100
»
Odpověď na příspěvek uživatele Canka z 17.10.2024, 17:49:06

A nechce se setra přestěhovat do Havířova? Vím, že mají k pronájmu 140 bytů. To by se určitě zvládlo, že jo😉. Já vím asi je to daleko? Mě to jen tak napadlo při čtení.

Tuším, že i okolní vesnice budou mít bytovky, u nás v Jindřichově je jich taky dost a dokonce za slušnou cenu.

Dája

Buggyra
Buggyra 18.10.2024, 06:17:55 xxx.xxx.198.226
Orionka:

Buggyro, nechci se vám plést do bytečku…nevím, kolik času trávíte v sedě na dvou matracích…ale pro bolavá- nemocná- záda je ta správná židle snad nutností.

No hele zhruba hodinu denně 🙂 A u toho ještě čtyřikrát vyskočím a jdu pro jídlo, pití, Kocoura, na záchod… 

V práci na to desetihodinové sezení mám ergonomickou židli s tisíci vymoženostmi, podporou beder, atakdále.

Bobca
Bobca 18.10.2024, 07:59:16 xxx.xxx.20.192

Já včera dopadla!..Přijela jsem na anesteziologii chvilku dřív..V 11,a byla jsem na 11,15..Sestra posbírala papíry..Tak příjemnou sestru jsem dlouho nezažila..Trpělivá,veselá,rozsévala dobrou náladu..Za chvíli vyběhne:kde mám paní Horákovou?..Vy nejste vůbec v systému!!Co s váma?..Já často prohlašuju-třeba v obchodě-že nespěchám,že jsem v důchodu..Vedle seděly 2 ženy,jedna taky na 11,15 a druhá na 11,45..Ještěže jsme měly dobré téma na plkání..Tu první vzali 13,10,druhou po ní a mě 13,20..Za 5 minut jsem byla i venku..Byla tam ta moje minulá anestezioložka..veselá,příjemná..A že tentokrát mě musí uspat,že jsem nevysadila včas Trombex na ředění..Přitom jsem byla 14 dní před objednaná na předoperační-jsem psala..Dr mě objednala na den předem před “árem”..a poslala mě dom..a ve středu mě dořvala,že jestli si nepamatuju,že se to má vysadit týden před..no coment..Tak nejsem nadšená,ale že prý mě dají pak na Jipku na chvíli..Operaci by to až tak neškodilo ,ale po vpichu do zad by to mohlo krvácet dovnitř..

co už…asi si vygruntuju,kdybych se nevrátila🤭

Buggyra
Buggyra 18.10.2024, 08:13:36 xxx.xxx.198.226

Smarjá Bobčo, nesejčkuj. To oni se jen tak sichrujou, ale určitě by to uměli pořešit, kdyby se něco potento, však jsou na to zařízení. Kdyby to bylo takové riziko, tak tě odloží.

Ronja s motejlem (neregistrovaný) 18.10.2024, 08:54:02 xxx.xxx.119.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 18.10.2024, 07:59:16

Ale jo, jen si vygruntujte, ať máte pak klídek…ale jinak nezlobte!😉.

Vahine (neregistrovaný) 18.10.2024, 09:24:07 xxx.xxx.179.9
»

To jdete asi s tím druhým kolínkem, co? Tak držím palce 🌷 klidně si udělejte předvánoční úklid, to budete mít aspoň “strejčka”-to říkala mamka vždycky….no a jasně, že to dobře dopadne! 🍀 Buďte i nadále pozitivní.

lesnizinka
lesnizinka 18.10.2024, 10:23:45 xxx.xxx.94.91

Bože Božka, kdyby ses nevrátila, tak je šumák, jestli máš doma bordel😜 A jsem si jistá, že ty teda nemáš. U nás by teprve koukali🙄 Už třetí den koukám na chuchvalce chlupů na zemi a na Viktínovém místě na sedačce, že to musím vyluxovat. Jenže dopoledne oni tu leží a chrupkají, do tmy jsem pak ještě venku a pak sotva lezu a navíc se za tmy blbě uklízí. Néé jako teď, když snídám a vidím, jak se z horního okna táhnou pavučiny až kamsi ke spodnímu do záclon🙄

A Bobi, kdy na tu operaci nastupuješ? Zopákni nám to, já jsme skleroza, však víš😏 Tu první jsi v pohodě zvládla, zvládneš i tuto, jen budeš trochu oblbená, chvíli. Ale zase se prospíš pořádně😜 Hele, co měsíc? Byl parádní, akorát jsem v noci lítala od okna k oknu s pořád byl nad barákem, až v 7 ráno krásně nad západním obzorem👍 Zato vichr🙄 U nás byl už včera celý den, no v noci se to teda vystupňovalo! Bylo mi horko, ventilačka byla málo, tak jsem ve tři vstala a otevřela trochu okno. Foukalo z druhé strany baráku, tak nic nemlátilo. No pak mě vzbudil nějaký šílený rachot, já myslela, že snad hřmí. Jen mi blesklo, že naprší dovnitř, ale já už sakra nevstávám😉 Ráno s čistou hlavou jsem uvažovala, že jsem blbá, z čeho by asi tak hřmělo😏 Napadlo mě, že někomu ze sousedů uletěl nějaký plech, ale nic jsem nenašla. Tom hlásil, že na vysokém napětí, které jde kousek před naším práskaly o sebe asi dráty, nebo tam spadla větev a několikrát to vybuchlo a přestala jít elektrika. Ráno mi přišla SMSka, že na tom pracují, hodiny všechny na spotřebičích vynulované, ale elektrika už šla👎 Vítr je trochu mírnější, trochu, ale jít proti tomu tady na naší cestě bylo výživné😏

Fikovnice
Fikovnice 18.10.2024, 10:25:27 xxx.xxx.32.197
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 18.10.2024, 10:24:29

Jak mi vlezl do záběru? Já z toho taky měla záchvat smíchu…😂

lesnizinka
lesnizinka 18.10.2024, 10:31:40 xxx.xxx.94.91
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 18.10.2024, 10:25:27

Kdyby jsi chtěla, nikdy to tak nevyfotíš😉👍

To naše mimiňo Viktín, už skoro týden moc nechce maso, jen si malinko vezme a zbytek dojídá Macek. Ale jinak nevypadá ,,bídně"(jak se u nás říká) dojídá se granulema🙄 Bohužel, šel jednou po několika měsících doma na WC a měl tam průjem💩😟 Nevím, jestli šel proto, aby mi to ukázal, že ho bolí pupík, tak ať nebrblám, že nejí masko?😟

Fikovnice
Fikovnice 18.10.2024, 10:49:59 xxx.xxx.32.197
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 18.10.2024, 10:31:40

To máš pravdu, ještě jak kouknul do objektivu!🤣

Raduš, to je blbý s Vikťou. On loví a žere i myši? Že by měl třeba tasemnici…?

Fikovnice
Fikovnice 18.10.2024, 10:57:36 xxx.xxx.32.197
lesnizinka:

Fakt ne? Doktorky, jak to je? Přece, když nedýchám, musí to tam někde poskočit, změna rytmu…ne? 😲

Jo, tady k tomuto: Ano, delší apnoe se může projevit jak na tepu, tak na TK. Jenže všemožných výkyvů tam máš milión. Je Holter na 24 hodin, je i na několik dní. Já měla za úkol tuším jednou nebo 2x denně vykonat nějakou větší fyzickou aktivitu, třeba vyběhnout schody do 2. patra. No a jak je tam pak všemožně výkyvů, tak jsou samozřejmě nespecifické. U zástavy dechu se nezastaví srdce nebo nejsi s tlakem na nule.😀 

Takže to může třeba dr. trochu navést - kdyby tam třeba v noci bylo nějak moc patologických hodnot, ale přímo dg. apnoe to nestanoví.

Fikovnice
Fikovnice 18.10.2024, 11:20:50 xxx.xxx.32.197
»

Bobčo a na jakou přesně jdeš operaci?

Canka
Canka 18.10.2024, 21:31:31 xxx.xxx.212.25
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 18.10.2024, 10:31:40

Ahoj holky,

Bobi já chápu,že se dá žít i v malinkém bytě,ale já bych to třeba nezvládla na miniprostoru…a ségra taky ne..říkala mi,že by byla furt v depresi z takovýho prostoru😂Každopádně dobrá zpráva,máme byt!!!Dneska jsem zařídila prohlídku jednoho bytu na rychlo,ale povedlo se..byt moc hezký,na super místě skoro hned vedle zastávky,odkud ségra jezdí do práce…je to 1+1 s malym balkónkem s francouzským oknem..hezký velký pokoj,velká kuchyň a menší koupelna s vanou a sprchovým koutem…fakt suoer..a i s cenou se vejdeme tam,kde jsme chtěli..jen ta kauce je vyšší,ale budiž hlavně,že půjde tam odtud pryč…ségra štěstím brečela,děkovala mi jak blázen..já pokryju nájem a kauci,druhá ségra nakoupí něco do bytu…to dáme..

Tak aspoň o jednu starost míň..zítra se chystám na houby…a tentokrát už naposledy..protože mě nebaví koukat na to,jak všichni známí mají plné koše a já nic😂Takže to prostě ještě zkusím..ale pak už na to vážně prdím..

lesnizinka
lesnizinka 18.10.2024, 21:53:05 xxx.xxx.94.91

Tak teda Niki, to jste zvládly(tedy ty jsi zvládla, jak to tak vypadá😉) nakonec rychle!👍 Ani bych nevěřila, že to tak rychle jde všechno zařídit😲 No jo, já zrovna nejsem ,,žena činu" - to je fakt😛 A to minule fňukala, že toho má dost a na houby už ji nikdo nedostane😜

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.