Není zač🙂
Já nevím, proč ti Jehovisti neobrážejí osamělé důchodce! Ti by si s nimi tak rádi popovídali, dál by je pozvali, čaj jim udělali… mno.
Já nevím, proč ti Jehovisti neobrážejí osamělé důchodce! Ti by si s nimi tak rádi popovídali, dál by je pozvali, čaj jim udělali… mno.
balu:Ad porody - domácí porody vnímám jednoznačně jako krok zpět. Takové ty kecy, že v porodnici jsou zlí a tak podobně, jsou jen kecy zpovykaných nán.
Vyměnit možnost rodit s veškerou moderní zdravotní péčí a týmem zdravotníků, kdy jsou v záloze a doslova za rohem odborníci, kteří v případě, že se při porodu něco zvrtne, zasáhnou v řádu vteřin a nízkých minut, za nejistotu porodu doma jen s dulou (pro mě hnusné nelibozvučné slovo) s kdovíjakým vzděláním a zkušenostmi, kdy v případě komplikací je volána rychlá, která při nejlepší vůli nepřijede okamžitě (i když vyjede okamžitě) a pomoc a potřebný zásah se tak oddálí a ten čas může fatálně ovlivnit zdravotní stav dítěte i matky, považuji za hazard. Hazard se zdravím a životem rodičky i dítěte.
Ta porodnice se těch 3 - 7 dnů dá vydržet, i kdyby tam byl sebenepříjemnější personál.
Tak ačkoliv já bych doma nikdy nerodila, tak chápu, že někdo to může mít jinak.
Zajímavé třeba je, že v Nizozemí může v porodnici rodit jen žena, u které se očekávají komplikace, a pokud tam chce rodit i ta, u které se komplikace nepředpokládají, musí si to zaplatit. Ve Finsku, kde je nejnižší novorozenecká úmrtnost v Evropě, se rodí jen v porodnicích, ale každá rodička má svůj vlastní pokoj i příslušenství. Když to člověk porovná s ostatním světem, jsme na tom zatím hodně dobře. Ale až se začne za všechno platit, tak kdoví….
Buggyra:Já nevím, proč ti Jehovisti neobrážejí osamělé důchodce! Ti by si s nimi tak rádi popovídali, dál by je pozvali, čaj jim udělali… mno.
Měla jste návštěvu? Já jsem kdysi zjistila, že pokud se jich člověk chce zbavit, tak s nimi nemůže vůbec mluvit, jsou naprosto neodbytní.
Máme náš systém a neměli bychom si brát příklad ze zemí jako je Nizozemí, protože porody doma jsou krok zpět, ale když už z někoho, tak z toho Finska.
I když je těhotenství bezproblémové a rodička není riziková, porod se může ve vteřině zvrtnout a může jít o život rodičce i dítěti. Stačí přidušení dítěte a je do konce života postižené. Může se to stát i v porodnici, ale tam je pomoc přece jen blíž.
Některé věci by se - podle mého názoru - přejímat neměly.
Ta porodnice se těch 3 - 7 dnů dá vydržet, i kdyby tam byl sebenepříjemnější personál.
tak ve Francii mi rodila dcera 2x, teď (20.8) v 7:30 přijeli, ve 13:30 byli už doma…
a poprvé rodila večer a domu jeli “až” ráno, v obou případech byla max spokojená
Sarah01:Měla jste návštěvu? Já jsem kdysi zjistila, že pokud se jich člověk chce zbavit, tak s nimi nemůže vůbec mluvit, jsou naprosto neodbytní.
Jj, zastavili se u mě 🙂 Kdysi před lety. Teď už máme dole zamčeno, tak by neměli jak… Já jsem si s nimi popovídala a když ze mě vypadlo “ale na víru se nedám”, tak odešli, a to já bych si povídala dál!
Pak jsem potkala pár takových těch pouličních, ti byli celkem hovorní, ale témata mě neoslovila.
To je bezva. I u nás se doba strávená v porodnici zkracuje oproti dřívějšku. Asi ne tolik jak je to ve Francii, ale třeba to časem taky tak bude.
Já jsem rodila druhé dítě před 34 lety a byla s ním v porodnici 4 dny. S prvním 7 dnů. V pohodě se to dalo vydržet. A to u prvního vůbec nemohl na návštěvu ani otec, u druhého mohl jen na návštěvu v návštěvní dny.
Jak jsem psala, jsem teoretik, tahle zařízení nenavštěvuju a nerodila jsem. Všichni asi znají můj přístup k doktorům, takže to by pozitivně asi nedopadlo. Od příbuzných znám všechny přístupy, příjemní i naprosto nepříjemní. Porodnice, které se u nás vybírají jsou 30minut, 45minut a hodina. Se všema jsem slyšela celkem spokojenost, prestižní je ta hodinová.
Už jsem taky psala, že s domácíma porodama nesouhlasím. Dobře, pokud ta hrdinka podepíše, že za dítě nese plnou zodpovědnost a pokud ho ,,zabije", tak si to odsedí prosím. To je pak jednoduché říct: hmm, bylo to špatné rozhodnutí. Hmm, tak to u jakéhokoliv vraha nejspíš také, takže mu to budem tolerovat? Budem tolerovat hazardéry na silnici, kteří někoho zabijou? Taky prostě ,,špatné rozhodnutí"?
Není zač🙂
No tak taky to až tak úplně nehltám, ale už jsem to začala sledovat, tak to dokoukám…nic jiného lepšího jsem ve čtvrtek v tv nenašla..ale zajímá mě konec…ikdyž jsme kdysi s mužem sledovali nějaký český seriál a ten byl tedy s hodně podivným koncem, téměř by se dalo říct bez konce😏…tak tady mám obavy, aby to nedopadlo podobně…
lupus4:Ta porodnice se těch 3 - 7 dnů dá vydržet, i kdyby tam byl sebenepříjemnější personál.
tak ve Francii mi rodila dcera 2x, teď (20.8) v 7:30 přijeli, ve 13:30 byli už doma…
a poprvé rodila večer a domu jeli “až” ráno, v obou případech byla max spokojená
Tak to je paráda, ideální. 👍 Já poprvé trčela v porodnici 12 dní.
Buggyra:Jj, zastavili se u mě 🙂 Kdysi před lety. Teď už máme dole zamčeno, tak by neměli jak… Já jsem si s nimi popovídala a když ze mě vypadlo “ale na víru se nedám”, tak odešli, a to já bych si povídala dál!
Pak jsem potkala pár takových těch pouličních, ti byli celkem hovorní, ale témata mě neoslovila.
U nás zazvonili, když jsem byla na mateřské, což je cca 23 let, a vždycky přesně ve 12, když jsme obědvali, a byli dost neodbytní. Takže příště už jsem neotvírala. Ty pouliční jsme jednou potkali na dovolené v Beskydech u jednoho obchodu s potravinami a překvapilo mě, že ti pánové byli dřív pokrývači, ale nakonec navlékli obleky a jali se dělat osvětu. No, nepochodili u mě a ani nebylo nějak vidět, že by se u nich lidi vůbec zastavovali.
Podle mě porod strašně záleží u té ženy jak probíhá. Myšleno prostě i bez zásahu dr., jak velký je plod, jaké stavby těla je matka apod. Zařizovala jsem opak. porody známým na Obilňáku. Je pravda, že to bylo tím pádem s protekcí, ale ženský si to nemohly vynachválit. Pak mě o totéž poprosil bratranec, když jeho žena čekala prvního syna. Takže opět intervence z mojí strany. Manželka bratrance ale měla v porodním plánu, že chtějí vše naprosto přirozeně, bez žádné medikace, s minimem jakýchkoli zásahů. A co čert nechtěl, rozrodila se v pátek večer, pamatuji si, že sloužila mladá slovenská dr., PA už si nepamatuji. Ta moje příbuzná určitě není a nikdy nebyla tlustá, ale prvorozený byl fakt velký (přes 4kg). Bratranec byl při porodu. Stále odmítali jakoukoli pomoc (medikaci), až se situace dostala do stavu, kdy dotyčná došla s fyzickými silami na konec. No a jak to skončilo? Vysokými kleštěmi, rupturou všeho😢, malej se vezl na MRI mozku. Dneska je mu kolem 17 let +-, žádné následky to nezanechalo…ale myslím, že na rodičce ano. Mají i druhého syna, ale toho už jela rodit jinam. Hrozně si to pochvalovala, jenže to už byl druhý porod a druhorozený měl kolem 3kg…
Já jsem se před pár lety, když se narodil vnouček, docela podivovala, že u porodů už nebývají doktoři, jen sestry (asistentky )..u mých dvou porodů před mnoha lety byl pokaždé doktor. V porodnici týden, podruhé 6 dní…myslím, že to tak bylo akorát…já jít po dvou dnech domů, tak nevím…byla jsem celkem ráda, že můžu ležet a odpočívat ( kromě péče tedy o mimino )..
Fikovnice:Podle mě porod strašně záleží u té ženy jak probíhá. Myšleno prostě i bez zásahu dr., jak velký je plod, jaké stavby těla je matka apod. Zařizovala jsem opak. porody známým na Obilňáku. Je pravda, že to bylo tím pádem s protekcí, ale ženský si to nemohly vynachválit. Pak mě o totéž poprosil bratranec, když jeho žena čekala prvního syna. Takže opět intervence z mojí strany. Manželka bratrance ale měla v porodním plánu, že chtějí vše naprosto přirozeně, bez žádné medikace, s minimem jakýchkoli zásahů. A co čert nechtěl, rozrodila se v pátek večer, pamatuji si, že sloužila mladá slovenská dr., PA už si nepamatuji. Ta moje příbuzná určitě není a nikdy nebyla tlustá, ale prvorozený byl fakt velký (přes 4kg). Bratranec byl při porodu. Stále odmítali jakoukoli pomoc (medikaci), až se situace dostala do stavu, kdy dotyčná došla s fyzickými silami na konec. No a jak to skončilo? Vysokými kleštěmi, rupturou všeho😢, malej se vezl na MRI mozku. Dneska je mu kolem 17 let +-, žádné následky to nezanechalo…ale myslím, že na rodičce ano. Mají i druhého syna, ale toho už jela rodit jinam. Hrozně si to pochvalovala, jenže to už byl druhý porod a druhorozený měl kolem 3kg…
Za min. režimu měla tato porodnice hodně špatnou pověst, nikdo z mýho okolí tam rodit nechtěl. Rodila tam tchýně prvního syna a vždycky to dávala k dobru jako šílený horor. Já každé dítě rodila jinde, první v Hustopečích u Brna, druhé ve Valticích a třetí v Rýmařově, ten Rýmařov byl úplně nej, takřka rodinné prostředí. I když v té době byla chřipková epidemie, takže otec u porodu být nemohl, ale mně to nevadilo, spíš vyhovovalo. Jinak jak píšeš, že nechtěli žádnou medikaci, tak si teda dost zahrávali, v tomhle bych doktorům neodporovala, oni přece musejí vědět nejlíp. Já vím, že je to asi blbý srovnání, ale teď v červenci vyšel porod u mojí Cherry zrovna na sobotu a to byste nevěřili, jakej je problém sehnat o víkendu veterináře. A to jsem ještě mohla mluvit o štěstí, že to nevyšlo na noc, to už bych nesehnala vůbec nikoho, všechny noční pohotovosti jsou tady dokola zrušený. Asi bych musela až do Brna, což jsou 2 hodiny cesty.
“já jít po dvou dnech domů, tak nevím…byla jsem celkem ráda, že můžu ležet a odpočívat”
přesně tak!
Oni mají nedobrou pověst i teď…
Jako není to správné, ale fungují suprově prostě s těmi přímluvami. Já sama jsem tam byla na velké operaci - super přístup, mamka s karcinomem tam byla na operaci - super přístup. Jedna z mých nejbl. kamarádek tam rodila druhou dceru ve 41 letech, a ptž mě poprosila o pomoc, no tak jsem se tam opět obrátila na známé. Dostala nádhernej nadstandard (pokoj jak v interhotelu), a nejlepší PA. Porodila tak, že jsme spolu kecaly po telefonu. Ona najednou:"Jani, moment, za chvilku zas zavolám!" 😄 No a asi za 15 minut volala, že malá je na světě! Byla jsem tam tehdy na návštěvě, prostředí fakt nádherné. Sestry milé a ochotné. Co vím teď, je tam dost fluktuace dr.
Evi, já myslím, že dr. je “na telefonu”. Šije dr., musí-li se šít, a obecně i po “lehčím” porodu musí dr. vše zkontrolovat. No a pak jsou případy, jako byla ta moje příbuzná… Přemýšlela jsem, kdo byl tehdy nejvíc vyděšený - bratranec, jeho žena, anebo ta mladinká dr., která dost možná poprvé rodila kleštěmi…?
Ano, to určitě, taky hned po porodu tam přišel…ale mě prostě překvapilo, že ten porod prostě “vede” asistentka…co si pamatuju, u mě byl tenkrát doktor přítomný po celý porod, od začátku až po šití…jasně, kdyby nastala nějaká komplikace, určitě by hned přišel, to je mi taky jasné. Prostě “nová doba”😀. Moje babička byla porodní asistentka, rodila na vesnici všechny děti tenkrát😀👍
Jak jsem psala Buggyře, že mám zážitek s PL. Odmítla, abych přijela. Je mi snad hodinu od hodiny hůř. Do telefonu jsem jí řekla, že mám podezření na pneumonii a že sedám do auta a přijedu. Odpověď:"NE, máme tu plno pacientů! Posílám Vám E-rp. na ATB a další léky…" No a ATB, které mi poslala, je u mě KI. V kartě má jasně jaké léky beru a že toto ATB je u mě KI.
Tak jsme se s přáteli shodli, že zdr. péče jde v ČR tak nějak…no, víte kam.