koukám, že máte ještě úplně zelené natě, ten by tam ještě chvíli mohl růst
Já ho posledně vytáhla když už byl jen střed zelený a obaly jsem měla kompletně rozpadlé. Tak jsem teď sklidila týden po zalámání květů a dopadlo to docela úspěšně 🙂 To je ta podzimní sadba - ze sazenicového koupeného. Pak jsem ještě sázela někdy v průběhu letošní části zimy naklíčené kousky ze své lednice (ty byly ze sadby možná loni, ale možná už taky ne…), a ty jsou mizerné, ty nechám v zemi do podzima nebo do rozpadu natí a uvidím, jestli z toho něco bude. Aspoň obnovit stroužek by mohli, protože to, co jsem dávala do země, bylo už vyschlé, a víc materiálu bylo v klíčku, než v těle česneku - tak výnos 1:1 bude pořád úspěch 🙂
Plevel z výběhu, to je myslím šťovík, ne?
Ano, přesně tak, širolistý šťovík, my tomu tady říkáme sladký lupen. My jich máme málo, protože každoročně se ten výběh sekal už nějaké 4 roky zpátky, takže jsme to slušně eradikovali, ale teď jsem chtěla zasadit finální ránu, tak jsem ty zbytky vykopala. Tak snad jich příští rok bude o řád méně. Dost tomu teď pomáhá, že poníci už jinam nechodí, jsou jen v téhle hladomorně, a pilně holí zeleň těsně u země. Nemá šanci tam nic vysemenit 🙂
Já včera potkala taky jednoho Forda “vlčáka” 🙂 Má ho můj servisák zahradní techniky. Traktůrek se na malý vozík za auto vešel jen tak tak, ale byla jsem ráda, jezdí se s tím o poznání příjemněji, než s přepravákem na koně. Tak naštěstí mi ho máti pomohla naložit, jinak bych musela jet tím přepravákem. Fordík je velký bavič, byl veselý a chtěl drbat a hrát si, tak jsem mu musela posloužit, zatímco jsem se bavila se servisákem o tom, co je stroji, a jak by to šlo vyřešit. Teče nádrž, říkal, že ji zkusí zavařit, no uvidíme. A když nic, říkal, že se dá jiná, tentokrát plechová, sehnat do tisíce, no tak to je ještě oprava zadarmo. Horší to asi bude s lištou od MF-70, tam bude nějaké rovnání a nejtování a shánění příslušných šroubů do přítlaků, tralala. A pak ji vezmu sekat a po 100 m se zase rozbije a já to vážně hodím ze skály a koupím zase zpátky Tera Vari, teď tady někdo prodává převodovku s lištovou sekačkou za 5 tisíc…
Protože jsem milionářka, kupuju další přepravník. Kamarádka se zbavuje toho, co jsem jim před lety prodala, koupila si novější a v pořádku. Ten můj bývalý je už takový vrak. Tak mi ho za bratru 15 tis. prodá. No a protože dodávka na poníky, která uveze poníky i kočár, je taková lehce nespolehlivá (před 14 dny dokončená výměna padlého motoru…), tak chceme mít zálohu, a necháme tenhle přepravník přestavět na přepravník na menší koně (na poníky stačí) s plošinou na kočár. Dohromady by to mohlo stát jako ojetý přepravník s kočárovou plošinou od výroby, ale tenhle je pár kilometrů od nás a udělá technickou a do zimy bude sloužit na vození různého sena a zahradních traktůrků a tak, přes zimu pak může být u někoho, kdo udělá tu přestavbu (v zásadě se jen uřízne kousek čela z prostoru pro koně, vlastně spíš bývalého prostoru pro krámy, a prostor pro koně se vůbec nezmenší, a na oj se navaří “kolejnice”, na kterých bude kočár na té oji připevněný). Máme lehký pony kočárek, takže to nebude velký konstrukční zásah a nemělo by nám to zvýšit příliš kolmou zátěž na kouli. Tak takové máme velké plány.
No a taky jsem se uvolila příští sobotu vozit děcka ve vedlejší vesnici na nějaké dětské akci, tak držte palce, ať žádné dítě nepřijde k úhoně (koně jsou zlatí, to já bych způsobila ten masakr). Doufám, že mi přijde nějaká výpomoc, protože se mi nechce jen s osobním asistentem, on taky moc vodit koně neumí, tak aby mu ještě nějaké dítě neulítlo. Snad budou nějaké holčičky. Taky na každé dítě musíme před usazením na koně nasoukat helmu, takže musíme mít člověka navíc u helem. To by mohla máti, ale určitě se celá třese sedět dvě hodiny na sluníčku a zabývat se parchantama nevychovanýma. Možná bude těch úrazů více…
No a sporty nesleduji, takže co se toho týče, tak já nic 🙂