V pátek odpoledne vyjížďka s kamarádkou a s holčičkou, to se tarpanovi líbí. V sobotu jsem byla na úvodním setkání vedoucích táborů, dost možná si tam v létě střihnu ještě jednu brigádu k tomu, uvidíme, jestli se to obsadí do srpna. K večeru jely vedoucí na vyjížďku, tak jsem se přidala s tarpanem, byl moc hodný a zlatý, šel i v koních, žádná panika. Hlavně se mi líbí, že když mu koně poodejdou, tak je v pohodě, nevzteká se, nešílí, že mu odcházejí, klidně se pase, dokud nezajdou za nejbližší strom, a když je pak nevidí, tak je dokluše. To je velmi cenné, že je to takový pohodář. No a v neděli opět vyjížďka s kamarádkou a holčičkou (já budu ale štíhlá!), a poprvé zlobil, schválně jsem ho nechala na jedné louce cválat na úplně zahozené otěži, a on chvíli běžel pěkně, a pak se rozmyslel, že by mohl zkusit vymyslet nějakou lepší zábavu a začal vyhazovat, no a protože jsem to čekala, tak jsem nespadla (sic!) a ještě jsem mu dala za vyučenou. Tak snad si to bude pamatovat, že lepší je být hodný koník a bude to mít bez potíží, než zlobit, a potázat se se zlou.
Včera jsme zprovoznili po zimě traktůrek sekačku na trávu (takový ten, co se na něm sedí), takže mám asi třistašedesátou funkční sekačku. Když se dokopu, dnes s ním objedu poní výběh, abych vysekala plevely, než se vysemení. Bohužel moc nebude na vysokou trávu, protože tu trávu rozseká, ale slepicím to můžu naházet. Taky je potřeba přesekat staré hnojiště, tak na to bude také dobrý - kamarádka, co mi ho dávala, říkala, že s ním rovnali terén, krtince a tak 🙂 no má i výhoz posekané trávy, ale prý to moc nefungovalo, tak uvidím, jestli to k něčemu bude a budu trávu do něčeho chytat, a nebo jestli je to naprd a trávu nechám lítat vzduchem.
Uvedla jsem do provozu automatická dvířka na kurníku. Už mám ověřeno, že dámy jimi zvládají chodit snášet do kukaní, to je báječné. A včera večer jsem konečně zkontrolovala, že při zavírání dvířek jsou všechny kráčmery uvnitř, do včera jsem se tam nikdy nedostala tak pozdě, a chtěla jsem jít dřív domů, tak jsem je nechávala osudu. Tak jsem celkem klidnější, ještě tam párkrát takhle v noci zajdu pokontrolovat, ale už nebudu mít tolik starosti o ně. Někdo začal pelichat, ale stálý přísun 10 vajec denně (průměr) mě ujišťuje, že hejno je v dobré kondici.
Nějak je těch slepic hodně a podestýlka bere za své hrozně rychle, budu muset čistit kurník častěji, vypadá to, že snad i jednou týdně! Hrozné. No tak opět, když se k tomu dnes dostanu, vyčistím kurník.
Co jsme ještě včera stihli s asistentem - dojet ke známé pro seno. Máti má opravenou dodávku, tak jsme ji byli projet, sena řekla bych asi na jeden válcový balík, úplně modré, krásné, možná až přesušené… Musím též zprovoznit lis na seno, abych už tohle nemusela cpát někde do žoků, ale mohla ho naskládat slisované pěkně do hranatých balíčků do buňky, kde nebude tím pádem překážet. Docela se na to těším.
Na příští víkend je naplánované dát staticky do kupy samostatně stojící přístřešek seník, co si na podzim postavila máti, tak snad se to povede, a následně navařit na jeho střechu lepenkovou krytinu místo v současnosti přivázané krycí plachty. A ještě postavit stříšku přes uličku mezi seníkem a přístřeškem pro koně, taky aby se to trochu stabilizovalo. Prý to půjde udělat i se svodem dešťové vody, říkal asistent, tak se těším, že to snad bude vyřešené na další zimu a nespadne nám to na koně 🙂
B noha zatím drží, dokonce se mi povedlo uvázat poslední obvaz tak, že drží už třetím dnem, dostala jsem v neděli od veta nějaký obvazový materiál na další péči. Jeden steh někdy ve středu podlehl, ale jinak zbytek drží. Nu a někdy na konci tohoto týdne se chystá vet přijet vytahat stehy, tak snad to pak už bude oukej. Až budu příště převazovat, nechám s tím koně trochu pochodit, hoďku, dvě, aby to provětralo, jen musím vytvořit pro tu příležitost závěsnou nohavici, aby se k tomu nedostal a aby to hned nepřiletěly ocumlávat mouchy z široka daleka, furt to smrdí jako bolavá noha. Mažu to pod obvaz domácí konopkou, to se jeví dobře.