Haha, zeleninu ven, zeleninu ještě ne ven, toť otázka, která evidentně rezonuje více domácnostmi😁. Taky se dohadujeme, já jsem pro ne ven, i když rajčata už skoro rozbíjí okna. Uvidím po víkendu.
Jinak makáme na tom trvalkovým záhonu, šmarja, to je pořád práce a čekáme na další zásilku kytek, bylo jich málo🤣. Klasika no. Jestli to přežije, tak sem za pět let loupnu fotku.
A teda dneska mi přišlo při venčení, že je něco jinak, nemohla jsem na to přijít. Co je jinak krom toho, že není vedro? NEFUČÍ, to je klídeček🙂.
V neděli organizuju závody, tak já můžu něco až po víkendu. No a na to musím připravit zvýšené záhony, abych to tam mohla nastrkat. Takže nejdřív v průběhu příštího týdne, sobota a neděle za týden vypadají taky zaneprázdněně, tak o víkendu udělám opět kulové, tak zeleniny u mě půjdou ven až po zmrzlejch. Musím zaběhnout do květinářství juknout, aby mi neprodali sazenice okurek. A melounů. To by byla tragedie. Jo a cukety. Dýně letos nedám, místo nich ty melouny. Dám protiprasečí ohrádku na čerstvý hnůj a druhou na starý hnůj. Tím čerstvým potřebuji matce dokázat, že to tam neporoste (navážíme ho od března), že se to spálí. Na tom starém by to mělo bujet bez problémů. Pokud mi ohrádky (palety) nerozmlátí prasata.
Letos jsem rajské a papriky semena dala do špatné půdy, tak mi to roste pomalu, třeba budou o to sveřepější. Uvidím, zda něco předvedou, až to přesadím 🙂
Že by slepici zakousnul ježek? 😛Reni teda, to by mě nanapadlo😜
Buggyro, dávám to, co se říká u nás: kuna slepici ukousne hlavu. Lasice jí prokousne krk a vypije krev, liška ji odnese komplet, někdy ani pírko nezbyde. Dravec ji trhá na místě, zůstane většina slepice a bordel.
Dneska kolem půl deváté začalo prskat, takže jsem v tom šla celou obchůzku a jen se modlila, aby nezačalo pršet opravdově, než přijdu domů. Jako jo, za tu půlhodinu jsem zmoknula i tak, ale bylo 15st, tak jsem si dala mikinu s kapucí, když by bylo nejhůř, že si natáhnu na hlavu a ona to vsakovala dobře😉 Déšť spustil(a taky žádný jo liják to nebyl) když jsem přišla na začátek naší ulice. Po snídani ještě pořád pršelo a já si vzpomněla, že na tu část, co nejde obdělat, rozházím axamitníky(mám nasbíranou hromadu semen) svazenku a nějakou lupinu - ať tam jen nebují plevel. Tak jsem se oblékla a šla to tam ještě rozhodit. Nevím, jestli se to bez zahrabání chytí, ta lupina těžko, jsou to velká semena, jak hrachy. Možná svazenka, jen to chtělo větší déšt, aby to semínka trochu zabouchalo do země, na axamitníky by to mohlo stačit kdyby….kdyby to pole nebylo doslova poseté slimákama🙄Fakt jako když je tam rozhodí, jak hnojivo, co 5-10cm to slimák. Takoví cca 2cm španěláci - dorost asi. Snad poletím shánět indické běžce, jinak mi sežerou komplet všechno. Modrých granulí bych tam musela koupit pytel👎 vysypala jsem zbytek na zbytek kedluben, co tam po jejich nájezdu zůstal. Bez listí, jen stonky z nich zůstaly😏
Bobi, já vím, že jsi psala, že chobot je na doživotí, já si to prostě jen nedokážu představit, že se to dá vydržet😏
Niki, tak tvá ,,koupel" mi připomněla mou cestu pro slaninu minulý týden. Snad jsem to sem nepsala? Než jsme jeli večer na koncert, říkám Tomovi, že cikáni nám pořád ze světa vozí nějaké dárečky, že by nebylo od věci jim zase po čase vzít od řezníka slaninu. Chutná jim. Já jsem musela zajít koupit mamce s bráchou k narozkám tak, že se zeptám, jestli nemají udělané nějaké navíc, dělají teď po takových cca kilových kouscích, tak mívají víc. Jinak to je na objednávku teda. Tom jel do práce, máme teď jen jedno auto, když moje je po srně v servisu. Říkám mu: vemu batoh a zajdu tam, je to cca 2km celkem. A napadlo mě, že si vemu gumáky, přebrodím přes potok, totéž zpátky a nebude to ani polovina. Následně mě napadlo, že jednu cestu mě hodí Tom, prakticky to není zajížďka a zpátky zuju boty a přeskáču přes kameny. V létě bych to přešla suchou botou, ale teď jak přeprchá, ješte teče dost vody, i velké kameny a splavy jsou pod vodou. Ale teda nějaká ,,řeka" to ani tak není😉 Vzala jsem si kožené botasky. Slaniny jsem táhnula narvaný velký batoh, sotva jsem to vlekla, cca tak 10kg. Před splavem jsem pohledem na kameny vyhodnotila, že aby mi to neuklouzlo(bylo po dešti a na zadek jsem na blátě kecla dřív, než jsem dolů ke splavu vůbec slezla😛) tak že přeběhnu po hrázi, přes kterou teklo cca 10cm vody. A prdlajz bosa, normálně to rychle přeskáču(no rychle přeskáču😏koryto má cca 20m) Takže naložená jak dromedár, jsem to v rámci možností preběhnula, do bot si pochopitelně nabrala, ale splav mám cca 50m od branky, takže v těch mokrých botaskách jen kousek a doma je zula a dala vyschnout. Taky jsem si Niki právě říkala, že kameny kloužou, tam bych si kecla někde do hlubší vody, kdybych sletěla, tak jsem raděj zvolila ten běh přes hráz, že když mi to ujede, lehnu jen do těch 10cm😉 Ale ani z kamenů by mě proud neunášel😉tolik vody je u nás jen po sněhu, nebo po bouřkách😉
lesnizinko, zkuste udělat hradbičku z modrých granulek podél toho úseku políčka dokola… Aby přes to ti slizáci museli přelézt. A nebo pak přisypat ke každé rostlině kroužek. Já jsem takhle ochránila tykve. Je to cílenější než jen tak rozhazovat, a jak je jich hromádka, tak fungují i po dešti.
Včera jsem rozebrala ježka zimní bejvák, protože už se snad odstěhoval a hlavně: bylo to celé posr…dokola, ve vchodě, prostě jak se vzbudil a chodil sem a tam, tak v prvé řadě asi kadí😏a je mu jedno, že si prakticky pod nohy🙄Měli to s Mackem bytovku, dole v krabici s listím a senem ježek zimoval, patro z krabice s polysterenem, slámou a nepomokavá střecha pro Macka. Myslela jsem, že tam nechodil, ale jak jsem to teď vyštrachla zpod palety zjistila jsem, že tam byl udělaný hezký pelíšek. Vedle dávám Mackovi kapsičky a granule, takže ježek na ně chodil a zrovna to tam všechno kolem zesr.l, on dokáže plknout i na talířek od kapsičky🙄 čuně. Jsem to musela vyházet a kolem povymetat ty hovnajzy.
Dneska jdu v tom dešti zezadu a na mole obr žába já, že ropuška a prdlajz - skokan, ale jak stodola velký😲 Vůbec jsem si nemyslela, že vyrostou až do takové velikosti, fakt velikost ropuchy. Tak to bude ten, co tu řve jak šílenec. Tom mi včera po několika probdělých nocích😉říká: prosim tě zjisti, proč doprčic ty žáby řvou teď?!? Normálně zvířata řvou, když se páří, v říji. Tihle mají odpářeno, děcka z domu a ani je nezajímají, tak co tu furt ječí?😠
Kdo psal o žábách, Ronja tuším? Tady skokan, kupodivu mě napadlo ho vyfotit, akorát jsem nemohla blíž, aby mi nezrdhnul, tak je to vyzvětšované a nekvalitní. No a není měřítko. Snad jen, že desky mají cca 12cm.
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 03.05.2024, 13:14:20
Žínko, to je ouplný Alexandr veliký, je krásnej🙂. No byli jsme na procházce u rybníka, támhle za humny a nekecám, normálně jsme se tam neslyšeli. A já to takhle slyšela poprvý, jestli to máte takhle doma, tak to je normálně na špunty do uší😁.
Tak to, že jste se neslyšeli, to vám věřím. Máme jich nějakých 5 bych řekla, ale když spustí jeden přes druhého, to je přesně tak. Minule už jsem jim říkala: co dopr…furt řvete, ticho! Jak spustí své kvak, kvak a pak začne rozjíždět to brekekekeke, tak Tom má na ně speciální povel: hubu drž!🤪 Jo funguje to, protože se leknou a zalezou, za 5 minut jim otrne a jedou nanovo😛 Včera jsem na naší cestě do vedlejší vesnice při obchůzce našla rozjetou malou užovečku😢První jsem si myslela, že je to nějaký provázek, co někomu odpadnul, ale byla tam hlavička😟
ten žabí koncert mě připomněl😊..brácha si postavil barák a má u něj jezírko..no,teď už 2..ale kdysi,jezdila jsem z dědiny k němu do práce a u nás na malé straně večer bylo dost žab..Tak jsme mu ráno vezla autobusem ve sklince s dírkama ve víčku dáreček..Pořád se nic nedělo,někde byla asi zalezlá..tak jsem to zopakovala asi 2-3x..Pak mě proklínal,co že má za koncert pod oknama..Jo,je to pěkný,navečer,ale pak,když je toho moc..(ve smajlících není žabka??!😟)
Tak já spím tak jako tak, je mi jedno co kde skřehotá, střílí, hučí…Ale my teda máme žáby pod oknem, není to kilometr a to je slyšet fakt děsně, takže muž s křehkým spaním nemá šanci. Je mi ho líto, on je rád, že žáby máme, ale tohle pro něj bude zase zlé🙄
Snad je jasný, že přírodu mám ráda, ale rozumím tomu, když má někdo potíže se spánkem, sama jsem nespavec a někdy to bývá náročný. My máme jeden rybník přes cestu a jeden za ní, ale jednak nám ty žabky nikdy nekoncertovaly tak, abych u otevřenýho okna neusnula, a potom je taky nemáme hned pod tím oknem, že, takže i kdyby si přitáhly k rybníku reprobedny, tak zavřu okno a dobrou.
Občas jsem četla nějaký článek o havranech támhle ve městě, o žábách a vlezla do diskuze a nerozuměla lidem, co tam psali, jak hrozný to je. Samozřejmě se jsou lidi, kterým vadí vždycky všechno a spokojení by nebyli nikdy. Co jsem ale teď slyšela to skřehotání na procházce, mám pro některé větší pochopení. Možná ty špunty no.
Ježíš havrani! To jsem určo ještě nepsala. Drahně let tu hnízdí pár havranů nahoře v lese. Člověk je zaznamenal jen, když občas kráknuli nad hlavou a pak když učili mladé létat, to krákali trochu víc. Teďka na jaře začal létat pár, jestli ten stejný zase nevím, ale jednomu chyběly v křídle letky předpokládám, že samci. Najednou, jak jsem byla v zahradě řev, krákání a letěli 4ks. A řvali. To se opakovalo cca týden až jednou hrozný řev, zvednu hlavu, dva se melou, spadli vedle na topol, sjeli až do křoví mleli se ve křoví, to už jsem nevydržela vletěla k plotu a řvala na ně, jak na školáky: kuva ste normální, okamžitě toho nechte!! Někde odskákali za keře a odletěli, pak jsem viděla, že letky chybí už dvěma. Včera ten bez letek nade mnou při obchůzce letěl na cestě a přistál nad ohradou s čuníkama, co tu jeden chová, cca 600m od nás. Když jsem se otočila a šla zpátky po druhém břehu, slyšela jsem od čuníků krákání tak si myslím, že tam museli být zase dva, možná tam někde hnízdí druhý pár, nebo se pořád nahánějí ti dva či tři samci nevím, kdo je kdo🙄 Vím, že je to příroda, ale štve mě to, protože léta tu hnízdili v poklidu a letos je to nějaký boj😕