lesnizinka: dvířka mám Chick Safe Eco od Brinsea.- t. č. nejlevnější "šmejd" na trhu. Teď nedávno jsem se hod honzypm dozvěděla, že je to produkce nějaké lepší země než Číny (ale vyrobeno v Číně, samozřejmě), a že to není největší šmejd, co se dá najít. Každopádně jsou nejlevnější, to bezkonkurenčně. A mohu zaklepat, že rok fungují. Resp. rok při teplotách nad nulou. Jsou poháněna tužkovými baterkami, a ty v našich podmínkách prostě v zimě nefachají. Ale pro mě je stěžejní léto, kdy nemusím vartovat u zvířat do tmy, případně mohu na tu dovču. V zimě je to na pohodu, to jsem u zvířat ještě dávno po setmění, takže není problém holky zavírat ručně, a stejně tak ráno chodí máti celoročně kolem šesté, sedmé, takže jim zase ručně otevře.
Co se Kocoura týče, prostě je 14 dní doma sám. Má k dispozici adlibitně granule a vodu (dva hrnce obého) a chválabohu je stejné prase jako já, takže mu těch 14 dní nevadí nevybraný záchod. Ale moje útlocitná máti poslední roky chodí jednou mezi těmi dvěma týdny na kontrolu a vybrat záchod, tak má Kocour luxus.
Sítě proti ptákům jsou levné (na ty plody, co sežrali) :-)
Leithian: kocoura chyťte a odneste do útulku. A máte pokoj. Jestli něčí je, nechal zvíře bezprizorně bez dozoru, čímž se ho vzdal, vyřešeno :-)
Bobča: ta automatická dvířka na slepice fungují buď na časovač (nastavíte tam hodiny, aby to vědělo, kolik je, a pak nastavíte čas otvírání a čas zavírání) nebo na stmívací senzor - tak to mám já u těch Brinsea. Otevírají se podle intenzity světla ráno a zavírají podle intenzity světla večer. Jsou nějak továrně nastavené a tuším to zavírání večer se dá posouvat úpravou intenzity, kterou mají dvířka vnímat. Ale ranní otvírání se podle manuálu nastavit nedá. Taky proto jsou tak levná. Musíte se podívat na parametry automatických dvířek, které chcete koupit, abyste zvolila vhodnou variantu obsluhy. Mně stmívací senzor stačí (mám čidlo otočené na jih, takže to snímá skutečně maximum světla), ale někdo by potřeboval spíš ten časový, navíc u těch mých dvířek prostě musí být ten senzor venku na světle, zatímco u těch dvířek ovládaných časovačem se nemusíte starat o to, zda jsou venku nebo vevnitř. Samozřejmě ta dvířka nejsou vyrobená tak, aby uměla počítat přicházející slepice, zavírají se podle času nebo světla, a je jim jedno, zda je v kurníku zrovna slepice, kuna, nebo nic...