Čau holky, tak jak počasí u vás? Včera celý den lilo, napršelo 24mm. Teďka jsou -2st, pofukuje. Cesty se kloužou, šla jsem krokem nejistým😉ale blacko je blacko, na něj to zatím vliv nemělo, to je držák🙄 Jo včera jsem si vzpomněla, že hlásí ty mrazy a já nepřikryla mladou zmarliku😲 Tak jsem letěla do domku pro chráničku na stromky, pletivo, že to dám kolem a zasypu a prosypu listím. Nenašla jsem, tak jsem musela ven, kde jsem ji strhnula z té mandle, co ji okousal zajíc či kdo. Když jsem to chtěla na keřík nasadit, tak mi větvičky lezly do ok, nešlo mi to😠 Tak jsem vletěla do garáže, postahovala gumičky z odpadových pytlů a stáhla nima větvičky. To pomohlo. Jenže lilo. A já musela sbírat pod stromy listí(naštěstí tam bylo na hromadách nafoukané) a brblala, že jsem si onehdá říkala, že ji musím zakrýt a nenapadlo mě, nachystat si do něčeho hromadu listí, tehdy ještě suchého🙄Takže mi to trvalo, než jsem to tam po hrstích nanosila, tele.
Já psala,do toho mi zavolala holka,pak Zdenka a pak mi to někam zmizlo🙄
U nás fičák,ale nesněží..-3 ráno,teď už -0,2..ve FM sněží,asi 10cm už../teda 2 km od ..Já hledala techničák na technickou a našla jsem hudební"poklady"..tak jsem si dělala diskošku..teda jako na tanečky né,ale Nightwish “fantoma opery”-miluju tu skladbu😍..i "sleeping sun"..a spoustu dalších..Ještěže mám uvařeno..Včera jsem děla kuřecí na nudličky,prskla jsem tam hořčici-jsem někde četla..kurkumy trošku a zalila posledním zbytkem 12% smetánky…Rýže jsem uvařila jaksi moc-dělám na cibulce jasmínovou od ťamana..Tak mám ještě 5 balíčků v mrazáku a oběd ještě na 2 dny..😎
Tady u Lbc nic nepadalo, jen tak jako by mlha, ale že je mráz, tak se to vysráželo do jemného poprašku, takže ano, je bílo. A umrzlo. Slepicím jsem odpoledne musela vymlátit díru v ledu, aby se chuděry napily. Tak snad se napily dost než šly do kurníku…
Já jsem jela na koni za kamarádkou na kafe a obstarala jsem její slepice, tak jsem ráda, že jsem mohla pomoci. Ty jsou sice v chlívku, ale taky neměly vodu, protože se na ně zapomnělo. Asi ale nemají nouzi dlouho, protože vajíček jsem tam posbírala dost 🙂
U nás počasí teda hnus..mrzne celý den..to by nebylo tak hrozný,kdyby do toho nefoukal vítr.. ten tu pocitovou teplotu ještě snižoval…přes den bylo -3°C,ale tím větrem mi to fakt přišlo mnohem horší…šla jsme s malou ponicí na procházku a myslela jsem,že zmrznu😀Šli jsme jen na třičtvrtě hodinky,protože nahoře na těch polích opravdu foukalo..a já si nevzala blbec ani rukavice🙄
No a když jsem dneska pustila slepičky se proběhnout ven,tak jsem si všimla,že jedna je taková..jak to říct..apatická…že se prostě straní ostatních..a nehrabe,nezobe.. vzala jsem jí do ruky,kontrolovala jí,nikde jsem neviděla žádný zranění nebo něco…hned jsem hledala na netu,co by to mohlo být,psali krmení a voda,ale to holky mají a mají toho dost( vodu jim dávám každý den čertsvou,krmení mají v miskách oves,pšenici,kukuřici se slunečnicí a granule pro nosnice).Jediný,co mě napadá,že jim teď dávám jednou denně ovesný vločky s nastrouhanou mrkví zalitý teplou vodou…aby měli něco teplýho do bříška..a moc jim to šmakuje..tak možná jí to nesedlo..nevím..když jsem je zavírala,tak sice šla,ale ve výběhu si stoupla stranou od ostatních..večer ale normálně zalezla do kurníku a tulila se s ostatníma…tak snad to bude dobrý,uvidíme zítra..
Ráno má být u nás až -10°C….takže musím vstávat aspoň o 15 minut dřív než normálné,abych stihla rozbít ledy a nalít teplejší vodu…ach jo..už chci jaro😀
Nikči, u slepiček se to občas stává, nechci tě strašit, ale většinou to nepřežije. Většinou je to nějaký problém s vajíčkem, že se jí tam jako by zasekne. Ale tady bude určitě vědět Bodlinka, teda 100% vědět nejčastější problémy u slepiček, tohoto rázu, o co jde, protože pracuje pro drůbežáře(pokud se nemýlím) Dobrý pokus je fakt pustit ji na nějakou dobu ven, zvířata si umí najít, co jim pomůže, pokud není situace úplně neřešitelná. Slepice nám ale venku chodí a fakt se to někdy stane, třeba jedna slípka ročně takto umře. Děda tak pouštěl do humna i nafouklé králíky.
U nás je třeba teď skoro -5st a fouká, takže pocitová je skoro -10. To teda bez rukavic a pořádného oblečení už nic moc🙄
Niki-oves??....já myslím,že slepicím se oves nedává,hm?.No ale nevím to jistě🙂Já myslím,že pšenice…Třeba se Bodlinka staví..U nás -3,sníh není..Má být sluníčko,tak uvidím ve středu,zrovna mi vyšlo takové počasí na cestu do Olmika..chci jet ráno-určitě budu škrábat skla..👎
Ano, slepicím pšenice, ale koukala jsem, že sousedka, která bere krmivo z drůbežárny, tam měla i ten oves. Taky jsem jí říkala, proč tam sype oves, až mi vysvětlila, že to je právě krmivo z drůbežárny😲No čuměla jsem. Taky jsem tady někde vedle na foru četla, jak se řešilo, jakové směsy pro slepice, že pán bral granulované a teď ho začali mlít na jemno a slípky to nezobou, tak myslím Bodlinka tam zrovna přispívala, že v drůbežárnách mají taky to mleté. Já jak jsem pár dní sousedce krmila, tak jsem na ně právě koukala, že to ale fakt moc nežerou, spíš mi připadalo, že se z toho snaží vyzobat jen ty větší kousky 🙄 A stejně mě nic nepřesvědčí, že pro slepice není lepší celé zrno pšenice. To je jak tvrzení, že pro psa(kočku) jsou lepší granule, než maso. Granule, kde je 30-70% masa, proti 100% masa. Stačí se prostě zamyslet. Slepice, co mají jinou možnost jít si venku nazobat kde co, ten šrot nežerou.
Kuva tam je kosa😲 -7st, s vichrem -13st. Ha Bobi, u vás jen -3?!?😲 O 4 stupně míň? 😲 U nás sněhu taky skoro nic, jen sotva trochu poprašek, takže holomráz👎 Koukala jsem včera, že ho měli sousedé na autě, tak jsem si zrovna říkala, že bude křik ráno do práce, kdo nezakryl okna, protože mívají poctivě zakrytá i když je hezky😏Hodila jsem vrstvu navíc, i tak jsem byla zmrzlá jak cibule, ty nohy hlavně, i když mikinu mám ještě do půl stehen. Ještě pořád rozmrzám. Nikče to poklízení ráno teda nezávidím🙄
Naše slepice oves rády. Kradou ho zpod rypáků koním při krmení a pak ho vyzobávají i z bobků. Přirozený příkrm. Proto pro slepice kupuji pouze pšenku (a nosnicové granule), zbytek si nasbírají 🙂
Moje slepice mají neomezený přístup ven si nazobat, co libo, a pšenici i granule normálně jedí. Kdybych jim dávala šrot, budou jíst šrot. Měla jsem pro kuřice šrotovanou směs z velkochovu, a jak si všechny dámy šmakovaly 🙂 Ono “nazobat si venku” není pro produkční slepici prostě dost energie na produkci vajec.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 08.01.2024, 10:57:56
V drůbežárnách to chápu, ale jinak nedělá celý den nic jiného jak, že zobe😛 Pšenici dostane, pečivo namočené, zbytky z kuchyně, takže včetně skořápek a zbytek si najde. V pohodě, mamka doteď sbírala vajíček dost. Teďka to asi klesne, když se ochladilo, ale to je normoš u venkovních slepic.
A jsem si vzpomněla(a mám už dostatečně zprovozněný mobil) že jsem slíbila fotku čínských záclon v ložnici😀 A stejně mi to nefotilo, což jsem nechápala, protože pár dní zpátky jsem Tomovi fotila, po čem já na tom druhém břehu musím chodit(už to naštěstí zamrznulo) a to ve foťáku nafocené bylo, ale tedy právě jen některá místa. Zjistila jsem při několikerém zkoušení, když Tomovi to normálně šlo, že mi to nereaguje na palec, musím pouze ukazovákem🙄 Vidíte, cestu vám sem taky můžu hodit😉
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 08.01.2024, 13:28:03
Žínko, záclony máte krásný. My záclony nemáme, jen v ložnici roletu na léto. Ale kdybych si měla záclony vybrat, bylo by to něco takovýho, co máte Vy…jemnýho, něžnýho, fakt se mi líbí.
A cesta u nás vypadá úplně stejně, jednou mi v blátě zůstala holina😁. Jsem neskutečně ráda za ten mráz teď, dá se chodit a hlavně si ten pobyt venku užít.
Odpověď na příspěvek uživatele Ronja s motejlem z 08.01.2024, 15:22:55
Děkuju. Jsem holkám psala, že po 15 letech (či kolik už to je😇) co jsme si do ložnice koupili zíclonu, když jsme se stěhovali do nového baráku, takovou barevnou, muž nechtěl o jiné slyšet, že tahle je přesně vybraná a sedí tam. No ale už to teda byla sakra ohleděná záclona😛 Tak jsem si řekla, že koupím novou. Jak jsem něco hledala na Aliexpresu, nějaké krajky, vyskočily na mě i záclony a napadlo mě, po spočítání ceny😉 nějakou vybrat a risknout to objednat. Do té ložnice by se to ztratilo, nebo bych 700Kč obětovala a záclonu vyhodila. A další už nebrala. Není to žádná nádhera, ale celkem dobrá, však jsem vybírala dlouho, favoritky byly cca 3😉 I po vyprání je taková ,,tuhá" ale ono to ničemu nevadí. My žádné rolety ani žaluzie nemáme, ložnice je navíc do zahrady a do divočiny kolem, takže jen tu záclonu. Pak už jsou jen záclony v obyvču a jídelně, kam moc praží slunce. Já mám ještě ve své ložnici, ale to bylo spíš taky kvůli slunci a hmyzu, aby mi tam pořád nelítalo milion much(stejně lítá, koupila jsem si na léto ještě přes postel moskytiéru, ale nemám ji instalovanou zatím - je čas😉)
Bobi jak píše Bugyrra,já dávala oves jen koním,ale slepice vyzobávali z bobků ten nestrávený oves a mohli se po něm utlouct..a tak jsem jim prostě přidala jen misku s ovsem…chci,aby měli na výběr..takže pšenici mají,to je jasné..tu mám v tom velkým krmítku,co se dávkuje..a v menších miskách mám oves,pak tu slunečnici namíchanou s kukuřicí a pak tu směs v granulích…to mají k dispozici nonstop…a do toho dostávají odpoledne řepu a ovesný vločky se strouhanou mrkví…
Každopádně slepička je už v pořádku…nebo teda zatím to tak vypadá…už ráno se mi zdála lepší a nestranila se ostatních..a odpoledne,když jsem je pustila,tak už normálně běhala s ostatníma,pila,hrabala i baštila..možná byla prostě jen včera přejedená nebo nevím..mám ty slípky docela kulatý…
Každopádně Raduš ty rána si taky nezávidím😀Ráno bylo -6°C..já samozřejmé bez rukavic(teď už je mám na zítra připravený na chodbě😀)…tma,zima,všechno zmrzlý..takže rychle ráno rozbít led,vybrat všechny kousky a pak dolít teplejší vodu z přepadu,kde voda nikdy nezamrzá..slepičkám taky čerstvou vodu,naházet seno do krmelce,rozvěsit síťky se senem,nakrmit Bertíka a pak metelit do práce…vážně už se těším na jaro..už aby ráno bylo vidět a nemrzlo..
To s těma pejskama je hrozný🙄
Jinak Bobi a Raduš,dneska mi napsali,že ztratili ten můj objednaný balíček pro vás😔Já se z toho zblázním😔Vymyslím nějakou náhradu,ale už toho mám plný zuby..to je druhý balíček,co mi přes Vánoce ztratili😠
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 08.01.2024, 13:28:03
“Není to žádná nádhera” - myslíte materiálově? Mně právě přijde hezký, že na motiv na ní navazuje ta příroda, co tam máte.
Občas teď koukám po domečku a mám pocit, že mi tu něco chybí. Možná to bylo tím hnusným počasím, únavou nebo bordelem, přišlo mi to tu najednou nějak neútulný. Včera mi přišel koberec do ložnice, měli jsme tam koberec z mořský trávy a začal mi právě něčím strašně vadit😁. No a s tím větším, světlejším je to hned teplejší.
Když jsem vám sem zase zavítala, neměla byste, prosím, tip na nějaký pokojovky do polostínu, ideálně převislý? Chtěla bych do ložnice udělat takovou cikcak poličku a na ní mít zeleň. Přes zimu je to ale se světlem bídný. Drží mi tam zamiokulkas a lopatkovec a rostla tam monstera - tu jsem přesunula kvůli velikosti. Nevydržel nějaký druh kapradiny a překvapil mě břečťan, ten to teda nepřežil ani v koupelně a ani v obýváku, kde je světla nejvíc - možná byla chyba v něčem jiným. V koupelně jsem ho teď nahradila zelencem, kdyby to zvládl, zakomponovala bych ho i na tu poličku.
Odpověď na příspěvek uživatele Ronja s motejlem z 09.01.2024, 07:05:46
Ronjo…já byla svého času taky milovník pokojovek..😊
Já měla ještě šefleru,coton,kapradinu..krásně vyrostli na verandě-škoda,že je mám jen na fotkách-ne digi(tenkrát jsem neměla takový foťák)pak monsteru...fíkovník.kávovník.kalanchoe,spatyfilum..Všechno vlastně ve stínu..dracenu,dračinku..břečťan,potos....Už si všechno ani nepamatuju..85 květin jsem měla po baráku…po schodišti..všude možně..🌻🌼 a 8 různých barev ibišků…Bráchové měli bonsaje a skalničky a mě chytly po 40tce-až byl čas-pokojovky🌺Jeden ještě kaktusy…
Niki-zapomněla jsem…nic prosím tě neposílej!!!!myslím to vážně!!
A ta slepička se mi zdála dost baculatá😉podstrojuješ jim😊já bych to přirovnala k sobě…já jsem po vánocích taky baculatá a taková “ucpaná”😊a “smutná”-nic se mi nechtělo😟..A určitě, jak z ní to vajíčko vypadlo,tak se jí ulevilo,a je veselejší..😇mě teda jo👌👍😉