- Příspěvek #146842
- Nahlásit
Jsou to krásné husy a smím se zeptat, určitě máte více zkušeností. Vejce budou husy snášet hned na jaře nebo ještě letos na podzim? A houseři jsou schopny odplodnit v roce života nebo až ve dvou? Děkuji.
Myslím,že i pískové podloží se da zúrodnit,ale da to práci..
Já mám pocit, že pískovec ani není kyselý, nebo aspoň ne tolik jako ta žula. Takže pro mě osobně i lepší startovací čára. No a o rozdílu ve zpracovatelnosti těch dvou půd se nemusím zmiňovat.
Tak, aktualizace…už hejno zredukováno na 2.2 plánované na další chov, většina slušně vypadajících odchovanců už udána po celé republice.
Osvědčená tříletá Filamína (nejvíce vpravo na foto), vlevo dvouletá, letos pořizovaná Amanita z chovu v nedaleké hájence, uprostřed dva letošní kluci ("Leonardo a Dráček"). Mohutnější Leonardo s modrým kroužkem je nejsilnější housírek z mého odchovu, koukám křídla se u něj tolik nevyvedly - no, uvidím ještě časem. Dráček je nejpěknější housírek z chovu souseda (cca 15 km vzdáleného), obdivoval jsem ho u něj už když byl ještě žluté house. Hlavně podbřišky když kluci časem nenahodí, na to už jsem pes…
V listopadu k nim asi přijde ještě třetí houser na chov😀, a na pár podzimních dní se možná ještě u mě ohřeje navíc několik “tranzitních" jedinců.
Dneska trochu potěšilo trochu “uznání”, že se těm češkám opravdu věnuju…resp. cizí člověk použil do svého inzerátu na své husy mojí fotku z netu 😏 - po tel. upozornění prý změní alespoň na popisek “ilustrační foto” a za mě OK.
opravdu krásní ptáci🥰
Jsou to krásné husy a smím se zeptat, určitě máte více zkušeností. Vejce budou husy snášet hned na jaře nebo ještě letos na podzim? A houseři jsou schopny odplodnit v roce života nebo až ve dvou? Děkuji.
Markyza:Jsou to krásné husy a smím se zeptat, určitě máte více zkušeností. Vejce budou husy snášet hned na jaře nebo ještě letos na podzim? A houseři jsou schopny odplodnit v roce života nebo až ve dvou? Děkuji.
Já teda nejsem odborník, ale z logiky věci mi podzimní snáška přijde jaksi nepraktická. Co s housaty v zimě?
kometa:Já teda nejsem odborník, ale z logiky věci mi podzimní snáška přijde jaksi nepraktická. Co s housaty v zimě?
Touhle dobou uz mi nikdy žádné husy nesnášely.. momentálně jsou všechny po přepeřeni a cpou se na zimu😀..začnou snášet tak únor, březen..
Zdravím, co se týče plemene česká husa ohledně snášení:
- snáší téměř výhradně zjara. První snáška klasicky únor/březen. Obzvláště rané mohou snášet již po Vánocích. Druhá, ať už uměle násilným odběrem vyvolaná náhradní snáška, či přirozené podnášení některých husiček, přichází o něco později z jara, řekněme cca květen. Loni jsem evidoval případ, kdy mladičká 8mi měsiční holka snesla první a jediné vajíčko už v listopadu (a následnou klasickou snášku druhý rok v březnu). Byl ovšem netypický rok a ten listopad vypadal počasím spíše jako konec dubna.
Kvalitní český houser by měl být normálně plodný již koncem zimy roku poté, co se vylíhnul. Tj. např. vylíhnul se 4/2022 - už snůšky z 2/2023 by měl mít oplozené. Pokud se úspěšně s husičkou páří ("pojímá"). Pozná se, že po aktu uspokojením zakřičí nejen kluk, ale i holka (pokud jen on, tak se trefil vedle do peří). Pokud by mi loňský houser pojímal, k úspěšnému propojení došlo, a vejce přesto neoplozená, u mě by další šanci nedostal; někteří kolegové nechávají takové raději třebas i dalším rokem. Ovšem, nevím do jaké míry sledují, zda a jak k pojímání vůbec došlo.
Houseři těžších, pomaleji vyspívajích plemen jsou naproti tomu standardně plodní teprve jako víceletí.
No nejsou to husy české, ale husy landeské ale to asi bude s tím věkem pohlavní dospělosti hodně stejny? Pro kometu: já je nechci na podzim množit spíš mě zajímalo jestli mužu čekat snůšku nebo ne.
A ještě dotaz, když se husám odebírají vejce, snesou jich za rok hodně nebo nanesou nějakej počet a končí?
Markyza:No nejsou to husy české, ale husy landeské ale to asi bude s tím věkem pohlavní dospělosti hodně stejny? Pro kometu: já je nechci na podzim množit spíš mě zajímalo jestli mužu čekat snůšku nebo ne.
A ještě dotaz, když se husám odebírají vejce, snesou jich za rok hodně nebo nanesou nějakej počet a končí?
Ne,husy landeske nejsou hybridi na snášku vajec..co takhle strýček gugl?..
Markyza:No nejsou to husy české, ale husy landeské ale to asi bude s tím věkem pohlavní dospělosti hodně stejny? Pro kometu: já je nechci na podzim množit spíš mě zajímalo jestli mužu čekat snůšku nebo ne.
Osobně se specializuji na čistokrevné české husy. O landéských vím akorát jen právě tolik, abych je nepovažoval za vhodné kandidáty pro svůj vlastní chov. Obecné vlastnosti plemene: https://www.energyshobby.cz/husa-ladenska/ (neručím za kvalitu zdroje).
Zdravím, tak na příští sezonu už mám vybrané dva párky. Spolehlivá Filamína, ročník 2020, zůstává, druhá holka, o rok mladší nekroužkovaná Amanita, odchovanec z lesní samoty, koupená letos v létě. Kluci Leonardo z mého letošního odchovu a Dráček, nejpěknější letošní houser od souseda. Tak hlavně aby byli plodní a nespustili podbřišky. Hlavně na ně a Amanitu budu dávat obzvláště pozor, ti budou mít u mě první zkušební sezonu, a dle jejích výsledků se uvidí, zda zůstanou. Naproti tomu Filamína si už vysloužila definitivu😀.
Přesuny, prodeje a odchyty už jsou letos za námi, a husy opět přechází do klidu…Filamína mi málem při pastvě opět ozobává pantofle. Všechna má zvířata jsou venkovní přirozený odchov pod rodiči, žádná líheň s odchovnou😀.
sharingan:Zdravím, tak na příští sezonu už mám vybrané dva párky. Spolehlivá Filamína, ročník 2020, zůstává, druhá holka, o rok mladší nekroužkovaná Amanita, odchovanec z lesní samoty, koupená letos v létě. Kluci Leonardo z mého letošního odchovu a Dráček, nejpěknější letošní houser od souseda. Tak hlavně aby byli plodní a nespustili podbřišky. Hlavně na ně a Amanitu budu dávat obzvláště pozor, ti budou mít u mě první zkušební sezonu, a dle jejích výsledků se uvidí, zda zůstanou. Naproti tomu Filamína si už vysloužila definitivu😀.
Přesuny, prodeje a odchyty už jsou letos za námi, a husy opět přechází do klidu…Filamína mi málem při pastvě opět ozobává pantofle. Všechna má zvířata jsou venkovní přirozený odchov pod rodiči, žádná líheň s odchovnou😀.
Pro husy mám slabost. Bohužel nám ze školního areálu po několika letech zmizely. Odešly, odplavaly, někdo je ulovil? A kolega, který je opatřil, je už v důchodu a tak nové nebudou.
Proboha, kolik stojí husa? Že na nové nebudou?
Nebo je to myšleno tak, že už není zázemí, tudíž by se husy celkově prodražily? To bych chápala, ale pokud jde jen o tu pořizovací cenu, tak je to fakt úlet. Husa jako výukový materiál (tj. bez nároků na čistokrevnost a nevykrmené k pořážce) přece musí být položka v řádu stokorun. Jeden kmen za kolik, dva tisíce maximálně.
kometa:Pro husy mám slabost. Bohužel nám ze školního areálu po několika letech zmizely. Odešly, odplavaly, někdo je ulovil? A kolega, který je opatřil, je už v důchodu a tak nové nebudou.
Inu, pokud tam v areálu by u Vás měly zázemí a někoho, zajišťujícího péči, zvládnul bych Vám ještě z odchovu kolegy i nějaké přikouzlit…když tak mi dejte vědět.
Varaxi:Proboha, kolik stojí husa? Že na nové nebudou?
Nebo je to myšleno tak, že už není zázemí, tudíž by se husy celkově prodražily? To bych chápala, ale pokud jde jen o tu pořizovací cenu, tak je to fakt úlet. Husa jako výukový materiál (tj. bez nároků na čistokrevnost a nevykrmené k pořážce) přece musí být položka v řádu stokorun. Jeden kmen za kolik, dva tisíce maximálně.
No, ony tam za původního kolegy byly v podstatě načerno, pan ředitel více méně předstíral, že je nevidí. Jako jediná zvěř se potulovaly na volno po celém areálu.
sharingan:Inu, pokud tam v areálu by u Vás měly zázemí a někoho, zajišťujícího péči, zvládnul bych Vám ještě z odchovu kolegy i nějaké přikouzlit…když tak mi dejte vědět.
Děkuji za nabídku, ale jsem malý pán na prosazování nápadů, byť bohulibých. Snažila jsem se v případě oslíka, že by si ho k nám dala bývalá studentka. Ztroskotalo to na argumentu, že když za ním bude dotyčná chodit a zlomí si třeba ruku, tak bude mít škola problém.
Jo, tak to chápu. Já myslela, že tam byly jako živá vycpanina určená k rozšiřování vědomostí studentů.
Varaxi:Jo, tak to chápu. Já myslela, že tam byly jako živá vycpanina určená k rozšiřování vědomostí studentů.
Byly tam hlavně pro potěchu oka. Živé vycpaniny máme jiné. Třeba koza Agáta je výborná učební pomůcka. Nebo naši prakoně. Sámer zvládá bez mrknutí oka i klystýr.