zde můžete vkládat fotografie a podělit se o zkušenosti s chovem akvarijních ryb, bezobratlých nebo i různých obratlovců pod širým nebem, ať už sezoně takzvané letnění, nebo i druhů, které tam držíte celoročně. je to zajímavé téma a pro mnohé by mohlo být inspirací. na fotografii hejno zlatých medak japonských oryzias latipes, populace držená v jezírku celoročně
akvarijní ryby v jezírku
jezírko, které obývají kardinálky čínské, tanichthys albonubes, kde jsou celoročně
lubinator:jezírko, které obývají kardinálky čínské, tanichthys albonubes, kde jsou celoročně
- ');" onmouseout="UnTip();">
- ');" onmouseout="UnTip();">
Já teda nemám jezírko, ale jsem akvarista a teda docela čumim, že vám v tom jezírku ty kardinálky přežijou zimu...to bych teda nikdy neřekla ...fakt zajímavý.
kardinálka je endemitem pro "bílé pohoří" v číně, v její domovině na určitou část roku zamrzne hladina a nasněží, bohužel dnešní kardinálky jsou po mnoho generací chovány v teplé vodě a odolnost ke studenému prostředí do určité míry ztratili.
macropodus ocellatus - rájovec čínský obývá jejírko celoročně
Také se podělím o své zkušenosti. Minulý rok jsem potřeboval předělat jedno akvárium s dosluhující populací živorodek duhových (Poecilia reticulata). Připravil jsem tedy během června velký, speciálně pro tento účel koupený, lavor, objem teď z hlavy nevím. Postupně živorodkám v akváriu snižoval teplotu a zhruba v půlce července dal živorodky (posledních 5 ks) ven. Vše fungovalo do druhé poloviny srpna, kdy se živorodky během dvou dnů ztratily, vzhledem k tomu že lavor byl vložen do bedny na mláďata suchozemských želv je mi trochu záhadou, kam se ztratily, mrtvolky jsem žádné nenašel, ani v okolí lavoru. Pokud by je něco mělo sežrat, tak by se to muselo protáhnout králičím pletivem.
Přírodní forma medaky japonské (oryzias latipes) z lokality Yonago - Japonsko
lubinator:macropodus ocellatus - rájovec čínský obývá jejírko celoročně
Chtěl jsem se zeptat. Nenastydne rájovcům přes zimu labyrint, když dýchají studený vzduch? Vím, že většina labyrintek s tím má problémy. Pokud není určitá teplota vzduchu nad hladinou.
Mají i černé
https://www.shrimp.cz/medaka-japonska-cerna-oryzias-latipes-black
Když jsem letnil živorodky, byly oproti těm akvarijním silné a úžasně vybarvené. Co vídáme v akváriu, to je vybledlá verze letněných živorodek. Ale zimování je pak problém.
Taky jsem takhle letnil paví očka, cca 90l prefabrikované jezírko z nějakého hobby marketu. Ryby tam jsou nejen perfektně vybarvené, luxusně se množí, ale vitalita je naprosto jinde. Nebylo ani žádné přisolování nádrže nebo léčiva, jak je dnes u kdejakého kmene nutné. Odloval jsem kolikrát až v říjnu
Fotky z https://www.akva.sk/medaka-japonska-oryzias-latipes-t18246-168.html