Orionka psala o nějakém úžasném názvu Krizová situace vojenského charakteru - který jsem v životě neviděla.
To je tím, že jste mladá a nemáte čas se koukat. Dnes byl v polích krásný slunečný den. Jasno a vidět až do nebe. Jen na něm bylo příliš tryskáčů. Tak jsem hleděla, jestli hřib vyroste za Ralskem nebo za Bezdězem. Máme daleký výhled. Zatím v pohodě.
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 25.11.2024, 17:32:13
Jo tak. No, to je takové všeobecné sdělení, tak tím asi nenazývají zrovna situaci na UA. A i kdyby jo, no tak o co jde, asi to nechtějí v letácích nazvat válka, což celkem chápu, nechtějí v některých labilnějších jedincích vyvolávat paniku. Na některé lidi slovíčkaření hrozně moc působí. Mně je celkem jedno, co napíší na leták. Letáky budou viset po Prahé a po Brně, v Oldřichově těžko, v Hrádku určitě taky ne 😀
Kdybyste četla odkazy, nemusela bych to hledat a vy jste mě nemusela podezřívat, že kecám. Odkaz je 24. 11. ve 22, 21 ☹️(
Děkuji za to, že mi to citujete, mě to tady krom jiného na spoustu odkazů zkrátka nepustí. Třeba na idnesy a echa a podobně. Takže to ani nezkouším.
Kde jsem vás podezřívala, že kecáte? 😲 Já přeci vím, že víte.
Na druhou stranu, pokud byste to nehledala, žila bych si dál svůj poklidný život spokojeně a nijak by se to nelišilo od současné situace, kdy vím, že někdo někde tiskne nějaké letáčky.
Víte my ve škole nacvičovali v plynové masce a smradlavých pláštěnkoidních overalech a vůbec to nikomu nebylo divné. A to nám jako škvrňatům vysvětlovali, jak se za terénní vlnou schovat proti atomovému výbuchu. Všichni upe v pohodě, nikdo v panice. Celé učebnice se k tomu vydávaly. A teďka někdo někde vylepí nějaké propagační materiály. V tom srovnání to skutečně moji pozornost nezaslouží 🙂
Já si myslím, že příručku, jak se v podobné situaci chovat by měli posílat pravidelně. Vždyť nemusí jít vůbec o válku. Stačí živelná katastrofa, delší výpadek proudu 2-3dny nebo tak něco. Lidé by měli vědět jak si v takové situaci poradit.
Osobně bych zapojila školy. Dneska děti povětšinou donesou na tělocvik omluvenku. Notak by to bylo , místo tělocviku a občansk výchovy, něco na způsob výcviku přežití katastrofy. A do toho se mohou zapojit všichni, naopak právě třeba ti nemocní by měli přesně vědět, co mají dělat a jak se chovat třeba v případě blackautu. Třeba by to děti bavilo i víc než rozcvička.
Válka je samozřejmě možnost, ale zas bych to nedramatizovala. Nicméně ta příručka není špatný nápad, ale nestačí to.
Přesně! Třeba by to eliminovalo takové ty zavilé obyvatele, kteří se drží futer, aby je někdo nedonutil spát dva dny v tělocvičně, a které následně musí zachraňovat vrtulník… I když to bývají většinou staříci, kteří už nějaké ty krize zažili, a měli by mít rozum. Na druhou stranu apel jejich dětí by mohl fungovat lépe, pokud by děti věděly, o čem mluví, že.
Osobně myslím, že je mnohem pravděpodobnější delší blackout než válka a tipuju, že lidí v panelácích, kteří by věděli co dělat, když týden nepůjde proud, moc nebude. Těm by se spíš hodily nějaké letáčky.
Osobně si myslím že to dokonce je velmi reálné. Ona by to klidně mohla být součást války. Každý si představuje bomby a tak. V dnešní době by postačil elegantní, promyšlený útok, který by prostě vyřadil elektřinu a dejme tomu počítače. Kdybych chtěla být hodně zlá, tak by se do toho odpálila třeba nějaká přehrada. A je to, do týdne se obyvatelstvo pobije mezi sebou.
Vemte si takového Breivika. Napřed odpálil pár bomb na jednom konci země,pěkně způsobil paniku, sjely se tam všechny záchrané složky a on mezitím v klidu zlikvidoval pomalu celý ostrov plný lidí. Válku vlastně vůbec nepotřebujeme, v našich končinách jsou mnohem levnější a inteligentnější způsoby, jak dostat druhou stranu s tranu na kolena.
Osobně myslím, že je mnohem pravděpodobnější delší blackout než válka a tipuju, že lidí v panelácích, kteří by věděli co dělat, když týden nepůjde proud, moc nebude. Těm by se spíš hodily nějaké letáčky.
A na tohle se mi líbí prof. Cílek (Dr. CSc. a nevímkterá písmena ještě). Toho si na tyhle krizové plány zvou i větší města, aby jim podchytil ty body, ve kterých bude potřeba systém posílit (dodávky vody a energií, distribuce potravin, hygieny, společenský život, komunikace, atd.). Jeho teorie postapokalyptického paneláku jako samostatné jednotky je hodně inspirativní (ale já jdu teda z paneláku do baráku, když mám možnost).
Jak si každou situaci někteří dovedou odůvodnit je tedy skoro děsivé.😐 Jen pořád nikde nevidím řešení a hlavně vy byste chtěli v takovém klimatu žít? Notabene končí výlety a zábava přátelé. Armáda rozsahu před 89 stojí strašlivé peníze které samozřejmě vezmou vám. Čili to necháme rozjet do takových rozměrů? Fakt není jiné řešení? Připustil si někdo z vás, že můžeme prohrát? Soudě podle ekonomické situace v Evropě bych se obával že ano. Příští rok mnozí z vás přijdou o práci a v Německo už vyslalo jasný signál. USA uvalí 46% cla na dovoz a nejenom z Číny? Tedy bych se chtěl zeptat, jak dlouho a hlavně čím chceme porazit Rusko jak vidno se Severní Koreou a Čínou v zádech? Nemluvě o možných dalších spojencích? Furt válka válka a o ničem jiném se nemluví.😐 USA odpustí Ukrajině dluh 4 miliardy..Ehm z kolika? 64? Já myslel že pomáháme.A ono jim půjčujem na jejich vlastní zkázu.😐 Bože kde se zase flákáš a proč si tolik hlouposti koncentroval do některých lidí.😐 Promiňte.
Odpověď na příspěvek uživatele N z 26.11.2024, 13:42:44
Ale samozřejmě že pokud dojde k válce, prohrajeme. Já jen věřím že nedojde k válce provázené atomovými výbuchy. Prostě budeme zničeni ekonomicky. Zničí náš průmysl- to už se téměř podařilo, začne recese, propouštění a budeme ještě vděční za kus žvance. Otázka je - dá se tomu zabránit? Podle mého ne. Ale můžeme se na to připravit, někdo víc a někdo míň.
Ale samozřejmě že pokud dojde k válce, prohrajeme. Já jen věřím že nedojde k válce provázené atomovými výbuchy. Prostě budeme zničeni ekonomicky. Zničí náš průmysl- to už se téměř podařilo, začne recese, propouštění a budeme ještě vděční za kus žvance. Otázka je - dá se tomu zabránit? Podle mého ne. Ale můžeme se na to připravit, někdo víc a někdo míň.
K tomu bude třeba přestat Rusko izolovat a jednat.😐 Samozřejmě chápu, že je to záměrem určitých skupin tomu jakoli zabránit. Nikdy se příměří nedohodne raketami. Ukrajina je v prdeli tak jako každá změ kde si hrají velmoci na vojáčky.😐 Bohužel ti prohráli dnem co Rusko vstoupilo na jejich území. Jenže svět není Ukrajina a slibuji vám,že jste hned druzí na řadě po Ukrajině s východní Evropou. Já tady budu v den propuknutí války a pak mi popíšete ty pocity.😐 Vlastně co to kecám, net bude první co nebude.
Jj skvělé vyhlídky. Ale opakuju, sice mi váš scénář přijde reálný, nicméně s tím nebo proti němu nějak nemám co udělat, pouze se připravit.
Ono já jsem z toho strašně nervózní. Mám tam mámu,bratra a několik přátel. Také vím, že i ze zdejších už bych mnoho lidí nikdy neviděl či snad lépe řečeno neslyšel.😐 Podle mého se Slovensko či Maďarsko zařídilo či zařídí lépe.
Podívejte a co navrhujete za řešení? Něco konkrétního a alespoň relativně snadno proveditelného.
Já za to nejsem placený.🙂 Ale když už, tak je jedna cesta a ta vede do Kremlu. Třeba bychom se alespoň ledasco zajímavého i dozvěděli. K mírovým jednáním jsou potřeba vždy obě strany. Tedy pokud náhodou nejsou mírové snahy jen zástěrkou.😐