V roce 2002 jsem nastupovala do svého prvního zaměstnání za 6 tisíc Kč hrubého, 24h směny. Dneska mi to přijde jako totální sci-fi, ale vlastně to vůbec není dávno.
A v prádelním hrnci jsme vyvařovali plíny taky. Pak když jsme odrostli, tak se v něm vařilo, protože nás bylo pět harantů a to uživit bylo peklo…
Něco bylo lepší něco ne, ale každopádně byla jistota určité úrovně a sociálního zabezpečení. No, nic z toho se nevrátí a nejdřív stejně až po válce,kdy se geopoliticky může změnit svět či alespoň jeho část.😐 Jsem asi sám tady, komu dochází co by mohl znamenat odklon USA od dění na Ukrajině.😐
V prádelním hrnci jsem vyvařovala plínky ještě já na dvě starší děti, tehdy ještě jednorázovky nebyly a nebo jen ve formě takové obrovské vložky a neměli je vždycky. Brala jsem je hlavně na cestování. Na nejmladšího už jsem měla pampersky. Když se to tak vezme, je to super vynález, akorát teda toho odpadu. A vlhčený ubrousky taky. 👍
Po tom 2000 to bylo zajímavé s prací (bez kvalifikace jakékoli, dřina). 5 6 tisíc, najednou 2003 podzim zima hospody 11 15 tisíc, jaro 2004 800 denně… A kde jsme o 20 let později. 😀
tak já jsem jak říká syn fosil a pamatuji už hooodně, vyvařování plen normální, praní ve vaně s kartáčem klasika, mandl normál, stání v sobotu u řezníka od 5hod. rána pro aspoň nějaké slušné maso normál, mléko do konvičky a hlavně všude fronty normál. V 1970 přišlý první sámošky hurá, pak Priori a autobusy čabaje, harmonika, jo a začali grilované kuřata atd…. Houska byla za 0,20hal. tlačenka stála 2,50kč 10dkg. Lístek do kina od 6kč…. dětské promítání 1kč a Popelka od Disneje za 5kč.
Nebylo žádné ovoce, žádne maso po 8hod. nebylo prostě nic, ale lidi si dali rady a šlo to. To jsem vyrůstala v havířsken města a jedna vzpomínka všude hospody a ožralý sám havíř. Jo a za být 1+2 druhé kategorie ( topit jsme si musely samy) tak jsme platili 180kč.
Doba to byla taková, že to človíček bral, ale co si pamatuji byla jistota a tu teď postrádam, na ulicích byla větší bezpečnost to mi taky chybí.
Naše děti (když jim bylo okolo 10 let) se opatrně ptali, zda jsme žili teda v tom pravěku, když televize byla černobílá a přepínat se musela ručně. Nemohli tomu uvěřit, že tak to bylo , manžel jim tenkrát ztlumil barvy na TV .
A to jste jim neřekli, že dost lidí televizi nemělo vůbec. 😀
Ale tak to už jo, ale bylo tam celkem ho**no, nejdřív zrnění, pak monoskop, sjezd KSČ , občas film s hvězdičkou(to jsem měla nejvíc práce před telkou) třikrát s …, Triangel, Magion, Pionýrská vlaštovka, Jů a Hele a hlavně Sandokan🤣.
Já si pamatuju pohádky jenom, ale ty byly bezkonkurenční.🙂 Dneska ve službě jsem koukal na všechny díly Krkonošských pohádek.😄 Ano, v práci čumím na pohádky a beru za to hrozně moc peněz.😄 Kdyby se zase jedna nejmenovaná osoba měla blbé poznámky. 😄
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 15.02.2024, 22:04:57
Prej zrnění. 😀 Mravenci, říkalo se mravenci!
Magion, Vega a Jů hele já pamatuju a Ferdu a Čáryfuka a Viléma Tela. Tell? Nevim.
A televize bouchaly. To bylo něco a ne jak dnes ty placky nudné. A pletací jehlice stačila místo antény. 😀
Hvězdičku si nepamatuju. Ale měli jsme prosklené díly dveří do obýváku a v tv byla Planeta opic. Nikdy nezapomenu. Scéna, kde otevřeli tu kapsli, kde posádka spala… a tam ta mrtvola. Lekla jsem se, ségra vedle mě taky, rozbily jsme tu výplň a rodičové se pohádali, kdo nám dá přes hubu.
JJ čáryfuk a tačůd…majka z gurunu, a ještě jeden seriálek, co byl v magionu, moře, lodě, piráti, malej kluk…ústřední písničku zpíval česky karel černoch.
Ještě, že to není pes, přivolání venku mezi lidmi by bylo zajímavé!!!😂
Dobré ránko,
hlídám vnučky a byly jsme na venku, nějakým nedopatřením mi vylítlo “ no ty vole! ” a starší vnučka “ no baby ty máš, ale slovník ” . Tak jsme se dohodly, že babička bude slušná a bude říkat “ ty brďo” a že mám rybu Píčuse rad ši mlčím nevím co bych od vnoučat schytala.