Je! A to je minimální mzda od letoška 18900,-- Kč… Takže personalistce, která musí mít maturitu a nějaké odborné znalosti, dávají v podstatě minimální mzdu. Prostě neuvěřitelné.
Politika...
Nemám slov!
Ale však Vy víte (cca) jaký plat mám já. Všichni mí přátelé říkají, jaká je to ostuda. A to je mi ještě řečeno, že mám odpovídající plat. Ach jo…
Tady se makalo v textilkách, paní sousedka na barevně měla víc. Všude to hlásila, namyšlená ženská. Ty výplaty se dají dohledat, třeba budu hledat…
Ale starší výplaty nevím, su moc mladá. 🙂 Pamatuji, že rohlík stál 0,30 a u nás v sámošce prodávali čtvrtku másla, českej salám, hodonínskej, sušenky dukla asi tak 4 koruny a taková tenká jedna za korunu, bus 2 km do školy stál taky korunu, takže my si koupili sušenku a šli pěšky přes les.
Prý tu bylo v okrese 3434 ovcí a průměr v JZD rok 86 2700. Hustý.
Psů málo. Sousedi měl boxera, utrhl klukovi kus tváře, u ucha. Nad námi měli několik špiců, školník novofudláka, jedna paní měla dvě kolie, hlídací, to bylo něco. Jezevčík sousedů, co ho picnul jeden slavný pán, a už nic.
Ale to je stejně zajímavé, proč tu bylo tak málo psů?
Minimální zaručená mzda
Edit: není to moc čitelné, zkusím to napravit
Ono jen když si člověk spočítá, kolik co dnes stojí, co si člověk musí povinně platit a na co si musí šetřit, tak není možné to utáhnout z 20 tisíc hrubého, ani náhodou. Jak si potom z takového platu můžeme našetřit na důchod ty 3 miliony, jak po nás chtějí?
Tak radši odkaz - https://money.cz/novinky-a-tipy/mzdy-a-personalistika/minimalni-mzda-a-urovne-zarucene-mzdy-od-1-1-2024/
megi-the-pes:Tady se makalo v textilkách, paní sousedka na barevně měla víc. Všude to hlásila, namyšlená ženská. Ty výplaty se dají dohledat, třeba budu hledat…
Ale starší výplaty nevím, su moc mladá. 🙂 Pamatuji, že rohlík stál 0,30 a u nás v sámošce prodávali čtvrtku másla, českej salám, hodonínskej, sušenky dukla asi tak 4 koruny a taková tenká jedna za korunu, bus 2 km do školy stál taky korunu, takže my si koupili sušenku a šli pěšky přes les.Prý tu bylo v okrese 3434 ovcí a průměr v JZD rok 86 2700. Hustý.
Psů málo. Sousedi měl boxera, utrhl klukovi kus tváře, u ucha. Nad námi měli několik špiců, školník novofudláka, jedna paní měla dvě kolie, hlídací, to bylo něco. Jezevčík sousedů, co ho picnul jeden slavný pán, a už nic.
Máslo bylo za 10 korun a litr mlíka za 2 koruny, to si pamatuju dobře.
Balu, dá se to přečíst.
Jinak máte SZ.
Lidi na psy neměli čas. Prádlo máchala v ruce, nádobí myla v ruce, pod autem ležel sám, střechu opravoval sám. Místo psa lepší slepice. Těch bylo určitě všude víc.
Buggyra:Ale to je stejně zajímavé, proč tu bylo tak málo psů?
Lidi na psy neměli čas. Prádlo máchala v ruce, nádobí myla v ruce, pod autem ležel sám, střechu opravoval sám. Místo psa lepší slepice. Těch bylo určitě všude víc.
Jj, naši měli i prase, každej rok.
Megí já po vyučení kuchařky za komunistu hrubá výplata 1250kč, čistá 900 kč. Pak po třech letech v jestlich jako kuchařka samostatná 1800 kč hrubého a čistého 1500 kč. Nájem s plynem, elektronika, nájem 1+3 stál 520 kč. Za stravenky na základ jsme platily na jeden den 1,50 kč.
Dája
Máchala prádlo. 😀 😀 My měli pračku se ždímačkou… ale matka říkala, že to mám moc jednoduchý, že ona vyvářela plíny v hrnci. 😀 Určitě kecá, ta pračka měla ohřev.
A mandl, ve vsi byl mandl! Bylo tam otevřeno a lidé přišli s cejchou a mandlovali!
Auto bylo jenom jedno a nikdo ho nepotřeboval, to je taky zajímavé.
My měli dogu. A Pepína. Byl morče a vozil se v kočárku.
Bych se tam teda nechtěla vracet, to ne, ale tak o 5 roků dozadu jo, s vynecháním kovida.
Ono je možné, že výplaty byly dobré v zemědělství, budovatelství (😀), tady ty textilky… matka na to furt vzpomíná, říká “co mi chybělo, všechno jsem měla”, tak ji nepouštíme k volbám.
Mandl jsme měli dole v paneláku. Jako dítě jsem s mamkou chodila mandlovat. A sušárna tam zůstala dodnes (využívá ji ale, co vím, snad jen jedna rodina - zrovna včera jsem potkala paní, jak se vracela s tím, že tam rozvěsila prádlo…měla trochu divnej důvod - prý manželovi vadí, když vyprané prádlo suší doma).
Třeba šetří na topení a je tam vlhko… ale stejně, řekněte, že viset nemá prádlo na Nový rok a Bílou sobotu. 🙂
plíny v hrnci jsem vskutku vyvářela
a mandlování byl úctyhodný rituál….
Mno, máti máchala prádlo v ruce ještě v devadesátkách. Prostě na lepší než tatramatku nebylo. A tatramatka to uměla s práškem uvařit, zamíchat, a tím to haslo. Lino vyskákané od tatramatky na beton tam ještě je… Prádlo se vyházelo vařečkou do vany a tam se prolilo vodou z kohoutku a pak ždímalo a věšelo nad tu vanu okapat.
Asi miluju svoji patnáctiletou automatickou pračku.
Já když byla dítě, tak jsme měli brutar. Tatramatku fakt až někdy koncem osmdesátek.
Když jsem byla dítě, matka prala na valše, nekecám. Jenže to si taky nosila vodu ze studni a když jsme v zimě ulehly večer, tak ráno na kamnech byla v hrnku voda zmrzlá.
A my si s bráchou museli kolena u buranek předeprat na valše, a pak Tatramatka. (Buranky- tepláky, u kterých se vám vytahala kolena , tepláky s gumou dole přes patu byla moderna)
Babička na chatě s oblibou prala bílé na valše a ještě bělila na sluníčku..